pontosnews.gr
Πέμπτη, 1/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μαρία Τριανταφυλλίδου: Πίναμε νερό από εκεί που έκαναν μπάνιο οι Καρατσάι (φωτο, βίντεο)

28/05/2017 - 11:13πμ
Μαρία Τριανταφυλλίδου: Πίναμε νερό από εκεί που έκαναν μπάνιο οι Καρατσάι (φωτο, βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Θέλει πολύ μεγάλη δύναμη ψυχής για να πει κάποιος «παρακαλώ για το ψόπο μ’, εγέρασα τώρα», στα βαθιά γεράματα. Μια δύναμη όμως που την έχει η θεία Μαρία, η Πιριτζάβα (πιριντζί στα τουρκικά σημαίνει πρώτος), όπως την αποκαλούν στη γειτονιά της στις Αχαρνές. Η πρώτεσσα, λοιπόν, άνοιξε την πόρτα του σπιτιού της στο pontos-news.gr, μαζί με τον γιό της Θύμιο, και κυριολεκτικά μας έκανε να γεμίσουμε ενέργεια. Σε ηλικία 90 ετών, τώρα χαίρεται τη ζωή με τα μωρά της, μας λέει.

Η Μαρία Τριανταφυλλίδου (το γένος Παπαδοπούλου) γεννήθηκε την 1η Μαΐου του 1927 στο Μεσοχώρ’ του Σοχούμ. Είναι η μικρότερη –και μοναδική εν ζωή– από τα πέντε αδέλφια της.

Παντρεύτηκε, και σε ηλικία περίπου 22 ετών, το 1949, και με ένα παιδί στην αγκαλιά, εξορίζεται από τον Καύκασο προς το Καζακστάν, όπου έμεινε με την οικογένειά της στο Ιλίτς του Παχταράλ μέχρι το 1982 – χρονιά που πήραν και τη μεγάλη απόφαση να έρθουν στην Ελλάδα, στις 22 Ιανουαρίου.

Για το μεσοδιάστημα οι ιστορίες της ζωής της και τα λεγόμενά της συγκλονίζουν. Βάσανα, λιμοί, στενοχώριες. Πάντοτε όμως υπήρχε φως στο βάθος. Θυμάται τη μαύρη νύχτα –τρεις τα ξημερώματα– που ήρθαν με πιστόλια οι σταλινικές Αρχές και στοίβαξαν μέσα σε τρένα, που ήταν για μεταφορά ζώων, όλο το χωριό για να τους εξορίσουν στο Καζακστάν. «Εσείς ελλενικά διαβατήρια έχετεν, ελλενικά ταυτότητας» τους έλεγαν, και τους έδιωχναν.

Ο άντρας της Νίκος πήρε τα κρεβάτια τους και η ίδια το παιδί της στην αγκαλιά. Άφησαν πίσω σπίτι, ζώα, μνήμες.

Συγκλονίζει επίσης η περιγραφή της όταν τους πετάξανε κάπου στις αχανές εκτάσεις του Καζακστάν και διψούσαν. Κατάφεραν να ανοίξουν ένα αυλάκι στο οποίο συνειδητοποίησαν πως «οι Καρατσάι [σ.σ.: τουρανικό φύλο του βόρειου Καυκάσου] ελούσκουσανε εκεί απές, κι απ’ εκ’ απές επέρναμε επίναμε νερό». Έτσι οι Αρχές τους έδιναν το νερό μέσα σε κουβάδες αφού πρώτα το έβραζαν για να μην αρρωστήσουν. Όμως η εργατικότητα των Ποντίων και η αγάπη για τη ζωή ήταν η μαγιά που τους έκανε να επιβιώσουν σε μια ξένη περιοχή. «Οι Πόντιοι όπου ’κες πάνε αφτήν’νε και πάνε, δεν βζήνουνε», αναφέρει. Έχτισαν, έκαναν μεγάλο το Καζακστάν, καταλήγει.

Την ψυ’ν εμούν επαίραμε και μας εξορίσανε.

Δεν έλειπαν βέβαια ούτε οι έλεγχοι των Αρχών, αφού δίχως τα έγγραφα που σου παραχωρούσαν δεν μπορούσες να πας πουθενά. Ακόμα και στη λαϊκή ή σε κηδεία να πήγαινες, μας λέει η θεία Πιριντζάβα, έπρεπε να πάρεις άδεια από τις Αρχές. Η ίδια απορεί πώς κατάφεραν να ζήσουν μετά από όλα αυτά.

Σήμερα η ενασχόλησή της με τα οικιακά, η σεμνότητα και το χαμόγελό της με τίποτα δεν προδίδουν την ηλικία της, αλλά ούτε και το στενόχωρο παρελθόν της. Ξυπνάει το πρωί και κάνει πάντα την προσευχή της μπροστά στο εικονοστάσι. Φυτεύει διάφορα καλούδια στον κήπο της, που τον φροντίζει με ιδιαίτερη αγάπη. Παρέα της είναι τα παιδιά, τα εγγόνια και δισέγγονά της που την επισκέπτονται αλλά και της μαγειρεύουν με ιδιαίτερη αγάπη.

«Έναν χωρίον είμες», μας λέει, αφού η οικογένειά της είναι πολυμελής. Δεν λείπουν και οι στιγμές που με τον γιο της Ευθύμιο, που παίζει ακορντεόν, τραγωδεί εντάμα. «Εγέρασα τώρα», λέει. «Ενενήντα χρονών είμαι. Τα μωρά μ’ τερούν εμέ. Να έχ’νε την ευχή μ’, να έχ’νε τη Θεού τη χάριν», συμπληρώνει για τους δικούς της ανθρώπους, που κάποτε τους πρόσεχε και τώρα την προσέχουν αυτοί.

Κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο: Βασίλης Καρυοφυλλίδης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»: Συνεχίζονται και φέτος οι επισκέψεις στην Έκθεση Λαογραφίας «Μνήμες Πόντου»

1/10/2026 - 3:22μμ
(Φωτ.: Pixabay.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Έρθεν ο Τρυγομηνάς – Ο Οκτώβριος των Ποντίων

1/10/2026 - 9:31πμ
Η Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια τον Μάιο του 2012 στη Σύρο, καλεσμένη του τοπικού συλλόγου Ποντίων (φωτ.: Facebook / Rania Pantazidou)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια: Η γυναίκα που κράτησε τον Πόντο στις μικρές ιστορίες του

30/09/2026 - 11:21μμ
Το μνημείο για τους πρόσφυγες του 1922, στην καρδιά της Πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ. Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: rthess.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

ΑΠΘ: Μια ελιά για τους πρόσφυγες του 1922 – Αποκαλύφθηκε το νέο μνημείο

30/09/2026 - 8:12μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση «Ση προσφυγιάς τα στράτας», στην Κατερίνη. Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Ιστορικός Ποντιακός Σύλλογος Νεοκαισάρειας Κοτζά Αναστάς)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κατερίνη: Ο «Κοτζά Αναστάς» έφερε στη σκηνή τις μνήμες της προσφυγιάς

30/09/2026 - 7:24μμ
Τμήμα χειρόγραφης καταγραφής σε Καραμανλήδικα όπου αναφέρονται ονόματα Τούρκων διωκτών χριστιανών στο Αλατζάμ της Σαμψούντας (πηγή: archives.lib.auth.gr/u-2360)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Τεκμήρια Γενοκτονίας στο αρχείο της ΕΛΘ: Ονόματα Τούρκων που εκδίωξαν χριστιανούς στη Σαμψούντα

30/09/2026 - 4:50μμ
(Φωτ. αρχείου: pontosnews.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Κέντρο Ποντιακών Μελετών: Νέο Διοικητικό Συμβούλιο – Πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης

30/09/2026 - 4:18μμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθαίνω ποντιακά: Γνωρίζετε τι σημαίνει «σερπέσκα»;

30/09/2026 - 2:00μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»: Ψήφισμα για τον θάνατο της Έλσας Γαλανίδου-Μπαλφούσια

30/09/2026 - 10:40πμ
Ο φάρος Ιντζέμπουρούν της Σινώπης από ψηλά (φωτ.: sinoptanitimdernegi.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Οι γαλλικοί φάροι του Εύξεινου Πόντου, πέτρινοι φρουροί της ποντιακής ακτογραμμής

30/09/2026 - 10:16πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αγιογραφίες και επιγραφές στον ελληνορθόδοξο ναό του Αγίου Ευσταθίου στο Ιντζέσου της Καισάρειας (φωτ.: Anadolu)

Καππαδοκία: Ο Άγιος Ευστάθιος της Καισάρειας ετοιμάζεται να ανοίξει ως μουσείο

20 λεπτά πριν
(Φωτ.: Εθνικός Κήρυκας)

Νέος μητροπολίτης Νέας Ιερσέης ο επίσκοπος Ναζιανζού Αθηναγόρας

47 λεπτά πριν
(Φωτ.: Διεύθυνση Ενημέρωσης/Υπουργείο Εθνικής Άμυνας/Ευάγγελος Καραΐσκος/ EUROKINISSI)

Κύπρος: Τα ελληνικά F-16 Viper και τα νέα οπλικά συστήματα στην παρέλαση για τα 66 χρόνια ανεξαρτησίας

1 ώρα πριν
Γκράφιτι του Γιώργου Μαζωνάκη σε τοίχο στην ανατολική Θεσσαλονίκη, από τον street artist Hayate (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης_

Υπόθεση Μαζωνάκη: Νέα αλλαγή στην υπεράσπιση της γιατρού

2 ώρες πριν
Το κύμα κακοκαιρίας χτύπησε και τις Γούβες, στο Δήμο Χερσονήσου. Πέμπτη 1 0κτωβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Κακοκαιρία στην Κρήτη: Ποτάμια λάσπης, απεγκλωβισμοί και μπαράζ 112 – Ένας νεκρός στο Ρέθυμνο

2 ώρες πριν
Φωτογραφία του Σμιτ Ματσάρ που ανάρτησε στο x.com το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών

FlyDubai: Ποιος είναι ο Σμιτ Ματσάρ, ο πιλότος που απέτρεψε τη «νέα 11η Σεπτεμβρίου» και έσωσε 170 ζωές

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV