Φέτος τον Οκτώβριο εμφανίστηκαν μεγάλα κοπάδια παλαμίδας στον Εύξεινο Πόντο, ενώ ο αριθμός των χαψιών (είδος γαύρου) είναι μικρός σε σχέση με άλλες χρονιές. Ωστόσο, όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ από την Αμισό του Πόντου, ενώ έχουν αρχίσει να λιγοστεύουν οι παλαμίδες, έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα καλκάνια. Πρόκειται για ένα ψάρι που μοιάζει με γλώσσα, όμως έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και γεύση.
Θεωρείται, πάντως, εκλεκτό ψάρι στην κουζίνα των πόλεων του Πόντου και της Κωνσταντινούπολης.
Μάλιστα, οι ψαριές των καλκανιών είναι τόσο καλές, που η τιμή του συγκεκριμένου είδους ψαριού έπεσε από τις 100 στις 50 λίρες Τουρκίας. Παρόλα αυτά, η τιμή θεωρείται αρκετά υψηλή για το βαλάντιο του μέσου Τούρκου, αν αναλογοστεί κανείς ότι το κιλό η παλαμίδα κάνει 10 λίρες και το χαψί 7 με 8. Τα αλιεύματα από τη θάλασσα στον Πόντο –ειδικά το φθηνό χαψί– αποτελούν μέσο επιβίωσης για τις φτωχές οικογένειες, οι οποίες περιμένουν πώς και πώς την αλιευτική περίοδο.