pontosnews.gr
Σάββατο, 7/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τι έγραφε ο Φίλων Κτενίδης για την Παναγία Σουμελά Βερμίου

13/08/2016 - 11:29πμ
Τι έγραφε ο Φίλων Κτενίδης για την Παναγία Σουμελά Βερμίου
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένα όνειρο που πρέπει να γίνη πραγματικότης…

Η ιδέα για μια σταυροφορία δια την ίδρυση Μονής και Εκκλησίας που θα στέγαζε την Μεγαλόχαρη του Πόντου, την Παναγία Σουμελά, συνεκίνησε βαθύτατα τον Ποντιακό Κόσμο.

Δεν είνε υπερβολή αν πη κανείς ότι αποδεικνύεται πως η Ιδέα αυτή ήταν κρυμμένη μέσ’ στην ψυχή και την καρδιά κάθε Ποντίου, σαν ένα μυστικό όνειρο και μια ιερή ευχή, που περίμενε την αφορμή και την ευκαιρία για να εκδηλωθή. Η πρωτοβουλία της Ποντιακής Εστίας χρησίμευσε στην ομαδική εμφάνιση των εκδηλώσεων αυτών, και τίποτε περιπλέον.

Παρουσιάζονται δε αι εκδηλώσεις αυταί όχι ως μια απλή επιθυμία ή μια συναισθηματική συγκατάθεσις και επικρότησις, αλλά ως απαίτησις, ως επιταγή για την εκτέλεση ενός ιερού καθήκοντος.

Και κάτι ακόμη, που χαρακτηρίζει τας εκδηλώσεις αυτάς, προ παντός των πρεσβυτέρων, είναι η σπουδή. Βιάζονται!… Πολλαί από τας επιστολάς που πήραμε είναι πραγματικαί εκκλήσεις, ανθρώπων που επείγονται να εκτελέσουν ένα ιερό καθήκον, να εκπληρώσουν κάποιο παληό τάμα, να δουν να πραγματοποιήται κάποιο αγαπημένο κρυφό όνειρο, πριν ή… είνε «πολύ αργά».

Θα τολμούσαμε να δώσουμε τον ορισμό του «συναγερμού» στο ξεσήκωμα που δημιούργησε και μόνον η πιθανότης της ανεγέρσεως της Μονής, αλλά και να χαρακτηρίσωμεν ως «παράβασιν καθήκοντος» το να αγνοήσωμεν τον συναγερμόν αυτόν…

Μια γρηούλα απ’ την Καλαμαριά μάς επεσκέφθη και μας υπέδειξε το καθήκον μας, κατά τρόπον καθαρώς ποντιακόν.

Με ύφος επιτιμητικόν και αυστηρόν, μας είπε τα εξής: «Κάμποσον επερμέσαμε! Άλλο ’κί πρέπ’ ν’ αργεύετεν… Άναβα το κρίμαν, έν και έντροπή εμούν!… Όλεν ο κόσμον έχ’ την Παναγίαν ατ’ κ’ εμείς επέμναμε ορφανοί…

»Τερέστεν να μη αποθάνω και τ’ αφιέρωμα μ’ ντο φυλάττω για την Παναγίαν εμούν, ασ’ σην ημέραν ντο έρθαμε κι αν, ’κί προφτάνω να φέρ’ ατό ’κεί!… Το κρίμαν απάν’ εσούν θα ρούζ’…».

Και όπως μας έβλεπε συγκινημένους, προσέθεσε: «Άκ’σον, ρίζα μ’, εσέν μόνον ’κί λέγ’ ατό. Ούλ’ οι τρανοί και οι μειζότερ’-ν εμούν φταίγ’νε. Λάσ’ ατώρα η Παναγία φωτίζ’ ούλ’ τς και εφτάτεν εκείνο ντο έπρεπεν να γίνεται όνταν έρθαμε. Έπρεπεν πρώτα να σκεπάζομε Εκείνεν, κ’ επεκεί ν’ εμπαίνωμε κ’ εμείς αφκά σε στέβος…».

Μου φάνηκε πως μιλούσε κάποια αρχαία Ιέρεια Θεάς…

Τα λόγια της γρηάς απ’ την Καλαμαριά είναι ο ένας Πόλος των εκδηλώσεων, και το γράμμα του Υπουργού Βορείου Ελλάδος, του αγαπητού Λεωνίδα, είναι ο άλλος!

Ας διαβάση κάθε Πόντιος την επιταγήν της γρηάς Ποντίας και την προσφοράν του Ποντίου Υπουργού. Ανάμεσα στα δυο αυτά «μνημειώδη» δείγματα λατρείας προς την Παναγίαν Σουμελά, βρίσκονται, σε διάφορους τόνους και χρωματισμούς, αι ευχαί και αι επιθυμίαι όλων των Ποντίων.

Στην αρχή αυτού του σημειώματος γράψαμε «Ένα όνειρο που πρέπει να γίνη πραγματικότης»· στο τέλος του τολμάμε να προσθέσωμε: «Ένα όνειρο που άρχισε να γίνεται πραγματικότης».

Φ.Κ.

Ποντιακή Εστία – Μηνιαίον Λαογραφικόν Περιοδικόν
Τεύχος 10ον, Οκτώβριος 1950

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από τις πλέον χαρακτηριστικές φωτογραφίες της εποχής (πηγή: Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Απελάσεις των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης: Το σχέδιο που διέλυσε το Ρωμαίικο το 1964-65

3/03/2026 - 4:23μμ
Φωτογραφία από πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας Πόντιου πρόσφυγα από τα Άργανα Θεοδοσουπόλεως, μαζί με ανήλικα μέλη της οικογένειας. 1926 (πηγή: Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Zωές μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης – Οι Πόντιοι πρόσφυγες μέσα από τα αρχεία της Εθνικής Τράπεζας

2/03/2026 - 3:18μμ
ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Ένωση Ποντίων Πιερίας προσκαλεί μέλη και φίλους στην κοπή της βασιλόπιτάς της

23/01/2026 - 10:33πμ
Το Συνέδριο του Βερολίνου [13 Ιουλίου 1878], σε πίνακα του Anton von Werner. Οι Μεγάλες Δυνάμεις αναδιαμόρφωσαν τους όρους της ειρήνης, αφήνοντας τους Αρμένιους εκτός αίθουσας και εκτός προστασίας (πηγή: Wikipedia)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Η αρμενική δεκαετία της διάψευσης: Από το Βερολίνο στις σφαγές

19/01/2026 - 9:32μμ
Η Σμύρνη 7 μήνες μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, στα τέλη Μαρτίου - αρχές Απριλίου 1923. Η λήψη της φωτογραφίας, στην οποία απεικονίζονται τα κατεστραμμένα από τη φωτιά κτήρια, έγινε από ελληνικό πλοίο που μετέβη στη Σμύρνη για την παραλαβή Ελλήνων αιχμαλώτων πολέμου (πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους - Κεντρική Υπηρεσία)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Τι Σμύρνη, τι Βενεζουέλα: Όταν η Ιστορία γράφεται με πετρέλαιο

5/01/2026 - 12:16μμ
Βυζαντινό κτίσμα στη Νίκαια της Βιθυνίας, πιθανότατα λουτρά, γνωστό ως «Ανάκτορο των Τσιγγάνων» (πηγή: Louis de Launay, «La Turquie que l'on voit», 1913 / Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Νίκαια Βιθυνίας: Από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο στο τέλος της ελληνικής κοινότητας

2/01/2026 - 9:18μμ
Διογένης και Μεγαλέξανδρος διά χειρός Gaspar de Crayer (πηγή: Metropolitan Museum of Art / commons.wikimedia.org)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Διογένης ο Κυνικός: Ο φιλόσοφος από τη Σινώπη του Πόντου που χλεύασε τον Πλάτωνα

29/12/2025 - 8:53μμ
Ο Μιχαήλ Η' Παλαιολόγος και η Θεοδώρα, με τον γιο τους Κωνσταντίνο. Έργο άγνωστου Βυζαντινού καλλιτέχνη (πηγή: brill.com / commons.wikimedia.org)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγος: Ο ιδρυτής της τελευταίας βυζαντινής δυναστείας που «ανέστησε» την Κωνσταντινούπολη

29/12/2025 - 9:40πμ
(Φωτ.: Instagram gezegeningezgini)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Χρυσή Πύλη της Κωνσταντινούπολης: Το θρυλικό μνημείο των αυτοκρατορικών θριάμβων

21/12/2025 - 4:33μμ
Αποσπάσματα από το δημοσίευμα της εφημερίδας «Εμπρός», με ημερομηνία 18 Δεκεμβρίου 1900 (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΙΣΤΟΡΙΑ

18 Δεκεμβρίου 1900: Το «ψωμί της ντροπής» των Ποντίων του Καυκάσου στη Φθιώτιδα

18/12/2025 - 12:24μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Euroleague: Συνέχισε το σερί του επί του Παναθηναϊκού ο Ολυμπιακός

2 ώρες πριν
Καπνός υψώνεται πάνω από το κέντρο της Τεχεράνης μετά από αεροπορικό πλήγμα (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)

Ιράν: «Νόμιμοι στόχοι» οι ευρωπαϊκές χώρες που θα βοηθήσουν ΗΠΑ και Ισραήλ

2 ώρες πριν
Στο κέντρο ο μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας Αχμέντ αλ Σάραα σε παλιότερη συνάντησή του στη Δαμασκό με αντιπροσωπεία του ΟΗΕ (φωτ.: EPA/Mohammed Al Rifai)

Reuters: Η τουρκική ΜΙΤ ζήτησε βοήθεια από τη βρετανική ΜΙ6 στην προστασία του Σύρου προέδρου Σάραα – Διαψεύδει η Τουρκία

3 ώρες πριν
Σκίτσο του Βύρωνα Απτόσογλου για τα αμελέ ταμπουρού, από το βιβλίο του Γ.Ν. Λαμψίδη «Τοπάλ Οσμάν»

Μαρτυρία Θεόδωρου Γρηγοριάδη: Γραφήκαμε στα αμελέ ταπουρού γιατί πεινούσαμε και θα πεθαίναμε

3 ώρες πριν
Πλήθη Ιρανών αψήφησαν τις ισραηλινές επιθέσεις και βγήκαν στους δρόμους για την προσευχή της Παρασκευής για να τιμήσουν τη μνήμη του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ (φωτ.EPA/Abedin Taherkenareh)

ΗΠΑ: Οι επιχειρήσεις στο Ιράν θα ολοκληρωθούν σε 4-6 εβδομάδες – Νέα ιρανικά πλήγματα εναντίον του Ισραήλ

4 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Verein der Griechen aus Pontos in Wiesbaden, Mainz und Umgebung)

Ποντιακό και λαϊκό γλέντι με τον «Πόντο» του Wiesbaden και του Mainz

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign