pontosnews.gr
Κυριακή, 9/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Θουκυδίδης όπως μας βολεύει

27/02/2020 - 9:03πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ελάχιστα κείμενα στην ιστορία της πολιτικής σκέψης έχουν την περιγραφική πειθαρχία, όπως αυτό του Πελοποννησιακού Πολέμου του Θουκυδίδη. Αυτός είναι και ο λόγος, άλλωστε, που κατάφερε να παραμείνει «κτήμα ες αεί», όπως φιλοδοξούσε ο συγγραφέας. Στις μέρες μας, η εν λόγω παρακαταθήκη γίνεται «λάστιχο» στο όνομα προσωπικών φιλοδοξιών, ιδεοληψιών και ιδεολογημάτων, στόχος εφικτός μέσω της μεθοδευμένης απόκρυψης ορισμένων λόγων του Θουκυδίδη και ανάδειξης ορισμένων άλλων.

Το ζήτημα είναι ότι ο Θουκυδίδης δεν διαβάζεται «αλά καρτ» και δεν προσφέρεται ως κείμενο νομιμοποίησης απόψεων και ιδεών.

Αφορμή για τα παραπάνω δίδεται από την προσφάτως εν Ελλάδι διατυπωθείσα άποψη ότι «οφείλουμε να αποφύγουμε την παγίδα του Θουκυδίδη». Είναι βέβαιο ότι αν μας βλέπει από κάπου ο αρχαίος ιστορικός θα γελάει, καθώς επιμένουμε να επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη ως ανθρωπότητα, ενώ είναι να απορεί κανείς πώς κατάφερε το έργο του να υμνείται έως σήμερα, την ίδια στιγμή που κακοποιείται τόσο βάναυσα.

Κατ’ αρχάς, ποια είναι η «παγίδα»; Αναφέρεται στο αίτιο πολέμου που ονομάζουμε «άνιση ανάπτυξη», ήτοι σε μια κατάσταση φόβου η οποία δημιουργείται σε έναν ορθολογικό δρώντα εξαιτίας της ισχυροποίησης του βασικού ανταγωνιστή του, και η οποία τον εξωθεί να λάβει αντίμετρα. Ποιοι είναι οι βαθύτεροι λόγοι; Το άναρχο διεθνές σύστημα και η αβεβαιότητα για τις προθέσεις των άλλων, που συνδέεται ακριβώς με αυτή την κατάσταση.

Έχει αλλάξει κάτι 2.500 χρόνια μετά; Μιλάμε για «ιεραρχημένο» διεθνές σύστημα; Προφανώς όχι. Συνεπώς, πώς θα αποφύγουμε την «παγίδα του Θουκυδίδη»; Για να το πούμε αλλιώς: Ποιος θα κάνει την αρχή σε έναν κόσμο αβεβαιότητας; Ρητορικό το ερώτημα… Ματαιότης λοιπόν; Κακώς πασχίζουμε να καταλάβουμε τον Θουκυδίδη; Φυσικά ούτε αυτό ισχύει. Αναλύουμε τα περί της άνισης ανάπτυξης ώστε να χαράξουμε στρατηγική η οποία είναι συνυφασμένη με τις παθογένειες και τα εγγενή χαρακτηριστικά του διεθνούς συστήματος. Με άλλα λόγια η γεωπολιτική παραμένει ίδια, θουκυδίδεια, και εξελίσσεται ως «μοιραίο». Μεταλλάσσεται η γεωστρατηγική, ήτοι η υποκειμενική χάραξη της συμπεριφοράς κάθε δρώντα, συντελούμενη ωστόσο στη βάση της γεωπολιτικής.

Ας μιλήσουμε πιο πρακτικά και με αφορμή το κείμενο του Allison, το οποίο επικαλέστηκαν Έλληνες… πολιτικοί.

Ο Αμερικανός αναλυτής αναφέρθηκε στην «Παγίδα του Θουκυδίδη» με αφορμή τις σινοαμερικανικές σχέσεις, και το κείμενό του συζητήθηκε και εντός της αμερικανικής εκτελεστικής εξουσίας. Στις ΗΠΑ η συζήτηση ήταν ξεκάθαρη: Υπάρχει αυτό το θεωρητικό ζήτημα με πρακτικές εκφάνσεις και πρέπει να δούμε πώς θα το διαχειριστούμε (μετακύλιση επιχειρησιακού βάρους στον Ειρηνικό, εγκαθίδρυση βάσεων στην περίμετρο της Κίνας, δασμολογική πολιτική κατά των κινεζικών προϊόντων, στρατιωτική και οικονομική ενίσχυση Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας, απομόνωση και αύξηση πίεσης κατά της Βορείου Κορέας κτλ.).

Ο Allison δεν αναφέρθηκε στη δυνατότητα διαφυγής από την «παγίδα» μέσω συνεννόησης, καθότι γνωρίζει ότι αυτή είναι ανέφικτη σε έναν κόσμο αβεβαιότητας. Τόνισε την ανάγκη διαχείρισης των παρεπομένων της «παγίδας» μέσω μιας συντεταγμένης στρατηγικής, η οποία –ειρήσθω εν παρόδω– είναι πλανητικής εμβέλειας και σχετίζεται με απονομή ρόλων περιφερειακών τοποτηρητών, που θα μειώσουν το κόστος της αμερικανικής εμπλοκής σε άλλα κρίσιμα σημεία. Τα μαθήματα για την Ελλάδα είναι πολλά και σημαντικά. Ωστόσο, ας έχουμε κατά νου δύο δεδομένα:

  • Ο Θουκυδίδης είναι απαραίτητος, αλλά όταν ερμηνεύεται ορθά και χωρίς «πρέπει». Είναι άλλο να διαβάζουμε τον Πελοποννησιακό Πόλεμο ως γνωσιακό και αναλυτικό υπόβαθρο και άλλο ως «οδηγίες χρήσεως».
  • Στην περίπτωση των σινοαμερικανικών σχέσεων, έχουμε την άνοδο μιας χώρας η οποία θέτει σε αμφισβήτηση την πλανητική πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ. Στην περίπτωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, έχουμε ένα επαναστατικό κράτος που απειλεί και επιθυμεί την αλλαγή της καθεστηκυίας τάξης. Αυτό σημαίνει ότι η «παγίδα» δεν αναλύεται ευθύγραμμα, καθώς στο γεωστρατηγικό επίπεδο στην πρώτη περίπτωση απαιτούνται μέτρα έγκαιρης ανάσχεσης και επικράτησης, ενώ στη δεύτερη μέτρα πρόκλησης κόστους (αποτροπή).
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: gisgeography.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Το μεσογειακό τρίγωνο και η ανάσχεση της Τουρκίας

8/11/2025 - 9:28πμ
Ο Χρήστος Στυλιανίδης  όταν ήταν υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας   (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Κώστας Τσιρώνης)
ΓΝΩΜΕΣ

Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις

7/11/2025 - 5:40μμ
Ο Ιησούς και οι δέκα παρθένες σε εικονογράφηση κώδικα που φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (πηγή: getarchive.net)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους (Μέρος Β’)

4/11/2025 - 9:44πμ
Συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση Ερντογάν-Μερτς στην Άγκυρα, 30 Οκτωβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Necati Savas)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί σχέσεων Γερμανίας-Τουρκίας

3/11/2025 - 10:50πμ
(Εικ. αρχείου)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι σχέσεις Αγγλίας-Τουρκίας

31/10/2025 - 4:31μμ
Η παραβολή των Δέκα Παρθένων διά χειρός της Ιρλανδής ζωγράφου Phoebe Anna Traquair, 1852-1936 (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους (Μέρος Α’)

28/10/2025 - 9:34πμ
Οπαδοί του Τουφάν Ερχιουρμάν, ο οποίος κέρδισε τον εκλεκτό του Ερντογάν στα Κατεχόμενα (φωτ.: EPA / Birol Bebek)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί η Τουρκία ανησυχεί για την Κύπρο

26/10/2025 - 3:38μμ
Είσοδος του βασιλιά Γεωργίου Α' στην πόλη της Θεσσαλονίκης, το 1912 (πηγή: Ρωμαΐδης-Zeitz/ benaki.org/ΦΑ_9_949)
ΓΝΩΜΕΣ

Θεσσαλονίκη: Από την απελευθέρωση στην εγκατάλειψη

25/10/2025 - 9:59πμ
Μεγάλη η χαρά του Γερμανού ΥΠΕΞ Γιόχαν Βάντεφουλ στη συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, στις 17 Οκτωβρίου, στην Άγκυρα (φωτ.: EPA/ TURKISH FOREIGN MINISTRY PRESS OFFICE HANDOUT)
ΓΝΩΜΕΣ

Η γερμανική αθλιότητα…

24/10/2025 - 4:12μμ
(Φωτ.: pickpik.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Εις προσοχήν των… αρμοδίων

19/10/2025 - 2:32μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Hellenic Train: Ακινητοποιήθηκε και πάλι αμαξοστοιχία στο δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη

4 ώρες πριν

Ελευσίνα: Παρουσίαση του βιβλίου «1922, Καταστροφή – Μια φωτογραφία διηγείται την ιστορία της»

5 ώρες πριν
Μετά το μακελειό στα Βορίζια Ηρακλείου Κρήτης (φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Βορίζια: «Δηλητήριο» ΟΠΕΚΕΠΕ πίσω από τη φονική σκανδάλη; – Το νέο σενάριο που διερευνούν οι Αρχές

5 ώρες πριν
Ο ποιητής Δημήτρης Τσαλουμάς (φωτ.: ΓΑΚ / Ροδιακή)

Δημήτρης Τσαλουμάς: Ο σπουδαίος Δωδεκανήσιος ποιητής της διασποράς συνεχίζει να εμπνέει

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSSI / Γιάννης Αγγελάκης)

Χανιά: Κατέρρευσε μπαλκόνι στο κέντρο της πόλης – Από τύχη δεν υπήρξαν θύματα

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Hellenic Championship: O Νόβακ Τζόκοβιτς έσπασε στην Αθήνα τα όρια με τον 101ο τίτλο του

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign