pontosnews.gr
Τετάρτη, 16/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βήματα εδραίωσης της κατοχής από την Άγκυρα

3/09/2017 - 1:01μμ
Συνελήφθησαν πατέρας και γιος στα Κατεχόμενα – Ήθελαν να επισκεφτούν το πατρικό τους
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Σε δύο επίπεδα κινείται η τουρκική πλευρά στο Κυπριακό, επιχειρώντας από τη μια να δυσκολέψει διπλωματικά τη Λευκωσία και από την άλλη να προβαίνει σε μικρά βήματα αναβάθμισης του κατοχικού καθεστώτος στον διεθνή χώρο. Παράλληλα προχωρεί στην υιοθέτηση μέτρων που δημιουργούν τετελεσμένα επί του εδάφους. Σε αυτό το σχεδιασμό που βρίσκεται σε φάση υλοποίησης φαίνεται να παρακάμπτεται ο  κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, αν και με τις δημόσιες τοποθετήσεις του δεν διαφοροποιείται από την πολιτική και ενέργειες που δρομολογούνται.

Καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν στον «Φ» πως η Τουρκία διατηρεί απευθείας κανάλι με την ψευδοκυβέρνηση, προς την οποία διαβιβάζει εντολές για υλοποίηση διαφόρων ενεργειών επί του εδάφους.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η τουρκική πλευρά θα επιχειρήσει τις επόμενες εβδομάδες να επανέλθει σε διπλωματικό επίπεδο στο Κυπριακό ζητώντας «μια τελευταία προσπάθεια», καθορίζοντας και χρονοδιάγραμμα. Η κίνηση αυτή γίνεται για να δυσκολέψει τη Λευκωσία, η οποία δηλώνει έτοιμη για μια νέα προσπάθεια, επανέναρξης της διαδικασίας ενώ ανησυχεί κατά πόσο μπορεί το Κυπριακό να αντέξει ακόμη μια αποτυχία, η τρίτη για φέτος (δύο Πενταμερείς).

Όπως προκύπτει από τις επαφές την περασμένη εβδομάδα στα κατεχόμενα του Τούρκου αναπληρωτή πρωθυπουργού,  συντονιστή για κυπριακές υποθέσεις, Ρετζέπ Ακντάγ, έχουν διαμορφώσει οδικό χάρτη. Αυτός ο οδικός χάρτης καθορίζει τα επόμενα βήματα, τα οποία αφορούν τόσο πολιτικές κινήσεις όσο και ενέργειες στα κατεχόμενα εδραίωσης της τουρκικής παρουσίας.

Ως προς τις ενέργειες της τουρκικής πλευράς, αυτές σύμφωνα με πληροφορίες, κινούνται ως εξής:

  • Πρώτο, η Άγκυρα συστηματικά εργάζεται για διεθνείς επαφές του ψευδοκράτους, πρωτίστως όμως για σύναψη οικονομικών συναλλαγών ( εμπόριο, τουρισμός κ.λπ.), φλερτάροντας με χώρες της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας. Αυτές οι κινήσεις, σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, έχουν ενταθεί την τελευταία περίοδο. Παράλληλα, με διαφορετική τακτική γίνεται προσπάθεια δημιουργίας απευθείας καναλιών με την ΕΕ. Αυτή η προσπάθεια βρίσκει έδαφος στις Βρυξέλλες, στο χώρο της γραφειοκρατίας.
  • Δεύτερο, καταβάλλεται προσπάθεια για να ανοίξουν νέα γραφεία του ψευδοκράτους στο εξωτερικό. Επί τούτου πραγματοποιούνται διερευνητικές επαφές αν και οι «αντιπροσωπείες» του κατοχικού καθεστώτος από τη στιγμή που δεν αναγνωρίζονται δεν χρειάζονται διαπίστευση/άδεια. Η «διεθνής» παρουσία του ψευδοκράτους αποτελεί διαχρονική επιδίωξη της Άγκυρας. Σε αυτή τη φάση αποφάσισαν να καταβληθεί μια νέα προσπάθεια.
  • Τρίτο, μέσα από τα πανεπιστήμια γίνονται κινήσεις αναβάθμισης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα λεγόμενα πανεπιστήμια με τη στήριξη του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προσπαθούν να ενταχθούν σε διεθνείς οργανισμούς ανώτατων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.
  • Τέταρτο, η ψευδοκυβέρνηση θα κλιμακώσει τις  αποφάσεις της,  που ακυρώνουν επαφές, εκδηλώσεις/ οργανωμένες μεταβάσεις Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα και θρησκευτικές τελετές και προσκυνήματα.
  • Πέμπτο, σε ό,τι αφορά το θέμα με τα μαρωνίτικα χωριά, πέραν από τις εξαγγελίες, έγινε μόνο μία «υπηρεσιακή» σύσκεψη στην παρουσία της τουρκικής πρεσβείας, ενώ δεν φαίνεται να έχουν γίνει άλλα βήματα. Πληροφορίες αναφέρουν πως κάποιες κινήσεις αναμένεται να γίνουν όταν ξεκαθαρίσουν κάποια ζητήματα που συζητούν Τουρκία και ψευδοκυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της Αμμοχώστου, αν και τίποτε δεν έχει ανακοινωθεί, δεν θα πρέπει να θεωρούνται τυχαία δύο γεγονότα: Η επίσκεψη στην περιοχή του Τούρκου αναπληρωτή πρωθυπουργού, συντονιστή για κυπριακές υποθέσεις, Ρετζέπ Ακντάγ, την περασμένη εβδομάδα και το άνοιγμα σε Τούρκους υπηκόους και «υπηκόους» του ψευδοκράτους, παραλίας στην περίκλειστη περιοχή Αμμοχώστου.

Προφανής στόχος της τουρκικής πλευράς δεν είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους. Όχι μόνο γιατί ένα τέτοιο εγχείρημα θεωρείται σήμερα δύσκολο αλλά πρωτίστως επειδή οι σχεδιασμοί τους είναι πέραν και πάνω από την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Από το 1983 και εντεύθεν έχουν κατασκευάσει ένα μόρφωμα, το οποίο θέλουν να καταστήσουν μέσα από τις διαπραγματεύσεις κανονικό κράτος. Μέχρι τότε θα γίνονται κινήσεις ενσωμάτωσης ( όχι προσάρτησης), που θα εδραιώνουν την τουρκική παρουσία και έλεγχο, θα διασφαλίζουν σε κάποιο βαθμό διεθνείς επαφές του ψευδοκράτους διατηρώντας ανοικτό το ενδεχόμενο μετεξέλιξής του σε περίπτωση συμφωνίας.

Η Τουρκία είναι ξεκάθαρο πως δεν θεωρεί πως ο στρατηγικός, πολιτικός και οικονομικός έλεγχος του νησιού επιτυγχάνεται με δυο κράτη ή διχοτόμηση καθώς στο βάθος, εκτός των άλλων είναι και το μεγάλο κεφάλαιο της Ενέργειας.

Ο πλήρης έλεγχος είναι ο στόχος, του νησιού και του «περιβάλλοντος χώρου» (ΑΟΖ).

Η Λευκωσία σε στάση αναμονής
Η Λευκωσία στρέφει την προσοχή της στις επαφές του προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη αυτό το μήνα. Κυρίως στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Το ερώτημα είναι κατά πόσο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ζητήσει επανέναρξη των συνομιλιών σύντομα. Αυτό ενδεχομένως να μην το ευνοεί σε αυτή τη φάση ο Γενικός Γραμματέας, ωστόσο, δεν αποκλείεται να κάνει μια μικρή δοκιμή εάν οι ημερομηνίες συμπέσουν με την εκεί παρουσία του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Να πραγματοποιηθεί, δηλαδή, μια κοινή συνάντηση για να αξιολογηθούν τα δεδομένα και να καθοριστούν τα επόμενα βήματα. Τέτοιες κινήσεις τακτικής, όμως, εμπεριέχουν ρίσκο για το αποτέλεσμα μιας ακόμη προσπάθειας.

Περίοδος τριμερών συνάξεων υψηλού επιπέδου από τον Νοέμβριο
Περίοδος τριμερών συναντήσεων υψηλού επιπέδου θα είναι oι μήνες από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, έχουν προγραμματιστεί τριμερείς Ελλάδος και Κύπρου με Αίγυπτο, Ισραήλ, Λίβανο και Ιορδανία. Η χώρα πραγματοποίησης των χωριστών αυτών τριμερών δεν έχει ξεκαθαρίσει, παρόλο που στόχος της Λευκωσίας είναι να φιλοξενήσει τις περισσότερες από τις συνόδους αυτές. Πληροφορίες αναφέρουν πως στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, αυτό τον μήνα, στη Νέα Υόρκη, θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, Ελλάδος, Κύπρου και Παλαιστίνης, δίνοντας με τον τρόπο αυτό συνέχεια στην εδραίωση και της συνεργασίας αυτής.

  • Αναδημοσίευση: philenews.com.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Κάτια Χριστοδούλου)
ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Η Γαλλία βλέπει λύση – «Απαιτείται πολιτικό θάρρος»

11/09/2026 - 11:41πμ
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης υποδέχεται τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, στις 10 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: ΓΤΠ / Ανδρέας Λουκαΐδης)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος-Ισραήλ: Άμυνα και ενέργεια στη σκιά του πολέμου – Η ιδέα για τριμερή με τον Λίβανο

10/09/2026 - 4:04μμ
Συλληφθείς για το πολύνεκρο ναυάγιο του Filo Jet οδηγείται στο «δικαστήριο» της κατεχόμενης Κερύνειας (φωτ.: AA / Harun Özalp)
ΚΥΠΡΟΣ

Ναυάγιο στην Κερύνεια: «Η πλώρη έσπασε από τα κύματα», κατέθεσε ο καπετάνιος του Filo Jet

31/08/2026 - 2:33μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο ΕΡΑ)
ΚΥΠΡΟΣ

Ναυάγιο στα Κατεχόμενα: Αγωνία για 18 αγνοουμένους – Συνεχίζονται οι έρευνες σε βάθος άνω των 500 μέτρων

31/08/2026 - 10:53πμ
(Φωτ.: philenews.com)
ΚΥΠΡΟΣ

Ναυάγιο στα Κατεχόμενα: Συνελήφθη ο καπετάνιος – «Έλεγαν δεν συμβαίνει τίποτα, έφυγαν πρώτοι», λένε επιζώντες

30/08/2026 - 10:51μμ
Επιβαίνοντες με σωσίβια, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης ανοιχτά της κατεχόμενης Κερύνειας (φωτ.: Takvim / στιγμιότυπο από βίντεο)
ΚΥΠΡΟΣ

Ναυάγιο ανοιχτά της Κερύνειας: Αναφορές για νεκρούς – Έτοιμη να επέμβει η Κυπριακή Δημοκρατία

30/08/2026 - 4:13μμ
Το αναποδογυρισμένο καταμαράν ανοιχτά της κατεχόμενης Κερύνειας, με επιβαίνοντες να περιμένουν τη διάσωσή τους πάνω στο εκτεθειμένο τμήμα του σκάφους (φωτ.: Takvim / στιγμιότυπο από βίντεο)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Ανατράπηκε καταμαράν με 270 επιβαίνοντες ανοιχτά της κατεχόμενης Κερύνειας

30/08/2026 - 2:39μμ
Το σημείο της τραγωδίας, στο Κάβο Γκρέκο. Λόγω της έντονης θαλασσοταραχής, συνολικά τρία σκάφη βρέθηκαν σε κίνδυνο. Σάββατο 29 Αυγούστου 2026 (πηγή: philenews.com)
ΚΥΠΡΟΣ

Ντίμης Μαυρόπουλος: «Του φώναζαν να κατέβει» – Η δραματική μαρτυρία για την τραγωδία στο Κάβο Γκρέκο

30/08/2026 - 1:48μμ
(Εικ.: skai.gr)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Νεκρός γνωστός επιχειρηματίας από προσάραξη σκαφών στο Κάβο Γκρέκο – Τι έγινε

30/08/2026 - 8:58πμ
Από το επίσημο προωθητικό υλικό για τα καμπ της ακαδημίας της Μπαρτσελόνα (φωτ.: Facebook / Barça Academy)
ΚΥΠΡΟΣ

Η Μπαρτσελόνα διοργανώνει καμπ στα Kατεχόμενα – Αντιδράσεις για το «Northern Cyprus»

25/08/2026 - 4:35μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Facebook/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Ουκρανία: «Δύσκολα και αντιδημοφιλή» μέτρα προαναγγέλλει ο Ζελένσκι για τη «μαύρη τρύπα» των 23 δισ. ευρώ

31 λεπτά πριν
Εικόνα από την πολιτική κηδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Σπύρου Χαλβατζή, στο πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ) (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/EUROKINISSI)

Σπύρος Χαλβατζής: Ρίγη συγκίνησης και κόκκινες σημαίες στο τελευταίο «αντίο»

1 ώρα πριν
(Φωτ.: pixabay.com)

Ιαπωνία: Ρεκόρ με 107.677 αιωνόβιους – Οι γυναίκες αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/EUROKINISSI)

Γιώργος Μαζωνάκης: Μαραθώνια απολογία για τη γιατρό Ιωάννα Γάκα – Στον ανακριτή ο σύζυγός της

2 ώρες πριν
Πορτρέτο της Γκιουλ Μπαχάρ από Ιταλό ζωγράφο του 17ου αι. (πηγή: commons.wikimedia.org)

Γκιουλ Μπαχάρ: Η «Μαρία της Λιβεράς» ανάμεσα στην ποντιακή παράδοση και τις οθωμανικές πηγές

3 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/syllogospontionedessas.gavras)

Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας «Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς»: Αρχίζουν οι εγγραφές – Ποια τμήματα θα λειτουργήσουν

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV