pontosnews.gr
Πέμπτη, 26/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βρεκεκέξ

Γράφει ο Θεόφιλος Πουταχίδης

9/04/2019 - 9:03πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Είναι λέει ένας μύκητας που χτυπάει τα βατράχια, τις σαλαμάνδρες κι άλλα αμφίβια παγκοσμίως και τα έχει σακατέψει. Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά κοντά διακόσια είδη αμφίβιων οργανισμών έχουν εξαφανιστεί από αυτήν την αρρώστια μέχρι σήμερα. Είναι τόσο λυπηρό να εξαφανίζονται τελείως από προσώπου γης κάποια πλάσματα του Θεού… Για εκατομμύρια χρόνια μήτε τα φίδια μήτε οι πελαργοί μπόρεσαν να εξολοθρεύσουν τα κακόμοιρα τα μπακακάκια. Τρώγανε, τρώγανε, κι όλο απόμεναν.

Ούτε τα βουβάλια, που όπως λένε κάποιοι, όταν τσακώνονται στο βάλτο την πληρώνουν τα βατράχια, ούτε κι ο άνθρωπος με τις καταστροφές που προκαλεί στα οικοσυστήματα μπόρεσε να τα εξαφανίσει. Ήρθε η ύπουλη η αρρώστια και το ’κανε.

Ο γερο-βάτραχος τραγουδούσε αμέριμνος απάνω στο νούφαρο βρεκεκέξ κουάξ κουάξ όπως στους Βάτραχους, την κωμωδία του Αριστοφάνη. Όσα πάνε κι όσα έρθουν· «εμάς μας αγαπούν οι Μούσες, ο Πάνας κι ο Φοίβος Απόλλων1, τι ανάγκη έχουμε»; Κοασμός-κομπασμός: «είμαστε τ’ αγαπημένα παιδιά των Θεών· τα βατράχια ποτέ δεν πεθαίνουν, δεν τα σκιάζει φοβέρα καμιά». Και επίσης, τη… βατραχοσύνη «μην την κλαις – εκεί που πάει να σκύψει / με το σουγιά στο κόκαλο, με το λουρί στο σβέρκο, / Νά τη, πετιέται αποξαρχής κι αντρειεύει και θεριεύει / και καμακώνει το θεριό με το καμάκι του ήλιου».2

Έτσι σίγουρο κι ανέμελο τον βρήκε ο πανούργος κι αόρατος εχθρός και μπήκε κάτω απ’ το πετσί του και τον κατέφαγε λίγο-λίγο. Εξαφανίστηκε ολόκληρο το είδος του· όχι όλοι οι βάτραχοι, αλλά το είδος του. Κάθε είδος είναι μοναδικό, ιδιαίτερο· με χαρακτηριστικό μέγεθος, ανατομικά χαρακτηριστικά, χρώματα και σχέδια, συνήθεια και τρόπο ζωής. Γι’ αυτό και πολλοί επιστήμονες, αλλά κι άλλος κόσμος πολύς που έχει ευαισθησίες και οικολογική συνείδηση, δίνει αγώνα για τη διατήρηση πολλών ειδών ζώων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Προστατεύουν, δηλαδή, αυτό που ονομάζεται βιοποικιλότητα, και κατ’ επέκταση την ισορροπία στον πλανήτη, πάνω στον οποίο ζούμε και πεθαίνουμε όλοι μας – άνθρωποι και ζωντανά.

Κι αν μας πιάνει στενοχώρια που χάνονται κάποια είδη βατράχων, τι να πει κανείς για τις φυλές, τα γένη και τον πολιτισμό των ανθρώπων; Πόσες και πόσες γενιές δεν συγκίνησε το ωραίο μυθιστόρημα του Αμερικανού συγγραφέα James Fenimore Cooper με τίτλο Ο τελευταίος των Μοϊκανών; Έχει μια μεγάλη τραγικότητα, αφήνει μια άλλου είδους πίκρα στην ψυχή το ξεπάστρεμα μιας ολόκληρης φυλής – στη συγκεκριμένη περίπτωση των Μοϊκανών Ινδιάνων.

Βλέποντας όλα όσα γίνονται γύρω μου τον τελευταίο καιρό, λοιπόν, μ’ έχουν ζώσει τα φίδια.

Καλά το τραγουδάμε κι εμείς το «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει». Καλά τραγουδάμε και κείνο το συγκλονιστικό τετράστιχο του Γιάννη Ρίτσου (ένα από τα 18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας), όπως το μελοποίησε ο σπουδαίος Μίκης Θεοδωράκης: «Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις». Καλά απαγγέλλουμε το υπέροχο απόσπασμα από το έπος του μεγάλου Κύπριου ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη: «Η Ρωμιοσύνη έν’ φυλή συνόκαιρη του κόσμου, / κανένας δεν εβρέθηκεν για να την-ι ’ξηλείψει, / κανένας, γιατί σκέπει την ’που τ’ άψη ο Θεός μου. / Η Ρωμιοσύνη έν’ να χαθεί, όντας ο κόσμος λείψει!».3 Αλλά και πάλι… ανησυχώ!

Μήπως αυτά τα λογοτεχνήματα αναφέρονται σε εχθρούς φυσικούς, ορατούς, που ήρθαν απέναντί μας με όπλα, αγχόνες, ανήλιαγα μπουντρούμια και βασανιστήρια; Μήπως κι εκείνος ο μεγάλος Έλληνας, ο Στρατηγός Μακρυγιάννης, για τέτοιους εχθρούς μιλούσε όταν έλεγε «Ότι αρχή και τέλος, παλαιόθεν και ως τώρα, όλα τα θερία πολεμούν να μας φάνε και δεν μπορούνε· τρώνε από ’μάς και μένει και μαγιά»;4

Λέτε να την πάθουμε κι εμείς οι Έλληνες στο τέλος όπως ο βάτραχος από κανέναν αδιόρατο μύκητα; Συμβολικά το λέω. Εννοώ εκείνους τους νοητικούς, τους ψυχικούς λοιμογόνους παράγοντες που απειλούν να εξαλείψουν τον ελληνισμό ύπουλα∙ λίγο-λίγο, χωρίς να καλοκαταλάβει κανείς το μέγεθος της απειλής. Του λόγου μου, πάντως, ως παθολογοανατόμος είμαι υποχρεωμένος να προειδοποιήσω. Ότι το εξασκημένο μάτι μου βλέπει τα μυκητιακά πυοκοκκιώματα ν’ αναπτύσσονται παντού τριγύρω μας. Σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, συμπεριλαμβανομένης –αλίμονο!– και της παιδείας.

Θα ξυπνήσει καμιά μέρα ο μαρμαρωμένος βασιλιάς και θα δει να κυκλοφορούν γύρω του κάποιοι που η ταυτότητά τους θα γράφει Έλληνας, αλλά σε τίποτα δεν θα θυμίζουν Έλληνες πραγματικούς.

Ούτε στην παιδεία, ούτε στο χαρακτήρα, ούτε στο σκέπτεσθαι και στον πολιτισμό. Κι έτσι, αντί να φροντίσει να μας βάλει σε μια σειρά, θ’ αποτραβηχτεί να γράψει κι αυτός κανένα μυθιστόρημα: «Ο τελευταίος των Ελλήνων».

Λόγια πονεμένα και φτωχά σας γράφω και σήμερα. Όμως… «Λόγια φτωχά βαφτίζονται / στην πίκρα και στο κλάιμα, / βγάζουν φτερά και πέτονται, / πουλιά και κελαηδάνε»2. Καλυμμένα, κρυφά, σας γράφω για βατράχους, μύκητες και τα ρέστα. Αλλά… «Και κειος ο λόγος ο κρυφός / της λευτεριάς ο λόγος / αντίς φτερά βγάζει σπαθιά / και σκίζει τους αγέρες».2
____
1. Αριστοφάνης, 444-388 π.Χ., Θρασύβουλος Σταύρου, Βάτραχοι, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Θεσσαλονίκη 1971.
2. Γιάννης Ρίτσος, «Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας», Ποιήματα 1963-1972, τ. Ι΄, Κέδρος, Αθήνα 1989.
3. Βασίλης Μιχαηλίδης, Η 9η Ιουλίου του 1821 εν Κύπρω: Δράμα εις κυπριακήν διάλεκτον, εκδόσεις βιβλιοθήκης ελληνικού γυμνασίου Αμμοχώστου, Αμμόχωστος 1960.
4. Ιωάννης Μακρυγιάννης, Γιάννης Βλαχογιάννης, Στρατηγού Μακρυγιάννη απομνημονεύματα, εκδόσεις Γαλαξία, Αθήνα 1965.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Αδάμ και η Εύα στον Παράδεισο (εικόνα ζωγραφισμένη σε κυψέλη. Πηγή: Μελισσοκομικό Μουσείο Radovljic / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη νηστεία (Μέρος Α’)

24/02/2026 - 9:31πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA/ Turkish Defense Ministry)
ΓΝΩΜΕΣ

Τούρκος ξηλώνει τη «Γαλάζια Πατρίδα»

22/02/2026 - 3:47μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ (φωτ.: Facebook / The White House)
ΓΝΩΜΕΣ

Παγκόσμια αμερικανική δικτατορία;

21/02/2026 - 9:25πμ
Τζαμπατίστα Πιτόνι, «Το θαύμα των άρτων και των ιχθύων», περ. 1725. Λάδι σε καμβά. National Gallery of Victoria, Μελβούρνη
ΓΝΩΜΕΣ

Στους πέντε άρτους (Μέρος Γ’)

17/02/2026 - 12:14μμ
Ο δεκανέας Hazel Wood (δεξιά) χαιρετά στρατιωτικά προτού παραλάβει ξύλινα κιβώτια που περιείχαν τα λείψανα Αμερικανών στρατιωτών, κατά τη διάρκεια τελετής επαναπατρισμού αγνοουμένων (MIA), στις 10 Ιουνίου 1996, στο αεροδρόμιο του Ανόι. 

Το Ανόι παρέδωσε στις ΗΠΑ, τα υποτιθέμενα λείψανα επτά αγνοουμένων. Τα λείψανα, τοποθετημένα σε φέρετρα καλυμμένα με την αμερικανική σημαία, μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στη Χαβάη για να γίνει η ταυτοποίησή τους (φωτ. αρχείου: Hoang Dinh NAM)
ΓΝΩΜΕΣ

Θα ξανακάνουν λάθος οι ΗΠΑ;

14/02/2026 - 10:11πμ
Πολεμικά πλοία σε άσκηση του τουρκικού ΠΝ (φωτ. αρχείου: Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας)
ΓΝΩΜΕΣ

Το ντόμινο των υποχωρήσεων

13/02/2026 - 3:55μμ
Το θαύμα των πέντε άρτων σε πίνακα του Giovanni Lanfranco (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους πέντε άρτους (Μέρος Β’)

10/02/2026 - 9:53πμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους έξω από τον Λευκό Οίκο ενώ ήδη αυτός και οι συνεργάτες του κάνουν σχέδια για την περιοχή μας (φωτ. αρχείου: EPA/Samuel Corum/POOL)
ΓΝΩΜΕΣ

Ανακατατάξεις στην περιοχή μας

8/02/2026 - 4:48μμ
(Φωτ.: EPA)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Τουρκία «χορεύει» την Αθήνα

7/02/2026 - 9:39πμ
(Φωτ.: EPA / Allison Dinner)
ΓΝΩΜΕΣ

Μεγάλη αλλαγή στο δόγμα των ΗΠΑ

6/02/2026 - 4:21μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πλημμυρισμένη έκταση σε περιοχή του Έβρου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημήτρης Αλεξούδης)

Πλημμύρες στον Έβρο: Εκτεταμένες ζημιές σε γεωργικές και αγροτικές εκτάσεις – Τμήματα οικισμών κάτω από το νερό

27 λεπτά πριν
Ο Κώστας Βουτσάς το 2007, στη σκηνή του θεάτρου «Αλίκη» σε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Μάκη Δελαπόρτα για τον Φρέντυ Γερμανό (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Κατωμέρης)

Σαν σήμερα πέθανε ο Κώστας Βουτσάς – Η συγκλονιστική ιστορία του παππού που σκότωσαν οι Τούρκοι επειδή αρνήθηκε το φέσι

1 ώρα πριν
Τα κομμένα καλώδια της τηλεδιοίκησης (φωτ.: Χ/kyranakis)

Άγνωστοι έκοψαν καλώδια τηλεδιοίκησης στον σιδηροδρομικό άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη – «Ήθελαν να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές»

2 ώρες πριν
Οι εγκαταστάσεις της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (φωτ.: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)

Σήμερα η ετυμηγορία στην υπόθεση υποκλοπών μέσω Predator

2 ώρες πριν
Το πρώτο δημόσιο «παθητικό» σχολείο της χώρας, το 20ο Νηπιαγωγείο Τρικάλων (φωτ.: Δήμος Τρικκαίων)

Τρίκαλα: Το πρώτο «παθητικό» σχολείο με μόνιμη θερμοκρασία 21 βαθμών Κελσίου

3 ώρες πριν
(Φωτ.: United World Wrestling)

Ασημένιο μετάλλιο για τον Κουγιουμτσίδη στο «Muhamet Malo»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign