pontosnews.gr
Πέμπτη, 18/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

75 χρόνια μετά, χιλιάδες άταφοι στρατιώτες του Έπους του ’40 περιμένουν δικαίωση

27/10/2016 - 5:36μμ
Τη Δευτέρα αρχίζει η εκταφή των Ελλήνων πεσόντων στην Αλβανία
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την αισιοδοξία του ότι εντός των επόμενων ημερών θα υπάρχουν θετικές εξελίξεις αναφορικά με τον περισυλλογή και τον επίσημο ενταφιασμό των οστών των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν σε περιοχές της Βορείου Ηπείρου κατά το Έπος του 1940-41 εξέφρασε στο pontos-news.gr o επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Τέκνων-Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940-41, πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός, Γιώργος Σούρλας.

Όπως είπε, σημαντικό ρόλο έπαιξε η επίσημη τοποθέτηση για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου προς τον πρόεδρο της αλβανικής Βουλής Ιλίρ Μέτα, όταν ο τελευταίος επισκέφθηκε το Προεδρικό Μέγαρο πριν από λίγες ημέρες. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι επισημάνσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, αλλά και εκπροσώπων κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων κατά τις συναντήσεις τους με τον Ιλίρ Μέτα.

Ο Γιώργος Σούρλας αναμένει σύντομα να επισκεφθεί την Αθήνα αντιπροσωπεία των Αλβανών, ώστε να διευθετηθούν κάποια διαδικαστικά ζητήματα και κυρίως να επανεκκινήσει τις εργασίες της και να ολοκληρώσει το έργο της η διακρατική επιτροπή Ελλάδας-Αλβανίας που συγκροτήθηκε το 2010 γι’ αυτόν το σκοπό, αλλά συνεδρίασε για τελευταία φορά το 2012.

Γιώργος Σούρλας: «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε την προσπάθεια. Να είναι όλοι σίγουροι ότι δεν θα ξεχάσουμε τους νεκρούς μας.

»Προσωπικά δεν είμαι από τους τυχερούς ή τους άτυχους που έχασαν τον πατέρα τους στο αλβανικό μέτωπο, ωστόσο εδώ και χρόνια αρνιόμουν –και συνεχίζω να αρνούμαι– τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου όσο παραμένουν άταφοι οι ήρωες Έλληνες στρατιώτες. Εμείς εδώ γιορτάζουμε, πανηγυρίζουμε, αισθανόμαστε εθνικά υπερήφανοι, αλλά υπάρχουν διάσπαρτα οστά των στρατιωτών μας. Είναι ουσιαστικά σαν να τους έχουμε εγκαταλείψει. Αυτό είναι εθνικά απαράδεκτο και πολιτικά σχιζοφρενικό», λέει στο pontos-news.gr ο Γιώργος Σούρλας.


Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο πεσόντων από τον Γ. Σούρλα

Περισσότεροι από 7.000 οι άταφοι στρατιώτες του Έπους του ’40
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Τέκνων-Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940-41, συνολικά οι Έλληνες πεσόντες στο αλβανικό μέτωπο ανέρχονται σε 7.976. Τα οστά περισσότερων από 7.000 βρίσκονται διάσπαρτα σε πλαγιές, βουνά, χαράδρες, δάση και όπου αλλού διεξήχθησαν μάχες, σε ομαδικούς τάφους (υπολογίζονται περίπου 1.600 στην Πρεμετή και άλλοι 600 κοντά στην Κλεισούρα) ή σε διάσπαρτους ανώνυμους τάφους.

«Οι Βορειοπειρώτες κατέγραψαν πολλά σημεία όπου υπάρχουν ανώνυμοι τάφοι, με σκοπό να γίνει η αποκομιδή των οστών και στη συνέχεια ο ενταφιασμός τους σε κανονικά νεκροταφεία. Οι περισσότεροι από αυτούς, όμως, είναι πλέον μεγάλης ηλικίας και σιγά-σιγά φεύγουν από τη ζωή. Οι απόγονοι των ηρώων θέλουν να βρουν τους ανθρώπους τους και να επιτελέσουν το εθνικό και θρησκευτικό τους καθήκον», τονίζει ο Γιώργος Σούρλας.


Επιμνημόσυνη δέηση στο Ύψωμα 731 (2014)

Για πολλές δεκαετίες, προσθέτει, η ελληνική πολιτεία έδειξε τραγική αδιαφορία για το ζήτημα. «Πριν από χρόνια άρχισα να ασκώ πιέσεις, οι οποίες εντάθηκαν το 2009, όταν έγραψα το βιβλίο μου Ήρωες 1940-41. Τότε είδα ότι ελάχιστοι γνώριζαν ότι υπάρχει αυτή η εθνική εκκρεμότητα. Δώσαμε μεγάλη μάχη με το βιβλίο αυτό μαζί με σπουδαίους Έλληνες πατριώτες.

»Έλεγα στις αλβανικές κυβερνήσεις ότι δεν πρόκειται απλώς για Έλληνες στρατιώτες, αλλά για υπερασπιστές της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για να αλλάξει η ροή του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

»Η απάντηση των αλβανικών κυβερνήσεων ήταν η σιωπή. Το 2010, όταν ήμουν αντιπρόεδρος της Βουλής, είπα σε ομιλία μου ότι δεν θα ψηφιστεί το σχέδιο νόμου για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε επτά ημέρες, η αλβανική κυβέρνηση άλλαξε στάση και υπογράφτηκε διακρατική συμφωνία για την περισυλλογή και τον ενταφιασμό των οστών. Συγκροτήθηκε διακρατική επιτροπή η οποία αποφασίστηκε να συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο, αλλά η τελευταία συνεδρίασή της έγινε το 2012!

»Πλέον, όμως, υπάρχει προοπτική επίλυσης της εκκρεμότητας με τα θετικά βήματα που έγιναν το τελευταίο διάστημα», καταλήγει ο Γιώργος Σούρλας.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από πιστοποιητικά που εκδόθηκαν από την Ένωση Ποντίων Πατρών και Περιχώρων «Η Αναγέννησις» και την Ανεξάρτητο Προσφυγική Ένωση Πατρών και Περιχώρων (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΙΣΤΟΡΙΑ

«Από πού είστε;»: Τα έγγραφα που χρειάζονταν οι πρόσφυγες για να ξαναχτίσουν τη ζωή τους στην Ελλάδα

11/06/2026 - 9:55πμ
Ο Τέλλος Άγρας (δεύτερος από αριστερά) στη λίμνη των Γιαννιτσών (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Ι Φωτογραφικό Αρχείο – © Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ιούνιος 1907: Οι Μακεδονομάχοι στον «Βάλτο», ο θάνατος του Τέλλου Άγρα και η Πηνελόπη Δέλτα

7/06/2026 - 9:50μμ
Στρατιώτες Ελληνικού Στρατού σε στιγμή ανάπαυλας στο Μικρασιατικό Μέτωπο και η επιστολή του εφέδρου (Πηγή: Αρχεία ΕΛΙΑ/ εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Μικρασιατικό Μέτωπο: Επιστολή-κόλαφος στρατιώτη για τη μη συμμετοχή των γόνων των βουλευτών και των εφοπλιστών στον πόλεμο

28/05/2026 - 8:40μμ
Ο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός γεννήθηκε στην Άρτα αλλά έμελλε να γίνει ο πρώτος λόγιος της Ρωσίας (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Άγιος Μάξιμος ο Γραικός: Ο πρώτος λόγιος της Ρωσίας με το κοσμικό όνομα Μιχαήλ Τριβώλης

8/05/2026 - 9:54μμ
Τμήμα του πρωτότυπου πρακτικού δημοσίευσης της διαθήκης της Αγγελίνας (Αγγελικής) Σταματελοπούλου (πηγή: Γενικά Αρχεία Του Κράτους- Τμήμα ΓΑΚ Αργολίδας)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Σπάνιο έγγραφο φωτίζει τη ζωή της οικογένειας του θρυλικού «Νικηταρά» μετά την Ελληνική Επανάσταση

4/05/2026 - 10:30πμ
Το Δημοτικό Θέατρο προσωρινό «σπίτι» για τους ξεριζωμένους της Μικρασιατικής Καταστροφής. Η φωτογραφία είναι του Ζόζεφ Χεπ (πηγή: ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Από χώρος επιβίωσης μετά το 1922 στη γέννηση της εθνικής σκηνής: Πρόσφυγες στο Δημοτικό Θέατρο και η ίδρυση του Εθνικού

3/05/2026 - 10:10πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / RAF)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Απεβίωσε ο πιλότος της RAF Τζορτζ Νταν, που είχε φέρει το Spitfire MJ755 στην Ελλάδα

3/05/2026 - 9:13πμ
Η μάνα του Τάσου Τούση θρηνεί πάνω από το άψυχο σώμα του γιου της. Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε στο Ριζοσπάστη στις 10 Μαΐου 1936 (πηγή: Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Πρωτομαγιά: Η εξέγερση που βάφτηκε με αίμα στη Θεσσαλονίκη – Και όσα μας ακολουθούν μέχρι σήμερα

1/05/2026 - 9:15πμ
Η έδρα της Οθωμανικής Τράπεζας στο Καρακιόι της Κωνσταντινούπολης, έργο του αρχιτέκτονα Alexandre Vallaury – εικόνα από το «L’Illustration», αρ. 2793, 5 Σεπτεμβρίου 1896 (πηγή: Wikipedia)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Casa de Papel των Αρμενίων το 1896: Η έφοδος στην Οθωμανική Τράπεζα που συγκλόνισε την Κωνσταντινούπολη

25/04/2026 - 11:53πμ
Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Μακεδονία στις 25 Φεβρουαρίου 1975, με αναφορά στο λεγόμενο «Πραξικόπημα της πιτζάμας» (φωτ.: Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος / Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Το «πραξικόπημα της πιτζάμας» – Η νύχτα που η Μεταπολίτευση βρέθηκε ξανά σε κίνδυνο

21/04/2026 - 9:04πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

To Κατράκειο κατάμεστο (φωτ.: Facebook / Κατράκειο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας / Ορέστης Νικολαΐδης)

Η Αθήνα ετοιμάζεται για το μεγαλύτερο ποντιακό γλέντι του καλοκαιριού – Αντίστροφη μέτρηση για το «Ο Πόντος ανταμώνει»

11 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

Χαλκιδική: Η Σιθωνία τίμησε την αστυνομικό Μαρία Ζαφείρη με μνημείο και μετονομασία δρόμου

40 λεπτά πριν
(Φωτ.: pixabay / bingngu93)

Δημογραφικό: Μειώθηκαν κι άλλο οι γεννήσεις στη χώρα το 2025, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

1 ώρα πριν
Μικροί ομογενείς επιδεικνύουν τις ικανότητές τους στους παραδοσιακούς χορούς (φωτ.: facebook/ESTIA Greek Festival Hobart/ΑΡΧΕΙΟ)

Άρωμα Ελλάδας στη Νέα Υόρκη: Δύο μεγάλα ελληνικά φεστιβάλ ενώνουν την ομογένεια με γεύσεις, μουσική και παράδοση

2 ώρες πριν
Το κρανίο ενός κοριτσιού ηλικίας περίπου 10 ετών, που βρέθηκε στον ταφικό χώρο Ουστ-Ίντα, στην περιοχή της λίμνης Βαϊκάλης στη Σιβηρία. Από τα λείψανά της οι επιστήμονες εντόπισαν ίχνη του αρχαιότερου γνωστού στελέχους του βακτηρίου της πανώλης (φωτ.: Angela Lieverse)

Πριν από 5.500 χρόνια μια μυστηριώδης επιδημία σκότωνε παιδιά – Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τι ήταν

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Sashenka Gutierrez)

Στη σέντρα για τη δεύτερη αγωνιστική του Μουντιάλ 2026 – Το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign