pontosnews.gr
Κυριακή, 5/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πότε έφθασαν οι πρώτοι Έλληνες στην Αμερική, στον Άγιο Αυγουστίνο της Φλόριδας

8/11/2017 - 4:06μμ
Πότε έφθασαν οι πρώτοι Έλληνες στην Αμερική, στον Άγιο Αυγουστίνο της Φλόριδας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στις αρχές του 17ου αιώνα φαίνεται ότι αρχίζει η παρουσία των Ελλήνων στην Αμερική, καθώς από νεότερα στοιχεία που ήρθαν στο φως, την τελευταία δεκαετία, πιστοποιείται ότι οι πρώτοι Έλληνες, μέλη ισπανικής αποστολής, φαίνεται ότι εγκαταστάθηκαν στον Άγιο Αυγουστίνο μεταξύ 1700 και 1710, στην πρώτη ισπανική περίοδο της Φλόριδας.

Επισήμως είναι γνωστό ότι η πρώτη ομαδική μετανάστευση έγινε στις 26 Ιουνίου του 1768, όταν η Ελλάδα βρισκόταν υπό οθωμανική κατοχή, με την έλευση των πρώτων περίπου τετρακοσίων Ελλήνων από περιοχές της Πελοποννήσου (Αρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία) και νησιά του Αιγαίου, στον Άγιο Αυγουστίνο της βορειοανατολικής Φλόριδας. Τους μετέφερε εκεί επί βρετανικής περιόδου (1763-1793) ο γιατρός Άντριου Τέρνμπουλ (με καταγωγή από τη Σκωτία), φίλος του τότε κυβερνήτη της ανατολικής Φλόριδας Τζέιμς Γκραντ, που ήθελε να χτίσει μια νέα αποικία με αγροτικές καλλιέργειες νοτιότερα του Άγιου Αυγουστίνου. Τον Σεπτέμβριο του 1768 οι Έλληνες μετανάστες είχαν μεταφερθεί στη σημερινή πόλη Νew Smyrna, η οποία πήρε το όνομά της από τη Σμύρνη, πόλη καταγωγής της Ελληνίδας συζύγου του Τέρνμπουλ, Μαρίας.


Τζέιμς Γκραντ

Η αποικία δεν ευδοκίμησε εξαιτίας επιδημιών και επιθέσεων ινδιάνων. Το 1777 οι άποικοι (όσοι επέζησαν) επέστρεψαν στον Άγιο Αυγουστίνο, αφού πρώτα κατήγγειλαν στον νέο κυβερνήτη τον Τέρνμπουλ για κακομεταχείριση, βαρβαρότητες, εγκλήματα κ.ά. Όταν επέστρεψαν, βρήκαν αρχικά καταφύγιο στο κτήριο Casa Avero, το οποίο αγόρασε το 1966 η ελληνική Αρχιεπισκοπή Αμερικής και δημιούργησε σε αυτό το «Προσκύνημα του Αγίου Φωτίου».

Ωστόσο ένας τίτλος ιδιοκτησίας στα αρχεία της πόλης του Αγίου Αυγουστίνου, του 1716, αναφέρει τον Ιωάννη Γιαννόπουλο ως ιδιοκτήτη γης, όπου δημιούργησε (μεταξύ 1710-15) το πρώτο ξύλινο σχολείο-σπίτι των ΗΠΑ, το οποίο σώζεται ως μουσείο.

Το σχολείο (δεν ήταν ελληνικό) λειτούργησε βασικά στα πρώτα χρόνια του 18ου αιώνα, από έναν άλλον Ιωάννη (Juan) Γιαννόπουλο, τον εγγονό, αυτόν που «γνωρίζαμε» και νομίζαμε ίσαμε τώρα ως δημιουργό του σχολείου-σπιτιού. Αλλά όλα δείχνουν ότι ήταν ο εγγονός του πρώτου Ιωάννη Γιαννόπουλου (δημιουργού του σχολείου-σπιτιού) και υιός του Γεώργιου Γιαννόπουλου. Το σχολείο-σπίτι φτιάχτηκε σίγουρα μετά το 1703, αφού το 1702 οι Βρετανοί είχαν κάψει όλα τα σπίτια της πόλης. Στα πολύτιμα αρχεία (με μέλη, βαπτίσεις, γάμους, θανάτους κ.ά.) της Ρωμαιοκαθολικής Επισκοπής Αγίου Αυγουστίνου, περιόδου 1594-1821, που «ψηφιοποιήθηκαν» την τελευταία οκταετία, αναφέρεται το όνομα Ιωάννης Γιαννόπουλος το 1712, με καταγωγή «Αrcadia, Morea». Τότε, εξαιτίας της ισπανικής κυριαρχίας στη Φλόριδα, όλοι ήταν καθολικοί. Το 1752 αναγράφεται η βάπτιση του υιού του, Γεώργιου Γιαννόπουλου.

Η ημερομηνία αυτή ταιριάζει με την ημερομηνία σε τίτλο ιδιοκτησίας του σχολείου-σπιτιού, αφού φαίνεται ότι ο Γεώργιος Γιαννόπουλος γεννήθηκε το 1751. Στη σελίδα 3, Lot 30, για «wooden house», όπου βρίσκεται το σχολείο, στην ισπανική απογραφή του 1793, με αριθμό 141, αναγράφεται ως κάτοικος-ιδιοκτήτης ο Ιωάννης Γιαννόπουλος (εγγονός), «υιός για 42 χρόνια του Γεώργιου (Γιαννόπουλου) και της Maria Canela». Άρα γεννήθηκε το 1751 και βαπτίστηκε το 1752.

Από όλα αυτά προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

  • Ο πρώτος Ιωάννης Γιαννόπουλος, μαραγκός-ξυλουργός, μαζί με λίγους άλλους Έλληνες ήρθε στην Αμερική κατά την πρώτη ισπανική περίοδο της Φλόριδας, την πρώτη δεκαετία του 17ου αιώνα, με ισπανική αποστολή. Λίγα χρόνια μετά, παντρεύτηκε και απόκτησε έναν γιο, τον Γεώργιο.
  • Ο εγγονός του, Ιωάννης Γιαννόπουλος, γιος του Γεώργιου, συνέδεσε περισσότερο το όνομά του με το σχολείο-σπίτι, μετά το 1770. Επειδή ήταν χήρος από το 1778, με τη δεύτερη γυναίκα του έκανε (σύμφωνα με τα αρχεία βαπτίσεων περιόδου 1792-1799) τον Γεώργιο (1794, πήρε το όνομα του παππού του) και τη Μαρία (1796, πήρε το όνομα της γιαγιάς), που αργότερα δίδασκε στο σχολείο. Η Μαρία παντρεύτηκε κάποιον με το επίθετο Ντάρλινγκ.
  • Το σπίτι-σχολείο δημιουργήθηκε μεταξύ 1710-1715, πρώτη καταγραφή φόρων του το 1716.
  • Το ιστορικό και πρώτο «ξύλινο σχολείο-σπίτι ΗΠΑ» (The oldest Wooden School House), που κατασκεύασε ο πρώτος Ιωάννης Γιαννόπουλος, με δύο «πατώματα», χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως σπίτι του και αργότερα, από τον εγγονό του, ως «σπίτι-σχολείο», μετά το 1820 όταν η Φλόριδα έγινε μέρος των ΗΠΑ, με τη συμφωνία Adams-Onis το 1819 (πολιτεία των ΗΠΑ έγινε αργότερα). Το επάνω πάτωμα χρησίμευε ως σπίτι και το ισόγειο ως σχολείο (νηπιαγωγείο-δημοτικό). Δασκάλα ήταν η κόρη του, Μαρία.

• Πηγή: Γιώργος Λυκoμήτρος / kalami.us / ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ανάγλυφη παράσταση του Αλέξιου Α' Κομνηνού, Campiello de Cà Angaran, Βενετία, αρχές 12ου αιώνα (πηγή: Wikipedia)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Αλέξιος Α’ Μέγας Κομνηνός: Ο αυτοκράτορας που αναγέννησε το Βυζάντιο

4/04/2026 - 9:46μμ
Το Κοινοπολιτειακό Στρατιωτικό Κοιμητήριο Πολυκάστρου (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Το Κοινοπολιτειακό Στρατιωτικό Κοιμητήριο Πολυκάστρου: Η τελευταία κατοικία των συμμάχων που έχασαν τη ζωή τους στο Μακεδονικό Μέτωπο στις μάχες του Μεγάλου Πολέμου

31/03/2026 - 8:11μμ
Τμήμα από την επίσημη χειρόγραφη καταγραφή του όρκου που θα έπρεπε να δώσουν όσοι θα εμπλέκονταν στα θέματα της Επανάστασης του 1821 και της διοίκησης, όπως οι αξιωματικοί και οι υπουργοί (πηγή: Μουσείο Τύπου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου Νήσων)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο όρκος που έδιναν αξιωματικοί και υπουργοί της προσωρινής διοίκησης της Ελλάδας μετά την Επανάσταση

25/03/2026 - 4:58μμ
Πορτρέτο της Ελισάβετ Βακαρέσκου-Υψηλάντη από τον ζωγράφο των ευγενών, Μιχαήλ Τόπλερ (πηγή: wikipedia.org)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ελισάβετ (Σάφτα) Βακαρέσκου-Υψηλάντη: Η πρωτομάνα της Επανάστασης του 1821 – Η πριγκίπισσα που έδωσε τα πάντα για τον Αγώνα

25/03/2026 - 2:35μμ
Η πρώτη στροφή της «Ωδής εις την Ελευθερίαν» του Γ. Λασσάνη, που εικονίζεται δεξιά (εικ.: ΧΚ)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Γεώργιος Λασσάνης: Ο Φιλικός από την Οδησσό – Ένας διανοούμενος επαναστάτης στο πλευρό του Υψηλάντη

24/03/2026 - 8:29μμ
Από το αρχείο του Αλέξανδρου Τζώνη, η φωτογραφία περιλαμβάνεται στο βίντεο «Παράγκες: μια μικρή ιστορία» (πηγή: YouTube / Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθήνα)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Παράγκες: Τα σπίτια της προσφυγιάς που το κράτος ήθελε να ξεχάσει – Και η μαρτυρία του Αλέξανδρου Τζώνη

17/03/2026 - 9:19μμ
Ο αυτοκράτορας Μανουήλ Α' Κομνηνός εικονίζεται δίπλα στον γιο και διάδοχό του Αλέξιο Β΄ σε μικρογραφία βυζαντινού χειρόγραφου του 12ου αιώνα (πηγή: Wikipedia)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι εκκλησιαστικές έριδες στα χρόνια των Κομνηνών – Όταν η θεολογία συναντούσε την πολιτική

13/03/2026 - 3:07μμ
Οι Πόντιοι Έφεδροι Ανθυποσμηναγοί Ματθαίος Τσολακίδης (αριστερά) και Στέφανος Μαυροματίδης (δεξιά) (εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Στέφανος Μαυροματίδης και Ματθαίος Τσολακίδης: Οι Πόντιοι ήρωες του έπους του ’41 που αντάλλαξαν τα νιάτα τους με την αθανασία

11/03/2026 - 9:28μμ
O Κώστας Φαλτάιτς στο μικρασιατικό μέτωπο και χειρόγραφό του (πηγή: Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Κώστας Φαλτάιτς: Ο πολεμικός ανταποκριτής που κατέγραψε και τις σφαγές στη Μικρά Ασία – Η μαρτυρία που συγκλόνισε

7/03/2026 - 9:53πμ
Από τις πλέον χαρακτηριστικές φωτογραφίες της εποχής (πηγή: Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Απελάσεις των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης: Το σχέδιο που διέλυσε το Ρωμαίικο το 1964-65

3/03/2026 - 4:23μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)

Άνοιξη, παράδοση και δημιουργία: Ένα ξεχωριστό πολιτιστικό δρώμενο από τον Σύλλογο Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»

5 ώρες πριν
(Φωτ.: Βασίλης Παπαδόπουλος/ Eurokinissi)

Πειραιάς: Σε σοβαρή κατάσταση στο Τζάνειο 17χρονος που παρασύρθηκε από αστικό λεωφορείο

5 ώρες πριν
(Φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο/Νίκος Παπαχρήστου)

Επίσκεψη του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Super League – Play out: Φωτιά στην παραμονή με τις νίκες Πανσερραϊκού και Αστέρα

6 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Φ.Γ.)

Συνελήφθησαν στις ΗΠΑ συγγενείς του Κασέμ Σολεϊμανί

6 ώρες πριν
Ανάγλυφη παράσταση του Αλέξιου Α' Κομνηνού, Campiello de Cà Angaran, Βενετία, αρχές 12ου αιώνα (πηγή: Wikipedia)

Αλέξιος Α’ Μέγας Κομνηνός: Ο αυτοκράτορας που αναγέννησε το Βυζάντιο

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign