Μια πόρτα από την Καππαδοκία που χρονολογείται στα τέλη του 18ου αιώνα χρησιμοποιήθηκε ως τραπέζι για το βυζαντινό δειπνοτράπεζο που έξι αιώνες μετά στήθηκε στον αύλειο χώρο της Κοσμοσώτειρας στις Φέρες του Έβρου. Την περασμένη Κυριακή συνολικά 35 προσκεκλημένοι έδωσαν το παρών στην πρόσκληση του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Έβρου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου.
Το δείπνο σχεδιάστηκε από τον γνωστό γευσιγνώστη και συνεργάτη του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης Μιχάλη Ζευγουλά.
Τα πιάτα στα οποία σερβιρίστηκαν τα αντιπροσωπευτικά φαγητά της βυζαντινής γαστρονομικής κουλτούρας είναι του 1769 και του 1800 και προέρχονται από τα χάνια της Ξάνθης, ενώ τα μαχαιροπήρουνα είναι ανακατασκευές, δουλεμένα από σιδεράδες της Θράκης.
«Το δειπνοτράπεζο στρώθηκε για να αναδειχθεί μέσα από τη προσέγγιση της τροφής η πολυσημία του Έβρου και των μνημείων του», σημείωσε η διευθύντρια του μουσείου Αγγελική Γιαννακίδου. Για τα βυζαντινά πιάτα που επελέγησαν οι πληροφορίες αντλήθηκαν από γραπτές πηγές και κείμενα γιατρών και σχολιαστών της εποχής. Βέβαια, δεν αναφέρονται οι δοσολογίες, ούτε και τα διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά της αγροτικής, της αυτοκρατορικής και μοναστικής κουζίνας.
Το μενού του δειπνοτράπεζου
«Η μακραίωνη βυζαντινή κουζίνα αποτελούσε πάντα μια χύτρα στην οποία ανακατεύονταν όλο και περισσότερα συστατικά και γεύσεις που προέρχονταν από τις περιοχές των κτήσεων της, αλλά και τα κύματα των ετερόκλητων εισβολέων», τόνισε η Αγγελική Γιαννακίδου.
Σε ανακοίνωσή της η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου υπογραμμίζει ότι οι μοναχοί της Κοσμοσώτειρας την εγκατέλειψαν πριν από περίπου έξι αιώνες και ότι μετά από τόσο καιρό στήθηκε και πάλι στα ερείπια του περιβόλου και του καθολικού ένα δειπνοτράπεζο με εδέσματα της βυζαντινής περιόδου. «Όχι βέβαια μ’ αγιοζώμιον καλογερικόν αλλά με κοσμικότερες νοστιμιές που ανασύρουν κάτι από παραμύθι, αλλά κρατώντας οπωσδήποτε το κρασοβόλιον του τυπικού», τονίζεται στην ανακοίνωση.
(Φωτ.: Θεοδόσης Γιαννακίδης, Γεώργιος Τουρατζής)
Στο δειπνοτράπεζο συμμετείχε ο εθνομουσικολόγος Παναγιώτης Στουπιάδης που έπαιξε ούτι, ενώ η Καππαδόκισσα από τους Ασκητές Κομοτηνής Κατερίνα Φαρασοπούλου και ο λαογράφος Βασίλης Φαρασόπουλος ερμήνευσαν καππαδοκικά τραγούδια με τη συνοδεία του μουσικού-ερευνητή Γιάννη Παγκοζίδη.