pontosnews.gr
Δευτέρα, 10/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Δεν ξεχνώ» το μήνυμα από τον Πειραιά, στην εκδήλωση της ΠΟΕ για τη Γενοκτονία των Ποντίων (βίντεο)

18/05/2020 - 9:59μμ
«Δεν ξεχνώ» το μήνυμα από τον Πειραιά, στην εκδήλωση της ΠΟΕ για τη Γενοκτονία των Ποντίων (βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με τη φλόγα στο βωμό που βρίσκεται στο μνημείο «Πυρρίχιο πέταγμα» να καίει αδιάλειπτα στην πλατεία Αλεξάνδρας στον Πειραιά, στο λιμάνι όπου κάποτε έφταναν οι καραβιές με τους εξαθλιωμένους Πόντιους πρόσφυγες, σε ένα απόγευμα ζεστό, την ώρα που έδυε ο ήλιος ξεκίνησε η εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας για τα 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, σε συνεργασία με το Δήμο Πειραιά και την Ένωση Πειραιώς, Κερατσινίου, Δραπετσώνας.

Χωρίς την παρουσία κόσμου λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν για την πανδημία, αλλά και χωρίς να υπάρχει τίποτα που να μειώνει το συμβολισμό της ημέρας, παραμονή της 19ης Μαΐου, το μήνυμα ήταν ηχηρό: «Δεν ξεχνώ».

«Το μόνο που δεν άλλαξε είναι ότι πρέπει να τιμήσουμε τους επιζώντες που δεν αρνήθηκαν την πρόκληση. Μας εμπνέει ο αγώνας τους», είπε κατά τη διάρκεια του σύντομου χαιρετισμού του ο πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Βαρυθυμιάδης, αναφερόμενος στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω του κορονοϊού. Ακόμα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο χρόνος τελειώνει για τους γενοκτόνους και για τους υποστηρικτές τους, αλλά και για όσους κρατούν αδιάφορη ή ουδέτερη στάση, και ζήτησε από την Πολιτεία να επιστρέψει στη διδακτέα/εξεταστέα ύλη η Γενοκτονία, να υπάρξει ρύθμιση για το Ασφαλιστικό των Ελλήνων από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, και τέλος η Βουλή να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ασσυρίων.

Εκ μέρους του δωρητή του μνημείου, Βαγγέλη Μαρινάκη, η Φωτεινή Υψηλάντη, από το Υψηλάντειο Ίδρυμα, τόνισε ότι οι Πόντιοι ξέρουν να παλεύουν, να χάνουν και να κερδίζουν στη μάχη που λέγεται ζωή, ενώ ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά Παναγιώτης Αβραμίδης –ο οποίος εκπροσώπησε τον δήμαρχο Γιάννη Μώραλη– δήλωσε υπερήφανος και συγκινημένος που η πόλη μπορεί να τιμήσει με τον τρόπο που αρμόζει τους 353.000 νεκρούς. Για «ελπίδα ζωής» που έφεραν τα κύματα στον Πειραιά, μαζί με τους ξεριζωμένους, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων Χρήστος Δημόπουλος.

Η τελετή στην πλατεία Αλεξάνδρας ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση. Ο Ηλίας Υφαντίδης τραγούδησε την ωδή στον άγνωστο στρατιώτη «Αητέντς επαραπέτανεν» και έπαιξε λύρα στο θρηνητικό «’Πάρθεν η Ρωμανία», μετά την κατάθεση στεφάνων. Στη συνέχεια το μνημείο φωταγωγήθηκε κόκκινο – η λιτή, αλλά συναισθηματικά φορτισμένη εκδήλωση, ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και τον εθνικό ύμνο.

  • Διαβάστε περισσότερα για τη Γενοκτονία των Ποντίων και συγκλονιστικές Μαρτυρίες στις σχετικές ενότητες του pontos-news.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αριστερά, μεταλλεύματα στο Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρίου και δεξιά η έδρα της Ένωσης Ποντίων Πιερίας (φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
ΠΟΝΤΟΣ

Δράσεις για τον ποντιακό ελληνισμό σε Λαύριο και Κατερίνη στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2025

9/11/2025 - 6:26μμ
Χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την επετειακή εκδήλωση (φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος τίμησε την επέτειο νίκης της Μάχης του Στεβενίκου

9/11/2025 - 5:19μμ
(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Σύλλογος Ακρίτες Herbrechtingen)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Ποντιακός Σύλλογος «Ακρίτες» Herbrechtingen ετοιμάζει ένα καθαρόαιμο ποντιακό γλέντι

9/11/2025 - 2:58μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Η Λέσβος τίμησε τις ρίζες και τη μνήμη – Πόντιοι και Κρητικοί παρέλασαν μαζί στο νησί

9/11/2025 - 1:09μμ
Ο Αγάς των Γενιτσάρων, επικεφαλής του σώματος των Γενιτσάρων, στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (πηγή: Γεννάδειος Βιβλιοθήκη - Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα/ RYCAUT, Paul. «Histoire de l'état present de l'Empire Ottoman, contenant les maximes politiques des Turcs, les principaux points de la religion mahometane, ses sectes, ses héresies, & ses diverses sortes de religieux, leur discipline militaire, avec une supputation exacte de leurs forces par mer & par terre, & du revenu de l'état», Άμστερνταμ, Abraham Wolfgank, 1670)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο γενίτσαρος που έχτισε το παρεκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής στη Μονή Αγίου Γεωργίου Χουτουρά στον Πόντο

9/11/2025 - 10:50πμ
Ο Βλαδίμηρος Κοκκινάκης το 1936 (πηγή: Ria Novosti)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Βλαδίμηρος Κοκκινάκης, ο πιλότος ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης, ο άνθρωπος των ρεκόρ

8/11/2025 - 8:04μμ
(Φωτ.: facebook Βασίλης Τσενκελίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Νέα συνάντηση Ελλήνων Ποντίων από το Κοκτερέκ

8/11/2025 - 2:35μμ
Ένα όμορφο χωριό στην Αργυρούπολη του Πόντου, ο Άγιος Μιχαήλ, πήρε το όνομά του από τον Αρχάγγελο Μιχαήλ (φωτ.: facebook.com/29gumushanem)
ΠΟΝΤΟΣ

Άγιος Μιχαήλ: Ένα από τα παλαιότερα ελληνικά χωριά στη Χαλδία του Πόντου – Πώς είναι σήμερα

8/11/2025 - 2:12μμ
Στιγμιότυπο από το εικονογραφημένο ιστορικό ανέκδοτο (φωτ.: YouTube)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ο Μαχμούτ’ς και τ’ Ανεφορίτα τ’ αιίδια» σε κόμικ από τον Γ. Κωνσταντινίδη

8/11/2025 - 9:54πμ
Η Άννα Πετροχείλου επί το έργον, σε φωτ. της ΕΣΕ. Στο φόντο ένα από τα «παιδιά» της, το σπήλαιο Κουτούκι στην Παιανία (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Άννα Μινάρδου-Πετροχείλου: Η Σμυρνιά που φώτισε τα ελληνικά σπήλαια – Η πρώτη Ελληνίδα που ανέβηκε στις κορυφές του Ολύμπου και των Άλπεων

7/11/2025 - 10:46μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Κοκκινοτριμιθιά (φωτ.: facebook/Νίκος Χριστοδουλίδης - Nikos Christodoulides)

Κύπρος: Ημέρα Μνήμης Κρατητηρίων στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Κοκκινοτριμιθιά

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Super League: Ο Παναθηναϊκός φρέναρε τον ΠΑΟΚ

6 ώρες πριν
Οι νικητές του Φεστιβάλ με τα βραβεία τους (φωτ.: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης)

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Καλύτερη ταινία μεγάλου μήκους «Η Βασίλισσα του βαμβακιού» της Σουζάνα Μιργκάνι

6 ώρες πριν
Ζωγραφιά της ελληνικής σημαίας από μικρή ομογενή της Αυστραλίας (φωτ.: facebook/Modern Greek Teachers' Association of Victoria)

Αυστραλία: Ισχυρή η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας σε σχέση με ΗΠΑ και Καναδά – Εξαίρεση στο φαινόμενο εξασθένησης των γλωσσών των μειονοτήτων

7 ώρες πριν
Στη φωτογραφία διακρίνονται τα τρακτέρ των Ελληνοκυπρίων και τα οχήματα των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων (φωτ.: wnn.cy)

Κύπρος: Κατοχικές δυνάμεις εμπόδισαν Κύπριους αγρότες να καλλιεργήσουν στην ουδέτερη ζώνη – Δύο περιστατικά σε τέσσερις ημέρες

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Super League: Έδωσε τη λύση ο Πινέδα στην ΑΕΚ – Ο Ολυμπιακός νίκησε την Κηφισιά

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign