pontosnews.gr
Δευτέρα, 21/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

To Charlie Hebdo και η ασύμμετρη απειλή της τρομοκρατίας

14/01/2015 - 9:00πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τα διπλά τρομοκρατικά κτυπήματα στο Παρίσι και τα περιστατικά ομηρίας που ακολούθησαν, με αποτέλεσμα το θάνατο 17 ανθρώπων, συγκλόνισαν τη διεθνή κοινή γνώμη και κατέδειξαν πόσο ευάλωτες είναι τελικά οι ευρωπαϊκές κοινωνίες απέναντι σε φαινόμενα διεθνικής τρομοκρατίας. Η ισλαμική τρομοκρατία αποτελεί μια ασύμμετρη απειλή η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να σκορπίσει τον τρόμο και τον πανικό στις Δυτικές κοινωνίες. Με όρους στρατηγικής, η τρομοκρατία είναι η τακτική που μετέρχονται αδύναμοι, μη κρατικοί δρώντες, οι οποίοι επιχειρούν να επιβάλουν δυσανάλογο κόστος σε πιο ισχυρούς αντίπαλους, τους οποίους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν σε κατά μέτωπο επίθεση.

Τρομοκρατία, σύμφωνα με έναν ευσύνοπτο ορισμό: «είναι η εσκεμμένη δημιουργία και εκμετάλλευση του φόβου μέσω της βίας ή της απειλής χρήσης βίας προς επιδίωξη πολιτικής αλλαγής».

Πιο αναλυτικά, η τρομοκρατία εμπίπτει στη στρατηγική της «έμμεσης προσέγγισης», η οποία χαρακτηρίζεται από τον προμελετημένο σχεδιασμό του κτυπήματος, τον στρατηγικό αιφνιδιασμό και την προσπάθεια αποδιάρθρωσης του αντιπάλου τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε φυσικό επίπεδο. Με άλλα λόγια, ο αιφνιδιάζων επιχειρεί να πιάσει εξ απήνης τον αιφνιδιαζόμενο, να του επιβάλει δυσανάλογο κόστος και να καρπωθεί συγκεκριμένα πολιτικά οφέλη.

Η τρομοκρατία μπορεί να λάβει διάφορες μορφές. Διακρίνεται σε αυτήν που επιχειρεί αλλαγή του πολιτικού-οικονομικού συστήματος (π.χ. οργάνωση «17 Νοέμβρη»), αλλά και σε αυτήν που καταφεύγουν ή κατέφυγαν διάφορα εθνικά κινήματα με σκοπό την προαγωγή της εθνικής τους αυτοδιάθεσης (π.χ. Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης [PFLP] ή η εβραϊκή τρομοκρατική οργάνωση Stern Gang, η οποία έδρασε στην υπό βρετανική εντολή Παλαιστίνη τη δεκαετία του 1940). Αυτού του είδους η τρομοκρατία στοχεύει, εκτός από τις ένοπλες ομάδες του αντιπάλου, τον άμαχο πληθυσμό, ενώ το PFLP τη δεκαετία του 1970 προέβη σε σειρά αεροπειρατειών για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για το Παλαιστινιακό ζήτημα.

Στην περίπτωση της ισλαμικής τρομοκρατίας, ο εχθρός είναι οι Δυτικές κοινωνίες και το αξιακό τους σύστημα, το οποίο θεωρείται ασυμβίβαστο με την ισλαμική θεώρηση για το κράτος και τις σχέσεις του με τους πολίτες, τους οποίους θεωρούν απίστους (κουφρ).

Η «Αραβική άνοιξη», που τελικά έγινε «Αραβικός χειμώνας», κυοφόρησε και γέννησε το τέρας, τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι διαδίδουν το ιδεολόγημά τους προς χιλιάδες επίδοξους τρομοκράτες – έτοιμους να σκοτώσουν και να σκοτωθούν στο όνομά του. Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους θεωρούν τις Δυτικές κοινωνίες προέκταση του πολέμου που διεξάγουν στη Συρία και το Ιράκ. Με τις ενέργειές τους οι ισλαμιστές τρομοκράτες στο Παρίσι επιχείρησαν να διχάσουν τη γαλλική κοινωνία, να υπονομεύσουν τις σχέσεις χριστιανών και μουσουλμάνων και να στρατεύσουν και άλλους τρομοκράτες.

Οι δυο δράστες στην εφημερίδα Charlie Hebdo δήλωσαν την ταύτισή τους με την Αλ Κάιντα, ενώ την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στο εβραϊκό παντοπωλείο ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό ο τρομοκράτης ανέφερε ότι ήθελε να προστατεύσει τους Παλαιστινίους από τους Εβραίους.

Πέραν των μέτρων πρόληψης και καταστολής του φαινομένου, πρέπει η διεθνής κοινότητα να κοιτάξει προς μερικά από τα γενεσιουργά αίτιά του. Ας μην ξεχνάμε ότι ένας από τους λόγους που ο αρχιτρομοκράτης Οσάμα Μπιν Λάντεν επικαλέστηκε για την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στους δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη ήταν η πολιτική των ΗΠΑ όσον αφορά την αραβοϊσραηλινή διένεξη.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μαχητής των Χούθι φρουρεί διαδήλωση κατά της Σαουδικής Αραβίας στη Σαναά, ενώ χιλιάδες υποστηρικτές του κινήματος διαμαρτύρονται για τη σαουδαραβική στρατιωτική επέμβαση, εν μέσω κλιμάκωσης των συγκρούσεων κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα και το Μπαμπ ελ Μαντέμπ (φωτ.: EPA / Yahya Arhab)
ΓΝΩΜΕΣ

Θέλει αρετή και τόλμη

20/09/2026 - 3:31μμ
Yδρόγειος σφαίρα (φωτ.: Pixabay / Mark Robinson)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε κρίσιμη καμπή ο πλανήτης

18/09/2026 - 4:08μμ
Η παραβολή των Δέκα Παρθένων σε τοιχογραφία της μονής Αγίου Νικολάου Φιλανθρωπηνών (πηγή: antifono.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους ΙΙ (Μέρος Α’)

15/09/2026 - 9:27πμ
Μέλη της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα ανοιχτά της Λέσβου (φωτ.: EPA / Erdam Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Το καλώδιο της Κάσου κάποιον θα «πνίξει»

13/09/2026 - 3:40μμ
Μέλη της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα ανοιχτά της Λέσβου (φωτ.: EPA / Erdam Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Μας οδηγούν σε «τεχνητή κρίση»;

12/09/2026 - 9:14πμ
Η Αγία Ελένη, έργο του Τσίμα ντα Κονελιάνο, 1495 (πηγή: artrenewal.org / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Δ’)

8/09/2026 - 3:57μμ
90ή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης με τιμώμενη χώρα την Ιαπωνία (φωτ.: EUROKINISSI / Θωμαή Αντωνιάδου)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί δεν κάνουν τη Θεσσαλονίκη δεύτερο εθνικό πόλο;

5/09/2026 - 9:50πμ
Πεζοναύτες πραγματοποιούν αμφίβια απόβαση κατά την άσκηση «Efes-2026», στις 3 Μαΐου 2026 (φωτ.:  Χ / @tcsavunma)
ΓΝΩΜΕΣ

Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης

4/09/2026 - 3:56μμ
(Φωτ.: kalhh / Pixabay)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Γ’)

1/09/2026 - 9:31πμ
Όπλα του PKK για την πυρά, στη συμβολική εκδήλωση που έγινε στο Βόρειο Ιράκ (φωτ.: Χ / Heme Sûr - KANAL8)
ΓΝΩΜΕΣ

Το  «κουρδικό στοίχημα» Ερντογάν-Μπαχστελί

30/08/2026 - 3:49μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Μικρασιατών Κοζάνης)

Κοζάνη: Στη νέα πλατεία Μικράς Ασίας τιμήθηκε η Ημέρα Μνήμης των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής

17 λεπτά πριν
(Φωτ.: Ιωάννης Παππάς/Facebook)

Ρόδος: Με τιμή και συγκίνηση η Ημέρα Μνήμης για τους Έλληνες της Μικράς Ασίας

41 λεπτά πριν
(Φωτ.: Αρχείο Μαριλένας Καραντινινή)

Με το ποδήλατο από τη Δανία στο Λιτόχωρο: Το ταξίδι των 3.500 χιλιομέτρων της Μαριλένας Καραντινινή

1 ώρα πριν
Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη θα υπογραφεί η συμφωνία Δανίας, ΗΠΑ και Γροιλανδίας (φωτ. αρχείου: EPA / Justin Lane)

ΗΠΑ, Δανία και Γροιλανδία ετοιμάζονται να υπογράψουν συμφωνία για την ασφάλεια στην Αρκτική

2 ώρες πριν
Συγγενείς των αδικοχαμένων θυμάτων στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη (φωτ.: Λεωνίδας Τζέκας /EUROKINISSI)

Δίκη για τα Τέμπη: Συγκλονίζουν οι καταθέσεις των συγγενών των θυμάτων

2 ώρες πριν
Το κτήριο της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, στο κέντρο της Κατερίνης (φωτ.: Facebook / Κώστας Παπουτσίδης)

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Την Κυριακή ο αγιασμός για τη νέα πολιτιστική χρονιά

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV