pontosnews.gr
Τρίτη, 17/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Περιφερειακός τοποτηρητής Vs Περιφερειακός ηγεμόνας

31/10/2019 - 9:03πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η μετακύληση του στρατηγικού βάρους των ΗΠΑ από την Ευρώπη και την Ευρύτερη Μέση Ανατολή στον Ειρηνικό αποτελεί πλέον έναν κοινό τόπο, αποδεκτό από πλήθος αναλυτών. Η άλλοτε αναλογία 60-40 έχει πλήρως αντιστραφεί, εννοώντας τις δυνάμεις και την εν γένει επιχειρησιακή δέσμευση της Ουάσινγκτον στον Ατλαντικό και στον Ειρηνικό αντίστοιχα.

Η εν λόγω αποδέσμευση δυνάμεων συνιστά μια πραγματικότητα η οποία αντιμετωπίζεται ως συστημική ευκαιρία επέκτασης ή ανάληψης ειδικού ρόλου εκ μέρους της Τουρκίας.

Τα όρια και οι δυνατότητες ανάληψης μιας τέτοιας θέσης τίθενται και περιγράφονται μέσω μιας συνεχιζόμενης διαλεκτικής σχέσης της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον, διαδικασία η οποία θα μπορούσε να αποτυπωθεί εξ απόψεως έκβασης ως ένα εκκρεμές, που στο ένα άκρο του έχει την προοπτική του «Περιφερειακού τοποτηρητή» και στο άλλο εκείνη του «Περιφερειακού ηγεμόνα».

Η προοπτική του «Περιφερειακού ηγεμόνα» είναι βεβαίως επιθυμητή από την Τουρκία, η οποία αποσκοπεί στα μέγιστα δυνατά κέρδη αγγίζοντας έτσι το αίτημα για απόλυτη αυτονόμηση και αποδέσμευση από τον αμερικανικό περιοριστικό μανδύα. Η άλλη άκρη του εκκρεμούς, αυτή του «Περιφερειακού τοποτηρητή», ταυτίζεται με το ρόλο που οι ΗΠΑ επιφυλάσσουν στην Τουρκία ως «απεσταλμένο» ή «αντιπρόσωπό» τους στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Προφανώς η εν λόγω θέση δημιουργεί δεσμεύσεις και αγκυλώσεις, κάτι επ’ ουδενί επιθυμητό από τη νεοοθωμανική Τουρκία. Όπως προαναφέρθηκε, η αμερικανοτουρκική «διαβούλευση» γίνεται επί του εκκρεμούς και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε μετά βεβαιότητας «πού θα σταματήσει η μπίλια».

Η Τουρκία επιχειρεί να διευρύνει την αξία της συναλλασσόμενη με τη Ρωσία και το Ιράν, ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούν να την συνετίσουν και να την «επαναφέρουν στην τάξη» με μέτρα πίεσης στο επίπεδο της οικονομίας και των εξοπλισμών.

Γεγονός, όμως, είναι ότι οι δύο συγκεκριμένοι δρώντες θα συνεχίσουν να πορεύονται στην ίδια κατεύθυνση, καθώς η Τουρκία ανήκει στην περίμετρο της Ευρασίας με την ευαισθησία των αγγλοσαξόνων επί αυτής να είναι γνωστή. Επιπροσθέτως, η Τουρκία και η Ρωσία αποτελούν γεωστρατηγικά εγγενώς ανταγωνιστικές δυνάμεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις προοπτικές ενίσχυσης της διμερούς στρατηγικής συνεργασίας τους.

Τι σημαίνει η ως άνω διαπίστωση; Ότι συνιστούν δύο δρώντες που ανταγωνίζονται για τα ίδια διακυβεύματα και τις ίδιες προκλήσεις: Καύκασος, Συρία, Στενά, Εύξεινος Πόντος, ισλαμιστικές ομάδες. Αυτό θυμίζει εν πολλοίς την απάντηση του Φραγκίσκου Α΄ της Γαλλίας όταν ρωτήθηκε περί των διαφορών οι οποίες οδήγησαν τη χώρα του σε εχθροπραξίες με την Ισπανία του Καρόλου Ε΄: «Απολύτως καμία. Συμφωνούμε απολύτως. Και οι δύο επιθυμούμε τον έλεγχο της Ιταλίας!».

Επί των συγκεκριμένων, Άγκυρα και Μόσχα εκφράζουν πλήρως αντιθετικές στρατηγικές και η σύζευξη είναι αδύνατη. Συνεπώς, η επαναπροσέγγιση της Τουρκίας στο Δυτικό άρμα είναι θέμα χρόνου, με την «μπίλια» του εκκρεμούς σε συμφωνημένο νέο σημείο. Το ερώτημα έχει ξανατεθεί στο παρελθόν και παραμένει επίκαιρο:

Όταν αρχίσει να συντελείται η επιστροφή της «ασώτου» Τουρκίας στο Δυτικό άρμα, ποια θα είναι η αντίδραση της «προδομένης» Ρωσίας;

Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό, καθώς η εξισορρόπηση της Μόσχας από την Ουάσινγκτον ενδεχομένως να μην αποτελεί μονόδρομο στο διηνεκές, καθώς ο ρωσικός παράγοντας συνιστά δυνητική προσθήκη στον στρατηγικό σχεδιασμό ανάσχεσης της κινεζικής ανόδου. Όσο όμως η στρατηγική σύγκλιση ΗΠΑ και Ρωσίας είναι ουτοπική, το ερώτημα παραμένει.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τζαμπατίστα Πιτόνι, «Το θαύμα των άρτων και των ιχθύων», περ. 1725. Λάδι σε καμβά. National Gallery of Victoria, Μελβούρνη
ΓΝΩΜΕΣ

Στους πέντε άρτους (Μέρος Γ’)

17/02/2026 - 12:14μμ
Ο δεκανέας Hazel Wood (δεξιά) χαιρετά στρατιωτικά προτού παραλάβει ξύλινα κιβώτια που περιείχαν τα λείψανα Αμερικανών στρατιωτών, κατά τη διάρκεια τελετής επαναπατρισμού αγνοουμένων (MIA), στις 10 Ιουνίου 1996, στο αεροδρόμιο του Ανόι. 

Το Ανόι παρέδωσε στις ΗΠΑ, τα υποτιθέμενα λείψανα επτά αγνοουμένων. Τα λείψανα, τοποθετημένα σε φέρετρα καλυμμένα με την αμερικανική σημαία, μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στη Χαβάη για να γίνει η ταυτοποίησή τους (φωτ. αρχείου: Hoang Dinh NAM)
ΓΝΩΜΕΣ

Θα ξανακάνουν λάθος οι ΗΠΑ;

14/02/2026 - 10:11πμ
Πολεμικά πλοία σε άσκηση του τουρκικού ΠΝ (φωτ. αρχείου: Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας)
ΓΝΩΜΕΣ

Το ντόμινο των υποχωρήσεων

13/02/2026 - 3:55μμ
Το θαύμα των πέντε άρτων σε πίνακα του Giovanni Lanfranco (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους πέντε άρτους (Μέρος Β’)

10/02/2026 - 9:53πμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους έξω από τον Λευκό Οίκο ενώ ήδη αυτός και οι συνεργάτες του κάνουν σχέδια για την περιοχή μας (φωτ. αρχείου: EPA/Samuel Corum/POOL)
ΓΝΩΜΕΣ

Ανακατατάξεις στην περιοχή μας

8/02/2026 - 4:48μμ
(Φωτ.: EPA)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Τουρκία «χορεύει» την Αθήνα

7/02/2026 - 9:39πμ
(Φωτ.: EPA / Allison Dinner)
ΓΝΩΜΕΣ

Μεγάλη αλλαγή στο δόγμα των ΗΠΑ

6/02/2026 - 4:21μμ
Ο χορτασμός των πεντακισχιλίων (πηγή: Wikivorker / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους πέντε άρτους (Μέρος Α’)

3/02/2026 - 9:34πμ
Στρατιώτης του συριακού στρατού κοντά στις γραμμές εμπλοκής με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), σε απόσταση 9 χιλιομέτρων από την πόλη Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, 23 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Ahmad Fallaha)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε κίνδυνο οι μειονότητες στη Συρία

1/02/2026 - 4:04μμ
Μέλη της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα ανοιχτά της Λέσβου (φωτ.: EPA / Erdam Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Τετελεσμένα δημιουργεί η Τουρκία με τις NAVTEX – Με τη σιωπή της κυβέρνησης

31/01/2026 - 9:31πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ σε φιλανθρωπική εκδήλωση στη Λευκωσία, το 2013 (φωτ.: Christos Panayides / commons.wikimedia.org)

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: Και τα γαλλικά ΜΜΕ αποχαιρετούν την αγαπημένη τους σπουδαία Ελληνίδα

11 λεπτά πριν
Ο Κον Θεοχαρίδης με τη σύζυγό του Κάθι συνεχίζουν ακούραστοι το φιλανθρωπικό έργο τους (φωτ.: TheGreekHerald.com.au)

Ομογένεια: Το άγγιγμα καλοσύνης του Κον Θεοχαρίδη αλλάζει τις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων

41 λεπτά πριν
Άσκηση με πραγματικούς πυραύλους στον Περσικό, από τους Φρουρούς της Επανάστασης. Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: Sepahnews)

Κλιμακώνεται η ένταση από το Ιράν: Γυμνάσια στα Στενά του Ορμούζ και απειλές Χαμενεΐ

48 λεπτά πριν
Πλημμύρες στο Βαρθολομιό από τον ποταμό Πηνειό. Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2026   (φωτ.: ilialive.gr / Γιάννης Σπυρούνης)

Κακοκαιρία στην Ελλάδα: Κατολισθήσεις, πλημμύρες και εκκενώσεις – Ποιες περιοχές βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό

1 ώρα πριν
(Φωτ.: M Ameen / Pixabay)

Βρέφος έλαβε θεραπεία για όγκο όσο ήταν ακόμη μέσα στη μήτρα – «Σήμερα είναι τριών μηνών και χαρούμενος»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Lukas Coch)

Στον 2ο γύρο του Qatar Open ο Τσιτσιπάς

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign