pontosnews.gr
Σάββατο, 22/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αυτή η πολιτική «δεν βγαίνει». Σκέφτεται κανείς κάποια άλλη;

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

11/07/2020 - 9:09πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Εδώ και καιρό πρέπει να έχει γίνει συνείδηση πως η πολιτική που ακολουθεί η Αθήνα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις οδηγεί σε αδιέξοδο. Και το ερώτημα που αναδύεται είναι, σκέφτεται κανείς αναθεώρηση αυτής της πολιτικής;

Βασικό στοιχείο του αδιεξόδου είναι ότι όταν, προ 20ετίας και πάνω, δηλώθηκαν δημοσίως οι προθέσεις της τουρκικής πλευράς, η Αθήνα δεν διαμόρφωσε μια ανάλογη πολιτική για την αντιμετώπισή τους.

Για όσους δεν θυμούνται η Τουρκία είχε δηλώσει εδώ και πολλά χρόνια πως θα ενισχύσει την άμυνά της και, κυρίως, θα καταστεί θαλάσσια δύναμη ώστε να αναδειχθεί σε περιφερειακό πόλο. Για την ακρίβεια, έχει δηλώσει πως θα διεκδικήσει μια από τις πρώτες 10 θέσεις παγκοσμίως.

Απέναντι στην εκδήλωση αυτών των τουρκικών προσθέσεων η ελληνική πλευρά δεν έδειξε καμιά προετοιμασία. Πρόκειται για βαθιά ριζωμένη νοοτροπία. Η οικονομική κρίση έρχεται δεύτερη.

Η Τουρκία πλέον έχει κάνει σαφές το σύνολο των προθέσεών της, τις οποίες παλαιότεροι πολιτικοί και αναλυτές (όπως ο Βάσος Λυσσαρίδης) είχαν γνωστοποιήσει εδώ και καιρό.

Κύπρος, Αιγαίο, Θράκη, σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του εκπροσώπου του Τούρκου προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν· ουσιαστικά εξάλειψη του ελληνικού κράτους που προέκυψε από τη Λοζάνη. Στην Αθήνα παρουσιάζεται μια στειρότητα στην αναζήτηση καινοτόμων και ρηξικέλευθων λύσεων. Η πολιτική που ακολουθείται δεν προασπίζει τα εθνικά δικαιώματα. Και οποιαδήποτε απόκλιση από αυτά θα σημάνει τον σταδιακό περιορισμό όχι απλώς της έννοιας της ελληνικής κυριαρχίας, αλλά και της εδαφικής επικράτειας.

Η Αθήνα εξακολουθεί να επενδύει αποκλειστικά στο δίπολο Βρυξέλλες-Ουάσινγκτον, και αυτή η επιμονή θα είχε σημασία αν παρήγαγε αποτελέσματα. Δεν παράγει, όμως. Ή καλύτερα, τα αποτελέσματα που παράγει είναι η πίεση στην ελληνική πλευρά να κάνει υποχωρήσεις.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ ήταν απαράδεκτος και αποκαλυπτικός στις τελευταίες δηλώσεις του. Πλασαρίστηκε στην Άγκυρα, κατά τις συνομιλίες του με τους Τούρκους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, ως πρόθυμος να μεσολαβήσει για το διαμοιρασμό των κερδών από τα ενεργειακά αποθέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας! Και υποτίθεται ότι ο Μπορέλ εκφράζει την Ένωση κρατών στην οποία ανήκει και η Ελλάδα.

Το παιχνίδι στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι περίπλοκο. Δεν υπάρχει κοινή εξωτερική πολιτική, και η «αλληλεγγύη» εξικνείται εκεί που αρχίζουν τα συμφέροντα των χωρών μελών. Και τα συμφέροντα αυτά σε σχέση με την Τουρκία, πέραν ίσως της Γαλλίας, είναι πολλά και σημαντικά. Από της Γερμανίας μέχρι της Ισπανίας και της Ιταλίας. Η Γαλλία αυτήν τη στιγμή έχει ανταγωνιστικά συμφέροντα με την Τουρκία, αλλά τίποτε δεν αποκλείει αν η Τουρκία κρίνει ότι πρέπει να κάνει κάποια υποχώρηση, να ικανοποιήσει το Παρίσι και η Γαλλία να αλλάξει πολιτική, όπως το 1922.

Το συμπέρασμα κάθε ανάλυσης είναι ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να υπερασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ή ακόμη και την κυριαρχία της αν απειληθεί, χωρίς ισχυρές ένοπλες δυνάμεις.

Και παρά το γεγονός ότι στον τομέα αυτόν όλες οι κυβερνήσεις αδιαφόρησαν (κρίνοντας εκ του αποτελέσματος), υπάρχει ακόμα η δυνατότητα επίδειξης δύναμης αποτροπής. Χρειάζεται όμως η αναγκαία αποφασιστικότητα την οποία και η πολιτεία με την επίσημη έκφρασή της και η κοινωνία δεν θέλουν να επιδείξουν. Εκδηλώνεται, δηλαδή, ένα φοβικό σύνδρομο το οποίο γίνεται προσπάθεια να εξηγηθεί. Αν όμως δεν υπάρξει η αναγκαία προβολή ισχύος, όταν απαιτηθεί, τότε το μοιραίο αποτέλεσμα θα είναι η παραχώρηση, στη φάση αυτήν, κυριαρχικών δικαιωμάτων ή και κυριαρχίας αργότερα. Διότι όσοι πιστεύουν πως το πρόβλημα της Τουρκίας και οι διεκδικήσεις της εξαντλούνται σε μερικά βαρέλια πετρέλαιο παραπάνω, τα οποία αν πάρει θα σταματήσει να προκαλεί, δεν έχουν ερμηνεύσει σωστά τις εξελίξεις. Η Τουρκία επιδιώκει να περιορίσει την κυριαρχία της Ελλάδας και να την καταστήσει δορυφόρο της.

Όσοι λοιπόν είναι οπαδοί της κατευναστικής πολιτικής θα πρέπει να εξηγήσουν πώς θα εξημερώσουν τη γείτονα χωρίς να καταστήσουν τη χώρα προτεκτοράτο.

Χρειάζεται, λοιπόν, αναθεώρηση της εξωτερικής πολιτικής πέρα από ιδεολογικά στερεότυπα. Και προϋπόθεση γι’ αυτό είναι ισχυρές ένοπλες δυνάμεις που θα βασίζονται στην παραγωγή και τον εφοδιασμό τους από εσωτερικές αμυντικές βιομηχανίες. Οποιεσδήποτε σχετικές συμφωνίες έχει υπογράψει η χώρα που την δεσμεύουν να μην αναπτυχθεί στον αμυντικό και βιομηχανικό τομέα, να τις καταργήσει – αν έχει υπογράψει, όπως λέγεται.

Η συμμετοχή της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς δεν αμφισβητείται εφόσον εξυπηρετείται το εθνικό συμφέρον. Διαφορετικά, χωρίς την αποχώρηση από αυτούς, οι μηχανισμοί αυτοί εργαλειοποιούνται.

Τα πλεονεκτήματα της Τουρκίας είναι η δημιουργία μιας υπολογίσιμης αλλά όχι ισχυρής, όσο διαφημίζεται, στρατιωτικής ικανότητας, το γεγονός ότι η κυρίαρχη ομάδα της έχει όραμα και η αποφασιστικότητα που επιδεικνύει στην υλοποίησή του. Το γεγονός, δηλαδή, ότι είναι διατεθειμένη να μπει στη μάχη.

Η Τουρκία δεν θα αποκλίνει από όσα διεκδικεί. Πολύ περισσότερο δεν θα αποκλίνει όταν έχει να κάνει με μια φοβισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση που προσπαθεί να μην διαταράξει τις σχέσεις μαζί της (για το Μεταναστευτικό και τις οικονομικές σχέσεις), με μια Αμερική της οποίας ο πρόεδρος θαυμάζει τον Ερντογάν και θα το θεωρεί υψίστη τιμή του που συνομιλεί μαζί του, και με μια Ρωσία που είναι διαχειρίσιμη από την Άγκυρα. Δυνάμεις του επιπέδου της Γαλλίας και της Ιταλίας δεν τις υπολογίζει διότι είναι πεπεισμένη για την αναποφασιστικότητά τους.

Με αυτά τα δεδομένα, η εκδηλωθείσα πρόθεση της Γερμανίας να μην επισκιαστεί η προεδρία της από τις ελληνοτουρκικές διαφορές υπονοεί πως οι πιέσεις για υποχωρήσεις θα ασκηθούν στην ελληνική πλευρά.

Κάθε υποχώρηση όμως από τις κόκκινες γραμμές που φάνηκαν κατά την παρατεταμένη κρίση δεν θα προκαλέσει απώλειες μόνο σε κυβερνητικό επίπεδο, αλλά και στην ίδια τη χώρα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.:EPA/ABIR SULTAN)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Τουρκία αλλάζει την περιοχή και το Ισραήλ ομφαλοσκοπεί

22/08/2026 - 9:56πμ
(Φωτ.: Pixabay / www_slon_pics)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Τουρκία έβαλε την «ουρά στα σκέλια»

21/08/2026 - 5:13μμ
Το δέντρο της γνώσης, χαραγμένο σε επιτύμβια πλάκα (πηγή: getarchive.net)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Α’)

18/08/2026 - 9:26πμ
Χορός σε πανηγύρι (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΓΝΩΜΕΣ

Για τα πανηγύρια

15/08/2026 - 9:56πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Necati Savas)
ΓΝΩΜΕΣ

Πάει για ισόβιος πρόεδρος ο Ερντογάν

14/08/2026 - 4:55μμ
Ο Ιωσήφ υποδέχεται τον πατέρα και τους αδελφούς του (έργο του Salomon de Bray)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Ζ’)

11/08/2026 - 9:46πμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο Σεχμπάζ Σαρίφ υπογράφουν τη «Συμφωνία Κοινής Άμυνας της Μέκκας». Παρασκευή 7 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Τι σημαίνει ένα σουνιτικό ΝΑΤΟ;

9/08/2026 - 4:04μμ
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ με τη «Συμφωνία Κοινής Άμυνας της Μέκκας». 7 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Saudi Press Agency)
ΓΝΩΜΕΣ

Θα γίνει η «Συμφωνία της Μέκκας» το Μουσουλμανικό ΝΑΤΟ;

8/08/2026 - 9:23πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Erdem Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Τι σημαίνει η προσέγγιση Κούρδων-Τούρκων

7/08/2026 - 3:54μμ
Ο Ιωσήφ και τα αδέλφια του, διά χειρός Gerbrand van den Eeckhout (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος ΣΤ’)

4/08/2026 - 10:32πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από βίντεο (πηγή: instagram / irenenikolopoulou)

Σπέτσες: Ελικόπτερο προσγειώθηκε σε παραλία με λουόμενους – Παρέμβαση εισαγγελέα

26 λεπτά πριν
Κόντογλου διά χειρός Κόντογλου, και στο φόντο τμήμα χειρογράφου του (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

«Η κακία – Φαρμακερή νυχτερίδα που σκεπάζει τον κόσμο»: Διαχρονικές αλήθειες διά χειρός Φώτη Κόντογλου

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από βίντεο (πηγή: x.com/YappAppLtd)

Βρετανία: Επτά νεκροί από σύγκρουση οχήματος που κινούνταν αντίθετα στο ρεύμα κυκλοφορίας με περιπολικό

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Τάραντο 2026: Χρυσό μετάλλιο και πανελλήνιο ρεκόρ ο Μάρκος στα 400μ. ελεύθερο, «χρυσή» και η Ντουντουνάκη

2 ώρες πριν
Στα κόκκινα σκαρφάλωσε ο υδράργυρος το Σάββατο 22/8/26

meteo.gr: Σε ποιες περιοχές φλέρταρε ο υδράργυρος τους 41°C

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Γραφείο Μ. Χαρακόπουλου)

Μάξιμος Χαρακόπουλος: Βαθύ το αποτύπωμα της Ορθόδοξης παράδοσης στον τόπο μας

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV