pontosnews.gr
Τετάρτη, 18/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η πρώτη πράξη της σφαγής στο Ορτάκιοϊ Βιθυνίας από τους τσέτες του Κεμάλ

16/04/2017 - 10:07πμ
Η πρώτη πράξη της σφαγής στο Ορτάκιοϊ Βιθυνίας από τους τσέτες του Κεμάλ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ήδη από τις 14 Απριλίου 1920 (1η Απριλίου με το παλαιό ημερολόγιο) είχε διαφανεί τι θα ακολουθούσε δύο ημέρες αργότερα. Πολυάριθμη συμμορία τσετών περικύκλωσε την κωμόπολη και διέταξε να βγει όλος ο πληθυσμός έξω από τα όρια του Ορτάκιοϊ και να μεταβεί στο γειτονικό Κεϊβέν. Μετά την αποχώρηση των κατοίκων, οι τσέτες μπήκαν στην κωμόπολη και αφού την λεηλάτησαν, έκαψαν τριάντα σπίτια. Μετά απ’ αυτό, επέτρεψαν στους κατοίκους να επιστρέψουν. Οι λεηλασίες όμως και το κάψιμο των σπιτιών ήταν το ελάχιστο, μπροστά σ’ αυτό που θα ακολουθούσε.

Οι τσέτες θα κορύφωναν το έγκλημα στις 16 Απριλίου (3 Απριλίου με το παλαιό ημερολόγιο).

Εκείνη την ημέρα η συμμορία του Μαχμούτ Μπέη περικύκλωσε το Ορτάκιοϊ και συνέλαβε τον Έλληνα εφημέριο του χωριού παπα-Άγγελο. Γέμισαν ένα κιουλάχι (μίτρα των μπεκτασίδων) με κοπριά και το πέρασαν στο κεφάλι του ιερωμένου. Κατόπιν άρχισαν να λεηλατούν και να σφάζουν. Πρώτα έκαναν συλλήψεις, κατόπιν έδεσαν τους κρατούμενους ανά δύο και τους οδηγούσαν κατά ομάδες στο Ποϊλού Τσαΐ, όπου αρχικά τους τουφέκιζαν. Μετά όμως δόθηκε διαταγή να τους σφάζουν, για να εξοικονομούν πυρίτιδα.

Αφού σκότωσαν και έσφαξαν αρκετούς, αφού μάζεψαν μεγάλο αριθμό χρυσαφικών και πάρα πολλά χρήματα που βρήκαν στα σπίτια, πήραν τον παπα-Άγγελο, τον παπα-Χαράλαμπο, τον φαρμακοποιό Βασιλειάδη και τριάντα από τους πρόκριτους και τους οδήγησαν στη Γαλλική Σχολή του Εσκί Σεχίρ, που χρησιμοποιούνταν ως φυλακή.


Από τα κορίτσια του Παρθεναγωγείου του Ορτάκιοϊ, που απαθανατίζονται εδώ το 1912, λίγα κατάφεραν να επιβιώσουν της σφαγής και να διαφύγουν στην Ελλάδα

Η σφαγή όμως του Ορτάκιοϊ δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμα. Οι τσέτες έμελλε να οργανώσουν μέχρι το καλοκαίρι άλλες δύο φονικές επιδρομές, μετά από εκείνη του Απριλίου.

Στις 15 Μαΐου του 1920 έφτασε στην περιοχή του Ορτάκιοϊ η συμμορία των τσετών του Κιορ Μπεχλιβάν. Συνέλαβαν τον Χρήστο Θεοδώρου και τον ανάγκασαν να ανοίξει την πόρτα της εκκλησίας για να βάλουν ένα πολυβόλο στο καμπαναριό, με το οποίο πυροβολούσαν τους υπόλοιπους συλληφθέντες χριστιανούς κατοίκους. Αυτήν τη φορά οι σφαγές γενικεύτηκαν και στα δεκατέσσερα χωριά της περιοχής του Ορτάκιοϊ.


Με τη σφραγίδα αυτήν οι βίαια εξισλαμισθέντες χριστιανοί έπαιρναν από τον ιμάμη βεβαίωση με το νέο τους τουρκικό όνομα

Οι τσέτες έμπαιναν μέσα στα σπίτια και αφού ανάγκαζαν τους ιδιοκτήτες να παραδώσουν ότι πολύτιμο είχαν, τους οδηγούσαν έξω από τα χωριά, δεμένους ανά δύο. Τις γυναίκες τις έδεναν ανά δύο, αλλά από τις πλεξούδες των μαλλιών τους.

Αφού πρώτα τις βίαζαν, έκοβαν τις θηλές από τα στήθη τους τις οποίες περνούσαν σε ένα λεπτό σχοινί και τις χρησιμοποιούσαν σαν κομπολόγια.

Κατόπιν οδηγούσαν όλους τους αιχμαλώτους κατά ομάδες στη θέση Καρά Τσαγ Πογατσά όπου τους έσφαζαν. Μετά λεηλατούσαν ό,τι είχε μείνει και έφευγαν.

Η τελευταία πράξη του δράματος που ξεκίνησε το Πάσχα του 1920, παίχτηκε στις 27 Ιουλίου οπότε επέδραμε στο Ορτάκιοϊ τρίτη συμμορία τσετών υπό τον Γκιαβούρ Αλή, η οποία ήταν ακόμα πιο άγρια. Για να αποτελειώσουν όσους είχαν απομείνει έβαζαν φωτιά μέσα στα σπίτια, ώστε να αναγκαστούν οι ένοικοί τους να βγουν έξω. Έβαλαν κήρυκες να φωνάζουν ότι θα έσωζαν όσους απέμειναν και θα τους έστελναν στο τούρκικο χωριό Ταρακλί. Τους συμβούλευαν μάλιστα να τοποθετήσουν μέσα σε ένα καλάθι τα κοσμήματα και τα χρήματά τους, για να τα παραλάβουν στο γυρισμό.


Το Ορτάκιοϊ είχε χτιστεί έξι χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Γκέιβε, στον ποταμό Σαγγάριο. Ο ποταμός από γκραβούρα του 1890.

Μόλις όμως τους οδήγησαν έξω από την πόλη, άναψαν τριγύρω τους φωτιές από κλαδιά συκομουριάς και τους έκαψαν ζωντανούς, μαζί με τα παιδιά.

Οι τσέτες, που παρέμειναν στην περιοχή για περίπου δέκα μέρες, ξετρύπωσαν με κυνηγετικούς σκύλους όσους από τους κατοίκους είχαν διαφύγει στα γύρω βουνά και τους έσφαξαν.

Οι ελάχιστοι που μπόρεσαν να σωθούν, 80 όλοι κι όλοι, μεταμφιέστηκαν σε Τούρκους χωρικούς. Οι κάτοικοι των γύρω τουρκικών χωριών έσκαβαν στις αυλές των σπιτιών και ξέθαβαν τους θησαυρούς που είχαν κρύψει οι σφαγιασθέντες ιδιοκτήτες.

Το ξακουστό Ορτάκιοϊ της Βιθυνίας
Πριν από τις σφαγές το Ορτάκιοϊ ήταν ξακουστό σε όλη την περιφέρεια της Βιθυνίας. Είχε εξελιχθεί σε μια εμπορική και βιομηχανική πόλη, φημισμένη για τα εργοστάσια βυρσοδεψίας και μεταξουργίας και τα εμπορικά του καταστήματα. Οι κάτοικοι ασχολούνταν με γεωργικές εργασίες και με τη σηροτροφία, ενώ υπήρχαν πέντε ατμοκίνητα βιομηχανικά κλωστήρια μεταξιού με μεγάλο εμπόριο με τις ευρωπαϊκές χώρες.


Το Ορτάκιοϊ πριν από την καταστροφή (φωτογραφία από το 1887)

Ήταν πατρίδα των αδελφών Γεώργιου και Αθανάσιου Ετμεκτζόγλου που συνέχισαν και στην Ελλάδα την παράδοση του μεταξιού με εργοστάσια στον Βόλο και την Αθήνα (Μεταξουργείο Ετμεκτζόγλου). Επίσης ήταν τόπος καταγωγής του Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης (1923-1945) Ιωακείμ Αποστολίδη, γνωστού για την πλούσια κοινωνική προσφορά του και την συμμετοχή του στην αντίσταση κατά της γερμανικής Κατοχής στις γραμμές του ΕΑΜ.

Στο Ορτάκιοϊ, πριν από την αναβίωση των Ολυμπιακών του 1896 στην Αθήνα, τελούνταν «Ολυμπιακοί Αγώνες» με πλούσιο αγωνιστικό πρόγραμμα (εύφημος μνεία του θεσμού γίνεται στο δελτίο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής το 1895). Μέχρι το 1914 στο Ορτάκιοϊ και τα γειτονικά χωριά ζούσαν 25.000 Έλληνες και Αρμένιοι.

  • Πηγές: Μιχαήλ Αγγέλου, Η Μικρασιατική Τραγωδία υπ’ αυτόπτου μάρτυρος· Χρήστος Χατζηγεωργίου, Το Ορτάκιοϊ Βιθυνίας – Αι σφαγαί & Η ξεθεμελίωσης αυτών.
  • Οι φωτογραφίες του Ορτάκιοϊ προέρχονται από το βιβλίο Το Ορτάκιοϊ Βιθυνίας– Αι σφαγαί & Η ξεθεμελίωσης αυτών.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση «Βιολάντα»: Στον ανακριτή Τρικάλων απολογείται ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου

18/02/2026 - 2:19μμ
(Φωτ. αρχείου: Caroline Legg /commons.wikimedia.org)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Ζευγάρι ζαρκαδιών καταγράφηκε στο Σέιχ Σου – Το θηλυκό μοιάζει να κυοφορεί

18/02/2026 - 12:54μμ
Στιγμιότυπο από τη χθεσινή πορεία των ταξί των Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Απεργούν τα ταξί σε όλη την Ελλάδα

18/02/2026 - 11:58πμ
(Φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των θυελλωδών ανέμων – Ποια δρομολόγια εκτελούνται

18/02/2026 - 10:53πμ
Πλημμυρισμένες περιοχές γύρω από τον Λούρο ποταμό (φωτ.: epiruspost.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Υπερχείλισαν ποτάμια στην Ήπειρο – Διακοπές κυκλοφορίας

18/02/2026 - 10:20πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα η ΑΕΚ στην κορυφή του κόσμου: Κατέκτησε το Διηπειρωτικό Κύπελλο

18/02/2026 - 9:46πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση ΟΠΕΚΑ: Με εντολή του Οργανισμού έγινε ο έλεγχος για παράτυπες εγκρίσεις επιδομάτων

18/02/2026 - 8:38πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Αναγνώστου)
ΕΛΛΑΔΑ

Θυελλώδεις άνεμοι και πτώση της θερμοκρασίας συνθέτουν την εικόνα του καιρού

18/02/2026 - 8:00πμ
Από την προσαγωγή του Βούλγαρου βαρυποινίτη ενώπιον του εισαγγελέα της Λαμίας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Άρης Μαρτάκος)
ΕΛΛΑΔΑ

Φυλακές Δομοκού: Προθεσμία για απολογία πήρε ο Βούλγαρος βαρυποινίτης

17/02/2026 - 11:31μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα Ιωνία: Συνελήφθη 15χρονη για ληστεία σε βάρος ανηλίκων

17/02/2026 - 10:54μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη: Στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών τελέσθηκε η κηδεία της, παρουσία ακαδημαϊκών, πολιτικών, και πλήθους κόσμου

8 λεπτά πριν
Η μικρή Βίχα με το τετράδιό της από το μάθημα των ελληνικών (φωτ.: TheGreekHerald.com)

Μελβούρνη: Τι κι αν είναι 8 ετών και Ινδή; Μαθαίνει και μιλά ελληνικά σχεδόν από 3 ετών

37 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

Υπόθεση «Βιολάντα»: Στον ανακριτή Τρικάλων απολογείται ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου

1 ώρα πριν

«Σινώπη» Νέας Ιωνίας: Με τους Led Seftelin ο ετήσιος χορός

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Sabine van Erp / Pixabay)

Τρίτη ηλικία: Περιστατικά κακοποίησης ηλικιωμένων μένουν κρυφά, γιατί τα θύματα φοβούνται

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Caroline Legg /commons.wikimedia.org)

Θεσσαλονίκη: Ζευγάρι ζαρκαδιών καταγράφηκε στο Σέιχ Σου – Το θηλυκό μοιάζει να κυοφορεί

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign