pontosnews.gr
Κυριακή, 8/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στα Κοιμητήρια Καλαμαριάς γιόρτασαν με τους νεκρούς

19/04/2015 - 6:02μμ
Στα Κοιμητήρια Καλαμαριάς γιόρτασαν με τους νεκρούς
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι κρυστάλλινες φωνές των γυναικών, χρωματισμένες με νότες συγκίνησης, έδωσαν ζωή στα Κοιμητήρια της Καλαμαριάς. Ντυμένες με μαύρα κοστούμια, άσπρα πουκάμισα και γαλάζια μαντίλια, και με τη συνοδεία της λύρας, οι γυναίκες μέλη της Αδελφότητας Κρωμναίων Καλαμαριάς αφιέρωσαν στους Πόντιους νεκρούς, τα αγαπημένα τους πρόσωπα που βρίσκονται εκεί ενταφιασμένα αλλά και σε όλους όσοι χάθηκαν στον Πόντο, τα τραγούδια «Αναστορώ τα παλαιά» και «Την πατρίδα μ’ έχασα». Το μεγάλο τραπέζι με τα ποικίλα εδέσματα ήταν ήδη στημένο. Η μέρα του γλεντιού μαζί με τους νεκρούς, στους τόπους αιώνιας κατοικίας, αναβίωσε για μία ακόμη χρονιά!

Πιστή στο ετήσιο ραντεβού της την Κυριακή του Θωμά η Αδελφότητα Κρωμναίων Καλαμαριάς, αναβίωσε το πανάρχαιο ποντιακό έθιμο «’Σ σα ταφία». Κάτω από τη γαλήνια ηρεμία των κυπαρισσιών και δίπλα σε μαρμάρινους τάφους, Πόντιες και Πόντιοι έψαλλαν επιμνημόσυνη δέηση, τραγούδησαν και έστησαν ένα μεγάλο τραπέζι με κόκκινα τραπεζομάντιλα για να φάνε και να γλεντήσουν μαζί με τους δικούς τους κεκοιμημένους.

«Το έθιμο ανάγεται στην εποχή του Ομήρου, και στον Πόντο γιορταζόταν τη Δευτέρα μετά την Κυριακή του Θωμά. Επειδή όμως σήμερα οι δουλειές πιέζουν, το αναβιώνουμε την Κυριακή του Θωμά. Κάνουμε ένα γεύμα “’σ σα ταφία” μαζί με τους συγγενείς και τους φίλους μας», είπε, παρουσιάζοντας το έθιμο, η Μαρίκα Βιοπούλου, η ψυχή της Αδελφότητας. Η ίδια θυμήθηκε και τον εκλιπόντα μητροπολίτη Καλαμαριάς, ο οποίος βρίσκονταν ανελλιπώς στα Κοιμητήρια της Καλαμαριάς τη συγκεκριμένη μέρα από το 1974.

Πιροσκί, σιρόν, τυρόπιττες, σπανακόπιτες, τσουρέκια, κόκκινα αυγά, κέικ, ντολμαδάκια και όποιο άλλο έδεσμα αγαπούσαν εν ζωή οι νεκροί ετοίμασαν κι έφεραν στο τραπέζι οι γυναίκες. Όλα καταναλώθηκαν σε κλίμα γιορτής και γλεντιού, όπως επιτάσσει το έθιμο.

«Σήμερα εδώ, δίπλα στους τάφους, γιορτάζουμε την ανάσταση των δικών μας ανθρώπων. Είναι ένα έθιμο που το κρατάμε από την αλησμόνητη πατρίδα», τόνισε ο πρόεδρος της Αδελφότητας Τάσος Αντωνιάδης. «Με τον τρόπο αυτό αισθανόμαστε ότι έχουμε τους νεκρούς κοντά μας, ότι είμαστε όλοι μαζί αυτήν τη μέρα. Δείχνουμε ότι τους έχουμε στην καρδιά μας. Όχι μόνο τους δικούς μας ανθρώπους, αλλά και αυτούς που χάθηκαν στον Πόντο», ανέφερε από την πλευρά της η Αθηνά Σίκου.

Ολοήμερο γλέντι

Τις ιστορίες που της έλεγε η γιαγιά της, για την αναβίωση του εθίμου στον Πόντο, θυμήθηκε στο τραπέζι η Πιπίνα Βιοπούλου.

»Θεωρούσαν ότι εκείνη την ημέρα οι νεκροί βρίσκονταν δίπλα τους. Είχε το γλέντι μία όψη που δεν τη βρίσκεις σε νεκροταφεία», είπε η Π. Βιοπούλου.

Πρώτη φορά συμμετείχε στο έθιμο η Ιορδάνα Νικολαΐδου, και ήταν εμφανέστατα συγκινημένη από την εμπειρία. «Το βίωσα με πολύ συναίσθημα, συγκίνηση και δέος. Συμμετείχα πρώτη φορά και χαίρομαι όταν γίνονται αυτά, για να παραδειγματίζονται οι νέοι και να μαθαίνουν τα έθιμά μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από το εξώφυλλο της κασέτας «Divâne Âşık Gibi». Κυκλοφόρησε από την Kalan Müzik το 2001 (πηγή: turkudostlari.net)
ΠΟΝΤΟΣ

Maçkalı Hasan Tunç, ένας από τους κορυφαίους εκφραστές της λύρας της Ματσούκας

8/02/2026 - 8:27μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Διαμαντίδης, Βαμβακίδης, Μουμουλίδης: Τρεις Πόντιοι της τέχνης –κι ένα «Ροδάφ’νον»– σε μια σκηνή

8/02/2026 - 8:32πμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακό γλέντι με ψυχή και παράδοση στη Μεταμόρφωση

7/02/2026 - 11:44μμ
Το φέρετρο με τη σορό του Γιώργου Παρχαρίδη, μετά το τέλος της νεκρώσιμης ακολουθίας. Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2026 (πηγή: LiveΜedia)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιώργος Παρχαρίδης: Μιλούσε στις καρδιές και ένωσε τους Πόντιους – Τελευταίο αντίο

7/02/2026 - 4:43μμ
Καρτ ποστάλ του προηγούμενου αιώνα με άποψη της Σινώπης
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Κυριακίτσας Κοτζακίδη: Πέντε-έξι μέρες μονάχα καρύδια τρώγαμε

7/02/2026 - 1:37μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»: Νέο Διοικητικό Συμβούλιο – Σταθερά στο τιμόνι η Σοφία Σαββίδου

7/02/2026 - 12:28μμ
(Φωτ.: LiveMedia)
ΠΟΝΤΟΣ

Θεσσαλονίκη: Οι Πόντιοι αποχαιρετούν τον Γιώργο Παρχαρίδη – Παρακολουθήστε τη νεκρώσιμη Ακολουθία από το ναό της Αγίας Σοφίας

7/02/2026 - 11:03πμ
Στην εκδήλωση της ΠΟΕ για τη 19η Μαΐου του 2013 (φωτ.: EUROKINISSI / Φανή Τρυψάνη. Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιώργος Παρχαρίδης: Στην Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης η νεκρώσιμος Ακολουθία – Στο Πρωτοχώρι το ύστατο χαίρε

6/02/2026 - 10:00μμ
Ξεριζωμένοι Πόντιοι στην αποβάθρα της Τραπεζούντας περιμένουν να επιβιβαστούν σε πλοία για να έρθουν στην Ελλάδα (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΟΝΤΟΣ

Σπουδαστήριο Ποντιακής Ιστορίας και Πολιτισμού: Ένας κύκλος σεμιναρίων με θεσμική φιλοδοξία

6/02/2026 - 6:33μμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Διαβατών «Αλέξανδρος Υψηλάντης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Σύλλογος Ποντίων Διαβατών «Αλέξανδρος Υψηλάντης» έκοψε βασιλόπιτα και εύχεται «Καλοχρονίαν και καλοτυχίαν»

6/02/2026 - 11:24πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Super League: Σκόνταψε στο «Βικελίδης» ο ΠΑΟΚ

17 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Pontian Brotherhood of SA Inc.)

Οι Πόντιοι της Νότιας Αυστραλίας χόρεψαν για την Κύπρο

45 λεπτά πριν
Από το εξώφυλλο της κασέτας «Divâne Âşık Gibi». Κυκλοφόρησε από την Kalan Müzik το 2001 (πηγή: turkudostlari.net)

Maçkalı Hasan Tunç, ένας από τους κορυφαίους εκφραστές της λύρας της Ματσούκας

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Davis Cup: Νίκη στο διπλό και «αγκαλιά» με την πρόκριση η Εθνική

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σεραφείμ Καραμβαλάσης)

Super League: Πέρασε με τεσσάρα από τις Σέρρες η ΑΕΚ – Ο ΟΦΗ φρέναρε τον Λεβαδειακό

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Greek Basketball League: Άνετες νίκες για Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign