pontosnews.gr
Δευτέρα, 19/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βατούμ: Στο Α΄ Γενικό Συνέδριο των Ελλήνων του Πόντου αποφασίστηκε η ένωση του Πόντου με την Ελλάδα

Το συνέδριο άρχισε στις 23 και ολοκληρώθηκε στις 25 Ιουλίου 1920

23/07/2024 - 9:20μμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Από τις 23 ως τις 25 Ιουλίου 1920 συνήλθε στο Βατούμ το Α΄ Γενικό Συνέδριο των Ελλήνων του Πόντου, με τη συμμετοχή Ελλήνων από τη Ρωσία και τον μικρασιατικό Πόντο. Πρόεδρος του συνεδρίου εκλέχτηκε ο Βασίλειος Ιωαννίδης, αντιπρόεδροι ο Λεωνίδας Ιασονίδης και ο Νίκος Λεοντίδης και γραμματείς ο Αντώνιος Κωνσταντινίδης και ο Ιωάννης Κανονίδης (δεν έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για τον δάσκαλο, λογοτέχνη και δημοσιογράφο Γιάγκο Κανονίδη-Τοπχαρά).

Οι αποφάσεις του συνεδρίου εγκρίθηκαν παμψηφεί και ήταν, σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια του ποντιακού ελληνισμού:

  • Η ένωση του Πόντου με την Ελλάδα.
  • Η υποχρέωση του Διαρκούς Εθνικού Συνεδρίου να αγωνίζεται για την πλήρη ανεξαρτησία του Πόντου.
  • Η ανάθεση στον Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη, τον Σωκράτη Οικονόμο, τον Σάββα Τριανταφυλλίδη και τον μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθο Φιλιππίδη να ενεργήσουν ως αντιπρόεδροι του συνεδρίου, με όλες τους τις δυνάμεις στο συμβούλιο των συμμάχων και στη συνδιάσκεψη της ειρήνης στο Παρίσι, για την επίτευξη του ιερού και αιώνιου πόθου των Ποντίων Ελλήνων για ένωση του Πόντου με την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος Βασίλειος Ιωαννίδης ανέλαβε να αναγγείλει την έναρξη των εργασιών του Διαρκούς Γενικού Συνεδρίου στην ελληνική κυβέρνηση, στην ελληνική αρμοστεία Κωνσταντινούπολης και στους αρμόδιους της συνδιάσκεψης του Παρισιού.

Το συνέδριο κατακρίθηκε από ορισμένες εφημερίδες που κυκλοφορούσαν στον Πόντο. Ο διευθυντής της εφημερίδας Εποχή της Τραπεζούντας Νίκος Καπετανίδης, στενός συνεργάτης και φίλος του μητροπολίτη Χρύσανθου, επανειλημμένα το χαρακτήρισε σε άρθρα του ως παρασυναγωγή, η οποία δεν εκπροσωπούσε τους Έλληνες του Πόντου. Ο Καπετανίδης έφτασε μέχρι του σημείου να αμφισβητεί και γνωστούς αντιπροσώπους του συνεδρίου, όπως ο Θεοφύλακτος Θεοφυλάκτου, ο Λεωνίδας Ιασονίδης κ.ά.

Στο συνέδριο συμμετείχε ο Ιωάννης Χατζη-Ηλία Κάλφογλου ως αντιπρόσωπος της επαρχίας Αμασείας και της πόλης Αικατερινοντάρ.

Με την επικράτηση της σοβιετικής εξουσίας στην περιοχή και τη φανερή ενίσχυση του κινήματος του Μουσταφά Κεμάλ από την πλευρά των Σοβιετικών, σταμάτησαν, από το 1921 και μετά όλες οι προσπάθειες των Ελλήνων για την ανεξαρτησία του Πόντου, για τοπικές αυτονομίες ή για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής.

Μόνο μετά το 1925 ξανάρχισαν οι Έλληνες της Σοβιετικής Ένωσης να ασχολούνται συλλογικά για τα προβλήματά τους, με πρώτο το γλωσσικό, το οποίο, μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, είχε καταστεί θέμα ταξικό και ως τέτοιο δεν αντιμετώπιζε την εχθρότητα της νέας πολιτικής κατάστασης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το προικοσύμφωνο βρίσκεται στον «Κώδικα της Ελληνικής Ορθοδόξου Κοινότητας Καβάλλας» (πηγή: gak.kav.sch.gr)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Σπάνιο προικοσύμφωνο του 1901: Εργοδότης προίκισε την οικιακή του βοηθό με 6.974 γρόσια και 15 χρυσές λίρες

8/10/2026 - 3:46μμ
Κάτοικοι των Γανοχώρων της Ανατολικής Θράκης με τις οικοσκευές τους στην ακτή, καθώς ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, το 1922 (φωτ.: Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Φωτογραφική Συλλογή Μιχάλη Τσάγκαρη / Γιώργος Λυκίδης)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Μουδανιά: Οι Σύμμαχοι πιέζουν, ο Βενιζέλος τηλεγραφεί – Η Ανατολική Θράκη αλλάζει χέρια

4/10/2026 - 8:41μμ
Φωτογραφίες από το οικογενειακό αρχείο του Χουσεΐν Γιλμάζ (φωτ.: Kuşadası Mübadele Derneği / αρχείο Χουσεΐν Γιλμάζ)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ανταλλαγή πληθυσμών: Το σπίτι όπου συναντήθηκαν δύο ξεριζωμοί

4/10/2026 - 1:14μμ
Η Τραπεζούντα από τη θάλασσα στις αρχές του 20ού αιώνα. Στο ένθετο, απόσπασμα της δημοσιευμένης προξενικής αναφοράς για την κορύφωση της επιδημίας χολέρας στις 25 Σεπτεμβρίου 1910 (φωτ.: αδελφοί Κακούλη / Wikimedia Commons· ένθετο: Public Health Reports / CDC)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Τραπεζούντα: Η χολέρα κορυφώνεται – 352 νεκροί ως τον Δεκέμβριο

25/09/2026 - 6:24μμ
Πρόσφυγες αμέσως μετά την αποβίβασή τους από πλοία που τους μετέφεραν από τη Μικρά Ασία στη Θεσσαλονίκη, το 1922 (φωτ.: American National Red Cross photograph collection / Library of Congress)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη: Όταν 20.000 πρόσφυγες έφτασαν μέσα σε δύο ημέρες

16/09/2026 - 11:08μμ
Κατηγορούμενοι ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου στη Γιασί Αντά (φωτ.: Devlet Başkanlığı Cumhuriyet Arşivi / Independent Türkçe)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Σεπτεμβριανά 1955: Ποιοι δικάστηκαν και ποιοι έμειναν στο απυρόβλητο

6/09/2026 - 9:39μμ
Η Σμύρνη στις φλόγες, σε καρέ από το επεισόδιο «Έξοδος» της σειράς ιστορικών ντοκιμαντέρ «Το Ρίζωμα». Η εικόνα έχει υποστεί τεχνική επεξεργασία ως προς τα χρώματα και την ποιότητα (πηγή: Αρχείο ΕΡΤ)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Κρύφτηκαν σε νεκροταφεία, μεταμφιέστηκαν σε γυναίκες: Μαρτυρίες από τη φλεγόμενη Σμύρνη

31/08/2026 - 5:40μμ
Ο Αναστάσιος Μελετίου Πέππας και δίπλα πλοίο στο λιμάνι της Σμύρνης τον Σεπτέμβριο του 1922 (φωτ.: Αρχείο οικογένειας Πέππα / Wikimedia Commons)
ΙΣΤΟΡΙΑ

«Κρατούν τα χέρια σου, τσολιά;»: Η συγκλονιστική διάσωση δύο στρατιωτών από τη Σμύρνη

29/08/2026 - 5:31μμ
Καρτ ποστάλ για την επέτειο της Επανάστασης των Νεότουρκων της 24ης Ιουλίου 1908, με το σύνθημα «Ζήτω η πατρίδα, ζήτω το έθνος, ζήτω η ελευθερία» στα οθωμανικά τουρκικά και τα γαλλικά, και μια φωτογραφία του Ενβέρ Πασά (πηγή: commons. wikimedia.org/wiki/File:1908-mesrutiyet.jpg)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι Ρωμιοί βουλευτές στην Οθωμανική Βουλή και οι τρεις εκλογικές αναμετρήσεις (1908-1918)

21/08/2026 - 10:22πμ
Στιγμιότυπο από την υποδοχή του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη, 1919 (πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους - Τμήμα Σύρου / Συλλογή Μάνου Ελευθερίου)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Μικρασιατική Καταστροφή: «Οι Έλληνες δεν οφείλουν να απολογηθούν»

17/08/2026 - 8:46μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Pixabay)

Ξυλοδαρμός 12χρονου από πέντε ανηλίκους στο γήπεδο «Άλκης Καμπανός» στη Θεσσαλονίκη

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Super League: Νίκη με… VAR ο ΠΑΟΚ

5 ώρες πριν
Τέσσερις Αρμένισσες που έφτασαν σε κέντρο περίθαλψης μετά την αιχμαλωσία και την υποδούλωσή τους, μεταξύ 1921 και 1928. (φωτ.: Αρχείο Γκίλινγκ, μέσω του Μόγκενς Χόιμαρκ/Wikimedia Commons - Public Domain)

«Ολόκληρο το χωριό μας αφανίστηκε»: Η συγκλονιστική μαρτυρία Αρμένισσας που σώθηκε από τη Γενοκτονία

6 ώρες πριν
(Φωτ.: Emmanuel Macron/youtube)

Διάγγελμα Μακρόν: «Οι ταραξίες θα λογοδοτήσουν» – Καταδικάζει τη βία και ζητά ενότητα στη Γαλλία

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Super League: Ξέσπασε με πεντάρα ο Παναθηναϊκός – Νίκες για Ολυμπιακό, Άρη και Καλαμάτα

7 ώρες πριν
Στοίβα με καυσόξυλα.
(φωτ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Καύσιμα: Το πετρέλαιο στα 110 δολάρια πιέζει τα νοικοκυριά – Στροφή σε καυσόξυλα και εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV