pontosnews.gr
Τετάρτη, 13/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο δικός μου Πόντος

23/05/2018 - 7:59μμ
Το… μετέωρο βήμα διεθνοποίησης της ποντιακής Γενοκτονίας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Γιώργος Περδίκης, πρόεδρος Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών

Όταν πήγα για σπουδές στη Θεσσαλονίκη, αρχές τις δεκαετίας του ΄80, πολύ λίγα ήξερα για τη Γενοκτονία των Ποντίων, αν και θεωρούσα τον εαυτό μου πολιτικοποιημένο και ψαγμένο σε θέματα ιστορίας. Άλλωστε, στα σχολικά ιστορικά βιβλία ελάχιστες πληροφορίες έβρισκες, αναφορές στο Τύπο ακόμα πιο λίγες σε σχέση με όσα γράφονταν για τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Κάτι που χάρηκα ιδιαίτερα όσα χρόνια έζησα στη νύφη του Βορρά, ήταν η γνωριμία μου με τον Ποντιακό Ελληνισμό, το ποντιακή ντοπιολαλιά, τη λύρα και το νταούλι, την τραγωδία και τον πόνο για τις χαμένες πατρίδες της Μικρασίας. Πρόσφατα συμπληρώθηκαν 99 χρόνια από την αποβίβαση του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στη Σαμψούντα, γεγονός που σηματοδότησε την έναρξη της δεύτερης πιο άγριας φάσης της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν επισήμως τις 200.000, ενώ κάποιοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350.000 αθώα θύματα, όλοι άμαχοι κυρίως γυναικόπαιδα και γέροντες.

Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών δεν ξεχνά την Ποντιακή Γενοκτονία και ζητά με συνέπεια και αποφασιστικά τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια από την Κυπριακή Δημοκρατία να καταστεί η 19η Μαΐου ως επίσημη Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Το αίτημα αυτό γίνεται ακόμα πιο επίκαιρο και ουσιαστικό όταν διαπιστώνουμε ότι ανάμεσά μας τα τελευταία χρόνια ζουν χιλιάδες Έλληνες του Πόντου. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι σε απάντηση του υπουργείου Παιδείας σε κοινοβουλευτική μου ερώτηση, πληροφορήθηκε η Βουλή των Αντιπροσώπων ότι ένα σημαντικό ποσοστό των παιδιών που φοιτούν στα δημόσια σχολεία μας έχει ποντιακή καταγωγή.

Αυτό το ποσοστό φτάνει στο Γυμνάσιο το 11,8% επί των παιδιών που οι γονείς τους δεν έχουν κυπριακή υπηκοότητα και το 18% στο Λύκειο. Ας σημειωθεί ότι αρκετοί Έλληνες του Πόντου έχουν καταστεί πλέον μόνιμοι κάτοικοι της Κύπρου και αρκετοί έχουν πάρει και την κυπριακή υπηκοότητα. Οι Πόντιοι Έλληνες λοιπόν ανάμεσά μας πρέπει να νιώθουν ότι βρίσκονται σε ένα μέρος που τους αγαπά και τους σέβεται. Δεν είναι ξένοι στην Κύπρο οι Πόντιοι αδελφοί μας. Οφείλουμε να τους κάνουμε να νιώσουν την Κύπρο ως την νέα τους πατρίδα για να μην κλαίει η ποντιακή λύρα…

«Πατρίδα μ´ αραεύω σε
αμόν καταραμένος
Σα ξένα είμαι Έλληνας
και στην Ελλάδαν ξένος…»

Λυπούμαι που πέρσι τέτοια περίπου εποχή, κατά τη συζήτηση των κανονισμών για τη δημόσια εκπαίδευση, η πλειοψηφία της Βουλής απέρριψε την πρόταση του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών για καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως σχολικής εορτής τιμής και μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Για να μαθαίνουν τα παιδιά μας –κάποια ποντιακής καταγωγής– για την Ποντιακή Γενοκτονία και να μην μένουν στην άγνοια που είχαμε εμείς στη δική μας γενιά.

Στην Κύπρο που βιώνουμε ακόμη τα αποτελέσματα της τουρκικής εισβολής, η ημέρα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού θα πρέπει να έχει ιδιαίτερη σημασία. Είναι και ημέρα μνήμης και για τις χιλιάδες ζωές που χάθηκαν κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Γιατί είναι η ίδια τουρκική επεκτατική πολιτική που οδήγησε τον κυπριακό λαό όπως και πριν από ενενήντα εννέα χρόνια στην τραγωδία και τον όλεθρο. Έχουν εφαρμοστεί και στην Κύπρο οι πρακτικές του εθνικού ξεκαθαρίσματος που δοκιμάστηκαν στις αρχές του εικοστού αιώνα σε βάρος των Αρμενίων και των Ποντίων.

Όσο η Τουρκία δεν αποκηρύσσει αυτό το αιματηρό και εγκληματικό της παρελθόν, δεν μπορεί να θεωρείται πολιτισμένη χώρα. Και δεν μπορούν κάποιοι εξ ημών να την θεωρούν αξιόπιστο συνομιλητή για την ειρήνη. 

Η ιστορική αλήθεια απαιτεί να μην αποκρύβονται τα λάθη μας, που επέτρεψαν ή διευκόλυναν τις τραγωδίες του ελληνισμού. Σε καμία όμως περίπτωση μπορούν αυτά τα λάθη να δικαιολογήσουν τη λήθη, την παραχάραξη των ιστορικών γεγονότων ή την αθώωση της τουρκικής θηριωδίας. Είναι λοιπόν υποχρέωσή μας, όχι μόνο έναντι των νεκρών, αλλά κυρίως έναντι των δικών μας πλέον νέων ανθρώπων και πολιτών αυτής της χώρας, να τιμήσουμε έμπρακτα και ιδιαίτερα τη 19η Μαΐου, και τα θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας.

  • Αναδημοσίευση: philenews.com.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τμήμα της αφίσας για την εκδήλωση
ΚΥΠΡΟΣ

Ανθεστήρια Αμμοχώστου 2026: Μια γιορτή χρώματος και παράδοσης από όπου δεν θα λείψει ο Πόντος

28/04/2026 - 6:22μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΥΠΡΟΣ

Τραμπ: «Οι Ιρανοί μπορούν να μου τηλεφωνήσουν όποτε θέλουν» – Γιατί ακύρωσε το ταξίδι των απεσταλμένων στο Πακιστάν για τις διαπραγματεύσεις

26/04/2026 - 12:21πμ
(Φωτ.: armenpress.am)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Το ΥΠΕΞ τιμά τα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων με μήνυμα μνήμης και ιστορικής ευθύνης

24/04/2026 - 7:14μμ
Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης στο κυπριακό προεδρικό μέγαρο με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν (φωτ.: EPA/JEWEL SAMAD / POOL)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος-Γαλλία: Ιστορική η πρώτη επίσημη επίσκεψη Γάλλου προέδρου στο νησί από το 1960

23/04/2026 - 6:41μμ
Και δυνάμεις των βρετανικών βάσεων έχουν αναπτυχθεί στην Πύλα, για προληπτικούς λόγους. 15 Απριλίου 2026 (φωτ.: philenews.com)
ΚΥΠΡΟΣ

Ένταση στην Πύλα της Κύπρου: Καταγγελίες για κινήσεις κατοχικών δυνάμεων – Διαψεύδει για τεθωρακισμένα η ΟΥΝΦΙΚΥΠ

15/04/2026 - 5:15μμ
(Φωτ.: cyprus-mail.com)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Συναγερμός στην Πύλα – Ενίσχυση των δυνάμεων της UNFICYP μετά την τουρκοκυπριακή πρόκληση

13/04/2026 - 11:11μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Κάτια Χριστοδούλου)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Αδιαπραγμάτευτο το νομικό καθεστώς των βάσεων, λέει η Βρετανία

13/04/2026 - 12:02μμ
(Φωτ.: philenews.com)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Συναγερμός στη Γερμασόγεια – Κατέρρευσε μέρος διώροφης πολυκατοικίας

11/04/2026 - 2:46μμ
Το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Dragon στο λιμάνι του Πόρτσμουθ, λίγο πριν αναχωρήσει για την Κύπρο (φωτ.: EPA/Neil Hall)
ΚΥΠΡΟΣ

Στην Κύπρο το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Dragon – Τρεις εβδομάδες μετά το πλήγμα ιρανικού drone στο Ακρωτήρι

23/03/2026 - 8:36μμ
Ο Αντόνιο Γκουτέρες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις Βρυξέλλες. 18 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Olivier Matthys)
ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Δέσμευση Γκουτέρες για πρόοδο έως το τέλος της θητείας του – «Στόχος η ουσία» λέει ο Χριστοδουλίδης

18/03/2026 - 11:32μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στον μεγάλο τελικό της Eurovision 2026, ο Ακύλας Μυτιληναίος και το «Φέρ' το» (φωτ.: EPA/HANNIBAL HANSCHKE)

Eurovision 2026: Στον τελικό ο Ακύλας και το «FERTO» – Οι χώρες που προκρίθηκαν από τον Α’ Ημιτελικό

4 ώρες πριν
(Πηγή: Γρ. Τύπου δήμου Νεάπολης-Συκεών)

Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Τιμή στους 353.000 Έλληνες του Πόντου που δολοφονήθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα

4 ώρες πριν
Ο Ακύλας στον πρώτο ημιτελικό του 70ού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision (ESC) στη Βιέννη, της Αυστρίας (φωτ.: EPA/HANNIBAL HANSCHKE)

Eurovision 2026: «Level Up» για την Ελλάδα με τον Ακύλα στον Α’ Ημιτελικό

5 ώρες πριν
Η πολυκατοικία στην Ηλιούπολη όπου σημειώθηκε η τραγωδία με τα δύο 17χρονα κορίτσια (φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/ EUROKINISSI)

Τραγωδία στην Ηλιούπολη: Σε εφαρμογή το πρωτόκολλο ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στο σχολείο των 17χρονων κοριτσιών

5 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/ AkritesAspropirgou1979)

19η Μαΐου στον Ασπρόπυργο: Τιμή στους νεκρούς της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Super League – Play Out: Άλμα παραμονής ο Αστέρας – Μειώθηκαν οι ελπίδες για ΑΕΛ, Πανσερραϊκό

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign