pontosnews.gr
Κυριακή, 2/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αυξημένο το προσδόκιμο ζωής για όσους έχουν σκύλο

9/10/2019 - 9:00πμ
Αυξημένο το προσδόκιμο ζωής για όσους έχουν σκύλο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αυτοί που έχουν σκύλους ζουν περισσότερο και το καρδιαγγειακό τους σύστημα λειτουργεί καλύτερα. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για επιζώντες από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο που ζουν μόνοι τους, ένας σκύλος ως κατοικίδιο μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία τους, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Η συγκεκριμένη μετα-ανάλυση, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes» βασίστηκε σε δύο προηγούμενες, ήδη δημοσιευμένες, μελέτες.

Ο Γκλεν Λεβίν, επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας επιστημονικών δηλώσεων για τα κατοικίδια ζώα στην Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, εξηγεί ότι αυτές οι έρευνες υποστηρίζουν πως όσοι έχουν σκύλους διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Στο πλαίσιο της πρώτης έρευνας, που εξέτασε τη σχέση της απόκτησης σκύλου με την επιβίωση έπειτα από ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο, έγινε σύγκριση της ανάρρωσης έπειτα από καρδιακή προσβολή ή ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο ανάμεσα σε εκείνους που είχαν και εκείνους που δεν είχαν σκύλους ως κατοικίδια ζώα. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από το σουηδικό εθνικό μητρώο ασθενών. Το εύρος των ηλικιών του δείγματος που μελετήθηκε ήταν από 40 έως 85 ετών και επρόκειτο για ανθρώπους που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο την περίοδο 2001-2012.

Διαπιστώθηκε ότι συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν κατοικίδια σκυλιά, όσοι είχαν διέτρεχαν 33% μικρότερη πιθανότητα θανάτου από καρδιακή προσβολή όταν έμεναν μόνοι τους μετά τη νοσηλεία και 15% μικρότερο κίνδυνο αν έμεναν με σύντροφο ή είχαν παιδί. Αντίστοιχα, μειωμένος παρουσιάστηκε ο κίνδυνος θανάτου στους ασθενείς που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, με το ποσοστό μείωσης του κινδύνου να προσεγγίζει το 27% για εκείνους που μένουν μόνοι και το 12% για τους ασθενείς που ζουν μετά τη νοσηλεία με το σύντροφο ή το παιδί τους.

Από το σύνολο των συμμετεχόντων, 182.000 άτομα είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή και από αυτούς μόνο το 6% είχε σκύλο ενώ 155.000 ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο από τους οποίους μόνο το 5% είχε σκύλο ως κατοικίδιο.

Η Τόβε Φαλ, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Ουψάλας στη Σουηδία εξηγεί ότι αυτοί που έχουν σκύλο αφενός βιώνουν λιγότερη κοινωνική απομόνωση και έχουν περισσότερες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, αφετέρου ασκούνται περισσότερο. Αυτοί ενδέχεται να είναι οι λόγοι που διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά επεισόδια.

Στη δεύτερη μελέτη συλλέχθηκαν δεδομένα από 3,8 εκατομμύρια άτομα που προήλθαν από 10 διαφορετικές μελέτες με απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας μετα-ανάλυσης. Από τις 10 έρευνες οι 9 εξέτασαν τις διαφορές στα επίπεδα θνησιμότητας από κάθε αίτιο, οι οποίες παρουσιάστηκαν ανάμεσα σε εκείνους που είχαν και εκείνους που δεν είχαν σκύλους ως κατοικίδια ζώα. Οι τέσσερις συνέκριναν τις διαφορές στην καρδιαγγειακή υγεία ανάμεσα σε αυτές τις δύο ομάδες συμμετεχόντων.

Βρέθηκε ότι σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν σκύλους, αυτοί που είχαν μείωναν τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αίτιο κατά 24% , τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή κατά 65% και τον κίνδυνο θανάτου από άλλες καρδιαγγειακές ιατρικές καταστάσεις κατά 31%.

Η Κάρολαϊν Κράμερ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο, εξηγεί τα ευρήματα κατά παρόμοιο τρόπο με τη Φαλ, κάνοντας λόγο για αύξηση σωματικής άσκησης και μείωση της κοινωνικής απομόνωσης σε αυτούς που έχουν σκύλους.

Η ίδια φιλοδοξεί στο μέλλον τη διεξαγωγή μιας διεθνούς μελέτης η οποία θα εκτιμήσει τα ψυχολογικά οφέλη και τα οφέλη στην υγεία που απορρέουν από την υιοθέτηση ενός κατοικίδιου σκύλου.

  • Πηγή: American Heart Association / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΜΛΑ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: pixabay.com/ PDPics)
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του προστάτη: Νέα δεδομένα από ευρωπαϊκή μελέτη που διήρκεσε 23 χρόνια

31/10/2025 - 12:05μμ
Στιγμιότυπο από τη Βαρβάκειο, την κεντρική κρεαταγορά της Αθήνας (φωτ.: EUROKINISSI / Αναστάσης Ναρεκιάν)
ΥΓΕΙΑ

Έρευνα: Οι ουρολοιμώξεις συνδέονται με την κατανάλωση κρέατος – Τι συστήνουν οι ειδικοί

24/10/2025 - 2:58μμ
(Φωτ.: UF Health / Jackie Hart)
ΥΓΕΙΑ

Μελέτη συνδέει το εμβόλιο του Covid-19 με την καταπολέμηση μορφών καρκίνου

22/10/2025 - 9:26μμ
Ο Παναγιώτης Αντωνιάδης στο δεύτερο σκαλί του βάθρου το 2024, στη Λισαβόνα
ΥΓΕΙΑ

Παναγιώτης Αντωνιάδης: Από τη μεταμόσχευση ήπατος στα παγκόσμια ρεκόρ, στα 73 του χρόνια

12/10/2025 - 10:34πμ
Στην οθόνη οι νικητές του Νόμπελ Ιατρικής 2025 (φωτ.: EPA / Claudio Bresciani / TT Sweden Out)
ΥΓΕΙΑ

Νόμπελ Ιατρικής 2025 σε τρεις επιστήμονες, για τις ανακαλύψεις τους κατά των αυτοάνοσων και του καρκίνου

6/10/2025 - 1:32μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Χαλκιαδάκης)
ΥΓΕΙΑ

Εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης: Τα διαθέσιμα εμβόλια για την περίοδο 2025-2026

3/10/2025 - 7:58μμ
(Φωτ.: pixabay.com/
users/marjonhorn-3698690/)
ΥΓΕΙΑ

ΕΟΦ: Αμετάβλητες παραμένουν οι συστάσεις για τη χρήση παρακεταμόλης στην εγκυμοσύνη

23/09/2025 - 9:03μμ
(Φωτ. αρχείου: freepik)
ΥΓΕΙΑ

UNICEF: Το ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας ξεπερνά για πρώτη φορά αυτό του υποσιτισμού

10/09/2025 - 4:24μμ
Ο Άδωνις Γεωργιάδης στη 89η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο περίπτερο του υπουργείου Υγείας. Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)
ΥΓΕΙΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: Από 1η Οκτωβρίου θα κλείνουμε ραντεβού στα νοσοκομεία σε 2 ημέρες

6/09/2025 - 5:01μμ
Το νέο στηθοσκόπιο  φέρει ένα εξάρτημα περίπου στο μέγεθος τραπουλόχαρτου (φωτ.: BBC/ PA MEDIA)
ΥΓΕΙΑ

Βρετανία: «Έξυπνο» στηθοσκόπιο εντοπίζει καρδιακή ανεπάρκεια και ανώμαλους καρδιακούς ρυθμούς σε δευτερόλεπτα

1/09/2025 - 6:41μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Greek Mafia: Νεκρός βρέθηκε στην Αράχωβα ο Γ. Λάλας – Είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ

5 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Φωτό αρχείου)

Μαζικές επιστροφές Σύρων στα πάτρια εδάφη από την Τουρκία μετά την πτώση Άσαντ

6 ώρες πριν
Drones σχηματίζουν εικόνα της μάσκας του Τουτανχαμών επάνω από το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο στη διάρκεια της τελετής εγκαινίων (φωτ.: EPA/Mohamed Hossam)

Φαντασμαγορικά εγκαίνια στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο – Χρειάστηκαν 20 χρόνια για να κατασκευαστεί

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μαρίλια Βασιλακοπούλου)

Super League: Νίκησε δύσκολα τον Άρη ο Ολυμπιακός – «Κόλλησε» στον Βόλο ο Παναθηναϊκός

7 ώρες πριν
Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους παιδιά, προσπαθούν να εξασφαλίσουν φαγητό σε συσσίτιο στη Χαν Γιουνίς (φωτ.: . EPA/Haitham Imad)

Τουρκία: Συνάντηση ΥΠΕΞ μουσουλμανικών χωρών για την εκεχειρία στη Γάζα

8 ώρες πριν
Άποψη των Κοτυώρων την περίοδο 1920-1930 (πηγή: facebook.com/orduolaygazetesi)

Κοτύωρα: Οι πρώτες επίσημες διώξεις και ο «καυτός» πολιτικά Νοέμβριος του 1920

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign