pontosnews.gr
Τρίτη, 21/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

9 Αυγούστου 1823 αφήνει την τελευταία του πνοή ο Μάρκος Μπότσαρης

Ο ήρωας της ελληνικής Επανάστασης με τη διεθνή ακτινοβολία

9/08/2022 - 4:23μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο Μάρκος Μπότσαρης γεννήθηκε στο Σούλι το 1790 και ήταν ο δευτερότοκος γιος του Κίτσου Μπότσαρη (1754-1813) – ηγετικής μορφής της φάρας των Μποτσαραίων. Μετά την κατάληψη του Σουλίου από τον Αλή Πασά το 1803 και τις διώξεις των Σουλιωτών που ακολούθησαν, κατέφυγε με τον πατέρα του και άλλους συμπατριώτες του πρώτα στην Πάργα και στη συνέχεια στην Κέρκυρα. Εκεί εντάχθηκε στο «Αλβανικό Σύνταγμα», που είχαν συγκροτήσει οι Γάλλοι, κι έφθασε μέχρι το βαθμό του εκατόνταρχου.

Παρά την περιορισμένη μόρφωσή του, συνέγραψε το 1809 το «Λεξικόν της Ρωμαϊκοίς και Αρβανητηκοίς Απλής», ένα ελληνοαλβανικό λεξικό, το πρωτότυπο του οποίου βρίσκεται στη Βιβλιοθήκη του Παρισιού.

Το 1810 πήρε διαζύγιο από την πρώτη του γυναίκα λόγω απιστίας, και παντρεύτηκε τη Χρυσούλα Καλογήρου, κόρη του αρματολού της Πρέβεζας Χρηστάκη Καλογήρου, η οποία του χάρισε δύο παιδιά, τον Δημήτριο Μπότσαρη (1814-1871), στρατιωτικό και πολιτικό, και την Κατερίνα-Ρόζα Μπότσαρη (1820-1872), καλλονή της εποχής της, η οποία διατέλεσε κυρία επί των τιμών της βασίλισσας Αμαλίας.

Το 1813 επέστρεψε στην Ήπειρο, και μετά τη δολοφονία του πατέρα του από τον αρματολό Γώγο Μπακόλα [φωτ. δεξιά], τον Ιανουάριο του 1814, εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στον Κακόλακκο Πωγωνίου όπου διορίστηκε αρχηγός της περιοχής από τον Αλή Πασά. Τον ίδιο χρόνο έγινε μέλος της Φιλικής Εταιρείας. Το 1820, μαζί με τον θείο του Νότη και άλλους Σουλιώτες, πολέμησε στο πλευρό των σουλτανικών δυνάμεων που πολιορκούσαν τον ανυπάκουο Αλή Πασά στα Ιωάννινα, έχοντας λάβει την υπόσχεση ότι θα ξαναγυρνούσαν στην πατρίδα τους.

Βλέποντας ότι οι Τούρκοι αθετούσαν την υπόσχεσή τους, ο Μπότσαρης ήρθε σε συνεννόηση με τον Αλή Πασά και του ζήτησε τον επαναπατρισμό των Σουλιωτών, με αντάλλαγμα τη βοήθειά τους στον αγώνα του εναντίον των στρατευμάτων του Σουλτάνου. Η σχετική συμφωνία υπογράφηκε στις 15 Ιανουαρίου 1821. Πρώτη του επιτυχία ήταν η νίκη στους Καμψάδες και στα Πέντε Πηγάδια, και η κατάληψη των φρουρίων της Ρηγιάσας και της Ρινιάσσας.

Με την έκρηξη της Επανάστασης ο Μάρκος Μπότσαρης πήρε μέρος στις νικηφόρες μάχες στο Κομπότι της Άρτας (3 Ιουλίου 1821) και στην Πλάκα (Σεπτέμβριος 1821) εναντίον του Τοπάλ Αλί Πασά και στα Δερβιζανά εναντίον του Τουρκομακεδόνων του Καπλάν Μπέη (12 Οκτωβρίου 1822). Στις 12 Νοεμβρίου 1821 συμμετείχε στην πολιορκία και την άλωση της Άρτας (17 Νοεμβρίου 1821).

Στο μεταξύ οι Οθωμανοί είχαν αιχμαλωτίσει την οικογένειά του, που παρέμενε στον Κακκόλακο. Όταν τον Μάρτιο του 1822 πήγε μαζί με άλλους Σουλιώτες οπλαρχηγούς στην Πελοπόννησο για να ζητήσει βοήθεια από την προσωρινή κυβέρνηση, πέτυχε να απελευθερώσει την οικογένειά του, ανταλλάσσοντάς την με τα χαρέμια του Χουρσίτ Πασά που είχαν αιχμαλωτιστεί κατά την άλωση της Τριπολιτσάς (23 Σεπτεμβρίου 1821).

Την οικογένεια την έστειλε στην Ανκόνα της Ιταλίας και ο ίδιος παρέμεινε στην Πελοπόννησο με τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, τον οποίο ακολούθησε στη Δυτική Στερεά Ελλάδα.

Τον Μάιο του 1822 έπεισε τον Μαυροκορδάτο να αναληφθεί εκστρατεία στην Ήπειρο, με σκοπό τη βοήθεια των Σουλιωτών. Στα τέλη Ιουνίου με 1.200 αγωνιστές κατευθύνθηκε από το Κομπότι στο Σούλι. Στις 29 Ιουνίου, κοντά στην Πλάκα, αντιμετώπισαν τις υπέρτερες δυνάμεις του Κιουταχή και τράπηκαν σε φυγή. Στις 4 Ιουλίου, με 32 συντρόφους του, πήρε μέρος στην καταστροφική μάχη του Πέτα, που σήμανε την οριστική παράδοση του Σουλίου στους Οθωμανούς.

Η μάχη του Πέτα διά χειρός Παναγιώτη Ζωγράφου

Στις 12 Οκτωβρίου 1822 –με τη βοήθεια του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου– προήχθη σε στρατηγό, προκαλώντας την αντίδραση των άλλων οπλαρχηγών. Η στάση τους τον εξόργισε και ενώπιόν τους έσκισε το χαρτί του διορισμού του, λέγοντας: «Όποιος είναι άξιος παίρνει το δίπλωμα μεθαύριο μπροστά στον εχθρό». Αυτή η μεγαλοπρεπής πράξη του αποδεικνύει την ανιδιοτέλειά του και την αγάπη του για την πατρίδα. Στη συνέχεια είχε καθοριστική συνεισφορά στην αίσια έκβαση της πρώτης πολιορκίας του Μεσολογγίου (25 Οκτωβρίου – 31 Δεκεμβρίου 1822). Με την ευστροφία και την πονηριά του παρέσυρε σε πλαστές συνομιλίες («καπάκια») τους Τούρκους, δίνοντας χρόνο στους πολιορκημένους να ενισχύσουν τις οχυρώσεις τους.

Το καλοκαίρι του 1823 ο Μάρκος Μπότσαρης προσπάθησε να ανακόψει το δρόμο στα τούρκικα στρατεύματα που επέδραμαν από τα Τρίκαλα προς τη δυτική Στερεά. Τη νύχτα της 8ης προς 9η Αυγούστου, επικεφαλής 350 Σουλιωτών, επιτέθηκε κατά των 4.000 Τουρκαλβανών του Μουσταή Πασά που είχαν στρατοπεδεύσει στο Κεφαλόβρυσο του Καρπενησίου. Ο αιφνιδιασμός πέτυχε και ο Μπότσαρης, αν και πληγωμένος ελαφρά στην κοιλιά, προχώρησε προς τη σκηνή του Μουσταή Πασά, προκειμένου να τον αιχμαλωτίσει. Όμως μια σφαίρα από έναν Αφρικανό υπηρέτη του πασά τον βρήκε στο μάτι και τον τραυμάτισε σοβαρά. Εξέπνευσε λίγες ώρες αργότερα. Τότε οι άνδρες του, αν και νικούσαν, διέκοψαν τη μάχη για να παραλάβουν τη σορό του αρχηγού τους και τα λάφυρα.

Μεταφέροντας τον νεκρό Μπότσαρη προς το Μεσολόγγι σταμάτησαν για λίγο στη Μονή Προυσού, όπου βρισκόταν ο Καραϊσκάκης κατάκοιτος. Αυτός τον ασπάστηκε, λέγοντας: «Άμποτε ήρωα Μάρκο, κι εγώ από τέτοιο θάνατο να πάω».

Ο νεκρός μεταφέρθηκε στο Μεσολόγγι στις 10 Αυγούστου 1823 με θριαμβική πομπή που περιγράφει ο Πουκεβίλ στα απομνημονεύματά του. Του θριάμβου προηγούνταν Τουρκαλβανοί αιχμάλωτοι, ακολουθούσαν οι ίπποι των αξιωματικών τους με πολύτιμα επισάγματα και 54 σημαίες των εχθρών. Ο νεκρός Μάρκος ήταν καλυμμένος με κυανή χλαμύδα. Ακολουθούσαν τα λάφυρα που ήταν ζώα, όπλα, σκηνές, πολεμοφόδια και το ταμείο των εχθρών. Η επικήδεια τελετή έγινε στο ναό Αγίου Νικολάου των προμαχώνων.

Ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη (πίνακας του Ludovico Lipparini)

Το θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη ύμνησε η λαϊκή και η έντεχνη μούσα. Ο Διονύσιος Σολωμός έγραψε το ποίημα «Εις Μάρκο Μπότσαρη», στο οποίο παρομοιάζει τη μεγάλη προσέλευση των Ελλήνων στην κηδεία του ήρωα με τη συρροή των Τρώων στην ταφή του Έκτορα. Ποιήματα αφιερωμένα στον Μπότσαρη έγραψαν ο Αμερικανός ποιητής Φίτζγκριν Χάλεκ (1790-1867) με τίτλο «Marco Bozzaris» (1825), ο Ελβετός ποιητής και δημοσιογράφος Ζιστ Ολιβιέ (1807-1876) με τίτλο «Marcos Botzaris au mont Aracynthe» («Ο Μάρκος Μπότσαρης στο όρος Αράκυνθος», 1826) και ο Γάλλος συγγραφέας Βικτόρ Ουγκό στη συλλογή ποιημάτων του Les Orientales (Τ’ ανατολίτικα, 1829).

Το 1858 ο Ζακυνθινός συνθέτης Παύλος Καρρέρ παρουσίασε την όπερα Μάρκος Μπότσαρης. Το γαλλικό κράτος τον τίμησε το 1911 δίνοντας σ’ έναν από τους σταθμούς του παρισινού μετρό τ’ όνομά του («Botzaris»).

(Φωτ.: wikipedia.org)

• Πηγή: sansimera.gr.

 

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Γ. Κατσάνης στα βουνά της Κύπρου, το 1966 (πηγή: Λίνα Κατσάνη / sigmalive.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κύπρος, 21 Ιουλίου 1974: Ο Σερραίος ήρωας Γεώργιος Κατσάνης πέφτει νεκρός από σφαίρα Τούρκου ελεύθερου σκοπευτή

21/07/2026 - 4:33μμ
(Φωτ.: Instagram / tolis_voskopoulos)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Πέντε χρόνια χωρίς τον Τόλη Βοσκόπουλο: Η διαδρομή ενός μύθου από τη Μικρά Ασία έως την αθανασία

19/07/2026 - 4:33μμ
Η επιτύμβια πλάκα, και πορτρέτο του Γ. Διλβόη με το μετάλλιό του
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γεώργιος Διλβόης: Ο Μικρασιάτης που υπήρξε ο πρώτος Έλληνας αποδέκτης του Μεταλλίου Τιμής των ΗΠΑ

18/07/2026 - 6:40μμ
Η Ρένια Λουιζίδου στο ρόλο της Ελβίρας ντε Ιδάλγο, της σπουδαίας δασκάλας της Μαρίας Κάλλας
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ρένια Λουιζίδου: Αντί για εκπαιδευτικός, έγινε ηθοποιός. Και δεν το μετάνιωσε

18/07/2026 - 4:10μμ
Πρωτοσέλιδα εφημερίδων την επομένη της μεγάλης απόδρασης, και μια γελοιογραφία στην οποία εικονίζεται ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (τότε υπουργός Δημοσίων Έργων) να αναζητά τους δραπέτες για να βοηθήσουν στην κατασκευή του σιδηροδρόμου της Κηφισιάς (εικ.: ΧΚ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, 1955: Με κουτάλια, πιρούνια, ακόμα και με τα νύχια τους, 27 πολιτικοί κρατούμενοι δραπετεύουν από τη φυλακή των Βούρλων, στη Δραπετσώνα

17/07/2026 - 5:56μμ
(Φωτ.: Αρχείο/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/ EUROKINISSI)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μάρω Κοντού: «Έπεσε η αυλαία» για μια σπουδαία κυρία του ελληνικού θεάτρου

15/07/2026 - 10:14πμ
Φωτογραφία ομάδας Ελλήνων στρατιωτών σε στιγμές ανάπαυσης (άγνωστη τοποθεσία, Μικρασιατική Εκστρατεία). Από το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης (Θεσσαλονίκη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

15 Ιουλίου 1921: Το πολεμικό συμβούλιο που έριξε το πρώτο ντόμινο προς τη Μικρασιατική Καταστροφή

15/07/2026 - 9:50πμ
(Φωτ.: facebook / Παλιός κλασικός ελληνικός κινηματογράφος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Αθανασία Μουστάκα: Η θεατρίνα που γεννήθηκε πάνω στη σκηνή και έγινε η θρυλική γιαγιά της Αλίκης Βουγιουκλάκη

13/07/2026 - 6:23μμ
Γιάννης Τσαρούχης και Φώτης Κόντογλου με ράσα, στη Μονή Βαρλαάμ στα Μετέωρα (πηγή: Instagram / yannis_tsarouchis_foundation). Δίπλα λεπτομέρεια από το έργο του Κόντογλου «Οι Άγιοι Σαράντα ή Σαράντα Μάρτυρες» (πηγή: Εθνική Πινακοθήκη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τσαρούχης και Κόντογλου: Η θυελλώδης σχέση δασκάλου και μαθητή που σημάδεψε τη νεοελληνική τέχνη

13/07/2026 - 5:28μμ
12 Ιουλίου γιορτάζει ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, ο ασυρματιστής του Θεού
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

12 Ιουλίου γιορτάζει ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, ο ασυρματιστής του Θεού

12/07/2026 - 1:26μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Είσοδος στο TikTok από κινηντό (φωτ.: EPA / Luong Thai Linh)

Γαλλία: Μπλόκο στα social media για παιδιά κάτω των 15 ετών

18 λεπτά πριν
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων στο Φανάρι, Τρίτη 21 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Φως Φαναρίου)

Βαρθολομαίος και Θεόφιλος στο Φανάρι: Αγωνία για τους χριστιανούς στους Αγίους Τόπους

44 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook / Κατερίνα Μπίλη)

Χωρύγι: Οι φετινές εκδηλώσεις του Προφήτη Ηλία είχαν ευχάριστες εκπλήξεις, και ένα τρικούβερτο ποντιακό γλέντι σε δύο επεισόδια

1 ώρα πριν
Διανομέας στη σκιά (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Καύσωνας και Red Code την Τετάρτη: Πού σταματούν οι υπαίθριες εργασίες – Κλείνει ο Λυκαβηττός

2 ώρες πριν
Μνημείο για τον Πόντιο Ακρίτα στην πλατεία της Νέας Κερασούντας (φωτ.: Facebook / Ποντιακός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέας Κερασούντας)

Εννέα σύλλογοι ανταμώνουν στη Νέα Κερασούντα Πρέβεζας για μια βραδιά αφιερωμένη στον Πόντο

2 ώρες πριν
Το ισραηλινό αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς SPYDER AiO της Rafael (πηγή: rafael.co.il)

«Ασπίδα του Αχιλλέα»: Στο ΚΥΣΕΑ ο ελληνικός αντιαεροπορικός θόλος των 3 δισ. ευρώ

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign