pontosnews.gr
Σάββατο, 7/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κυπριακό – Υψηλή στρατηγική και διακοινοτικές συνομιλίες

28/04/2015 - 9:00πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μετά από πολύμηνη διακοπή των διαπραγματεύσεων για επίλυση του χρονίζοντος Κυπριακού προβλήματος μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, οι συνομιλίες ξαναρχίζουν τον Μάιο.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών είχαν διακοπεί τον περασμένο Οκτώβριο ένεκα της άσκησης από την Τουρκία της στρατηγικής της καταναγκαστικής διπλωματίας και του εκφοβισμού, που είχε ως κύριο στόχο τη μεταβολή της κρατικής συμπεριφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με άλλα λόγια, ο στρατηγικός στόχος της Άγκυρας ήταν και είναι η παρεμπόδιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο τερματισμός δηλαδή των σεισμολογικών ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ποια είναι όμως τα παράθυρα ευκαιρίας-απειλών που διανοίγονται για την ελληνοκυπριακή πλευρά ενόψει της επανέναρξης των συνομιλίων; Και ποια είναι τα σημεία τρωτότητας της ελληνικής υψηλής στρατηγικής;

Εν πρώτοις πρέπει να σημειώσουμε την εκτίμησή μας ότι οι συνομιλίες θα συνεχίσουν να διεξάγονται επί τη βάσει δύο αντίπαλων βουλήσεων με αλληλοαποκλειόμενους στόχους, ασχέτως ποιος θα είναι ο συνομιλητής της τουρκοκυπριακής πλευράς. Πιο συγκεκριμένα, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει να εμμένει σε λύση συνομοσπονδιακής υφής, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά σε λύση ομοσπονδιακού χαρακτήρα.

Θεωρείται δεδομένο πως η Τουρκία θα συνεχίσει να συντηρεί τις ηγεμονικές τις βλέψεις για την Κύπρο, με αποτέλεσμα να συνεχίσει την προσπάθεια διατήρησης ηγεμονικού ελέγχου στις διατάξεις του νέου συντάγματος αν και εφόσον υπάρξει κατάληξη. Στο σχέδιο Ανάν π.χ. υπήρχε η ανησυχία ότι η Άγκυρα δεν θα ήλεγχε μόνο την κυβέρνηση της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας μέσω των εποίκων, αλλά και τους Ελληνοκύπριους μέσω του μηχανισμού εκτεταμένων εξουσιών της Γερουσίας επί των ομοσπονδιακών νόμων της Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι Ελληνοκύπριοι διαπραγματευτές πρέπει να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη. Η εκλογή Ακιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι μεν θετική λόγω της διαλλακτικότητας που επέδειξε στο παρελθόν και της ειλικρινούς πρόθεσής του για επίλυση του προβλήματος, αλλά όχι αρκετή από μόνη της για υπέρβαση του αδιεξόδου.

Η ελληνική-ελληνοκυπριακή στρατηγική απολαμβάνει της πρέπουσας διεθνούς νομιμοποίησης καθώς έχουν γίνει ήδη οι κινήσεις εξωτερικής εξισορρόπησης της τουρκικής απειλής-στρατηγικής, και αναφέρομαι συγκεκριμένα στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Η συμπερίληψη του Ισραήλ σε αυτήν τη συνεργασία δρα ως πολλαπλασιαστής ισχύος για την ελληνική πλευρά. Αυτό όμως από μόνο του δεν είναι αρκετό. Το ζητούμενο είναι η ενεργοποίηση όλων των διαστάσεων της υψηλής στρατηγικής (διπλωματία, διεθνής νομιμοποίηση, εσωτερική πολιτική, οικονομική διάσταση και στρατιωτική στρατηγική) με κύριο γνώμονα την εξεύρεση μια βιώσιμης-εφαρμόσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού.

Το τελευταίο σχέδιο του ΟΗΕ (σχέδιο Ανάν) πόρρω απείχε από το να ικανοποιεί αυτές τις παραμέτρους, και γι’ αυτό και απορρίφθηκε πριν από 11 χρόνια από τη συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού ελληνισμού. Οι Ελληνοκύπριοι δεν απέρριψαν την λύση, αλλά την συγκεκριμένη λύση.

Ποια είναι όμως τα σημεία τρωτότητας της ελληνικής υψηλής στρατηγικής;

Αρχικά πρέπει να επισημάνουμε τις διαφωνίες των ελληνοκυπριακών κομμάτων για το περιεχόμενο της λύσης. Τα κόμματα δεν έχουν καταλήξει σε μια κοινή συνισταμένη συμφωνίας για το τι λύση επιδιώκουν.

Συγκεκριμένα, τα δυο μεγάλα κόμματα (ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ) έχουν διαφωνίες για το είδος της ομοσπονδίας που επιδιώκουν. Απόψεις για εγκαθίδρυση «ισχυρής ομοσπονδίας» και «χαλαρής ομοσπονδίας» βρέθηκαν στον δημόσιο διάλογο κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2013.

Επιπρόσθετα, τα μικρότερα κόμματα είτε εγείρουν διαφωνίες για τη διζωνικότητα της λύσης, είτε απορρίπτουν εξολοκλήρου το ομοσπονδιακό σύστημα. Αυτές οι διαφορές μεταξύ των κομμάτων αναπόδραστα θα ανασυρθούν στην επιφάνεια κατά τη διαπραγμάτευση δημιουργώντας πρόβλημα στην ελληνική διαπραγματευτική τακτική και στρατηγική. Την ίδια ώρα, οι διαφορετικές αυτές προσεγγίσεις θα επηρεάσουν και την κοινή γνώμη, στην οποία προφανώς θα επικρατήσει σύγχυση.

Ερχόμαστε τώρα στην εσωτερική νομιμοποίηση, δηλαδή το βαθμό στήριξης που ο λαός θα προσδώσει στην όλη διαδικασία. Οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν διαπαιδαγωγηθεί σε κουλτούρα ομοσπονδίας, με την πλειοψηφία να αγνοεί τις κύριες παραμέτρους της ομοσπονδίας ως συστήματος πολιτειακής οργάνωσης. Υπάρχει επίσης ισχυρή τάση στο εσωτερικό της Κύπρου για απόρριψη της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνοκυπριακή στρατηγική δεν μπορεί να εναποθέσει τις ελπίδες της στη στρατιωτική στρατηγική γιατί σε αυτή υπερισχύει η Τουρκία. Αυτό που πρέπει να κάνει είναι να ενεργοποιήσει τη διπλωματική διάσταση και την παράμετρο της διεθνούς νομιμοποίησης με στόχο να πλήξει την τουρκική υψηλή στρατηγική στο κέντρο βάρους της και να την κάμψει.

Μην διαφεύγει της προσοχής μας ότι οι επαναστατημένοι Έλληνες κατά τον οκταετή αγώνα τους για Ανεξαρτησία (1821-1829) μειονεκτούσαν στο στρατιωτικό-επιχειρησιακό επίπεδο. Ωστόσο, επειδή κατάφεραν και επικράτησαν στα άλλα επίπεδα της υψηλής στρατηγικής, ανάγκασαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία να δεχτεί μια ελεύθερη Ελλάδα. Αυτό πρέπει να κάνουμε κι εμείς οι Ελληνοκύπριοι. Να αναγκάσουμε την Τουρκία να αποδεχτεί μια ελεύθερη Κύπρο, απαλλαγμένη από στρατούς κατοχής.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EPA/ Gailan Haji)
ΓΝΩΜΕΣ

«Παιχνίδια» με τους Κούρδους

6/03/2026 - 3:46μμ
«Ο πειρασμός». Ανάγλυφο βασισμένο σε έργο του Ραφαήλ (πηγή: Metropolitan Museum of Art / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη νηστεία (Μέρος Β’)

3/03/2026 - 9:58πμ
Ο πρέσβης ε.τ. Selim Kuneralp (πηγή: YouTube/ Serbestiyet)
ΓΝΩΜΕΣ

Εξ ιδίων τα βέλη

1/03/2026 - 5:35μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/stokpic-692575/)
ΓΝΩΜΕΣ

Η τριγωνομετρία στη γεωπολιτική

28/02/2026 - 5:54μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ίδιο τραπέζι με τον Αντώνη Σαμαρά, στη Μεσσηνία. Παρασκευή 21 Απριλίου 2023 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΓΝΩΜΕΣ

Ποιος έχει δίκιο στη σύγκρουση Σαμαρά-Μητσοτάκη

28/02/2026 - 9:33πμ
Ο Αδάμ και η Εύα στον Παράδεισο (εικόνα ζωγραφισμένη σε κυψέλη. Πηγή: Μελισσοκομικό Μουσείο Radovljic / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη νηστεία (Μέρος Α’)

24/02/2026 - 9:31πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA/ Turkish Defense Ministry)
ΓΝΩΜΕΣ

Τούρκος ξηλώνει τη «Γαλάζια Πατρίδα»

22/02/2026 - 3:47μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ (φωτ.: Facebook / The White House)
ΓΝΩΜΕΣ

Παγκόσμια αμερικανική δικτατορία;

21/02/2026 - 9:25πμ
Τζαμπατίστα Πιτόνι, «Το θαύμα των άρτων και των ιχθύων», περ. 1725. Λάδι σε καμβά. National Gallery of Victoria, Μελβούρνη
ΓΝΩΜΕΣ

Στους πέντε άρτους (Μέρος Γ’)

17/02/2026 - 12:14μμ
Ο δεκανέας Hazel Wood (δεξιά) χαιρετά στρατιωτικά προτού παραλάβει ξύλινα κιβώτια που περιείχαν τα λείψανα Αμερικανών στρατιωτών, κατά τη διάρκεια τελετής επαναπατρισμού αγνοουμένων (MIA), στις 10 Ιουνίου 1996, στο αεροδρόμιο του Ανόι. 

Το Ανόι παρέδωσε στις ΗΠΑ, τα υποτιθέμενα λείψανα επτά αγνοουμένων. Τα λείψανα, τοποθετημένα σε φέρετρα καλυμμένα με την αμερικανική σημαία, μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στη Χαβάη για να γίνει η ταυτοποίησή τους (φωτ. αρχείου: Hoang Dinh NAM)
ΓΝΩΜΕΣ

Θα ξανακάνουν λάθος οι ΗΠΑ;

14/02/2026 - 10:11πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Euroleague: Συνέχισε το σερί του επί του Παναθηναϊκού ο Ολυμπιακός

6 ώρες πριν
Καπνός υψώνεται πάνω από το κέντρο της Τεχεράνης μετά από αεροπορικό πλήγμα (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)

Ιράν: «Νόμιμοι στόχοι» οι ευρωπαϊκές χώρες που θα βοηθήσουν ΗΠΑ και Ισραήλ

6 ώρες πριν
Στο κέντρο ο μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας Αχμέντ αλ Σάραα σε παλιότερη συνάντησή του στη Δαμασκό με αντιπροσωπεία του ΟΗΕ (φωτ.: EPA/Mohammed Al Rifai)

Reuters: Η τουρκική ΜΙΤ ζήτησε βοήθεια από τη βρετανική ΜΙ6 στην προστασία του Σύρου προέδρου Σάραα – Διαψεύδει η Τουρκία

7 ώρες πριν
Σκίτσο του Βύρωνα Απτόσογλου για τα αμελέ ταμπουρού, από το βιβλίο του Γ.Ν. Λαμψίδη «Τοπάλ Οσμάν»

Μαρτυρία Θεόδωρου Γρηγοριάδη: Γραφήκαμε στα αμελέ ταπουρού γιατί πεινούσαμε και θα πεθαίναμε

8 ώρες πριν
Πλήθη Ιρανών αψήφησαν τις ισραηλινές επιθέσεις και βγήκαν στους δρόμους για την προσευχή της Παρασκευής για να τιμήσουν τη μνήμη του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ (φωτ.EPA/Abedin Taherkenareh)

ΗΠΑ: Οι επιχειρήσεις στο Ιράν θα ολοκληρωθούν σε 4-6 εβδομάδες – Νέα ιρανικά πλήγματα εναντίον του Ισραήλ

8 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Verein der Griechen aus Pontos in Wiesbaden, Mainz und Umgebung)

Ποντιακό και λαϊκό γλέντι με τον «Πόντο» του Wiesbaden και του Mainz

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign