pontosnews.gr
Κυριακή, 16/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Στέλιος Κυριακίδης έτρεξε για τους πεινασμένους Έλληνες, μπήκε στον Λευκό Οίκο

Ο «κοκαλιάρης Έλληνας» που έμεινε στην ιστορία για τη μεγάλη του νίκη στον 50ό Μαραθώνιο της Βοστόνης

3/05/2017 - 3:33μμ
Ο Στέλιος Κυριακίδης έτρεξε για τους πεινασμένους Έλληνες, μπήκε στον Λευκό Οίκο

Ο Στέλιος Κυριακίδης τερματίζει στο Μαραθώνιο της Βοστόνης στις 20 Απριλίου 1946 (φωτ.: Bill O'Connor / The Boston Globe)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

«Παιδί μου Στέλιο να τρέχεις πάντα γιατί εμείς οι Έλληνες γεννηθήκαμε για να τρέχουμε. Μόνο έτσι καταφέραμε να ζήσουμε τόσους αιώνες». Με αυτά τα λόγια ο Σπύρος Λούης υποδέχθηκε στο σπίτι του στο Μαρούσι τον διάδοχό του, τον αθλητή που έπειτα από τέσσερις δεκαετίες κατάφερε να καταρρίψει την πανελλήνια επίδοσή του στο Μαραθώνιο.

Ο Στέλιος δεν ήταν άλλος από τον Στέλιο Κυριακίδη, τον γεννημένο στην Πάφο δρομέα αντοχής και ημιαντοχής που πήρε μέρος σε δύο Ολυμπιάδες (Βερολίνο 1936, Λονδίνο 1948), και έμεινε στην ιστορία για τη μεγάλη του νίκη στον 50ό Μαραθώνιο της Βοστόνης: Ήταν ο πρώτος αθλητής εκτός ΗΠΑ-Καναδά που κέρδισε τον αγώνα και ο πρώτος που χρησιμοποίησε χρονομετρητή χειρός.

«Ήρθα να τρέξω για 7 εκατομμύρια πεινασμένους Έλληνες», ήταν τα λόγια του όταν έφτασε στην Αμερική. Και ο ίδιος, βέβαια, δεν φαινόταν περισσότερο υγιής.

Μάλιστα, οι γιατροί βλέποντάς τον τόσο αδύνατο από την πείνα της Κατοχής πίστεψαν ότι θα πεθάνει στη διαδρομή και αρνήθηκαν να του δώσουν το πράσινο φως. Τον άφησαν να τρέξει ζητώντας πρώτα υπεύθυνη δήλωση. «Ο κοκαλιάρης Έλληνας» έγραψαν κάποιες εφημερίδες παρά το γεγονός ότι στην Αμερική είχε πάρει πέντε κιλά χάρη στον ομογενή μάγειρα του ξενοδοχείου όπου διέμενε.

Αυτή ήταν η δεύτερη απόπειρά του στο Μαραθώνιο της Βοστόνης. Το 1938 δεν κατάφερε να τερματίσει εξαιτίας των παπουτσιών που φορούσε – του τα είχαν αγοράσει οι ομογενείς, αλλά μιας και ήταν καινούρια, του μάτωσαν τα πόδια.

Το 1940 με τον πόλεμο σταμάτησε να προπονείται, όμως πούλησε τα μισά πράγματα του σπιτιού του, και με τη βοήθεια της Ηλεκτρικής Εταιρείας για την οποία εργαζόταν, βρέθηκε και πάλι στη γραμμή εκκίνησης στις 20 Απριλίου 1946, προκειμένου να στείλει ένα δυνατό μήνυμα για τα όσα συνέβαιναν στην Ελλάδα.

Ο Στέλιος Κυριακίδης επέλεξε τη στρατηγική εξοικονόμησης δυνάμεων και έμεινε πίσω στα πρώτα χιλιόμετρα. Σιγά-σιγά ανέβασε ταχύτητα και άρχισε να προσπερνά τους υπόλοιπους αθλητές. Λίγο πριν από το τέλος, ομογενείς και δημοσιογράφοι επευφημούσαν τον Έλληνα.

«Για την Ελλάδα Στέλιο μου, για τα παιδιά σου» του φώναξε ένας ηλικιωμένος από το πλήθος, όπως περιέγραφε αργότερα ο ίδιος.

Ο χρόνος του 2:29:27 αποτέλεσε τον καλύτερο στην Ευρώπη, και για 22 χρόνια και 216 μέρες τον καλύτερο στην Ελλάδα, χαρίζοντάς του μια θέση στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες. «Πώς θα μπορούσα να κερδίσω ποτέ έναν τέτοιον αθλητή; Εγώ έτρεχα για τον εαυτό μου κι αυτός για μια ολόκληρη πατρίδα», δήλωσε μετά τον τερματισμό ένα από τα φαβορί, ο Αμερικανός Τζόνι Κέλι.

Στις 3 Μαΐου ο Έλληνας δρομέας έγινε δεκτός από τον Χάρι Τρούμαν στον Λευκό Οίκο.

Αν και είχε προτάσεις για να μείνει στην Αμερική, εκείνος όπου πήγαινε ζητούσε βοήθεια μόνο για την Ελλάδα. Μέσα σε έναν μήνα συγκέντρωσε 250.000 δολάρια, ενώ η οικογένεια Λιβανού έστειλε δύο πλοία με είδη πρώτης ανάγκης. Εξαιτίας της δημοσιότητας που πήρε η νίκη του, η αμερικανική κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή έκτακτο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας ύψους 400.000 δολαρίων.

Στις 23 Μαΐου περίπου 1 εκατ. Έλληνες τον υποδέχθηκαν με τιμές ήρωα. «Είμαι περήφανος που είμαι Έλλην», δήλωνε δακρυσμένος. Για πρώτη φορά μετά την Κατοχή φωταγωγήθηκε η Ακρόπολη, ενώ η διαδρομή από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός μέχρι το σπίτι του, στη Φιλοθέη, διήρκεσε οκτώ ώρες!

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, 16 Αυγούστου 944: Το Άγιο Μανδήλιο μεταφέρεται στην Κωνσταντινούπολη – Πού χάθηκε η αχειροποίητη εικόνα

16/08/2026 - 8:33πμ
Το καταδρομικό «Έλλη» που πυρπολήθηκε από τους Ιταλούς, πριν από 86 χρόνια (φωτ.: commons.wikimedia.org /wiki/ File:Cruiser_Elli.jpg)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τορπιλισμός της «Έλλης»: Το ιταλικό χτύπημα στην Τήνο το 1940

15/08/2026 - 6:48μμ
Ο Θεόδωρος Δημήτριεφ σε σκηνή από την ταινία «Ερωτικές ιστορίες» (πηγή: imdb.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Θεόδωρος Δημήτριεφ: Οι ρωσικές ρίζες, οι ρόλοι και το «Άξιον εστί»

15/08/2026 - 1:59μμ
( Φωτ.Instagram)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Άντζελα Δημητρίου: Η Lady του λαϊκού τραγουδιού έχει γενέθλια και είναι μια χαρά

14/08/2026 - 2:11μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κώστας Χατζής: 90 χρόνια με μια κιθάρα, μια βραχνή φωνή και τραγούδια που δεν έπαψαν να μιλούν στην καρδιά

13/08/2026 - 2:14μμ
Ο Τάσος Χαλκιάς στο εξώφυλλο του δίσκου  «Ο Τάσος Χαλκιάς και το κλαρίνο του», που κυκλοφόρησε το 1984 (πηγή: Μουσική βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη»)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τάσος Χαλκιάς: Ο μουσικός που άλλαξε την ελληνική παράδοση και την έβγαλε εκτός συνόρων

12/08/2026 - 5:24μμ
(Φωτ.: sport-express.net)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα το αεροπορικό δυστύχημα που ξεκλήρισε την Παχτακόρ

11/08/2026 - 7:12μμ
Το Boeing 747-284B «Olympic Zeus» της Ολυμπιακής Αεροπορίας, δύο χρόνια πριν από το περιστατικό της πτήσης ΟΑ 411 (φωτ.: Wikimedia Commons / Rivet Joint)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: Το Boeing της Ολυμπιακής που δεν έγινε… αεροπορική τραγωδία

9/08/2026 - 4:44μμ
Στην Επίδαυρο το 1998 (φωτ.: Βαγγέλης Μπουγιώτης/Eurokinissi)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ σε πρώτο ενικό – 22 χρόνια μετά το θάνατό του ανακαλύπτουμε ξανά τον άνθρωπο πίσω από το μύθο

8/08/2026 - 4:55μμ
Άποψη του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου, τον Ιούνιο του 1966, λίγες ώρες πριν από την παράσταση «Ικέτιδες» του Ευριπίδη που σκηνοθέτησε ο Πόντιος δημιουργός Τάκης Μουζενίδης – αριστερά σε νεότερη ηλικία (πηγή: nt-archive.gr/pub/2317)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τάκης Μουζενίδης: Από την Τραπεζούντα στην κορυφή του Εθνικού Θεάτρου

8/08/2026 - 10:12πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Δαφνώνας Ξάνθης από ψηλά (φωτ.: google.com/maps/contrib/konstantinos karakasidis)

Μεγάλο παραδοσιακό γλέντι στον Δαφνώνα Ξάνθης με τον Ματθαίο Τσαχουρίδη

7 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Cincinnati Open: Πέρασε στον τρίτο γύρο η Σάκκαρη

32 λεπτά πριν
(Φωτ.: pixabay.com)

Ιός Δυτικού Νείλου: Σε έξαρση η μετάδοση στην Ελλάδα – Τι προειδοποιεί ο ΕΟΔΥ

57 λεπτά πριν
(Πηγή: YouTube/ethnos.gr)

Φωτιά στη Σκύρο: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – Επιχειρούν και εναέρια μέσα

1 ώρα πριν

Σαν σήμερα, 16 Αυγούστου 944: Το Άγιο Μανδήλιο μεταφέρεται στην Κωνσταντινούπολη – Πού χάθηκε η αχειροποίητη εικόνα

2 ώρες πριν
Όσο ζεσταίνει ο καιρός τόσο ωριμάζουν τα φραγκοσύκα (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)

Ο καιρός σήμερα: Άνοδος θερμοκρασίας και άνεμοι έως 7 μποφόρ

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV