Ένας Έλληνας επιστήμονας της διασποράς, ο Δημήτρης Ψάλτης, καθηγητής Αστρονομίας και Φυσικής του Πανεπιστημίου της Αριζόνας, διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στο νέο μεγάλο Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων (Event Horizon Telescope – EHT), που πήρε την πρώτη εικόνα από μια μαύρη τρύπα.
Ο Δημήτρης Ψάλτης και οι συνεργάτες του ανέλαβαν –για πρώτη φορά σε τέτοια αστροφυσική κλίμακα– να εξετάσουν κατά πόσο η εικόνα της μαύρης τρύπας επαληθεύει τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας. Ήδη βραβεύτηκαν με το «Όσκαρ» Φυσικής.
Είναι αυτό το επίτευγμα ικανό να του χαρίσει ένα Νόμπελ; Η ανακοίνωση από τη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών θα γίνει την Τρίτη το μεσημέρι, και όπως τονίζει σε ανάρτησή του ο αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος ίσως φέτος να υπάρξει ελληνικό χρώμα στο βραβείο – την ύψιστη αυτή διάκριση έχουν λάβει το 1963 ο Γιώργος Σεφέρης και το 1979 ο Οδυσσέας Ελύτης.
Ο Δημήτρης Ψάλτης γεννήθηκε στις Σέρρες το 1970 και πήρε το πτυχίο Φυσικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1992. Έκανε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις (1997) και υπήρξε μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Κέντρο Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν, στο Πανεπιστήμιο ΜΙΤ και στο Ινστιτούτο Προωθημένων Μελετών του Πανεπιστημίου Πρίνστον, ενώ –μεταξύ άλλων διακρίσεων– έχει βραβευθεί από το Ίδρυμα Μποδοσάκη (2005).
Από το 2003 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας. Οι έρευνές του εστιάζονται στον έλεγχο της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας του Αϊνστάιν σε κοσμική κλίμακα, μελετώντας κυρίως τις μαύρες τρύπες και τους αστέρες νετρονίων. Μάλιστα, ασχολείται με το Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων από τα πρώτα στάδιά του.