pontosnews.gr
Δευτέρα, 6/02/2023
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ήταν ο Γολιάθ και η Δαλιδά Έλληνες; – Γενετική έρευνα για τους Φιλισταίους

4/07/2019 - 9:43πμ
Ήταν ο Γολιάθ και η Δαλιδά Έλληνες; – Γενετική έρευνα για τους Φιλισταίους
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το ενδεχόμενο οι μεγάλοι αντίπαλοι των βιβλικών Ισραηλιτών, οι Φιλισταίοι (με πιο «διάσημους» εκπροσώπους τον Γολιάθ και τη Δαλιδά), να είχαν καταγωγή από τους Έλληνες και άλλους νοτιοευρωπαίους εξέτασε μια νέα διεθνής γενετική έρευνα, η οποία κατάληξε στο συμπέρασμα ότι ίσως πρόκειται για απογόνους όσων μετακινήθηκαν στην αρχή της Εποχής του Σιδήρου στην Παλαιστίνη από το Αιγαίο, τη Νότια Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

Ουσιαστικά η γενετική φαίνεται να επιβεβαιώνει τους αρχαιολόγους που θεωρούν ότι οι Φιλισταίοι είχαν μεταναστεύσει από το Αιγαίο – η θεωρία αυτή μέχρι σήμερα ήταν αμφιλεγόμενη.

Η καταγωγή των Φιλισταίων φωτίζεται από τη συγκριτική μελέτη σύγχρονου και αρχαίου DNA δέκα ανθρώπων που έζησαν πριν από 3.600 έως 2.800 χρόνια στην αρχαία παράκτια πόλη της Ασκελόν (Ασκάλωνας), κοντά στα νότια σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας. Η Ασκάλωνα ήταν ένα από τα βασικά κέντρα των Φιλισταίων κατά την Εποχή του Σιδήρου και οι σκελετοί ανακαλύφθηκαν το 2016.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στο Science Advances υπογράφεται από την ομάδα της αρχαιογενετίστριας Μίχαλ Φέλντμαν του γερμανικού Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ. Στην ομάδα συμμετείχε και ο αρχαιολόγος Ντάνιελ Μάστερ, ο οποίος ήταν διευθυντής της Αποστολής Λέον Λέβι, του προγράμματος που από το 1985 έως το 2016 μελέτησε την Ασκάλωνα και βρήκε στοιχεία για σημαντικές αλλαγές στη ζωή της περιοχής τον 12ο αιώνα π.Χ. που αποδόθηκαν στην άφιξη των Φιλισταίων. Αν και η παρουσία ελληνικής κεραμικής ήταν έντονη, μέχρι σήμερα αρκετοί αρνούνταν ότι υπήρξε μαζική μετακίνηση πληθυσμών και επέμεναν ότι ήταν απλώς τοπική μίμηση ξένων (μυκηναϊκών και αιγαιακών) συνηθειών με τις οποίες οι ντόπιοι είχαν έρθει σε επαφή μέσω εμπορικών και άλλων ανταλλαγών.

Με τα νέα δεδομένα, όμως, που είναι το αποκορύφωμα δεκαετιών αρχαιολογικής και γενετικής έρευνας, φαίνεται ότι όντως οι Φιλισταίοι μετανάστευσαν μαζικά στο νότιο Λεβάντε από τη Δύση μέσω της θάλασσας κατά τη μεταβατική φάση μεταξύ της Εποχής του Χαλκού και του Σιδήρου (12ος αιώνας π.Χ.), μια ταραχώδη περίοδο για όλη την Ανατολική Μεσόγειο, στη διάρκεια της οποίας πολλές πόλεις καταστράφηκαν και αυτοκρατορίες κατέρρευσαν.

Το ζήτημα της καταγωγής των Φιλισταίων είναι ιδιαίτερα φορτισμένο μέχρι σήμερα από επιστημονική πλευρά, αλλά και με σύγχρονες πολιτικές προεκτάσεις.

Η Μίχαλ Φέλντμαν δήλωσε ότι η μελέτη παραπέμπει σε καταγωγή των Φιλισταίων από τη Νότια Ευρώπη, συνδέοντας τους πιθανώς με τους λεγόμενους Λαούς της Θάλασσας, αλλά, όπως είπε, θα χρειαστούν περαιτέρω γενετικές αναλύσεις σε μεγαλύτερο δείγμα για να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι πρόγονοί τους. Η ίδια, σύμφωνα με το New Scientist, θεωρεί πολύ πιθανή την καταγωγή τους από την Ελλάδα. Το DNA των Φιλισταίων, για παράδειγμα, εμφανίζει ομοιότητα 25-70% με το DNA αρχαίων σκελετών από την Κρήτη, ενώ ομοιότητες προκύπτουν επίσης με ανθρώπους της Ιβηρικής και της Σαρδηνίας.

Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι μέσα σε μόνο δύο αιώνες από την άφιξη τους το γενετικό αποτύπωμα των Φιλισταίων είχε τόσο πολύ «αραιωθεί» λόγω επιμιξιών που είχε ουσιαστικά εξαφανιστεί. Παρόλο που στα μάτια των εχθρών τους, των Ισραηλιτών, παρέμεναν Φιλισταίοι, στην πραγματικότητα το DNA τους ήταν πια λεβαντίνικο, καθώς είχε χαθεί σχεδόν κάθε ελληνικό ίχνος.

Οι Φιλισταίοι (όπως ο Γολιάθ που μονομάχησε με τον Δαβίδ και η Δαλιδά που έκοψε τα μαλλιά του Σαμψών) κατονομάζονται από την εβραϊκή Βίβλο ως βασικοί εχθροί των Ισραηλιτών. Σε αρχαίες πηγές δεν υπάρχουν καταγραφές, παρά μόνο μια κατοπινή αναφορά για την καταγωγή τους από την «Καφθόρ» (όνομα της Εποχής του Χαλκού για την Κρήτη). Πριν από περίπου έναν αιώνα οι αιγυπτιολόγοι βρήκαν αναφορές σε ιερογλυφικά κείμενα του ύστερου 12ου αιώνα π.Χ. ότι ένας λαός ταξίδεψε από «τα νησιά» και εισέβαλε στην Κύπρο και στις ακτές της σημερινής νότιας Τουρκίας, Συρίας και Λιβάνου, με τελικό στόχο την ίδια την Αίγυπτο.

«Συνυπολογίζοντας τα γενετικά και τα αρχαιολογικά δεδομένα ενισχύεται πλέον η άποψη ότι υπήρξε μετανάστευση από τις περιοχές που σήμερα αποκαλούμε Ελλάδα και δυτική Τουρκία», δήλωσε ο Κρίστοφ Μπαχούμπερ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

  • Δείτε ΕΔΩ την επιστημονική δημοσίευση.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο εξωπλανήτης Wolf 1069b (πηγή: NASA / Ames Research Center / Daniel Rutter)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ανακαλύφθηκε εξωπλανήτης όμοιος με τη Γη και δυνητικά φιλόξενος για ζωή

3/02/2023 - 10:58πμ
Απεικόνιση του εκτιμώμενου περάσματος του αστεροειδούς 2023 BU (φωτ.: NASA JPL / Caltech)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο αστεροειδής 2023 BU θα βρεθεί πιο κοντά στη Γη από οποιονδήποτε άλλον

26/01/2023 - 12:34μμ
Η γη όπως φαίνεται από το φεγγάρι (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/kari.re.kr)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διάστημα: Πώς φαίνεται η γη από τη Σελήνη – Εντυπωσιακές φωτογραφίες από το κορεατικό Danuri

25/01/2023 - 10:06πμ
Η ανάπτυξη του προηγμένου προωθητικού πυραύλου «θα είναι κρίσιμη για την ταχύτερη και ασφαλέστερη μεταφορά εξοπλισμού στη Σελήνη και, εν συνεχεία, αστροναυτών στον Άρη (φωτ. αρχείου: ΕPA/NASA)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Συνεργασία NASA–Πενταγώνου για να στείλουν αστροναύτες στον Άρη

24/01/2023 - 11:15μμ
(Φωτ.: Pixabay/ 3209107)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έρχεται το τέλος του κόσμου; 90 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα δείχνει το «Ρολόι της Αποκάλυψης»

24/01/2023 - 8:00μμ
Εγκατάσταση δείχνει τον πυρήνα της Γης στο Μουσείο Επιστημών της Βαρκελώνης (φωτ. αρχείου: EPA/Alejandro Garcia)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ενδείξεις για αλλαγή της φοράς περιστροφής του στερεού πυρήνα της Γης

24/01/2023 - 3:59μμ
Αστέρια στον νυχτερινό ουρανό (Φωτ.: Pixabay/Hans)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Γιατί βλέπουμε όλο και λιγότερα άστρα στον ουρανό – Τι τα κάνει… αόρατα

20/01/2023 - 3:24μμ
Μέχρι τώρα η ιδέα είχε δοκιμαστεί μόνο σε εργαστηριακές και όχι σε πραγματικές συνθήκες (φωτ.: nature.com)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Δημιουργήθηκε το πρώτο λέιζερ «αλεξικέραυνο» που διώχνει μακριά τους κεραυνούς

17/01/2023 - 8:58πμ
Ο Μενέλαος Ράπτης με την ελληνική σημαία (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μενέλαος Ράπτης: Σε ερευνητική ομάδα της NASA, ο Θεσσαλονικιός φοιτητής στο κολέγιο Αστροφυσικής «Franklin & Marshall College» των ΗΠΑ

11/01/2023 - 1:48μμ
Εξωπλανήτης ΤΟΙ 700e (Πηγή φωτ.: Nasa/JPL/Caltech/Robert Hurt)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Mία «δεύτερη Γη» ανακαλύφθηκε σε απόσταση 100 ετών φωτός

11/01/2023 - 12:57μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε πλήρη ετοιμότητα και επαγρύπνηση καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας πρόκειται να παραμείνουν όλες οι κρατικές δυνάμεις, υπό το συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (φωτ.: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Τι θα παραμείνει κλειστό, ποιοι θα εργαστούν από το σπίτι και ποιοι θα πάνε αργότερα στη δουλειά τους

1 ώρα πριν
Σκοπιανοί κρατούν πλακάτ με την εικόνα του Γκότσε Ντέλτσεφ έξω από την εκκλησία του Αγίου Σωτήρος όπου βρίσκεται ο τάφος του την ημέρα των εκδηλώσεων για τα 151 χρόνια από τη γέννησή του (Φωτ.: EPA/Georgi Licovki)

Σκόπια: Ηρεμία στη γιορτή για τον Γκότσε Ντέλτσεφ λόγω «βλάβης» στα ηλεκτρονικά συστήματα του τελωνείου

1 ώρα πριν
Μεγάλος πρωταγωνιστής για τους «ερυθρόλευκους» ο πρώην «ασπρόμαυρος» Αλέξανδρος Πασχαλάκης (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Super League: Ισόπαλο το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός – Επέστρεψε στην κορυφή ο Παναθηναϊκός

2 ώρες πριν
Ο Ιωνικός πέτυχε την ανατροπή και έκανε αποφασιστικό βήμα για την παραμονή του στη Basket League (φωτ.: EUROKINISSI/Μάρκος Χουζούρης)

Basket League: Νίκη ο Ιωνικός – Αναβολή για «αιώνιους»

2 ώρες πριν
Ο πάπας Φραγκίσκος χαιρετά πιστούς σε ενορία της Ρώμης (φωτ.: EPA/Angelo Carconi)

Πάπας Φραγκίσκος: «Αμαρτία και αδικία» οι νόμοι που διώκουν τους ΛΟΑΤΚΙ+

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης ανοιχτα της Λέρου (φωτ.: Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή)

Ναυάγιο στη Λέρο: Νεκρό άλλο ένα παιδί, ενώ εξακολουθούν να νοσηλεύονται άλλα τρία

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2022 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2022 pontosnews.gr
Made by minoanDesign