pontosnews.gr
Δευτέρα, 18/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μορφές της Πόλης: Σταύρος Κέπετζης

28/01/2016 - 3:40πμ
Μορφές της Πόλης: Σταύρος Κέπετζης
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ξέρετε ότι το πανέμορφο κτήριο του Βελγικού Προξενείου στο Πέρα, στην οδό Σιρά Σελβιλέρ (Sıra Selviler caddesi 39) και η Αστική Σχολή του Μακροχωρίου1 (Bakırkoy) στην Κωνσταντινούπολη ήταν σπίτια της οικογένειας Σταύρου Κέπετζη; 

Ποιος ήταν λοιπόν αυτός ο Σταύρος Κέπετζης;

Ο Σταύρος Μιχ. Κέπετζης2 ήταν μεγάλος τραπεζίτης (1835-1919). Γεννήθηκε το 1835 στη Μήθυμνα (ο Μόλυβδος) της νήσου Λέσβου. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1853-1856) και το 1864 παντρεύτηκε στην Κωνσταντινούπολη την Ευανθία, κόρη του Μιχαήλ Θεολόγου, που καταγόταν από τη Φιλαδέλφεια (Αλά Σεχίρ) της Μικράς Ασίας, εξού και λεγόταν και Αλασεχιρλής.

Έζησαν στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης, στην αρχή στο Φανάρι και εν συνεχεία στο Σταυροδρόμι, στην οδό Σιρά Σελβιλέρ, στο ιδιόκτητο αρχοντικό Κέπετζη, το οποίο στις 14 Μαΐου του 1900 το πούλησαν έναντι 300.000 φράγκων στη βελγική κυβέρνηση, που μετά από μετατροπές και προσθήκες που έγιναν τότε από τον ξακουστό στην Πόλη Ρωμιό αρχιτέκτονα Πάτροκλο-Μιχαήλ Καμπανάκη, εγκαταστάθηκε (ήταν το μόνο κατάλληλο), το Γενικό Προξενείο του Βελγίου, που στεγάζεται μέχρι σήμερα.

Το 1872 πήγαν στο Μακροχώρι, στην αρχή μόνο για το καλοκαίρι, και το 1887 έκτισαν το αρχοντικό τους  [φωτ. δεξιά] με τον μεγάλο δενδρόφυτο κήπο, όπου τελικά εγκαταστάθηκαν οριστικά και έμειναν επί 32 χρόνια εκεί ως το 1905, οπότε και έφυγαν στην Αθήνα. Το 1904 το σπίτι τους στο Μακροχώρι, που ήταν επί της σημερινής Ισταμπούλ τζαντεσί (İstanbul caddesi), της Εγνατίας οδού των Βυζαντινών, το έδωσαν σε συμβολική τιμή στην Κοινότητα Μακροχωρίου η οποία στέγασε το Παρθεναγωγείο και μετέπειτα τη Μικτή Αστική Σχολή, που υπάρχει μέχρι σήμερα, αλλά δυστυχώς δεν λειτουργεί λόγω ελλείψεως μαθητών.

Ο Στ. Κέπετζης χρημάτισε έφορος της Μεγάλης του Γένους Σχολής, πρόεδρος της Εφορείας του Ζωγραφείου Λυκείου και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κωνσταντινουπόλεως.

[Το ζεύγος Κέπετζη] Απέκτησαν δύο κόρες και τρεις γιους. Η κόρη τους Ευτέρπη Κέπετζη ήταν ποιήτρια (ψευδώνυμο Πέπη Σταύρου. Μετάφρασε την Ανδρομάχη του Ρακίνα3 στη δημοτική, που παίχθηκε 3 φορές στο θέατρο Ηρώδου του Αττικού).

Ο γιος τους Μιχαήλ γεννήθηκε στο Φανάρι, αποφοίτησε από τη Μεγάλη του Γένους Σχολή και μετά σπούδασε Νομικά στη Γαλλία, όπου έγινε διδάκτορας και στη συνέχεια καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στη Βέρνη. Διετέλεσε εφέτης στα Μικτά Δικαστήρια της Αλεξάνδρειας, αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και σύμβουλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Συνέδριο της Ειρήνης μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη Συνθήκη των Σεβρών (10 Αυγ. 1920). Υπηρέτησε επίσης ως πρεσβευτής της Ελλάδας στη Βέρνη.

Ο πατέρας της συζύγου του Ευανθίας, Μιχαήλ Θεολόγος, ήταν ο ιδρυτής των Θεολογείων Εκπαιδευτηρίων Φιλαδελφείας (Αλά Σεχίρ) της Μ. Ασίας. Η σύζυγος του Σταύρου, Ευανθία Κέπετζη, διέθεσε το κληροδότημα του θείου της Παντελή Θεολόγου στο Ιωακείμειο Παρθεναγωγείο του Φαναρίου. Η αδελφή του Σταύρου, Ελένη Κέπετζη, ήταν μητέρα του ποιητή Αργύρη Εφταλιώτη.4

[Ο Στ. Κέπετζης] Πέθανε στην Αθήνα το 1919.

Αναστάσιος Μ. Νατσουλίδης
Ιατρός

_______
1. Παραθαλάσσιο Θρακικό Προάστιο της Πόλης στην Προποντίδα. Είναι το Βυζαντινό «Έβδομον».
2. Πηγές σύνταξης βιογραφικού: Αθηνά Γαϊτάνου-Γιαννιού, Το πνευματικό Μακροχώρι του καιρού μου, Κωνσταντινούπολη 1951.
3. Jean Racine (1639-1699): Μεγάλος Γάλλος δραματουργός.
4. Φιλολογικό ψευδώνυμο του διηγηματογράφου και ποιητή Κλεάνθους Μιχαηλίδου από τη Μήθυμνα της Λέσβου (1849-1924).

  • Αναδημοσίευση από την εφ. Ο Πολίτης, φ. 584, Δεκ. 2015.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός γεννήθηκε στην Άρτα αλλά έμελλε να γίνει ο πρώτος λόγιος της Ρωσίας (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Άγιος Μάξιμος ο Γραικός: Ο πρώτος λόγιος της Ρωσίας με το κοσμικό όνομα Μιχαήλ Τριβώλης

8/05/2026 - 9:54μμ
Τμήμα του πρωτότυπου πρακτικού δημοσίευσης της διαθήκης της Αγγελίνας (Αγγελικής) Σταματελοπούλου (πηγή: Γενικά Αρχεία Του Κράτους- Τμήμα ΓΑΚ Αργολίδας)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Σπάνιο έγγραφο φωτίζει τη ζωή της οικογένειας του θρυλικού «Νικηταρά» μετά την Ελληνική Επανάσταση

4/05/2026 - 10:30πμ
Το Δημοτικό Θέατρο προσωρινό «σπίτι» για τους ξεριζωμένους της Μικρασιατικής Καταστροφής. Η φωτογραφία είναι του Ζόζεφ Χεπ (πηγή: ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Από χώρος επιβίωσης μετά το 1922 στη γέννηση της εθνικής σκηνής: Πρόσφυγες στο Δημοτικό Θέατρο και η ίδρυση του Εθνικού

3/05/2026 - 10:10πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / RAF)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Απεβίωσε ο πιλότος της RAF Τζορτζ Νταν, που είχε φέρει το Spitfire MJ755 στην Ελλάδα

3/05/2026 - 9:13πμ
Η μάνα του Τάσου Τούση θρηνεί πάνω από το άψυχο σώμα του γιου της. Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε στο Ριζοσπάστη στις 10 Μαΐου 1936 (πηγή: Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Πρωτομαγιά: Η εξέγερση που βάφτηκε με αίμα στη Θεσσαλονίκη – Και όσα μας ακολουθούν μέχρι σήμερα

1/05/2026 - 9:15πμ
Η έδρα της Οθωμανικής Τράπεζας στο Καρακιόι της Κωνσταντινούπολης, έργο του αρχιτέκτονα Alexandre Vallaury – εικόνα από το «L’Illustration», αρ. 2793, 5 Σεπτεμβρίου 1896 (πηγή: Wikipedia)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Casa de Papel των Αρμενίων το 1896: Η έφοδος στην Οθωμανική Τράπεζα που συγκλόνισε την Κωνσταντινούπολη

25/04/2026 - 11:53πμ
Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Μακεδονία στις 25 Φεβρουαρίου 1975, με αναφορά στο λεγόμενο «Πραξικόπημα της πιτζάμας» (φωτ.: Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος / Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Το «πραξικόπημα της πιτζάμας» – Η νύχτα που η Μεταπολίτευση βρέθηκε ξανά σε κίνδυνο

21/04/2026 - 9:04πμ
Φωτογραφία εορτασμού του Πάσχα στο μικρασιατικό μέτωπο, Γ΄ Μοίρα Αεροπλάνων. Από το αρχείο του Κωνσταντίνου Ποιμενίδη (πηγή: ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ / Θεσσαλονίκη)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Μια φωτογραφία, μια ιστορία: Προύσα, Πάσχα του 1921 και η Γ’ Μοίρα Αεροπλάνων

12/04/2026 - 3:20μμ
Ανάγλυφη παράσταση του Αλέξιου Α' Κομνηνού, Campiello de Cà Angaran, Βενετία, αρχές 12ου αιώνα (πηγή: Wikipedia)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Αλέξιος Α’ Μέγας Κομνηνός: Ο αυτοκράτορας που αναγέννησε το Βυζάντιο

4/04/2026 - 9:46μμ
Το Κοινοπολιτειακό Στρατιωτικό Κοιμητήριο Πολυκάστρου (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Το Κοινοπολιτειακό Στρατιωτικό Κοιμητήριο Πολυκάστρου: Η τελευταία κατοικία των συμμάχων που έχασαν τη ζωή τους στο Μακεδονικό Μέτωπο στις μάχες του Μεγάλου Πολέμου

31/03/2026 - 8:11μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: iea.org/)

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: «Καμπανάκι» για ταχύτατη μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου

47 λεπτά πριν
Ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Θεμιστοκλής Δεμίρης και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνος Τζαβέλλας (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/Γιάννης Παναγόπουλος /EUROKINISSI)

Βουλή: Στην Επιτροπή Θεσμών ο διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνος Τζαβέλλας

1 ώρα πριν
(Φωτ.: allwyn.gr)

Λαϊκό Λαχείο: Όλοι οι λήγοντες κερδίζουν στην κλήρωση της Τετάρτης 20 Μαΐου

1 ώρα πριν
(Φωτ.: maximos.gr)

Μάξιμος Χαρακόπουλος από την Καππαδοκία: Η Ορθοδοξία και το Πατριαρχείο διέσωσαν την ελληνική συνείδηση

2 ώρες πριν
O Νόρμαν Νέιμαρκ κατά τη διάρκεια διάλεξης (πηγή: Hoover Institution)

Νόρμαν Νάιμαρκ στο PontosNews: Γιατί κάποιες γενοκτονίες αναγνωρίζονται – και άλλες μένουν στο περιθώριο

2 ώρες πριν
Ασφυκτικά γεμάτη κινηματογραφική αίθουσα στο Σικάγο των ΗΠΑ.

«Καποδίστριας»: Η ταινία του Γιάννη Σμαραγδή κατέκτησε και την ομογένεια με sold out προβολές

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign