pontosnews.gr
Σάββατο, 3/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κίνδυνος από πανδημίες που μπορεί να προκαλέσουν το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων

19/09/2019 - 10:09πμ
Κίνδυνος από πανδημίες που μπορεί να προκαλέσουν το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο κόσμος μας αντιμετωπίζει ολοένα και μεγαλύτερο κίνδυνο πανδημιών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων και χάος στην παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε σήμερα διεθνής ομάδα ειδικών, η οποία καλεί τις κυβερνήσεις να εργαστούν για να προετοιμαστούν και να αποτρέψουν τον κίνδυνο αυτόν.

Το Εποπτικό Συμβούλιο Παγκόσμιας Ετοιμότητας (Global Preparedness Monitoring Board – GPMB), το οποίο έχει συγκληθεί από την Παγκόσμια Τράπεζα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), προειδοποίησε ότι η αντιμετώπιση ιογενών ασθενειών που μεταδίδονται μέσω του αέρα και τείνουν να προκαλούν επιδημίες, όπως ο Έμπολα, η γρίπη και το Οξύ και Σοβαρό Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολη σε έναν κόσμο με εκτεταμένες συγκρούσεις, εύθραυστα κράτη και αναγκαστική μετανάστευση.

«Η απειλή της εμφάνισης μιας πανδημίας σε όλον τον πλανήτη είναι πραγματική», προειδοποιεί η ομάδα αυτή ειδικών σε σχετική έκθεσή της, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Ένας παθογόνος παράγοντας που κινείται γρήγορα, έχει τη δυνατότητα να σκοτώσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, να προκαλέσει προβλήματα στις οικονομίες και να αποσταθεροποιήσει την εθνική ασφάλεια», επισημαίνει το GPMB.

Μολονότι ορισμένες κυβερνήσεις και διεθνείς υπηρεσίες έχουν καταβάλει προσπάθειες επαγρύπνησης και προετοιμασίας για σημαντικά ξεσπάσματα ασθενειών μετά το καταστροφικό ξέσπασμα του Έμπολα την περίοδο 2014-2016 στη δυτική Αφρική, οι προσπάθειες αυτές είναι «άκρως ανεπαρκείς», επισημαίνεται στην έκθεση αυτή.

Η Γκρο Χάρλεμ Μπρούτλαντ, η πρώην επικεφαλής του ΠΟΥ, η οποία συμπροεδρεύει της ομάδας αυτής ειδικών, πρόσθεσε ότι οι τρέχουσες προσεγγίσεις στις έκτακτες ανάγκες για την αντιμετώπιση ασθενειών και θεμάτων υγείας «χαρακτηρίζονται από έναν κύκλο πανικού και αμέλειας».

Η ομάδα ειδικών επικαλείται την πανδημία της ισπανικής γρίπης του 1918, η οποία προκάλεσε το θάνατο, όπως υπολογίζεται, 50 εκατομμυρίων ανθρώπων. Καθώς σήμερα ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων διασχίζει τον κόσμο με αεροπλάνα καθημερινά, ένα ισοδύναμης μορφής ξέσπασμα κάποιας ασθένειας που μεταδίδεται μέσω του αέρα θα μπορούσε να εξαπλωθεί παγκοσμίως σε λιγότερες από 36 ώρες και να προκαλέσει το θάνατο 50 ως 80 εκατομμυρίων ανθρώπων, όπως υπολογίζεται, εξαλείφοντας σχεδόν το 5% της παγκόσμιας οικονομίας, υπογραμμίζουν οι ειδικοί στην έκθεσή τους.

Στην περίπτωση μιας πανδημίας, πολλά εθνικά συστήματα υγείας –ιδιαίτερα στις φτωχές χώρες– θα καταρρεύσουν, επισημαίνουν.

«Η φτώχεια και η αστάθεια οξύνουν τα ξεσπάσματα λοιμωδών ασθενειών και συμβάλλουν στη δημιουργία των συνθηκών εκείνων που ευνοούν την πρόκληση πανδημιών», δήλωσε ο Άξελ φαν Τρότσενμπουργκ, ο οποίος ασκεί χρέη διευθύνοντος συμβούλου της Παγκόσμιας Τράπεζας και είναι μέλος της ομάδας ειδικών.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να αντλήσουν τα διδάγματα που δίνουν αυτά τα ξεσπάσματα ασθενειών και να διορθώσουν την σκεπή προτού αρχίσει να βρέχει, δήλωσε παράλληλα ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να επενδύσουν στην ενίσχυση των συστημάτων υγείας, να αυξήσουν τα κονδύλια για έρευνες στις νέες τεχνολογίας, να βελτιώσουν τα συστήματα συντονισμού και ταχείας επικοινωνίας και να ελέγχουν την πρόοδο που συντελείται διαρκώς.

Ο ΠΟΥ είχε και αυτός προειδοποιήσει νωρίτερα φέτος ότι μια νέα πανδημία γρίπης –η οποία προκαλείται από ιούς που μεταδίδονται μέσω του αέρα– είναι αναπόφευκτη, σημειώνοντας ότι ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί γι’ αυτό.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΣΜ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπo από το Κέντρο Υγείας στην Λ. Αλεξάνδρας (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΥΓΕΙΑ

Εμβολιασμός για COVID και γρίπη: Πότε πρέπει να γίνει και ποιοι ανήκουν στις ομάδες προτεραιότητας

1/10/2026 - 8:02μμ
Η Γη είναι σφαιρική ή επίπεδη; – Τι πιστεύουν στις ΗΠΑ
ΥΓΕΙΑ

Copernicus: Το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού εκτέθηκε σε επικίνδυνα επίπεδα όζοντος το 2026

30/09/2026 - 11:09πμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του πνεύμονα: 10.000 νέα περιστατικά το χρόνο στην Ελλάδα – Η αξονική χαμηλής δόσης αλλάζει τα δεδομένα

25/09/2026 - 5:13μμ
(Φωτ.: Omni Letters / Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Υγεία: Συνδέεται η οστεοπόρωση με την άνοια; 

23/09/2026 - 2:15μμ
«Πίναξ Ανατομικός εκ Φυσιολογικόν σχήμα Ανθρώπου». Το κεφάλι σε φυσική διάσταση, από το αρχείο του Διδασκαλείου Κρήτης στο Ηράκλειο (πηγή: Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας Πανεπιστημίου Κρήτης)
ΥΓΕΙΑ

Ο εγκέφαλος ίσως είναι «δύο όργανα σε ένα» – Ανακάλυψη αλλάζει όσα ξέραμε για την ανάπτυξή του

20/09/2026 - 11:15πμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/guvo59-9285194)
ΥΓΕΙΑ

Βλεφαρίτιδα και κίνδυνοι από τις ψεύτικες βλεφαρίδες – Η αόρατη αιτία πίσω από την ξηροφθαλμία

19/09/2026 - 8:57μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/pasja1000-6355831)
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του προστάτη: Τα νέα δεδομένα για τη διάγνωση και τα 19 περιστατικά την ημέρα στην Ελλάδα

15/09/2026 - 5:02μμ
Δείγματα αίματος στο Κλινικό Κέντρο των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ – Φωτογραφία αρχείου (φωτ.: National Cancer Institute / Daniel Sone)
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος και θρόμβωση: Αρτηριακά επεισόδια στο 8% των ασθενών διεθνούς μελέτης

13/09/2026 - 6:23μμ
Μηχάνημα πλασμαφαίρεσης σε κέντρο αιμοδοσίας (φωτ.: Wikimedia Commons)
ΥΓΕΙΑ

Πλασμαφαίρεση: Πότε γίνεται και ποιοι είναι οι κίνδυνοι – Τι λέει η Α’ Νεφρολογική Κλινική του ΑΠΘ

12/09/2026 - 2:02μμ
(Φωτ.: Pixabay / Steve Buissinne)
ΥΓΕΙΑ

Φως τη νύχτα: Οι αλλαγές που προκαλεί στην καρδιά, σύμφωνα με νέα μελέτη

11/09/2026 - 2:47μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από το φεστιβάλ ελληνικού πολιτισμού «Πανηγύρι», στο Κίεβο. Σάββατο 30 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Федерація грецьких товариств України)

Ιστορική απόφαση για ένα… Πανοΰρ: Η Ουκρανία αναγνωρίζει επισήμως το θεσμό των Ελλήνων, που επιμένει μέσα στον πόλεμο

14 λεπτά πριν
Παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βούλγαρου ομόλογού του Ρούμεν Ράντεφ, η τελετή υπογραφής πρωτοκόλλου για την παράδοση-παραλαβή κειμηλίων μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στην Θεσσαλονίκη  (φωτ.: Βασίλης Βερβερίδης/ ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)

Επιστροφή 48 θησαυρών από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα – Μήνυμα Μητσοτάκη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

39 λεπτά πριν
Το επίμαχο αεροσκάφος της Flydubai που μετέφερε επιβάτες από την Ταμπούκ της Σαουδικής Αραβίας στο Διεθνές Αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν κοντά στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ, στις 30 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA/ABIR SULTAN)

Νέα στοιχεία για την πτήση της flydubai: Ο συγκυβερνήτης επιτέθηκε με τσεκούρι στον πιλότο

1 ώρα πριν
Προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Πετρέλαιο θέρμανσης: Παρεμβάσεις στην τιμή και πιθανή επαναφορά πλαφόν στα καύσιμα

1 ώρα πριν
(Πηγή: dw.com / Αρχείο Andreas Assael)

Από Σμύρνη …Σαλονίκη, 20 χρόνια μετά: Με το «Madre-Μάνα» η Μιμή Ντενίση μάς μεταφέρει στο 1943 και τον αφανισμό της εβραϊκής κοινότητας

2 ώρες πριν
Συνεχίζεται για 3η ημέρα το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει το νησί της Κρήτης (φωτ.: Αντώνης Ζουριδάκης/ EUROKINISSI)

Κρήτη: Σοβαρά προβλήματα και διακοπές κυκλοφορίας από την κακοκαιρία

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV