pontosnews.gr
Παρασκευή, 8/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

33 στιγμιότυπα από τη 2η Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας – Μία βδομάδα μετά…

11/10/2015 - 10:41πμ
33 στιγμιότυπα από τη 2η Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας – Μία βδομάδα μετά...
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στιγμές που κορυφώνουν το συναίσθημα κυριάρχησαν στις αίθουσες συνεδριάσεων και στους χώρους διεξαγωγής των πολιτιστικών εκδηλώσεων από τις 2 έως τις 4 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Η οργανωτική επιτροπή της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των νέων Ποντίων από πολλές χώρες και μακρινές ηπείρους.

Εκατοντάδες νεαροί σύνεδροι δημιούργησαν χαρμόσυνη ατμόσφαιρα από τις πρώτες στιγμές της διαπίστευσής τους στην υποδοχή του ξενοδοχείου.

Μία μέρα πριν από την έναρξη του συνεδρίου έγινε η γενική πρόβα για την τελετή έναρξης, με συμμετοχή των συνέδρων. Τα πούλμαν έφευγαν από το ξενοδοχείο για το Συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης-HELEXPO» γεμάτα νεανικά χαμόγελα, γέλιο και φωνές. Πολλοί από τους νέους μιλούσαν τις γλώσσες των χωρών προέλευσης τους: αγγλικά, αρμενικά, γερμανικά, γεωργιανά, ρωσικά… Όμως όταν ερχόταν η στιγμή της συνεννόησης, η μόνη γλώσσα που ακουγόταν ήταν η ελληνική.


Τα μέλη της οργανωτικής επιτρωπής Βικτώρια Κράφτσενκο (Ρωσία) και Άλκης Αναστασιάδης (Κύπρος)

Τα παιδιά που γεννήθηκαν μακριά από την Ελλάδα εξακολουθούν να μιλούν άπταιστα ελληνικά. Αρκετοί από αυτούς μαθαίνουν τη μητρική τους γλώσσα σαν ξένη – φαινόμενο που αφορά περισσότερο τις παρευξείνιες χώρες. Οι αυτόχθονες κάτοικοι των ελληνικότατων περιοχών με πλούσια ελληνική παράδοση δέχτηκαν σκληρή αφομοιωτική πολιτική εις βάρος τους στη διάρκεια του 20ού αιώνα. Η διατήρηση της εθνικής ταυτότητας ωστόσο γίνεται με τα χρόνια πιο δύσκολη και σε χώρες όπου οι Έλληνες πήγαν ως μετανάστες και μετέφεραν στους νέους τόπους τις παραδόσεις τους από την Ελλάδα.

Η τελετή έναρξης της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης ήταν συγκινητική. Στη σκηνή συγκεντρώθηκαν δεκάδες μικρά παιδιά, αγόρια και κορίτσια ποντιακού συλλόγου από τα Γιαννιτσά. Τα ποντιακά μουσικά όργανα (λύρες, νταούλια) στα χέρια τους και οι ποντιακές παραδοσιακές φορεσιές με φόντο τις πελώριες εικόνες με τους Πόντιους πρόσφυγες κατά την περίοδο της Γενοκτονίας (1914-1923) και μια πολυβασανισμένη γυναίκα με ένα κατατρομαγμένο αγόρι στην αγκαλιά της, δημιουργούσαν εντυπωσιακή ατμόσφαιρα. Τη σκυτάλη από τους μικρούς πήραν οι Πόντιοι καλλιτέχνες.

Κανείς δεν έμεινε ασυγκίνητος στο θέαμα που αναβίωνε την ποντιακή ιστορία και παράδοση πάνω στη σκηνή του συνεδριακού κέντρου μιας πόλης με βαθύ συναίσθημα προς τον προσφυγικό ελληνισμό.

Η προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη αυτήν τη φορά υποδεχόταν απογόνους των γενοκτονημένων Ποντίων.

Στο τέλος της τελετής έναρξης μπροστά στη σκηνή μαζεύτηκαν οι σύνεδροι, χορεύοντας σε ποντιακούς ρυθμούς και δείχνοντας με τον τρόπο τους τη διάθεση για ενότητα του ποντιακού χώρου.

Οι νέοι σύνεδροι και οι επισκέπτες των εργασιών και των εκδηλώσεων της Συνδιάσκεψης είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη Γιορτή της Παράδοσης στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Ποντιακού Πολιτισμού στο κλειστό γήπεδο του ΠΑΟΚ.

Η ποντιακή μουσική, και ιδιαίτερα οι ήχοι της λύρας, που διακρίνουν τον ποντιακό πολιτισμό, ξεσήκωναν κάθε φορά τους νέους και τους ένωναν στους αρχαίους κυκλικούς χορούς.

Στη διάρκεια του Φεστιβάλ έγιναν κοινό κτήμα οι ιδιαίτερες παραστάσεις, οι χοροί και τα τραγούδια των Ποντίων από το Καζακστάν μέχρι την Αμερική και από την Αυστραλία μέχρι τις βόρειες περιοχές της Ευρώπης και της Ρωσίας.

Το κλίμα συνεργασίας που επικράτησε από την πρώτη μέρα του συνεδρίου, διατηρήθηκε μέχρι την αναχώρηση των συνέδρων. Ο καθένας από αυτούς θα μεταφέρει στη χώρα διαμονής του τη φλόγα που άναψε στις ψυχές η 2η Συνδιάσκεψη, θα μεταφέρει το πνεύμα του ψηφίσματος ως προϊόντος συλλογικής εργασίας συνομήλικων αγωνιστών που αγωνιούν για το δίκιο του λαού τους, θα μεταφέρει τις εικόνες από τις καθημερινές επαφές με τους συμπατριώτες του με μία και μοναδική καταγωγή, από την ιερή γη των προγόνων, τον Πόντο.

Φωτογραφίες: Βασίλης Τσενκελίδης για το pontos-news.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στο φόντο, σκίτσο του Βύρωνα Απτόσογλου από το βιβλίο του Γ.Ν. Λαμψίδη «Τοπάλ Οσμάν» (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΟΣΕΠΕ: Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και την εξόντωση της ελίτ στην Αμάσεια

7/05/2026 - 9:04μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακά ανέκδοτα: «Ο Γιωρίκας κι ο Κωστίκας» έγιναν βιβλίο διά χειρός Γεώργιου Μ. Κωνσταντινίδη

7/05/2026 - 6:33μμ
ΠΟΝΤΟΣ

«Από τον Πόντο στο Ωραιόκαστρο – Άμον τ’ ακοίμετον καντήλαν»:  Πλούσιο φεστιβάλ ποντιακών εκδηλώσεων από το Δήμο Ωραιοκάστρου

7/05/2026 - 4:02μμ
Από συμμετοχή της Ένωσης Ποντίων Πιερίας σε παλαιότερη εκδήλωση της ΠΟΕ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Συμμετοχή στην κεντρική εκδήλωση της ΠΟΕ στη Θεσσαλονίκη – Δωρεάν η μετακίνηση για τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου

7/05/2026 - 2:07μμ
Αρχαίο ψηφιδωτό που θυμίζει το περίφημο «Ψηφιδωτό της Τσιγγάνας» αποκαλύφθηκε στα Ζήλα της Τοκάτης, 5 Μαΐου 2026 (φωτ.: DHA)
ΠΟΝΤΟΣ

Έκπληξη στην Τοκάτη του Πόντου: Ρωμαϊκό ψηφιδωτό με ελληνική λέξη αποκαλύπτει πολυτέλεια και ιστορία

7/05/2026 - 9:57πμ
Ο φετινός Μήνας Θεάτρου & Ελληνικού Λόγου είναι αφιερωμένος στον Δημήτρη Ψαθά. Στο φουαγιέ των «Αργοναυτών-Κομνηνών» φιλοξενήθηκε έκθεση φωτογραφίας, με πρωταγωνιστές των έργων του (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί»)
ΠΟΝΤΟΣ

Μήνας Θεάτρου & Ελληνικού Λόγου: Οι «Αργοναύται-Κομνηνοί» φέρνουν τον Μάιο στο προσκήνιο της δημιουργίας

6/05/2026 - 11:57μμ
Ο Οδυσσέας Πιπερίδης (πηγή: maxitis.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Έφυγε από τη ζωή ο Οδυσσέας Πιπερίδης – Μια εμβληματική μορφή της Νέας Σάντας Κιλκίς

6/05/2026 - 10:04μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στη Σπάρτη για τη Γενοκτονία των Ποντίων, Σάββατο 2 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Λακωνίας)
ΠΟΝΤΟΣ

Σπάρτη: Φόρος τιμής στη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων με μήνυμα ιστορικής ευθύνης

6/05/2026 - 8:08μμ
Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης με τον πατέρα του, Σταύρο (πηγή: Facebook / Ματθαίος Τσαχουρίδης / Matthaios Tsahouridis)
ΠΟΝΤΟΣ

Τσαχουρίδης, πατήρ και υιός – Μια ξεχωριστή μουσική σύμπραξη

6/05/2026 - 5:46μμ
(Πηγή: Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου Κλεισούρας)
ΠΟΝΤΟΣ

Αγία Σοφία της Κλεισούρας: 52 χρόνια από την κοίμηση της «ασκήτισσας της Παναγιάς» που έγινε φάρος πίστης για τον ελληνισμό του Πόντου

6/05/2026 - 4:34μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Peter Powell)

Europa League: Άστον Βίλα και Φράιμπουργκ για την κούπα

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Monammed Badra)

Conference League: Στον τελικό οι Κρίσταλ Πάλας και Ράγιο Βαγιεκάνο

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Στον τελικό του Basketball Champions League η ΑΕΚ, βύθισε τη Μάλαγα!

8 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Τον Σεπτέμβριο τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Θεολογικής Σχολής Χάλκης

8 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Τροχαίο με πατίνι: Ολοκληρώθηκε το πολύωρο χειρουργείο του 12χρονου μετά το σοβαρό ατύχημα

8 ώρες πριν
Οι δύο ηγέτες σε παλαιότερη συνάντηση (φωτ.:  EPA / Stefan Wermuth)

Ντόναλντ Τραμπ: Προθεσμία έως την 4η Ιουλίου για να εφαρμόσει η ΕΕ την εμπορική συμφωνία

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign