pontosnews.gr
Δευτέρα, 8/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο ελληνισμός της νότιας Ιταλίας θυμάται και στηρίζει την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων

20/05/2019 - 6:19μμ
Ο ελληνισμός της νότιας Ιταλίας θυμάται και στηρίζει την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο ελληνισμός της νοτίου Ιταλίας και ιδίως η ελληνική κοινότητα του Ρήγιου της Καλαβρίας «Μεγάλη Ελλάδα» τιμούν την ιστορία των Ελλήνων του Πόντου και την Γενοκτονία με μια σειρά εκδηλώσεων, όπως η διοργάνωση πανιταλικού συνεδρίου με τίτλο «Η Γενοκτονία των Ελλήνων και των χριστιανικών πληθυσμών της Μέσης Ανατολής». Πρόκειται για το πρώτο πανιταλικό συνέδριο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, το οποίο διοργανώθηκε στη Μεσσίνα της Σικελίας, την αρχαία ελληνική Μεσσήνη, στις 4 Νοεμβρίου 2017.

Το συνέδριο είναι το πρώτο που διεξήχθη στην Ιταλία για τους Έλληνες του Πόντου και τους Αρμενίους της Μικράς Ασίας.

Σε αυτό συμμετείχαν Έλληνες και Ιταλοί ερευνητές και ακαδημαϊκοί, μεταξύ αυτών και ο Καλαβρός φιλόλογος και ερευνητής Daniele Macris, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Ρήγιου της Καλαβρίας «Μεγάλη Ελλάδα», με σκοπό να καταστήσουν γνωστές στο ιταλικό κοινό τις γενοκτονίες των Ποντίων και των Αρμενίων.

Το ιταλικό κοινό της Καλαβρίας και της νοτίου Ιταλίας έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τον ποντιακό ελληνισμό και οι εργασίες του συνεδρίου συγκεντρώθηκαν σε έναν τόμο, την επιμέλεια του οποίου ανέλαβε ο δραστήριος φιλόλογος Daniele Macris.

Οι ερευνητές και οι ακαδημαϊκοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ελλιπής εφαρμογή της Συνθήκης των Σεβρών και οι διαρκώς μεταβαλλόμενες διεθνείς συνθήκες της διετίας 1920-1922 οδήγησαν στη διάπραξη διωγμών κατά των Ελλήνων και των Αρμενίων, με αποκορύφωμα την ποντιακή και αρμενική γενοκτονία. Η εκτέλεση αυτών των σκληρών εγκλημάτων οφείλεται σε σχέδια εθνοκάθαρσης επινοημένα από την ομάδα των Νεότουρκων το 1910.

Επίσης, είναι τεκμηριωμένο βάσει των πηγών ότι τους Νεότουρκους βοήθησε η γερμανική πολιτική τάξη εκείνης της εποχής, παρέχοντάς τους υλικοτεχνική και οικονομική υποστήριξη για την οργάνωση τακτικού στρατού, με σκοπό την εξάλειψη του ελληνικού στοιχείου.

Σήμερα παρατηρεί κανείς, καθώς διαβάζει τον ιταλικό Τύπο, ότι οι ελληνικές κοινότητες της Ιταλίας είναι πολύ δραστήριες, αλλά οι εκδηλώσεις και τα συνέδρια που διοργανώνουν κατά καιρούς δεν προβάλλονται όσο θα έπρεπε από την τηλεόραση της ΕΡΤ και από τα ΜΜΕ της Ιταλίας. Προβάλλονται λίγο στο ραδιόφωνο και ο μόνος σταθμός που προβάλλει θέματα σχετικά με το ελληνικό στοιχείο της Ιταλίας είναι το ραδιόφωνο της ΕΡΑ «Η Φωνή της Ελλάδος», ο οποίος συχνά αφιερώνει εκπομπές για την προβολή των δραστηριοτήτων των ελληνικών κοινοτήτων της Ιταλίας.

Ακόμη, ο ποντιακός ελληνισμός έχει βρει Ιταλούς φίλους και υποστηρικτές στην Έδρα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Παλέρμο, στο Παλέρμο της Σικελίας, την αρχαία ελληνική πόλη Πάνορμο. Με τη βοήθεια της ερευνητικής ομάδας της Έδρας, η οποία αποτελείται από Έλληνες και Ιταλούς ακαδημαϊκούς, διδάκτορες, μεταδιδάκτορες και υποψήφιους διδάκτορες, αναδεικνύεται για πρώτη φορά στην ιταλική γλώσσα το λογοτεχνικό έργο των σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων που ασχολείται με τον ποντιακό ελληνισμό, όπως για παράδειγμα το μυθιστόρημα «Σέρρα» του Γιάννη Καλπούζου.

Ένα κεράκι προς τιμήν των θυμάτων της Γενοκτονίας
Χάρις στο σπουδαίο έργο της ερευνητικής ομάδας, το ιταλικό κοινό έχει τη δυνατότητα να διαβάσει στην ιταλική κοινή τα έργα που αναφέρονται στον ποντιακό ελληνισμό, με αποτέλεσμα να αυξάνεται όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον για την Ελλάδα στη γειτονική μας χώρα.

Στις 19 Μαΐου 2019, στην πόλη του Ρήγιου της Καλαβρίας (Reggio Calabria), αλλά και σε όλη την περιοχή της Καλαβρίας, οι κάτοικοι αποφάσισαν να ανάψουν ένα κεράκι προς τιμήν των θυμάτων της ποντιακής Γενοκτονίας, με σκοπό να φωτίσει την ανθρωπότητα στον δρόμο της ανθρωπιάς και της λογικής, στον δρόμο που οδηγεί στην Ειρήνη και την Αγάπη των ανθρώπων εναντίον της βαρβαρότητας και του πολέμου, για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ζωής.

Σωτήριος Μπεκάκος
_____

Βιβλιογραφία:

  • Daniele Macris (επιμ.), Il Genocidio dei Greci e delle Popolazioni Cristiane del Vicino Oriente (Πρακτικά συνεδρίου), Messina: di Nicolò Edizioni.
  • Άρθρο του Ιταλού δημοσιογράφου Bruno Traclò, 19 Μαΐου 2019, «Perché non dimentico il 19 maggio», Quotidiano del Sud, Edizione di Reggio Calabria.
  • J. Kalpouzos, Serra. L’anima del Ponto, (μτφρ.: Debora Cacciafeda), Collana Romiosini, Università degli Studi di Palermo 2016.
  • Γ. Καλπούζος, Σέρρα: Η ψυχή του Πόντου, εκδ. Ψυχογιός, Αθήνα 2016 (romiosinigrecita.it/la-collana/).
  • strettoweb.com/2018/12/messina-incontro-raffa-avramidis/785285.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.-εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
PONTOS BLOG

19η του Μάη: Ημέρα Μνήμης και Ανθρωπισμού – Αγώνας για την αναγνώριση και διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ποντίων

15/05/2026 - 12:20μμ
Η δεξιά πλευρά του περιπτέρου, με το μότο «όποιος ξεχνά την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει». Το περίπτερο της ΕΠΟΝΑ μας μιλά για την αναγνώριση, για τη νέα αρχή, όχι απλώς για το τέλος
PONTOS BLOG

ΕΠΟΝΑ: Το ενημερωτικό περίπτερο στην πλατεία Συντάγματος μιλά για τις μνήμες του μέλλοντος

15/05/2026 - 9:04πμ
Πυρρίχιος στο 19ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ στην Καρδίτσα (φωτ: Αλεξία Ιωαννίδου)
PONTOS BLOG

19ο Φεστιβάλ ΠΟΕ: Η Καρδίτσα εγομώθεν χορευτάντς

19/12/2025 - 9:18μμ
Η είσοδος και η επιγραφή για τα θύματα της Γενοκτονίας στο καθολικό της Λαυρεντιανής Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος - Νέα Σουμελά (φωτ. αρχείου: Φίλιππος Φασούλας)
PONTOS BLOG

Εκατόν χρόνια Ιστορίας

5/08/2025 - 9:30μμ
(Φωτ.: facebook.com/gtsalouchidis)
PONTOS BLOG

Γεώργιος Τσαλουχίδης: Ανοιχτή επιστολή στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – Τι ζητάει ο πτέραρχος ε.α. από τον Τούρκο πρόεδρο

21/07/2025 - 6:43μμ
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
PONTOS BLOG

«Ο ήχος που βγάζει η λύρα, θυμίζει αυτό που κουβαλάει η ψυχή»

10/06/2025 - 6:23μμ
(Φωτ.: Ζανίν Λουλούδη)
PONTOS BLOG

Γιατί πρέπει όλοι να επισκεφτούμε το νέο περίπτερο της ΕΠΟΝΑ στο Σύνταγμα

17/05/2025 - 2:49μμ
(Φωτ.: EBU / Corinne Cumming)
PONTOS BLOG

Eurovision 2025: Όταν η «Αστερομάτα» της Κλαυδίας εμπνέει…

17/05/2025 - 9:08πμ
PONTOS BLOG

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης: Με αφορμή μια φωτογραφία του Αχιλλέα Βασιλειάδη

12/04/2025 - 1:17μμ
Ο Γιώργος Μαυρόπουλος τον Οκτώβριο του 2015 στην Εύξεινο Λέσχη Αθηνών, για τις ανάγκες συνέντευξης στο Pontos News (φωτ.: pontosnews.gr / Χριστίνα Κωνσταντάκη)
PONTOS BLOG

Μνήμη Γιώργου Μαυρόπουλου: Τραπεζούντα-Κοζάνη-Σικάγο

31/10/2024 - 5:13μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Φιλική ήττα από την Ιταλία για την Εθνική

6 ώρες πριν
(Φωτ.: Αρχείου/EPA/ALAA BADARNEH/ertnews.gr)

Συναγερμός στη Μέση Ανατολή: Πυραυλική επίθεση από το Ιράν κατά του Ισραήλ μετά την εκεχειρία – Απειλές της Τεχεράνης και κατά αμερικανικών στόχων

6 ώρες πριν

Στο Φανάρι η υπουργός Πολιτισμού – Στο επίκεντρο η προστασία των χριστιανικών μνημείων και η πολιτιστική συνεργασία

6 ώρες πριν
(Φωτ.: Θοδωρής Νικολάου/ EUROKINISSI)

Εύβοια: Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι μετά τα 5,2 Ρίχτερ – Κρίσιμες οι επόμενες 48 ώρες

7 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Αχαΐα: Χειροπέδες σε καταζητούμενο για ανθρωποκτονία – Ζούσε με ψεύτικη ταυτότητα και αναζητούνταν από την Interpol

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Bo Amstrup)

Κατέρρευσε ξανά ο Έρικσεν!

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign