pontosnews.gr
Κυριακή, 18/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο ιεραπόστολος του Πόντου Άγιος Γρηγόριος Νεοκαισάρειας

17/11/2016 - 11:07πμ
Ο ιεραπόστολος του Πόντου Άγιος Γρηγόριος Νεοκαισάρειας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στη Νεοκαισάρεια του Πόντου, το σημερινό Νικσάρ (γνωστή στην αρχαιότητα ως Καβηρία, Διάσπολις και Σεβαστή) γεννήθηκε ο Άγιος Γρηγόριος, πιθανότατα το 213 μ.Χ. Προερχόταν από επιφανή οικογένεια παγανιστών και ο ίδιος ονομαζόταν αρχικά Θεόδωρος. Ο γαμπρός του ήταν Ρωμαίος κυβερνήτης της Παλαιστίνης.

Ο Άγιος Γρηγόριος θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους κήρυκες του Ευαγγελίου στην περιοχή του Πόντου κατά τον 3ο αιώνα.

Από μικρός σπούδασε ρητορική, δίκαιο και λατινικά ενώ απώτερος στόχος του ήταν να ασχοληθεί με τη νομική επιστήμη. Γι’ αυτό και αποφάσισε να φοιτήσει στην περίφημη νομική σχολή της Βηρυτού. Εγκατέλειψε όμως την ιδέα όταν γνώρισε τον Ωριγένη, τον περίφημο ερμηνευτή των Γραφών, και αποφάσισε να μεταστραφεί στον χριστιανισμό και να γίνει μαθητής του στην Κατηχητική Σχολή της Αλεξάνδρειας. Τότε αποφάσισε να αλλάξει και το όνομά του σε Γρηγόριος, καθώς το «Θεόδωρος» δεν θεωρούνταν αποκλειστικά χριστιανικό όνομα.

Σε ηλικία μόλις 27 ετών χειροτονήθηκε (πρώτος) επίσκοπος Νεοκαισάρειας από τον επίσκοπο Αμάσειας Φαιδίμο. Το ιεραποστολικό και ποιμαντικό έργο υπήρξε πολύ πλούσιο. Λέγεται για τον Γρηγόριο, ίσως και με κάποια δόση υπερβολής που πάντως αντικατοπτρίζει μια ιστορική αλήθεια, πως όταν χειροτονήθηκε επίσκοπος Νεοκαισάρειας στην πόλη υπήρχαν μονάχα 17 χριστιανοί, ενώ μόλις πέθανε είχαν απομείνει μόλις 17 ειδωλολάτρες!

Στον Γρηγόριο αποδίδεται η καθιέρωση εορτασμών προς τιμήν των μαρτύρων, οι διδασκαλίες σχετικά με τους Αγίους και η τήρηση των εορτών τους.

Ο βιογράφος του, ο Άγιος Γρηγόριος ο Επίσκοπος Νύσσης, αδελφός του Μεγάλου Βασιλείου, περιγράφει την ιεραποστολική του δραστηριότητα λέγοντας πως σε όλες τις εκκλησίες είχε φτάσει ο θρησκευτικός ζήλος του Γρηγορίου, ο οποίος καθιέρωνε εορτές προς τιμή αυτών που είχαν αγωνιστεί για την πίστη και προσπαθούσε ν΄ αναδείξει την καινούργια ζωή για όλους τους ανθρώπους της εποχής του με τη διδασκαλία και τη συστηματική κατήχηση. Ο Άγιος Γρηγόριος πέτυχε να αντικαταστήσει σταδιακά τις παλιές ειδωλολατρικές τελετές με χριστιανικές, θεσμοθετώντας εορτές προς τιμή των χριστιανών μαρτύρων που είχαν θανατωθεί στους διωγμούς του Δεκίου (250-251).

Χαρακτηριστικό, επίσης, της ιεραποστολικής του δράσης ήταν πως χειροτονούσε ιερείς οι οποίοι παρέμεναν ως ποιμένες στις νέες εκκλησίες που αυτός ίδρυε.

Χάρη στους θρύλους, που από νωρίς καλλιεργήθηκαν γύρω από το Γρηγόριο και τα θαύματά του, ονομάστηκε θαυματουργός.

Ήταν μάλιστα ο πρώτος Άγιος της Εκκλησίας που ονομάστηκε θαυματουργός. Θεωρείται προστάτης των ανθρώπων από σεισμούς και πλημμύρες.

Στην Αγια-Σοφιά της Κωνσταντινούπολης υπάρχει μια στήλη του Αγίου Γρηγορίου. Η καλυμμένη με χαλκό οπή πάνω σ΄αυτήν πιστεύεται ότι έχει θαυματουργικές δυνάμεις για όσους βάλουν το δάχτυλο τους και κάνουν μια πλήρη δεξιόστροφη κίνηση.


Η στήλη του Αγίου Γρηγορίου στην Αγια-Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη

Τα έργα του Αγίου Γρηγορίου έχουν δυστυχώς διασωθεί σε ιδιαίτερα αποσπασματική κατάσταση. Ονομαστός πάντως παραμένει ο αποχαιρετιστήριος λόγος του Εις Ωριγένην Προσφωνητικός μετά το πέρας των σπουδών του, όπου εξυμνείται η διδακτική δεινότητα του Ωριγένη. Άλλα έργα του που σώζονται είναι Προς Τατιανόν Περί Ψυχής Λόγος Κεφαλαιώδης, Λόγοι Εις τον Ευαγγελισμόν της Παναγίας Θεοτόκου και Αεί Παρθένου της Μαρίας, Λόγος εις τους Αγίους Πάντας, Ομιλία Εις τον Εκκλησιαστήν, όπως επίσης και αποσπάσματα από σχολιολόγια στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου, στον Ιερεμία και στον Ιώβ.

Η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του στις 17 Νοεμβρίου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Παράδοση του καρναβαλικού λαβάρου στον δήμαρχο Πατρέων για την έναρξη του καρναβαλιού της Πάτρας σήμερα, 17 Ιανουαρίου (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Με λάμψη, παλμό και χιλιάδες συμμετέχοντες άνοιξε η αυλαία για το Πατρινό Καρναβάλι

17/01/2026 - 11:44μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. σε στέκι παράνομου τζόγου στην Κυψέλη

17/01/2026 - 8:05μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Ηράκλειο: Βρέθηκε 70χρονος που είχε εξαφανιστεί από την Πέμπτη

17/01/2026 - 4:20μμ
(Φωτ.: agrinionews.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρίνιο: Ομολόγησε ο δράστης τη δολοφονία του 50χρονου κοινοτάρχη στη Μακρυνεία

17/01/2026 - 2:52μμ
Μια από τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες σύλληψης του Αλ Καπόνε (πηγή: Miami Police Department / Jonathan Eig Gallery / commons.wikimedia.org)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Αλ Καπόνε: Ο γκάνγκστερ που έγινε μύθος – Η σύντομη και εγκληματική ζωή του

17/01/2026 - 1:26μμ
Το αυτοκίνητο του θύματος (φωτ.: agrinionews.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρίνιο: Άγρια δολοφονία στο Λιθοβούνι Μακρυνείας – Συνελήφθη ο δράστης

17/01/2026 - 12:28μμ
Από τη μεγάλη παρέλαση του 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Δήμητρα Κούτρα)
ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Σε καρναβαλικούς ρυθμούς από σήμερα η πόλη – Στις 21:00 η επίσημη τελετή έναρξης

17/01/2026 - 11:00πμ
Καρβουνιάρης, ένας χειμερινός μεταναστευτικός επισκέπτης (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΕΛΛΑΔΑ

Χειμωνιάτικο Σάββατο με πτώση θερμοκρασίας, βροχές και χιόνια

17/01/2026 - 8:08πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΕΛΛΑΔΑ

Πιερία: Ισόβια κάθειρξη στην 35χρονη που σκότωσε και έθαψε τον 58χρονο σύντροφό της

16/01/2026 - 8:13μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Λασίθι: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο ανήλικος οδηγός από το δυστύχημα με θύμα 16χρονο

16/01/2026 - 7:45μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

O Ντόναλντ Τραμπ (φωτ.: European Union)

Κλιμακώνεται η ένταση ΗΠΑ – Ευρώπης με φόντο τη Γροιλανδία: Δασμοί, αντιδράσεις και έκτακτη κινητοποίηση της ΕΕ

6 ώρες πριν
Παράδοση του καρναβαλικού λαβάρου στον δήμαρχο Πατρέων για την έναρξη του καρναβαλιού της Πάτρας σήμερα, 17 Ιανουαρίου (φωτ.: EUROKINISSI)

Με λάμψη, παλμό και χιλιάδες συμμετέχοντες άνοιξε η αυλαία για το Πατρινό Καρναβάλι

6 ώρες πριν
Χιλιάδες διαδηλωτές πήραν μέρος στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία δημαρχείου, στο κέντρο της Κοπεγχάγης (φωτ.: EPA/Emil Nicolai Helms)

Χιλιάδες κόσμου στη Δανία και τη Γροιλανδία διαδήλωσαν ενάντια στις επεκτατικές διαθέσεις Τραμπ

6 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Καλαμαριάς «Οι Μίθριοι»)

Οι «Μίθριοι» της Καλαμαριάς κόβουν αύριο τη βασιλόπιτά τους

7 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Ιστορική υπογραφή Ευρωπαϊκής Ένωσης – Mercosur: Τέλος σε 25 χρόνια διαπραγματεύσεων, αρχή για τη μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερου εμπορίου

7 ώρες πριν
Η Κεντρική Σχολή των Σουρμένων εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 1888. Το 1914 είχε συνολικά 220 μαθητές (πηγή: ozhanozturk.com)

Μια περιπέτεια στα Σούρμενα – Στο έλεος των Τούρκων η ενορία Καρακαντζή

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign