pontosnews.gr
Παρασκευή, 24/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Συναγερμός στη UNICEF για την αύξηση των επιδημιών ιλαράς στον πλανήτη

1/03/2019 - 9:23πμ
Συναγερμός στη UNICEF για την αύξηση των επιδημιών ιλαράς στον πλανήτη
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Επί ποδός βρίσκονται οι υπηρεσίες της UNICEF λόγω της επανεμφάνισης των επιδημιών ιλαράς σε παγκόσμια κλίμακα, με την προσοχή τους να στρέφεται κυρίως προς δέκα χώρες όπου το 2018 καταγράφηκαν σχεδόν τα τρία τέταρτα του συνόλου των κρουσμάτων.

Βραζιλία, Ουκρανία, Φιλιππίνες και Γαλλία βρίσκονται στις πρώτες θέσεις του καταλόγου με τις χώρες όπου η ιλαρά εξαπλώνεται ταχύτατα.

Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αναζωπύρωση των επιδημιών ιλαράς σε παγκόσμιο επίπεδο, διευκρινίζοντας πως 98 χώρες κατέγραψαν υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων το 2018 από το 2017, εξέλιξη που ακύρωσε μέρος της προόδου που είχε επιτευχθεί στον αγώνα εναντίον της ασθένειας. «Αυτή είναι μια κλήση αφύπνισης. Έχουμε στη διάθεσή μας εμβόλιο, ασφαλές, αποτελεσματικό κι ελάχιστα δαπανηρό για την καταπολέμηση μιας ασθένειας εξαιρετικά μολυσματικής –ένα εμβόλιο το οποίο σώζει σχεδόν ένα εκατομμύριο ζωές κάθε χρόνο τις τελευταίες δύο δεκαετίες», υπογράμμισε η Χενριέτα Φορ, γενική διευθύντρια της UNICEF.

Στην Ουκρανία, στις Φιλιππίνες και στη Βραζιλία καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων σε ετήσια βάση. Το 2018, διαπιστώθηκαν 35.120 κρούσματα στην Ουκρανία, ήτοι σχεδόν 30.000 περισσότερα από ό,τι το 2017. Ενώ, σύμφωνα με την κυβέρνηση, υπήρξαν 24.042 νέα κρούσματα μέσα στους πρώτους δύο μήνες του 2019. Στη Βραζιλία διαπιστώθηκαν 10.262 κρούσματα το 2018, ενώ την αμέσως προηγούμενη χρονιά δεν είχε καταγραφεί κανένα απολύτως. Ενώ στη Γαλλία, από το 2017 στο 2018 η αύξηση ανήλθε σε 2.269 κρούσματα, κατά τη UNICEF. Στις Φιλιππίνες, μέχρι στιγμής φέτος, έχουν καταγραφεί 12.736 κρούσματα και 203 θάνατοι, από 15.599 κρούσματα όλο το 2018.

Πού οφείλεται η αναζωπύρωση της νόσου
Η μετριότητα των υποδομών υγείας, οι ταραχές, το χαμηλό επίπεδο ευαισθητοποίησης της κοινότητας, ο εφησυχασμός και οι επιφυλάξεις έναντι του εμβολιασμού έχουν οδηγήσει στο ξέσπασμα αυτών των επιδημιών στις αναπτυσσόμενες και ακόμη και σε ανεπτυγμένες χώρες, τονίζει η ίδια υπηρεσία του ΟΗΕ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ήδη προειδοποιήσει πως σημειώθηκε τρομακτική αναζωπύρωση της ιλαράς σε παγκόσμιο επίπεδο, μια αύξηση κατά περίπου 50% των κρουσμάτων την περασμένη χρονιά σε σχέση με το 2017, όταν καταγράφηκαν 136.000 θάνατοι.

Η αναζωπύρωση της ασθένειας, που είναι πιο μολυσματική από τη γρίπη ή τη φυματίωση, συνδέεται σε ορισμένες χώρες με αβάσιμες καταγγελίες που συνδέουν το εμβόλιο κατά της ιλαράς με τον αυτισμό.

Αυτές εν μέρει διασπείρονται σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από μέλη του λεγόμενου «αντιεμβολιαστικού» κινήματος. Τον περασμένο μήνα, ο ΠΟΥ κατέταξε τον «δισταγμό έναντι του εμβολιασμού» ανάμεσα στις 10 σημαντικότερες και πιεστικότερες απειλές για την υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο το 2019. Ο ΠΟΥ επισήμανε επίσης πρόσφατα πάντως ότι «ο κύριος λόγος» για το ότι δεν εμβολιάζονται τα παιδιά είναι πως αυτά «που το χρειάζονται περισσότερο (…) δεν έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: UF Health / Jackie Hart)
ΥΓΕΙΑ

Μελέτη συνδέει το εμβόλιο του Covid-19 με την καταπολέμηση μορφών καρκίνου

22/10/2025 - 9:26μμ
Ο Παναγιώτης Αντωνιάδης στο δεύτερο σκαλί του βάθρου το 2024, στη Λισαβόνα
ΥΓΕΙΑ

Παναγιώτης Αντωνιάδης: Από τη μεταμόσχευση ήπατος στα παγκόσμια ρεκόρ, στα 73 του χρόνια

12/10/2025 - 10:34πμ
Στην οθόνη οι νικητές του Νόμπελ Ιατρικής 2025 (φωτ.: EPA / Claudio Bresciani / TT Sweden Out)
ΥΓΕΙΑ

Νόμπελ Ιατρικής 2025 σε τρεις επιστήμονες, για τις ανακαλύψεις τους κατά των αυτοάνοσων και του καρκίνου

6/10/2025 - 1:32μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Χαλκιαδάκης)
ΥΓΕΙΑ

Εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης: Τα διαθέσιμα εμβόλια για την περίοδο 2025-2026

3/10/2025 - 7:58μμ
(Φωτ.: pixabay.com/
users/marjonhorn-3698690/)
ΥΓΕΙΑ

ΕΟΦ: Αμετάβλητες παραμένουν οι συστάσεις για τη χρήση παρακεταμόλης στην εγκυμοσύνη

23/09/2025 - 9:03μμ
(Φωτ. αρχείου: freepik)
ΥΓΕΙΑ

UNICEF: Το ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας ξεπερνά για πρώτη φορά αυτό του υποσιτισμού

10/09/2025 - 4:24μμ
Ο Άδωνις Γεωργιάδης στη 89η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο περίπτερο του υπουργείου Υγείας. Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)
ΥΓΕΙΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: Από 1η Οκτωβρίου θα κλείνουμε ραντεβού στα νοσοκομεία σε 2 ημέρες

6/09/2025 - 5:01μμ
Το νέο στηθοσκόπιο  φέρει ένα εξάρτημα περίπου στο μέγεθος τραπουλόχαρτου (φωτ.: BBC/ PA MEDIA)
ΥΓΕΙΑ

Βρετανία: «Έξυπνο» στηθοσκόπιο εντοπίζει καρδιακή ανεπάρκεια και ανώμαλους καρδιακούς ρυθμούς σε δευτερόλεπτα

1/09/2025 - 6:41μμ
(Φωτ.: Ralf Ruppert / Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Ψυχική υγεία: Η «κατάρα» της μέσης ηλικίας (επιτέλους) αμφισβητείται – Κάτι τρέχει όμως με τους νέους

28/08/2025 - 2:57μμ
(Φωτ.: ANGEL-ROS-DIE / commons.wikimedia.org)
ΥΓΕΙΑ

Ασπέργιλλος: Τι είναι, και πόσο επικίνδυνη είναι η ασπεργίλλωση; – Συμπτώματα και αντιμετώπιση

26/08/2025 - 11:25μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες, για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 23 Οκτωβρίου 2025 (φωτ.: European Union)

Μητσοτάκης για ελληνοτουρκικά: Mακάρι η Τουρκία να άλλαζε άποψη

22 λεπτά πριν
Εικόνες της Αγίας Ελένης εκ Σινώπης και της Αγίας Μαρίνας στο τέμπλο του ομώνυμου Ιερού Ναού στην Άνω Τούμπα Θεσσαλονίκης (πηγή: facebook.com/inagmarinis)

Αγία Ελένη εκ Σινώπης Πόντου: Την 1η Νοεμβρίου τιμάται η μνήμη της – Στην Άνω Τούμπα Θεσσαλονίκης η Τίμια Κάρα της

47 λεπτά πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο κατώφλι του Λευκού Οίκου (φωτ.: EPA / Will Oliver)

Ο Τραμπ τερματίζει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τον Καναδά – Η διαφήμιση που τον εξόργισε

1 ώρα πριν
Ο Γιώργος Σεφέρης παραλαμβάνει το Βραβείο Νόμπελ από τον Σουηδό βασιλιά Γουστάβο στις 10 Δεκεμβρίου 1963 (πηγή: Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλων ΟΤΕ)

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Γιώργο Σεφέρη – Σαν σήμερα, 24 Οκτωβρίου 1963

2 ώρες πριν
Μέσα στον ακινητοποιημένο συρμό του Intercity 50 (φωτ.: pontosnews.gr)

Πρωινή ταλαιπωρία με Intercity της Hellenic Train – «Μας έφεραν χαλασμένο τρένο»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: pixabay.com/Anestiev)

Πινγκ πονγκ υπουργείου Άμυνας και Δήμου Αθηναίων για το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign