pontosnews.gr
Σάββατο, 24/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Φιλοφρονώντας εύλογα το Σύλλογο Ποντίων Waiblingen

13/11/2017 - 4:06μμ
[[ΣΟΣ BINTEO]]Άλλη μια σημαντική πρωτοβουλία του Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης – Κάλεσμα σε ποντιακά σωματεία (βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Νυρεμβέρκιοϊ, μέσαγμαν Αεργίτε.

Η εκδήλωση αναφοράς στον Κώστα Διαμαντίδη από το Σύλλογο Ποντίων Waiblingen ας λογισθεί στις κορυφαίες φιλολογικές προτάσεις του κοινού των Ποντίων στην ομογένεια.

Ο Διαμαντίδης, χαρισματικός συγγραφέας και ποιητής ιδιωματικού λόγου, αριστοφανικός χρονογράφος και στιχουργός της ποντικής διαλέκτου, μετουσιώνει το πολιτικό ερέθισμα διηθώντας το στη διαλεκτική σκέψη, εκφέροντάς το μαεστρικά με τη θυμόσοφη γεωμετρία των προγόνων του.

Σκυταλοδρόμος στα couloir των Ζερζελίδη, Σάρπογλη, Λιανίδη και Τσιρκινίδη, ιχνηλάτης του Φίλωνα, κατεχάρης, χειμαρώδης, ασυμβίβαστος, μοιραίος όμηρος των δαιμόνων του, ο Διαμαντίδης, αυθέντης γνώστης αλλά και πνευματώδης χειριστής του ιδιώματος Δικαιόσημου, ενώ αγάλλεται ως αποσυνάγωγος των αγοραίων μέτρων, θα δυστυχεί ως άπελπις ναυαγός στους ενεστώτες χωροχρόνους, αναμετρώμενος με τον μόνο ίσο του –τον ευφυή εαυτό του– και το άλγος του νόστου μιας Πατρίδας που λατρεύει υπερβατικά και αρνείται πεισματικά την απουσία της.

Με σκευές την παιδεία και ταξική του συνείδηση λέγει και τεχνουργεί, διερμηνεύοντας το χθες στο σήμερα με οξυδερκή λόγο ενεργού πολίτη, μετρώντας τις διαστάσεις του Πόντου που λησμονήθηκαν, του Πόντου των λαών, της φύσης και των στοιχειών του, της ζοφερής καθημερινότητας και της ξενοκίνητης προσφυγιάς.

Ο Κώστας θα θρηνεί τους Αϊλάν της γης για λογαριασμό όλων μας.

Θα σαρκάζει τους δήμιους και δαίμονές μας στην ευλογημένη προσωδία της Κατεφορίας, θαρρείς τελάλης και σαής στα χάνια του Χαψίκιοϊ, θαρρείς αερικό του Δαφνοπόταμου, κεντώντας τους καμβάδες του με δεξιότητα, ευαισθησία, αντίληψη, λυρισμό και μοναδιαίο χιούμορ.

Η δική του Αριστερά, η ιαματική ανάμνηση της καλομάνας, οι φίλοι που έφυγαν, ο αδικαίωτος έρωτας, η μοναξιά-κατάρα της ευφυΐας του, η ατέρμονη επιστροφή ’ς σον παρχάρ’ , γεράδες αεί αιμάσουσσες, γίνονται σταθερές και μεταβλητές στην εξίσωση της ζωής του, συνδαυλίζονται διατρέχοντας το έργο και τη συμπεριφορά του, αποστάζοντας μεταλαβιά Πατρίδας στον αναγνώστη και παρατηρητή του.

Ο Κοσμέτες, που αποκαθηλώνει με διογενικό κυνισμό τις χρεωκοπημένες δομές του κοινού των Ποντίων, τ’ ανάντι του ρου, ένας Ινδιάνος ανάμεσα σε John Wayne, θα εμπνέει και θα οιστρηλατεί την προσευχή του νόστιμου ήματος, ζωοδοτώντας λυτρωτικά το ιδίωμα της Ματσούκας, εκθέτοντας την αγνωμοσύνη, την ημιμάθεια, το λαϊκισμό, τη ματαιοδοξία και γραφικότητα του ιδεοληπτικού «συγκροτημένου χώρου».

Προτρέπουμε τους γενναίους που βασανίζουν τις αντοχές τους στις αλήθειες του αφηγήματός μας, οι οποίες, φευ! περιφρονούν την ιδεοληπτική εμμονή στους εθνοδογματισμούς και το φολκλόρ-totem του σαββατοκύριακου, να διαδράσουν ως επισκέπτες στο ακροατήριο της ημερίδας.

Σάββατο στις 18 Νοέμβρη λοιπόν, στην Kameralamtskeller Lange Str 40, 71332 Waiblingen. Εύγε στην έμπνευση του Συλλόγου Ποντίων Waiblingen.

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης – Cardinal Bessario

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Εριφύλη Μπακιρλή/ Χορευτικός Όμιλος Ποντίων «ΣΕΡΡΑ»)
PONTOS BLOG

3ο Πολιτιστικό Αντάμωμα Ποντιακού Ελληνισμού στην Καλλιθέα: Η ισχύς εν τη ενώσει

11/10/2026 - 11:59μμ
PONTOS BLOG

Ελλάδα και Αρμενία: Από την ιστορική φιλία σε μια συνεργασία στρατηγικής σημασίας

11/10/2026 - 3:47μμ
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης/Εικ.: gemini.google.com)
PONTOS BLOG

Ποντιακή διάλεκτος: Μπορεί η τεχνολογία να την κρατήσει ζωντανή στις νεότερες γενιές;

10/10/2026 - 1:32μμ
(Φωτ. αρχείου: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
PONTOS BLOG

Παναγία Σουμελά: Όταν η ιστορία και η μνήμη χρειάζονται άδεια

26/08/2026 - 4:29μμ
(Φωτ.-εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
PONTOS BLOG

19η του Μάη: Ημέρα Μνήμης και Ανθρωπισμού – Αγώνας για την αναγνώριση και διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ποντίων

15/05/2026 - 12:20μμ
Η δεξιά πλευρά του περιπτέρου, με το μότο «όποιος ξεχνά την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει». Το περίπτερο της ΕΠΟΝΑ μας μιλά για την αναγνώριση, για τη νέα αρχή, όχι απλώς για το τέλος
PONTOS BLOG

ΕΠΟΝΑ: Το ενημερωτικό περίπτερο στην πλατεία Συντάγματος μιλά για τις μνήμες του μέλλοντος

15/05/2026 - 9:04πμ
Πυρρίχιος στο 19ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ στην Καρδίτσα (φωτ: Αλεξία Ιωαννίδου)
PONTOS BLOG

19ο Φεστιβάλ ΠΟΕ: Η Καρδίτσα εγομώθεν χορευτάντς

19/12/2025 - 9:18μμ
Η είσοδος και η επιγραφή για τα θύματα της Γενοκτονίας στο καθολικό της Λαυρεντιανής Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος - Νέα Σουμελά (φωτ. αρχείου: Φίλιππος Φασούλας)
PONTOS BLOG

Εκατόν χρόνια Ιστορίας

5/08/2025 - 9:30μμ
(Φωτ.: facebook.com/gtsalouchidis)
PONTOS BLOG

Γεώργιος Τσαλουχίδης: Ανοιχτή επιστολή στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – Τι ζητάει ο πτέραρχος ε.α. από τον Τούρκο πρόεδρο

21/07/2025 - 6:43μμ
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
PONTOS BLOG

«Ο ήχος που βγάζει η λύρα, θυμίζει αυτό που κουβαλάει η ψυχή»

10/06/2025 - 6:23μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: facebook.com/sbsgreek)

Ρίγη συγκίνησης στο Σίδνεϊ: Η νεολαία της Ομογένειας αγκάλιασε τους Εύζωνες και τον Πόντιο Ακρίτα της Προεδρικής Φρουράς

31 λεπτά πριν
Το υπό σημαία Μάλτας δεξαμενόπλοιο «Agioi Fanendes» φέρεται να είναι ένα από τα τρία πλοία που μεταφέρουν ρωσικό ντίζελ στις ΗΠΑ (φωτ.: marinetraffic.com/Bjorn S Bjornesjo)

Ρωσικό ντίζελ για τις ΗΠΑ: Προς την Ανατολική Ακτή πλέουν τα πρώτα τρία τάνκερ μετά την άρση των κυρώσεων

57 λεπτά πριν
Κυριάκος Μητσοτάκης και Γιώργος Γεραπετρίτης στα κυβερνητικά έδρανα (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Όταν η αποφυγή του πολέμου γίνεται άλλοθι υποχώρησης

1 ώρα πριν
Πολυκατοικίες στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)

Στεγαστικό: Όλα τα μέτρα και τα φορολογικά κίνητρα για φθηνότερα ενοίκια και νέα σπίτια

2 ώρες πριν
Το νέο έμβλημα της δραστήριας Ένωσης Ποντίων Ματσούκας (πηγή: facebook.com/epmatsoukas)

Ένωση Ποντίων Ματσούκας: Νέο έμβλημα με σύμβολα την ιστορία και την παράδοση

2 ώρες πριν
Δυνάμεις ασφαλείας διακρίνονται μετά την επίθεση στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στην επαρχία Καράκ της Ιορδανίας (εικ.: Βίντεο/Al Arabiya μέσω Reuters)

Παγκόσμιο κύμα καταδίκης για την αιματηρή επίθεση στον Άγιο Γεώργιο του Καράκ στην Ιορδανία

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV