pontosnews.gr
Δευτέρα, 14/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο ιός του Φόβου και παράπλευρες απώλειες

21/03/2020 - 7:08μμ
Ο ιός του Φόβου και παράπλευρες απώλειες
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το ζευγάρωμα του κορονοϊού με τον Φόβο κεφαλαιοποίησε τους πολύχρονους κόπους των εραστών της παγκόσμιας διακυβέρνησης, όπως ο Σόρος και ο πιστός οπαδός του Γιώργος Παπανδρέου. Στο ίδιο πρόβλημα, ίδια μέτρα, όμοιες λύσεις. Περιορίστηκαν ασφυκτικά οι μετακινήσεις, εγκαταστάθηκε η καχυποψία στις  στοιχειώδεις κοινωνικές επαφές, (μακριά από μένα ο «άλλος», ύποπτος φορέας αρρώστιας), αποξένωση, αυξήθηκαν οι ώρες εργασίας, σκαρφαλώνουν οι απολύσεις και η ανεργία.

Η συντριπτική πλειοψηφία πειθαρχεί αλλά προ παντός δεν σκέπτεται. Μεροληπτική εφαρμογή του ρητού των Λατίνων «πρώτα να ζήσουμε και μετά να φιλοσοφήσουμε».

Η προφύλαξη επιβάλλεται αλλά η μετατροπή μας σε πρόβατα χειροτερεύει το κακό. Όταν η κοινή γρίπη, τώρα που μιλάμε, έχει πολλαπλάσιους νεκρούς (σχεδόν 100) γιατί ο κορονοϊός, με χαμηλό, μονοψήφιο, αριθμό θανάτων, είναι ο μοναδικός εχθρός;

Όλα αυτά όμως μάλλον δεν είναι η ουσία. Ο ιός στην πραγματικότητα έπληξε την παγκοσμιοποίηση στην κούνια. Αντί για ένα σχέδιο και ενιαία δράση βλέπουμε το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Αντί για αλληλεγγύη, οι Ευρωπαίοι, Γερμανοί πρωτίστως αλλά και οι Γάλλοι, αφήνουν την Ιταλία έρημη και αβοήθητη ενώ οι ΗΠΑ έκλεισαν την πόρτα συνολικά στην Ευρώπη. Η Λαγκάρντ, πρόεδρος της ευρωτράπεζας, πρώτα βύθισε, με δηλώσεις εμμονής στην πολιτική προ ιού, στο χάος την ΕΕ και άλλαξε στάση μόνο όταν τρόμαξε και όταν προφανώς κάποιοι της έτριξαν τα δόντια. Δηλαδή οι άνθρωποι που μας κυβερνούν είναι χωρίς ομπρέλα για την περίπτωση ξαφνικής μπόρας, πείσμονες και σαφώς μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας.

Έχουμε ένα παράξενο ιό που, για πρώτη φορά στα χρονικά των επιδημιών, «επιλέγει» τα θύματά του και προσπερνάει τους άλλους. Καθώς ο γεννήτωρ του ιού παραμένει άγνωστος (η απόδοση πατρότητας ανάγεται στην προπαγάνδα) θα ήταν «θεωρία συνομωσίας» να σκεφθούμε ότι με τον ιό «επιλύονται» προβλήματα υπερπληθυσμού και ελάφρυνσης των επιβαρυμένων Ταμείων Υγείας; Από πότε οι επιδημίες προτιμούν τους άνδρες και όχι τις γυναίκες; Τι είδους ιός είναι αυτός που μοιάζει όχι με «αμερόληπτη» νέμεση επί δικαίων και αδίκων αλλά μάλλον με χαριστική βολή σε ηλικιωμένους και επί πέον άρρωστους;

Οι λεγόμενοι «διαμορφωτές της Κοινής Γνώμης» έχουν την ευκαιρία να  μελετήσουν «ζωντανά» πως ο Φόβος μεταβάλλει τους ανθρώπους αν όχι σε γουρούνια, όπως τους συντρόφους του Οδυσσέα η τρυφηλή ζωή, αλλά οπωσδήποτε σε πρόβατα.

Νά τι λέει ο Ζακ Ατταλί, σύμβουλος του Μιτεράν, διάσημη όσο και ισχυρή ευρωπαϊκή προσωπικότητα: Η ανθρωπότητα εξελίχθηκε όταν υπήρχε φόβος μέσα από μια διαδικασία επιβολής μέτρων ανελεύθερων, ατομικού κοινωνικού στιγματισμού (αποδιοπομπαίος τράγος) ή δικτατορικών καθεστώτων. Αρχικά τα μέτρα εθίζουν τον κόσμο στις αυθαιρεσίες της εξουσίας. Μετά αποκαθίσταται η Δημοκρατία αλλά στην πράξη μένουν ορισμένες πρακτικές και αυθαιρεσίες, προσθέτει ο Ατταλί. Π.χ., αυταρχικές (αλλά όχι δικτατορικές) κυβερνήσεις παραμερίζουν αυθαίρετα τη λαϊκή θέληση, όπως έγινε με τα δημοψηφίσματα, στην Αθήνα ή στη Γαλλία, και η κοινή γνώμη υποτάσσεται. Ο Ατταλί ίσως πέφτει έξω επειδή ο κόσμος δεν φαίνεται να υποτάσσεται, π.χ., τα κίτρινα γιλέκα καλούν ξανά σε κινητοποιήσεις.

Χωρίς να ξεφύγουμε ούτε πόντο από τον κορονοϊό και τις επιπτώσεις του ας καταγραφεί ότι οι Κινέζοι δηλώνουν πως χρησιμοποίησαν φάρμακα της Κούβας, αποτελεσματικά, τα οποία, έστω καθυστερημένα, ζήτησε και πήρε η Ιταλία. Κούβα ή όχι Κούβα το ότι ο αντίπαλος είναι ο θεράπων δεν ευνοεί τη δυτική προπαγάνδα για τους κακούς κινέζους. Η Ελλάδα και οι άλλες Δυτικές χώρες θα μιμηθούν την Ιταλία; Εμπάργκο στην πληροφόρηση, πόλεμος συμφερόντων ΗΠΑ-Γερμανίας για το εμβόλιο, ο θάνατος παραμονεύει, ο πληθυσμός ανυπεράσπιστος.

Το ότι ο ιός μεταδίδεται με ταχύτητα «Φεράρι» αλλά η θνησιμότητα κινείται σε ρυθμούς αραμπά, περνάει σχεδόν στα ψιλά. Ούτε παραγγελία να είχαν τον κορονοϊό οι «επιστήμονες» (στις ΗΠΑ) που υποστηρίζουν ότι για να ευτυχίσει η ανθρωπότητα δεν πρέπει οι ζωντανοί να υπερβαίνουν τα 500εκ, γνωρίζοντας βέβαια ότι σήμερα έχουμε φτάσει τα 7,5 δισεκατομμύρια. Δεν είναι της φαντασίας μου, στο διαδίκτυο το διάβασα μόλις πέρυσι με τις υπογραφές των (ξένων) επιστημόνων.

Ο «επιστήμων δολοφόνος» δεν είναι αστυνομικό μυθιστόρημα.

Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η πανούκλα του 1347-51 εξαφάνισε μεν τα 2/3 της Ευρώπης αλλά έσωσε την Ήπειρο που δεν μπορούσε να θρέψει τον αναπτυσσόμενο πληθυσμό. Ωστόσο σήμερα η Κίνα διαψεύδει τους Δυτικούς επιστήμονες. Ο πληθυσμός της έχει ξεπεράσει προ πολλού την πείνα και τους λιμούς που θέριζαν ως και τον περασμένο αιώνα και έχει περάσει στη διατροφική επάρκεια. Και τούτο όταν η Κίνα έχει υπερδιπλάσιο πληθυσμό από όλο τον δυτικό κόσμο, ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσία. Η Κίνα διαφέρει σε πολλά αλλά τουλάχιστον ένα συγκρατεί το ενδιαφέρον τώρα: Η κινεζική κυβέρνηση ελέγχει πλήρως την ακόρεστη απληστία της ιδιωτικής οικονομίας, όπως π.χ., της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων που ζήτησαν να ανοίξουν αμέσως τώρα τα εργοστάσια.

Όποιοι μιλούν για παγκόσμια διακυβέρνηση ξέρουν άριστα ότι μιλούν μόνο για τον δυτικό κόσμο με σκοπό να σιγήσουν οι εξοντωτικές διαφωνίες περί την κυριαρχία και να επιβληθεί αναντίρρητα η αμερικανική ηγεμονία. Κάθε σύστημα έχει δικαίωμα στην άμυνά του και ένα από τα εργαλεία επιβίωσης των ιθυνόντων είναι η εξαπάτηση των υπηκόων. Οι συνεχείς πόλεμοι δεν έφεραν νίκες αλλά αντιθέτως αποδυνάμωσαν την ηγέτιδα δύναμη και όλη τη συμμαχική αλυσίδα των υποκείμενων χωρών.

Οι πόλεμοι πειθανάγκαζαν τους λαούς όταν η Δύση τους κέρδιζε. Τώρα αποκτούν θέση περίοπτη τα βιολογικά όπλα. Είναι δύσκολη η απόδειξη της πατρότητας.

Όταν η αλήθεια είναι απλησίαστη, επιβάλλεται αυτός που έχει τον πιο ισχυρό προπαγανδιστικό μηχανισμό. Εκτός αν τον διαψεύδει ο πρότερος μη έντιμος βίος του.

Απ. Αποστολόπουλος.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
PONTOS BLOG

«Ο ήχος που βγάζει η λύρα, θυμίζει αυτό που κουβαλάει η ψυχή»

10/06/2025 - 6:23μμ
(Φωτ.: Ζανίν Λουλούδη)
PONTOS BLOG

Γιατί πρέπει όλοι να επισκεφτούμε το νέο περίπτερο της ΕΠΟΝΑ στο Σύνταγμα

17/05/2025 - 2:49μμ
(Φωτ.: EBU / Corinne Cumming)
PONTOS BLOG

Eurovision 2025: Όταν η «Αστερομάτα» της Κλαυδίας εμπνέει…

17/05/2025 - 9:08πμ
PONTOS BLOG

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης: Με αφορμή μια φωτογραφία του Αχιλλέα Βασιλειάδη

12/04/2025 - 1:17μμ
Ο Γιώργος Μαυρόπουλος τον Οκτώβριο του 2015 στην Εύξεινο Λέσχη Αθηνών, για τις ανάγκες συνέντευξης στο Pontos News (φωτ.: pontosnews.gr / Χριστίνα Κωνσταντάκη)
PONTOS BLOG

Μνήμη Γιώργου Μαυρόπουλου: Τραπεζούντα-Κοζάνη-Σικάγο

31/10/2024 - 5:13μμ
PONTOS BLOG

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης: Το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έκαμε το χρέος του – Τώρα είναι η σειρά μας

29/09/2024 - 4:25μμ
PONTOS BLOG

ΣΠΝ: Να στηρίξουν το μεταπτυχιακό του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας καλούνται οι σύλλογοι Ποντίων φοιτητών

18/09/2024 - 12:57μμ
PONTOS BLOG

ΣΠΝ: Επιστολή προς ΠΟΕ και ΠΟΠΣ για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας στην ποντιακή λογοτεχνία

14/09/2024 - 5:21μμ
PONTOS BLOG

ΣΠΝ: Ιστορικό ορόσημο οι μεταπτυχιακές σπουδές «Ιστορία και συγγραφή της ποντιακής λογοτεχνίας» στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

7/09/2024 - 4:21μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης)
PONTOS BLOG

Οι Πόντιοι Νυρεμβέργης αποχαιρετούν τον Βασίλη Φωτιάδη με μια όμορφη ανάμνηση από το 2016

19/07/2024 - 8:33μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η εκκλησία των Βαπτιστών του Κεντάκι όπου έγινε η επίθεση (πηγή: Google Maps)

ΗΠΑ: Επίθεση με νεκρούς και τραυματίες σε εκκλησία στο Κεντάκι

6 ώρες πριν
Αυτοπροσωπογραφία του Φώτη Κόντογλου με τίτλο «Όπως ήμουνα στο Άγιον Όρος» (πηγή: facebook / Fotis Kontoglou Original - Φώτη Κόντογλου Αρχείο)

Φώτης Κόντογλου: «Ο μύθος του χταποδιού ­– Χαμογελαστοί εχθροί»

7 ώρες πριν
(Φωτ.: pixabay/Mariakray)

Δράμα: Ώρες αγωνίας για τον 18χρονο που ανασύρθηκε από πισίνα και τον επανέφεραν με ΚΑΡΠΑ

7 ώρες πριν
O Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ (φωτ. αρχείου: EPA/CLEMENS BILAN)

Γερμανία: Ο πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ζήτησε την επαναφορά της υποχρεωτικής στράτευσης

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Χ.Κ.)

Σαν σήμερα η «Ποντιακή Εστία» αποχαιρετούσε τον ιδρυτή της, Φίλωνα Κτενίδη

8 ώρες πριν
(Πηγή: YouTube/ WorldWeathernews24htvlive)

Αλεξανδρούπολη: Φωτιά σε χώρο εναπόθεσης ανακυκλώσιμων υλικών στην Αμφιτρίτη

9 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign