Φως στις διατροφικές συνήθειες που είχαν οι Ευρωπαίοι πριν από 5.000 χρόνια έριξαν οι επιστήμονες με τη… βοήθεια του Ότζι, του Ανθρώπου των Πάγων που έζησε πριν από 5.300 χρόνια και ανακαλύφθηκε στις Ιταλικές Άλπεις το 1991 από Γερμανούς πεζοπόρους. Πρόκειται για την παλαιότερη φυσικά διατηρημένη μούμια στον κόσμο, το στομάχι της οποίας έδωσε τις απαντήσεις που έψαχναν στους ερευνητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας και του Ευρασιατικού Ινστιτούτου Μελετών Μούμιας στην Ιταλία.
Διεθνής μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρει ότι βρέθηκαν ίχνη λιπαρού κρέατος, μονόκοκκου σιταριού και δηλητηριώδους φτέρης.
Περίπου η μισή ποσότητα του φαγητού αποτελείτο από λιπαρό συνδετικό ιστό, πιθανότατα από αλπικό αίγαγρο. Το κρέας ήταν μάλλον καπνιστό επειδή, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, εντοπίστηκαν σωματίδια αιθάλης. Ο Ότζι βρέθηκε με ένα τόξο και βέλος, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ορεσίβιοι σαν και αυτόν κυνηγούσαν αγριοκάτσικα. Άλλωστε το σκληρό αλπικό κλίμα απαιτούσε θρεπτικά συστατικά που θα τους έδιναν ενέργεια. Το μονόκκοκο σιτάρι είναι αρχαίο είδος σιταριού, ενώ μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν μπορούν να απαντήσουν στο ερώτημα γιατί βρέθηκαν σπόροι από δηλητηριώδη φτέρη. Εικάζουν ότι ίσως ήταν ένα είδος φαρμάκου ή ίσως καταναλώθηκε κατά λάθος.
Αρχικά οι ερευνητές δυσκολεύτηκαν να εντοπίσουν το στομάχι του Ότζι για να ελέγξουν το περιεχόμενο επειδή είχε ανεξήγητα μετατοπιστεί προς τα πάνω, στην περιοχή όπου έπρεπε να βρίσκεται το κάτω μέρος των πνευμόνων. Το στομάχι… βρέθηκε το 2009 όταν έγινε αξονική τομογραφία, και πλέον με κλασικές μικροσκοπικές και σύγχρονες μοριακές προσεγγίσεις μπορεί να γίνει λεπτομερής ανάλυση του περιεχομένου στο έντερο.