pontosnews.gr
Δευτέρα, 19/05/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σοκολάτα – Της νηστείας και της… αμαρτίας

Διότι και η Σαρακοστή αξίζει τις νοστιμιές της

4/04/2025 - 2:06μμ
(Φωτ.: argiro.gr)

(Φωτ.: argiro.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σιμιγδαλένιος χαλβάς και Σαρακοστή είναι ένα ζευγάρι αχώριστο, όπως λέμε «φούστα-μπλούζα». Ο χαλβάς (με την περίφημη αναλογία 1-2-3-4) είναι το γλυκό που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, λόγω της ευκολίας αλλά και της γεύσης του.

Σε αυτό το ταιριαστό ζευγάρι ενίοτε παρεισφρέουν κάποιοι …ξένοι, άλλοτε για κακό και άλλοτε για καλό.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει σίγουρα η σοκολάτα, που άλλωστε όπου κι αν μπει καλό κάνει (στη γεύση· τα υπόλοιπα δεν είναι της παρούσης)! Χαλβάς με σοκολάτα λοιπόν, και μάλιστα πικρή. Και για να …δέσει το γλυκό ακόμα καλύτερα, αλλά και να δικαιολογηθεί και η «αμαρτία» του τίτλου, φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού! Με μία λέξη: απόλαυση, και μάλιστα με την υπογραφή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.

ΥΛΙΚΑ

⅔ φλ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο (ή καθαρό βούτυρο, εκτός νηστείας)
1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
1 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
1 κ.σ. κανέλα τριμμένη
2½ φλ. ζάχαρη
4 φλ. νερό
½ φλ. αμύγδαλα καβουρδισμένα
½ φλ. σταφίδα σουλτανίνα
1 φλούδα πορτοκαλιού
1 φλούδα λεμονιού
1 ξύλο κανέλας
100 γρ. πικρή σοκολάτα ψιλοκομμένη

για το γαρνίρισμα

λίγη λιωμένη σοκολάτα
γλυκό κουταλιού πορτοκάλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας και τις φλούδες από το λεμόνι και το πορτοκάλι μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  2. Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι. Αν χρησιμοποιήσουμε βούτυρο –σε περίοδο εκτός νηστείας– το ζεσταίνουμε και το καθαρίζουμε από την πρωτεΐνη. Χρειάζεται καθαρό βούτυρο για πλούσια γεύση.
  3. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για αρκετή ώρα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ροδίσει καλά και να σκουρύνει το σιμιγδάλι. Να σκάσει ο κόκκος του και να βγάλει όλα τα αρώματά του.
  4. Προσθέτουμε την κανέλα και τις σταφίδες, που δίνουν έξτρα γεύση.
  5. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  6. Με την κουτάλα και με προσοχή ρίχνουμε λίγο-λίγο το ζεστό σιρόπι στο μίγμα. Προσοχή γιατί πετάγεται και καίει πολύ!
  7. Ξαναβάζουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να ξεκολλάει από την κατσαρόλα.
  8. Προσθέτουμε το καβουρδισμένο αμύγδαλο και την ψιλοκομμένη σοκολάτα.
  9. Ανακατεύουμε να λιώσει.
  10. Αδειάζουμε το χαλβά σε μια φόρμα και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  11. Αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και γαρνίρουμε με λιωμένη σοκολάτα.

• Πηγή: argiro.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: gastronomos.gr / Γιώργος Δρακόπουλος. Food styling: Tina Webb)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ποντιακοί κεφτέδες με πλιγούρι – Όπως τους φάγαμε «Τη Θωμά ’ς σα Σούρμενα» από την κυρία Μαρίνα

9/05/2025 - 1:08μμ
(Φωτ.: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή. Πηγή: olivemagazine.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρουμελιώτικη αυγόπιτα για το τραπέζι της Λαμπρής – Γιατί «ρουμελιώτικο Πάσχα» δεν είναι μόνο ο οβελίας

18/04/2025 - 11:39πμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρυζόγαλο νηστίσιμο, αρωματικό, δοκιμασμένο και εγγυημένο

11/04/2025 - 8:12μμ
(Φωτ.: Σάββας Καρίπογλου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νηστίσιμοι εργολάβοι με μους σοκολάτας

21/03/2025 - 3:30μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Δημήτρης Βλάικος)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μουσακάς νηστίσιμος από το Άγιον Όρος, όπως τον έφτιαχνε ο μοναχός Επιφάνιος

14/03/2025 - 12:29μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Δημήτρης Βλάικος)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Φασολάδα λευκή και απίθανα νόστιμη – Κατευθείαν από την Κύπρο

7/03/2025 - 12:18μμ
(Φωτ.: facebook / Dimitris Drougos Anna Danihlidou)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Καριστιρμάς: Μια χειμωνιάτικη συνταγή από το Ανταβάλ της Καππαδοκίας

1/03/2025 - 2:46μμ
Ο στολισμός του δίσκου με τα κόλλυβα στο Άγιον Όρος είναι τέχνη (φωτ.: EUROKINISSI)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μοναστηριακά κόλλυβα για το πρώτο Ψυχοσάββατο του χρόνου – Τι συμβολίζουν τα υλικά

21/02/2025 - 3:30μμ
(Φωτ.: tilegrafimanews.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αγιορείτικη σούπα με κουρκούτι και ταχίνι – Μια γευστική έκπληξη για τις κρύες μέρες του χειμώνα

14/02/2025 - 12:44μμ
(Φωτ.: Martin Hetto / Pixabay)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αρμένικα βοσπέ κιοφτέ – Τα αλλιώτικα κεφτεδάκια, από κόκκινες φακές και πλιγούρι

7/02/2025 - 1:07μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, Δευτέρα 19 Μαΐου 2025. (Φωτ.: Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης)

Βουλή: Ενός λεπτού σιγή στην ειδική συνεδρίαση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

6 λεπτά πριν
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, στην πλατεία Αριστοτέλους, για το τουρνουά σκακιού που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 18 Μαΐου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νίκος Αραμπατζής)

Νίκος Ανδρουλάκης: Χρέος να αγωνιστούμε για να υπάρξει διεθνής αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας

29 λεπτά πριν
Για τη δημιουργία των ενδυμάτων, έγινε επιμελής έρευνα σε υλικό εποχής από φωτογραφίες, σκίτσα και γκραβούρες (φωτ.: tvopen.gr)

«Το Κόκκινο Ποτάμι» για τη 19η Μαΐου: «Ξαναγεννηθήκαμε μέσα από τις στάχτες μας»

55 λεπτά πριν
Πρώτη αλλαγή φρουράς για την επέτειο της19ης Μαΐου (φωτ.: Γκλόρια Στρατιώτη)

106 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων: Δέος στην αλλαγή φρουράς με τους Πόντιους Εύζωνες

56 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από την ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Λίνα Μενδώνη: Η αναγνώριση της Γενοκτονίας από την Τουρκία θα συνιστούσε πράξη γενναιότητας και δικαιοσύνης

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΟΠΑΠ)

Ραντεβού σε ένα κατάστημα ΟΠΑΠ για μια αυθεντική εμπειρία Formula 1

2 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign