pontosnews.gr
Πέμπτη, 22/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Έξι αιώνες μετά, βυζαντινό δειπνοτράπεζο στην Κοσμοσώτειρα Φερών με άρωμα Καππαδοκίας (φωτο)

26/09/2018 - 11:09μμ
Έξι αιώνες μετά, βυζαντινό δειπνοτράπεζο στην Κοσμοσώτειρα Φερών με άρωμα Καππαδοκίας (φωτο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μια πόρτα από την Καππαδοκία που χρονολογείται στα τέλη του 18ου αιώνα χρησιμοποιήθηκε ως τραπέζι για το βυζαντινό δειπνοτράπεζο που έξι αιώνες μετά στήθηκε στον αύλειο χώρο της Κοσμοσώτειρας στις Φέρες του Έβρου. Την περασμένη Κυριακή συνολικά 35 προσκεκλημένοι έδωσαν το παρών στην πρόσκληση του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Έβρου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου.

Το δείπνο σχεδιάστηκε από τον γνωστό γευσιγνώστη και συνεργάτη του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης Μιχάλη Ζευγουλά.

Τα πιάτα στα οποία σερβιρίστηκαν τα αντιπροσωπευτικά φαγητά της βυζαντινής γαστρονομικής κουλτούρας είναι του 1769 και του 1800 και προέρχονται από τα χάνια της Ξάνθης, ενώ τα μαχαιροπήρουνα είναι ανακατασκευές, δουλεμένα από σιδεράδες της Θράκης.

«Το δειπνοτράπεζο στρώθηκε για να αναδειχθεί μέσα από τη προσέγγιση της τροφής η πολυσημία του Έβρου και των μνημείων του», σημείωσε η διευθύντρια του μουσείου Αγγελική Γιαννακίδου. Για τα βυζαντινά πιάτα που επελέγησαν οι πληροφορίες αντλήθηκαν από γραπτές πηγές και κείμενα γιατρών και σχολιαστών της εποχής. Βέβαια, δεν αναφέρονται οι δοσολογίες, ούτε και τα διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά της αγροτικής, της αυτοκρατορικής και μοναστικής κουζίνας.


Το μενού του δειπνοτράπεζου

«Η μακραίωνη βυζαντινή κουζίνα αποτελούσε πάντα μια χύτρα στην οποία ανακατεύονταν όλο και περισσότερα συστατικά και γεύσεις που προέρχονταν από τις περιοχές των κτήσεων της, αλλά και τα κύματα των ετερόκλητων εισβολέων», τόνισε η Αγγελική Γιαννακίδου.

Σε ανακοίνωσή της η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου υπογραμμίζει ότι οι μοναχοί της Κοσμοσώτειρας την εγκατέλειψαν πριν από περίπου έξι αιώνες και ότι μετά από τόσο καιρό στήθηκε και πάλι στα ερείπια του περιβόλου και του καθολικού ένα δειπνοτράπεζο με εδέσματα της βυζαντινής περιόδου. «Όχι βέβαια μ’ αγιοζώμιον καλογερικόν αλλά με κοσμικότερες νοστιμιές που ανασύρουν κάτι από παραμύθι, αλλά κρατώντας οπωσδήποτε το κρασοβόλιον του τυπικού», τονίζεται στην ανακοίνωση.


(Φωτ.: Θεοδόσης Γιαννακίδης, Γεώργιος Τουρατζής)

Στο δειπνοτράπεζο συμμετείχε ο εθνομουσικολόγος Παναγιώτης Στουπιάδης που έπαιξε ούτι, ενώ η Καππαδόκισσα από τους Ασκητές Κομοτηνής Κατερίνα Φαρασοπούλου και ο λαογράφος Βασίλης Φαρασόπουλος ερμήνευσαν καππαδοκικά τραγούδια με τη συνοδεία του μουσικού-ερευνητή Γιάννη Παγκοζίδη.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

«21 Απριλίου 1967. Εκ της Ελλάδος και πάλιν το φως» γράφει το καθεστωτικό έντυπο (πηγή: ΜΙΕΤ, Βιβλιοθήκη ΕΛΙΑ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Απαγορευμένα προγράμματα, δίκες και λογοκρισία: Τεκμήρια της Χούντας στη Θεσσαλονίκη

21/01/2026 - 4:38μμ
(Φωτ.: antonismiriagos.com)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αντώνης Μυριαγκός: Με μικρασιατικές ρίζες βρέθηκε από τη Χίο στον Καναδά και από τον Τερζόπουλο στον «Καποδίστρια»

21/01/2026 - 10:55πμ
(Φωτ.: Δήμος Νεάπολης-Συκεών)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Αναζητά καλλιτέχνες και δημιουργούς να ξαναδώσουν ζωή στις προσφυγικές κατοικίες

21/01/2026 - 9:12πμ
Συναυλία στο Κάιρο, για τα 100 χρόνια της ελληνικής κοινότητας, 4 Απριλίου 2006 (φωτ.: EUROKINISSI / Παναγιώτης Στόλης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο 84χρονος Γιώργος Χατζηνάσιος, με τις μεγάλες επιτυχίες και τις ιστορικές συνεργασίες – Απίθανες ιστορίες έρωτα και δόξας που λίγοι γνωρίζουν

20/01/2026 - 12:14μμ
(Φωτ.: EPA / Γρ. Τύπου Regione Marche)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ιταλία: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ρωμαϊκή βασιλική του Βιτρούβιου

19/01/2026 - 10:00μμ
Οι δύο όψεις της ξύλινης σφραγίδας με τους άγιους Αντώνιο και Νικόλαο (φωτ.: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βέροια: «Ένα έκθεμα – Μια ιστορία» από το Βυζαντινό Μουσείο με πρώτη τη σφραγίδα της «Μονής Αγίου Αντώνιου»

17/01/2026 - 12:57μμ
Το καστ της «Μεγάλης Χίμαιρας» της ΕΡΤ και αριστερά ο Μ. Καραγάτσης το 1955, ένα τεκμήριο από τη Συλλογή του ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο τηλεοπτικός Μ. Καραγάτσης: Οι σειρές που βασίστηκαν σε έργα του μεγάλου συγγραφέα

16/01/2026 - 5:24μμ
Με τον Κώστα Μπάρκουλη, σε σκηνή από ταινία του αθάνατου ελληνικού κινηματογράφου (πηγή: finosfilm.com)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μέλπω Ζαρόκωστα: Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών – Στο Σίδνεϊ είχε κάνει τα πρώτα της βήματα

16/01/2026 - 3:03μμ
(Πηγή: facebook.com/GiannisXylouris.Psarogiannis)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο δεξιοτέχνης του λαούτου Γιάννης Ξυλούρης, αδερφός του Νίκου

15/01/2026 - 3:02μμ
Ο Τύμβος του Καραάγατς στην Αδριανούπολη δεσπόζει σε φυσικό ύψωμα (πηγή: Μουσείο Bilecik)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στη σκιά του Μίδα: Τάφος στη Φρυγία ίσως ανήκει σε μέλος της βασιλικής οικογένειας

15/01/2026 - 9:05πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καταστροφές στην Άνω Γλυφάδα από την κακοκαιρία, Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

«Δεν το έχουμε ξαναζήσει»: Η επόμενη μέρα στη Γλυφάδα – Θρήνος για την 56χρονη

9 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Lukas Coch)

Australian Open: Αποχαιρέτισε νωρίς ο Τσιτσιπάς

9 λεπτά πριν
Το Δημαρχείο θα φωταγωγηθεί στα χρώματα του Απόλλωνα (πηγή: Facebook / Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)

100 χρόνια Απόλλων Καλαμαριάς: Η πόλη τιμά τον ιστορικό προσφυγικό σύλλογο

33 λεπτά πριν
Ένας εργαζόμενος στον τομέα της υγείας χορηγεί εμβόλιο πολιομυελίτιδας σε παιδί σε χωριό του Νεπάλ, μετά από συνεργασία της κυβέρνησης της χώρας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (φωτ.: EPA/Narendra Shrestha)

Σήμερα η αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – Θα απολυθεί το 1/4 των εργαζομένων

57 λεπτά πριν
Ο ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης στη διάρκεια παράστασης (φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος)

Συγκινεί ο Τάκης Βαμβακίδης μιλώντας για τη μάχη ζωής που έδωσε: «Η Παναγία Σουμελά ήταν η δύναμή μου»  

1 ώρα πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο Νταβός (φωτ.: EPA/Gian Ehrenzeller)

Ντ. Τραμπ: Ιδρύει το Συμβούλιο Ειρήνης στο Νταβός και συναντάται με τον Ζελένσκι – Συνάντηση Γουίτκοφ με Πούτιν στη Μόσχα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign