pontosnews.gr
Κυριακή, 13/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το μείζον και το έλασσον

26/06/2015 - 3:32μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με βάση την επίσημη ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα κατέχει τη θέση του δευτεραθλητή στις αμυντικές δαπάνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η Ελλάδα ξοδεύει το 2,5% του ΑΕΠ, ενώ το ποσοστό αυτό έφθασε το 3,9% την περίοδο 1995-99.

Την πρώτη θέση κατέχουν οι ΗΠΑ, με ποσοστό 3,4% του ΑΕΠ, ενώ πάνω από το 2% είναι μόνο 5 από τις 28 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

Να σημειώσουμε ότι οι αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ είναι τόσο υψηλές γιατί μέσω αυτών η Ουάσινγκτον στηρίζει την παντοκρατορία της σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, από την άλλη, οι δαπάνες της εθνικής μας άμυνας είναι σε αυτό το υψηλότατο για τα δεδομένα της χώρας μας επίπεδο όχι για να εξυπηρετήσουμε κάποιο γεωπολιτικό μας σχέδιο ή στόχο και τις ανάγκες που προκύπτουν από τη συμμετοχή μας στη ΝΑΤΟϊκή συμμαχία, αλλά για να αντιμετωπίσουμε την τουρκική επιθετικότητα, που εκφράζεται με διάφορους τρόπους και συνεχίζεται χωρίς καμία διακοπή επί μισό και πλέον αιώνα. Επιθετικότητα που εκφράζεται με κορύφωση την εισβολή στην Κύπρο, το 1974, τη συνεχιζόμενη κατοχή του 40% του εδάφους της, την επεκτατική της πολιτική στο Αιγαίο, την πολιτική που αποσκοπεί στην «κοσοβοποίηση» της Θράκης, και τώρα με την πολιτική διεκδίκησης ρόλου προστάτη όλων των μουσουλμάνων που κατοικούν στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα να χάσουμε την πατρίδα μας χωρίς να μπορέσουμε να ρίξουμε ούτε μια ντουφεκιά, που λέει ο λόγος. Ιδιαίτερα αυτό ας το έχει υπ’ όψιν της η κ. Τασία και όλοι όσοι την ακολουθούν στον εθνοδιαλυτικό και εθνοκτόνο δρόμο της, αν και το έχουν δηλώσει ότι για όλους αυτούς δεν έχει καμία σημασία η λέξη πατρίδα και έθνος και ότι σ’ αυτά τα χώματα δικαιούνται να ζήσουν όλοι όσοι το επιλέξουν, απ’ όπου κι αν προέρχονται, όποιος και να τους στέλνει, όποιο σκοπό και αν εξυπηρετούν, εκουσίως ή όχι.

Η Ελλάδα τις μέρες αυτές γνωρίζει άλλη μια ταπείνωση και άλλον έναν μεγάλο εξευτελισμό. Οι ανεύθυνοι και ανίδρωτοι λαϊκιστές, εκείνοι που εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό πλασάροντάς του εν γνώσει τους και ενσυνειδήτως προεκλογικά κάθε είδους ψέμα, μόνο και μόνο για να καταλάβουν την εξουσία, τώρα υποκύπτουν στις πιέσεις των δανειστών και κατά τα φαινόμενα θα υπογράψουν μια συμφωνία η οποία θα κάνει το μέιλ Χαρδούβελη με να μοιάζει κυριολεκτικά με… ορντέβρ.

Και όπως φαίνεται από τη σχετική πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, η Ελλάδα θα συνεχίσει να σέρνεται και να παραμένει έρμαιο των δανειστών, όσο διατηρεί ένα παράλογα μεγάλο και κοστοβόρο κράτος, το οποίο, σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό συνταξιούχων σε σχέση με τους εργαζομένους, θα συνεχίσει να κρατάει αλυσοδεμένο το μέλλον του ελληνικού έθνους.

Να επανέλθουμε όμως στα των αμυντικών δαπανών, οι οποίες, κατά την άποψή μας, αποτελούν ίσως την κυριότερη αιτία της καταστροφικής πορείας της πατρίδας μας. Κι αυτό γιατί αυτές αποτέλεσαν το κύριο όχημα της διαφθοράς της πολιτικής ηγεσίας της χώρας επί δεκαετίες. Οι πολιτικοί, αντί να ενισχύσουν την εθνική αμυντική βιομηχανία, προτίμησαν να πληρώσουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένους προμηθευτές για να εξασφαλίσουν τη μίζα τους.

Όσον αφορά τις υπέρογκες αμυντικές δαπάνες, αν προσθέσει κανείς τα ποσά που δαπανήθηκαν από την πατρίδα μας πάνω από το μέσο όρο των χωρών του ΝΑΤΟ όλα αυτά τα χρόνια, θα διαπιστώσει ότι αυτές μπορεί να ισούνται με το μισό του δημοσίου χρέους – ίσως και περισσότερο.

Με άλλα λόγια, αν η Ελλάδα δεν αντιμετώπιζε την απειλή από την Τουρκία, σήμερα θα είχε ένα λιγότερο διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, ενώ θα ήταν ίσως πλουσιότερη και από την Ελβετία!

Γιατί κάναμε αυτήν την αναφορά, αυτές τις κρίσιμες στιγμές;

Κυρίως για δυο λόγους.

Ο ένας είναι για να αντιληφθούμε ότι αν δεν θεραπεύσουμε τις αιτίες, η Ελλάδα θα συνεχίσει να σέρνεται και να εξευτελίζεται διεθνώς για δεκαετίες. Και από δεξιούς και από αριστερούς, όπως γίνεται τους τελευταίους πέντε μήνες.

Ο άλλος είναι για να υπογραμμίσουμε ότι αν κατανοήσουμε τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και αν κάνουμε αυτά που πρέπει για να διεκδικήσουμε αυτό που δικαιούμαστε και μπορούμε να αποκτήσουμε, τότε ίσως να μην χρειάζεται τα επόμενα χρόνια να ξοδεύουμε περισσότερο από τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ στις αμυντικές δαπάνες.

Το πώς θα το δούμε στο επόμενο άρθρο μας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μέλη της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα ανοιχτά της Λέσβου (φωτ.: EPA / Erdam Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Το καλώδιο της Κάσου κάποιον θα «πνίξει»

13/09/2026 - 3:40μμ
Μέλη της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα ανοιχτά της Λέσβου (φωτ.: EPA / Erdam Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Μας οδηγούν σε «τεχνητή κρίση»;

12/09/2026 - 9:14πμ
Η Αγία Ελένη, έργο του Τσίμα ντα Κονελιάνο, 1495 (πηγή: artrenewal.org / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Δ’)

8/09/2026 - 3:57μμ
90ή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης με τιμώμενη χώρα την Ιαπωνία (φωτ.: EUROKINISSI / Θωμαή Αντωνιάδου)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί δεν κάνουν τη Θεσσαλονίκη δεύτερο εθνικό πόλο;

5/09/2026 - 9:50πμ
Πεζοναύτες πραγματοποιούν αμφίβια απόβαση κατά την άσκηση «Efes-2026», στις 3 Μαΐου 2026 (φωτ.:  Χ / @tcsavunma)
ΓΝΩΜΕΣ

Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης

4/09/2026 - 3:56μμ
(Φωτ.: kalhh / Pixabay)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Γ’)

1/09/2026 - 9:31πμ
Όπλα του PKK για την πυρά, στη συμβολική εκδήλωση που έγινε στο Βόρειο Ιράκ (φωτ.: Χ / Heme Sûr - KANAL8)
ΓΝΩΜΕΣ

Το  «κουρδικό στοίχημα» Ερντογάν-Μπαχστελί

30/08/2026 - 3:49μμ
Ο σταθμός «Νομαρχία» του μετρό Θεσσαλονίκης, ένας από τους πέντε νέους στην επέκταση της γραμμής προς την Καλαμαριά (φωτ.:  Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Ήρθε ο βασιλιάς στο χωριό

29/08/2026 - 9:49πμ
Ελληνικές συστοιχίες Patriot (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Κινήσεις στη σφαίρα του παραλόγου

28/08/2026 - 4:35μμ
(Φωτ.: pxhere.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Β’)

25/08/2026 - 9:58πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από την εκδήλωση μνήμης στον Άγιο Κωνσταντίνο Αγρινίου, στις 13 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας)

Αγρίνιο: «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να χαθεί η μνήμη» λέει ο προσφυγικός Άγιος Κωνσταντίνος

22 λεπτά πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρετά στρατιωτικά. Δουβλίνο, 12 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Neil Hall)

Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον πόλεμο με το Ιράν μετά τις ενδιάμεσες εκλογές

46 λεπτά πριν
Κόσμος συρρέει στην Αγία Τριάδα Νίκαιας, Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.; EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Γιώργος Μαζωνάκης: Ουρές στην Αγία Τριάδα Νίκαιας για το τελευταίο αντίο

1 ώρα πριν
Πομπή προς την Πλατεία Ελευθερίας της Πάτρας, στη μνήμη των Μικρασιατών της Καταστροφής. Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: thebest.gr)

Πάτρα: Μνήμη Μικρασίας στην Αγία Φωτεινή των προσφύγων

2 ώρες πριν
Δείγματα αίματος στο Κλινικό Κέντρο των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ – Φωτογραφία αρχείου (φωτ.: National Cancer Institute / Daniel Sone)

Καρκίνος και θρόμβωση: Αρτηριακά επεισόδια στο 8% των ασθενών διεθνούς μελέτης

2 ώρες πριν
«Σταυρίτες» 2026, ημέρα πρώτη. Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2026 στην Πλατεία Ευσταθιάδη στην Αργυρούπολη (φωτ.: Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης)

Αργυρούπολη: Οι «Σταυρίτες» έγιναν 20 – Από το ποντιακό πανηγύρι στο θέατρο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV