pontosnews.gr
Παρασκευή, 22/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο σφοδρός έρως του ΣΥΡΙΖΑ με τις ΗΠΑ

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

29/09/2018 - 9:09πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η έλευση της ΣΥΡΙΖΑίας Αριστεράς εκτός από τον εκφυλισμό του δημόσιου βίου και την ανάδειξη των πλέον ταπεινών ενστίκτων, κόστισε μέχρι στιγμής 100 δισ. ευρώ, μόνο και μόνο για να γίνει πρωθυπουργός ο Τσίπρας και υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μακάρι οι φόβοι που εκφράζονται γύρω από τις συνέπειες της συμφωνίας να αποβούν αβάσιμοι, αλλά δυστυχώς τα στοιχεία είναι ανησυχητικά.

Η αναγνώριση βορειομακεδονικού κράτους το οποίο απαρτίζεται από μια «μακεδονική εθνότητα» που δεν έχει σχέση με την Ελλάδα είναι τα δύο συστατικά ενός νεομακεδονισμού με διεθνή υπόσταση και αναγνώριση και από την Ελλάδα, και ακαδημαϊκή νομιμοποίηση από μια ομάδα ιστορικών που έσπευσε, ασθμαίνουσα, να συνδράμει στο επικίνδυνο αφήγημα του υπουργού Εξωτερικών.

Ήταν μία ακόμη αμερικανική επιθυμία την οποία έσπευσε να ικανοποιήσει η αριστερή ελληνική κυβέρνηση. Οι συνέπειες χωρίς αμφιβολία θα φανούν στο μέλλον. Οι σημερινοί θύλακες στη γειτονική χώρα που εν είδει ποτ πουρί συλλέγουν τμήματα της ιστορίας των βαλκανικών λαών και διαμορφώνουν το ιστορικό τους αφήγημα θα ενισχυθούν από το διαμορφωμένο, ήδη, ταυτοτικό υποσυνείδητο του λαού της, που προσωρινά θεωρεί παραχώρηση τη μερική αλλαγή της ονομασίας της χώρας.

Το φροντιστήριο εκμάθησης διεθνούς πολιτικής του Αλέξη Τσίπρα το πληρώνει ο ελληνικός λαός αφού τον εξέλεξε πρωθυπουργό, και ως πρωθυπουργός ανακαλύπτει την αμερικανική γοητεία την οποία όχι μόνο αγνοούσε ως αντιπολίτευση, αλλά και από τη θέση εκείνη υπονόμευε τις προσπάθειες εξωτερικής πολιτικής των προκατόχων του. Δεν υπάρχει πιο προσβλητική έκφραση για τον ελληνικό λαό από τη διαπίστωση ότι καμιά άλλη κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να περάσει όσα περνά ο Τσίπρας. Δηλαδή έχουμε να κάνουμε με έναν λαό που καθεύδει όταν κυβερνάται από την Αριστερά και εκτονώνεται όταν αλλάζει κυβέρνηση; Πάντως, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο που να αναδεικνύει διακριτά ουσιαστικές διαφορές πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ από τα άλλα αστικά κόμματα της χώρας. Οι διαφορές, δυστυχώς, εντοπίζονται στο επίπεδο αμοραλισμού που στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει όριο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έπλεξε το εγκώμιο των ΗΠΑ ως στρατηγικών συμμάχων της χώρας σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal κατά τρόπο που δεν θα το έκανε ούτε ο πλέον αμερικανοϋπάκουος μετεμφυλιακός πολιτικός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πλέον υπάκουη στα αμερικανικά κελεύσματα κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης.

Όχι πως η σύγκλιση με την αμερικανική πολιτική είναι εξ ορισμού κακή. Αυτήν την περίοδο επιβάλλεται, κυρίως στις επιλογές που έχουν γίνει με τις τριμερείς στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ύφος, όμως, και οι όροι της σύγκλισης έχουν σημασία για να μην στέλνονται μηνύματα δουλικότητας. Ο Τσίπρας με τον τρόπο που διαχειρίζεται αυτήν τη σύγκλιση δεν αποφεύγει τον κίνδυνο.

Δεν πιστεύουμε πως είναι αμερικανικής υπαγόρευσης η πληροφορία (που χρειάζεται επιβεβαίωση) πως ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης ζήτησε από την ΕΕ να αλλάξει τα σχέδια για τον αγωγό EuroAsia Interconnector και να φθάνει μόνο μέχρι την Κρήτη. Ο αγωγός αυτός θα διασυνδέει, μεταφέροντας ηλεκτρικό ρεύμα, την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ. Το σχέδιο θα χρηματοδοτούνταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά οι πληροφορίες λένε πως ο Σταθάκης ζήτησε από την Ένωση ο αγωγός να φθάνει μόνο μέχρι την Κρήτη. Στην απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Ένωσης πως δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί το έργο έξω από τον αρχικό σχεδιασμό, η θέση του υπουργού, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ήταν πως θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους.

Τι έκανε την ελληνική κυβέρνηση και άλλαξε θέση; Να σημειώσουμε, απλώς, πως ο αγωγός θα είχε την ίδια πορεία με τον σχεδιαζόμενο αγωγό φυσικού αερίου που θα συνδέει τα ισραηλινά κοιτάσματα με της Κύπρου, θα φθάνει στην Κρήτη και από εκεί στην υπόλοιπη Ελλάδα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γερμανική εικονογράφηση του 16ου αι. (πηγή: picryl.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην Αιμορροούσα (Μέρος Β’)

19/08/2025 - 9:28πμ
Ο Τραμπ χαιρετά στρατιωτικά κατά την υποδοχή του Πούτιν  στην αμερικανική στρατιωτική βάση Έλμεντορφ-Ρίτσαρντσον στην Αλάσκα (φωτ.: Sputnik / Kremlin Pool / Sergey Bobylev)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Αλάσκα, ο Τραμπ και η «Νέα Γιάλτα»

16/08/2025 - 6:40μμ
Η εικόνα της αιμορροούσας που αγγίζει το χιτώνα του Ιησού για να θεραπευθεί, στις κατακόμβες της Ρώμης (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην Αιμορροούσα (Μέρος Α’)

12/08/2025 - 9:45πμ
Εικόνα από συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (φωτ. αρχείου: EPA / Sarah Yenesel)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο ΟΗΕ να μην αποτελεί άλλοθι της Τουρκίας

10/08/2025 - 4:22μμ
Ελληνική σημαία ανεμίζει με φόντο σύννεφα καταιγίδας στην πόλη των Τρικάλων (φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Ελλάδα στο περιθώριο

9/08/2025 - 10:58πμ
Ο Ερντογάν υποδέχεται τη Μελόνι πριν από τη Σύνοδο Κορυφής Συνεργασίας Τουρκίας-Ιταλίας-Λιβύης, 1η Αυγούστου 2025 (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Πώς η Τουρκία έσυρε τη Μελόνι στην Τριμερή

8/08/2025 - 4:53μμ
Ο εξορκισμός του δαιμονισμένου Γερασηνού (ψηφιδωτό στη Βασιλική του Αγίου Απολλινάριου του Νέου, στη Ραβέννα. Πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε αυτόν που είχε λεγεώνα δαιμόνων (Μέρος Γ’)

5/08/2025 - 9:24πμ
Στιγμιότυπο από τη Σύνοδο Κορυφής Συνεργασίας Τουρκίας-Ιταλίας-Λιβύης (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Άγκυρα παίζει σε πολλά ταμπλό

3/08/2025 - 3:54μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι καμπάνες ηχούν επικίνδυνα

2/08/2025 - 10:26πμ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στη Χάγη, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο Τραμπ μεταξύ Νετανιάχου και Ερντογάν

1/08/2025 - 3:58μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Βόλος: Σκότωσε την 36χρονη σύζυγό του και εξαφανίστηκε

30 λεπτά πριν
Από τη σκηνή του εγκλήματος (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Χαλάνδρι: Απολογείται ο 28χρονος για τη δολοφονία της 47χρονης

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 43χρονος για βιασμό 14χρονης στο Ασβεστοχώρι

2 ώρες πριν
Δημήτρης Πιπερίδης και Γιώργος Ιωαννίδης, «Παρέα» στο PontosTV

Γιώργος Ιωαννίδης: Παρέα με τον Δημήτρη Πιπερίδη, στο στούντιο του PontosTV

2 ώρες πριν
ΕΦΚΑ: Με έκπτωση 25% και οι εισφορές Μαΐου εάν πληρωθούν έως τις 3 Ιουλίου

e-ΕΦΚΑ: Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικά στις 25 Αυγούστου

3 ώρες πριν
(Πηγή: gunebakis.com.tr)

Τσαχαράντων: Ο οικισμός με τους 200 Έλληνες που μιλούσαν ποντιακά στην Άνω Ματσούκα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign