pontosnews.gr
Δευτέρα, 13/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εμπνευσμένο από τη Μακρόνησο το νέο βιβλίο της Βικτόριας Χίσλοπ

7/11/2018 - 10:20μμ
Εμπνευσμένο από τη Μακρόνησο το νέο βιβλίο της Βικτόριας Χίσλοπ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το νέο βιβλίο της βραβευμένης και δημοφιλούς συγγραφέως Βικτόριας Χίσλοπ θα έχουν σύντομα την ευκαιρία να κρατήσουν στα χέρια τους οι αναγνώστες. Το βιβλίο είναι εμπνευσμένο για μία ακόμη φορά από την Ελλάδα, αυτή τη φορά από ένα νησί με πολιτικό βάρος και ιστορικές μνήμες που είναι ζωντανά μέχρι σήμερα: τη Μακρόνησο.

Το βιβλίο πρόκειται να κυκλοφορήσει στα αγγλικά τον Μάιο του 2019.

Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα της Ελλάδας του 20ού αιώνα, και η βασική ιστορία του εκτυλίσσεται τη χρονική περίοδο από το 1926 μέχρι και μετά την περίοδο του Εμφυλίου, τη δεκαετία του ’50. Η Βρετανίδα συγγραφέας, που έχει επανειλημμένα εκφράσει την αγάπη και το θαυμασμό της για την Ελλάδα και διαμένει αρκετό διάστημα σε αυτή, δήλωσε ότι είναι ωραίες οι παραλίες, η θάλασσα και το φαγητό, αλλά το πιο σημαντικό από όλα είναι η ιστορία της, την οποία η ίδια διερευνά με κάθε ευκαιρία που της παρουσιάζεται όταν επισκέπτεται ένα καινούργιο μέρος στη χώρα μας.

Στο περιθώριο της έκθεσης τουρισμού WTM του Λονδίνου, όπου ήταν επίσημη προσκεκλημένη, στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε το υπουργείο Τουρισμού, για να παρουσιάσει τις εμπειρίες της στην Ελλάδα και όλα όσα μπορεί να «ανακαλύψουν» οι επισκέπτες, η Χίσλοπ μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την έμπνευσή της και για κάποια από τα μετέπειτα σχέδιά της.


Ερείπια στη Μακρόνησο (φωτ. αρχείου pontos-news.gr / Έρση Βατού)

«Η έμπνευση γι’ αυτό το βιβλίο ήρθε πολύ συγκεκριμένα από μια επίσκεψη που είχα κάνει στο Σούνιο, στο ναό του Ποσειδώνα, πριν από περίπου δέκα χρόνια. Όπως κοιτούσα στη θάλασσα διέκρινα κάτι βράχια, και ρώτησα τον άνθρωπο που ήταν μαζί μου ποιο νησί είναι αυτό. Μου απάντησε “η Μακρόνησος”, και ρώτησα και πάλι τι είναι η Μακρόνησος… “Ήταν Έλληνας”», είπε με νόημα.

Χρειάστηκαν, όπως ανέφερε, οχτώ χρόνια για να καταφέρει να βρει κάποιον να την μεταφέρει στη Μακρόνησο, καθώς δεν είναι ένα μέρος όπου μπορείς να πας εύκολα.

«Χρειάστηκε να πάω και να ξαναπάω. Η θάλασσα σ’ εκείνο το πέρασμα ανάμεσα στο Λαύριο και τη Μακρόνησο είναι δύσκολη. Ακόμη κι αν το έχεις κανονίσει, μπορεί να πετύχεις άσχημο καιρό. Τελικά τα κατάφερα και ήταν συναρπαστικό, εντελώς παράξενο το ότι ακόμη παραμένει εκεί από την περίοδο του ’40 και του ’50. Ένα κομμάτι της έμπνευσής μου βρίσκεται εκεί».

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι με το νέο της βιβλίο επαναλαμβάνει το μοτίβο του πρώτου της μυθιστορήματος Το νησί, το οποίο έγινε μπεστ σέλερ, έκανε την ίδια διάσημη εντός και εκτός Ελλάδας, και γνώρισε ακόμη μεγαλύτερη προβολή με την τηλεοπτική μεταφορά του. Ωστόσο, η συγγραφέας εξήγησε ότι εντυπωσιάζεται για άλλη μια φορά από ένα ελληνικό νησί που παρουσιάζει μια ιδιαίτερη ιστορία. «Νομίζω ότι τα ελληνικά νησιά είναι συμβολικά με πολλούς τρόπους. Ένα νησί μπορεί να γίνει κατά κάποιον τρόπο σαν ένας ολόκληρος κόσμος, εάν εγκλωβιστείς εκεί. Όπως οι άνθρωποι στη Σπιναλόγκα ήταν εκεί κλεισμένοι, δεν μπορούσαν να πάνε πουθενά. Παρομοίως, οι άνθρωποι στη Μακρόνησο…».


Το άγαλμα-μνημείο που δεσπόζει στη Μακρόνησο (φωτ. αρχείου pontos-news.gr / Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Η Χίσλοπ ανέφερε ότι προσπαθεί να αναδείξει την αναταραχή της περιόδου εκείνης της ελληνικής ιστορίας και κοινωνίας μέσα από τη ζωή μιας κοπέλας, και θεωρεί ότι είναι μια ιστορία που βίωσαν πολλοί άνθρωποι κατά τη διάρκεια της περιόδου ’30-’50. «Το βιβλίο ακολουθεί τη ζωή και τις αναταράξεις, ένα είδος τραύματος, που συμβαίνουν στη ζωή μιας γυναίκας η οικογένεια της οποίας ήταν διχασμένη ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά. Γεννήθηκε στην Αθήνα –εκεί είναι το επίκεντρο της ζωής της– αλλά στη συνέχεια αναγκάστηκε να μετακινηθεί έξω από την πρωτεύουσα, σε άλλα μέρη, και τελικά επέστρεψε και πάλι στην Αθήνα» είπε, δίνοντας κάποια πρώτα στοιχεία για την υπόθεση του νέου της βιβλίου.

«Είναι όλα ελληνική ιστορία», καταλήγει.

Η Βρετανίδα συγγραφέας αποκάλυψε ότι βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο το σχέδιο για μία ακόμη τηλεοπτική μεταφορά, σε τρεις μικρές ταινίες, κάποιων από τις ιστορίες της, αν και γι’ αυτό δεν μπόρεσε να δώσει περισσότερες πληροφορίες. «Είναι ακόμη πρόωρο, θα χρειαστεί λίγος καιρός, δεν μπορώ να ξέρω αυτή τη στιγμή» είπε.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, στο πλαίσιο της τουριστικής έκθεσης WTM του Λονδίνου, η Χίσλοπ ανέφερε ότι οι ταινίες αυτές θα γυριστούν σε άγνωστα μέρη της Ελλάδας, που θα αναδεικνύουν μια διαφορετική εικόνα της χώρας, κυρίως της ενδοχώρας.


Η Βικτόρια Χίσλοπ στη Φωκίωνος Νέγρη (φωτ. αρχείου pontos-news.gr / Κώστας Κατσίγιαννης)

Η Βικτόρια Χίσλοπ γεννήθηκε στο Μπρόμλεϊ του Κεντ , σπούδασε αγγλικά στο Κολέγιο St. Hilda’s της Οξφόρδης και εργάστηκε ως δημοσιογράφος. Παντρεύτηκε τον ιδιοκτήτη των εκδόσεων Private Eye Ίαν Χίσλοπ, με τον οποίο απέκτησαν δύο παιδιά. Στην εργογραφία της συμπεριλαμβάνονται τα βιβλία: Το νησί, Ο γυρισμός, Το νήμα, Ο τελευταίος χορός, Η ανατολή και Οι καρτ ποστάλ.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ειρήνη Ρακιτζή.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας: Τοιχογραφία με παράσταση Σταύρωσης από το 1400 παρουσιάζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας

9/04/2026 - 2:43μμ
Επιφανειακή έρευνα στην κορυφή του Ευβοϊκού Ολύμπου (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ερέτρια: Νέος «χάρτης» ζωής χιλιάδων ετών – Τι αποκάλυψε η μεγάλη αρχαιολογική έρευνα

8/04/2026 - 11:36πμ
Το εντυπωσιακό μωσαϊκό της αρχαιοελληνικής Κίβυρας, από ψηλά (φωτ.: Χ / Şükrü Özüdoğru)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η «ματιά» της Μέδουσας ξανά στο φως – Το εντυπωσιακό μωσαϊκό της αρχαιοελληνικής Κίβυρας που περίμενε… την άνοιξη

5/04/2026 - 2:30μμ
Πασχαλινά αυγά ζωγραφισμένα με την τεχνική «περδίκα»
(φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Περδίκες, τα πασχαλινά αυγά ζωγραφισμένα με κερί: Από το Βόιο Κοζάνης ζωντανεύει η παράδοση

4/04/2026 - 2:02μμ
(Πηγή: Radu Oltean / Wikimedia Commons)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ρουμανία: Αίσιο τέλος στο θρίλερ της κλοπής εθνικού θησαυρού – Βρέθηκε το χρυσό κράνος του Κοτοφενέστι

2/04/2026 - 7:46μμ
Η ταφή της Μαρινέλλας έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο (φωτ.: EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Μαρινέλλα, αρχόντισσά μας» – Με δάκρυα στα μάτια και παρατεταμένο χειροκρότημα το «ύστατο χαίρε»

31/03/2026 - 5:07μμ
Η Μαρία Κίτσου στην παράσταση «Η Δούκισσα της Πλακεντίας» (φωτ. Γκέλυ Καλαμπάκα/ facebook.com/tagaristheatre)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

H «Δούκισσα της Πλακεντίας» συγκινεί ακόμα – Η ιστορία, το θεατρικό και η ταινία του 1955

31/03/2026 - 3:53μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαρινέλλα: Με αμείωτη προσέλευση συνεχίζεται το λαϊκό προσκύνημα στη σορό της μεγάλης ερμηνεύτριας

31/03/2026 - 12:03μμ
Από συναυλία της με τον Κώστα Χατζή, το 2013 (φωτ.: EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαρινέλλα: Την Τρίτη στη Μητρόπολη Αθηνών η κηδεία της – Σε λαϊκό προσκύνημα από νωρίς το πρωί

29/03/2026 - 9:46μμ
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ο Γιάννης ο φονιάς»: Το έγκλημα που έγινε τραγούδι, με τη φωνή του Μανώλη Μητσιά

29/03/2026 - 9:17μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τμήμα της εικόνας που δημιούργησε και ανάρτησε ο Τραμπ στο Truth Social

Τραμπ Vs Πάπα: «Δεν είμαι θαυμαστής του» λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ – «Δεν τον φοβάμαι» απαντάει ο ποντίφικας

7 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από το βίντεο

Ιαπωνία: Οι δρόμοι του Τόκιο γέμισαν παραδοσιακούς ήχους και χορούς Ελλάδας για το ορθόδοξο Πάσχα

36 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Κάτια Χριστοδούλου)

Κύπρος: Αδιαπραγμάτευτο το νομικό καθεστώς των βάσεων, λέει η Βρετανία

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Τραγωδία στους Παξούς: 15χρονος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ανήμερα το Πάσχα

2 ώρες πριν
Ο Πέτερ Μάγιαρ στο κέντρο (φωτ.: EPA / Robert Hegedus)

Ουγγαρία: Πώς υποδέχτηκε ο κόσμος το εκλογικό αποτέλεσμα και τη στροφή προς την Ευρώπη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Pontian Association Of Whittlesea "Panagia Soumela")

Οι Πόντιοι της Μελβούρνης οργανώνουν έναν ξεχωριστό χορό, αφιερωμένο στις μητέρες και τις γιαγιάδες τους

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign