pontosnews.gr
Σάββατο, 8/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

To Charlie Hebdo και η ασύμμετρη απειλή της τρομοκρατίας

14/01/2015 - 9:00πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τα διπλά τρομοκρατικά κτυπήματα στο Παρίσι και τα περιστατικά ομηρίας που ακολούθησαν, με αποτέλεσμα το θάνατο 17 ανθρώπων, συγκλόνισαν τη διεθνή κοινή γνώμη και κατέδειξαν πόσο ευάλωτες είναι τελικά οι ευρωπαϊκές κοινωνίες απέναντι σε φαινόμενα διεθνικής τρομοκρατίας. Η ισλαμική τρομοκρατία αποτελεί μια ασύμμετρη απειλή η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να σκορπίσει τον τρόμο και τον πανικό στις Δυτικές κοινωνίες. Με όρους στρατηγικής, η τρομοκρατία είναι η τακτική που μετέρχονται αδύναμοι, μη κρατικοί δρώντες, οι οποίοι επιχειρούν να επιβάλουν δυσανάλογο κόστος σε πιο ισχυρούς αντίπαλους, τους οποίους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν σε κατά μέτωπο επίθεση.

Τρομοκρατία, σύμφωνα με έναν ευσύνοπτο ορισμό: «είναι η εσκεμμένη δημιουργία και εκμετάλλευση του φόβου μέσω της βίας ή της απειλής χρήσης βίας προς επιδίωξη πολιτικής αλλαγής».

Πιο αναλυτικά, η τρομοκρατία εμπίπτει στη στρατηγική της «έμμεσης προσέγγισης», η οποία χαρακτηρίζεται από τον προμελετημένο σχεδιασμό του κτυπήματος, τον στρατηγικό αιφνιδιασμό και την προσπάθεια αποδιάρθρωσης του αντιπάλου τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε φυσικό επίπεδο. Με άλλα λόγια, ο αιφνιδιάζων επιχειρεί να πιάσει εξ απήνης τον αιφνιδιαζόμενο, να του επιβάλει δυσανάλογο κόστος και να καρπωθεί συγκεκριμένα πολιτικά οφέλη.

Η τρομοκρατία μπορεί να λάβει διάφορες μορφές. Διακρίνεται σε αυτήν που επιχειρεί αλλαγή του πολιτικού-οικονομικού συστήματος (π.χ. οργάνωση «17 Νοέμβρη»), αλλά και σε αυτήν που καταφεύγουν ή κατέφυγαν διάφορα εθνικά κινήματα με σκοπό την προαγωγή της εθνικής τους αυτοδιάθεσης (π.χ. Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης [PFLP] ή η εβραϊκή τρομοκρατική οργάνωση Stern Gang, η οποία έδρασε στην υπό βρετανική εντολή Παλαιστίνη τη δεκαετία του 1940). Αυτού του είδους η τρομοκρατία στοχεύει, εκτός από τις ένοπλες ομάδες του αντιπάλου, τον άμαχο πληθυσμό, ενώ το PFLP τη δεκαετία του 1970 προέβη σε σειρά αεροπειρατειών για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για το Παλαιστινιακό ζήτημα.

Στην περίπτωση της ισλαμικής τρομοκρατίας, ο εχθρός είναι οι Δυτικές κοινωνίες και το αξιακό τους σύστημα, το οποίο θεωρείται ασυμβίβαστο με την ισλαμική θεώρηση για το κράτος και τις σχέσεις του με τους πολίτες, τους οποίους θεωρούν απίστους (κουφρ).

Η «Αραβική άνοιξη», που τελικά έγινε «Αραβικός χειμώνας», κυοφόρησε και γέννησε το τέρας, τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι διαδίδουν το ιδεολόγημά τους προς χιλιάδες επίδοξους τρομοκράτες – έτοιμους να σκοτώσουν και να σκοτωθούν στο όνομά του. Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους θεωρούν τις Δυτικές κοινωνίες προέκταση του πολέμου που διεξάγουν στη Συρία και το Ιράκ. Με τις ενέργειές τους οι ισλαμιστές τρομοκράτες στο Παρίσι επιχείρησαν να διχάσουν τη γαλλική κοινωνία, να υπονομεύσουν τις σχέσεις χριστιανών και μουσουλμάνων και να στρατεύσουν και άλλους τρομοκράτες.

Οι δυο δράστες στην εφημερίδα Charlie Hebdo δήλωσαν την ταύτισή τους με την Αλ Κάιντα, ενώ την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στο εβραϊκό παντοπωλείο ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό ο τρομοκράτης ανέφερε ότι ήθελε να προστατεύσει τους Παλαιστινίους από τους Εβραίους.

Πέραν των μέτρων πρόληψης και καταστολής του φαινομένου, πρέπει η διεθνής κοινότητα να κοιτάξει προς μερικά από τα γενεσιουργά αίτιά του. Ας μην ξεχνάμε ότι ένας από τους λόγους που ο αρχιτρομοκράτης Οσάμα Μπιν Λάντεν επικαλέστηκε για την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στους δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη ήταν η πολιτική των ΗΠΑ όσον αφορά την αραβοϊσραηλινή διένεξη.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Χρήστος Στυλιανίδης  όταν ήταν υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας   (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Κώστας Τσιρώνης)
ΓΝΩΜΕΣ

Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις

7/11/2025 - 5:40μμ
Ο Ιησούς και οι δέκα παρθένες σε εικονογράφηση κώδικα που φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (πηγή: getarchive.net)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους (Μέρος Β’)

4/11/2025 - 9:44πμ
Συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση Ερντογάν-Μερτς στην Άγκυρα, 30 Οκτωβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Necati Savas)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί σχέσεων Γερμανίας-Τουρκίας

3/11/2025 - 10:50πμ
(Εικ. αρχείου)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι σχέσεις Αγγλίας-Τουρκίας

31/10/2025 - 4:31μμ
Η παραβολή των Δέκα Παρθένων διά χειρός της Ιρλανδής ζωγράφου Phoebe Anna Traquair, 1852-1936 (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους (Μέρος Α’)

28/10/2025 - 9:34πμ
Οπαδοί του Τουφάν Ερχιουρμάν, ο οποίος κέρδισε τον εκλεκτό του Ερντογάν στα Κατεχόμενα (φωτ.: EPA / Birol Bebek)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί η Τουρκία ανησυχεί για την Κύπρο

26/10/2025 - 3:38μμ
Είσοδος του βασιλιά Γεωργίου Α' στην πόλη της Θεσσαλονίκης, το 1912 (πηγή: Ρωμαΐδης-Zeitz/ benaki.org/ΦΑ_9_949)
ΓΝΩΜΕΣ

Θεσσαλονίκη: Από την απελευθέρωση στην εγκατάλειψη

25/10/2025 - 9:59πμ
Μεγάλη η χαρά του Γερμανού ΥΠΕΞ Γιόχαν Βάντεφουλ στη συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, στις 17 Οκτωβρίου, στην Άγκυρα (φωτ.: EPA/ TURKISH FOREIGN MINISTRY PRESS OFFICE HANDOUT)
ΓΝΩΜΕΣ

Η γερμανική αθλιότητα…

24/10/2025 - 4:12μμ
(Φωτ.: pickpik.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Εις προσοχήν των… αρμοδίων

19/10/2025 - 2:32μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΓΝΩΜΕΣ

Πού χρειάζεται επανεξέταση η εξωτερική πολιτική

18/10/2025 - 8:44πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εικόνα από τη συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου «Φορολογική μεταρρύθμιση για το δημογραφικό και τη μεσαία τάξη - Μέτρα στήριξης για την κοινωνία και την οικονομία» (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)

Βουλή: Εγκρίθηκε το φορολογικό νομοσχέδιο – 160 βουλευτές ψήφισαν «υπέρ» και 84 «κατά»

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Euroleague: «Καθάρισε» στην τέταρτη περίοδο ο Ολυμπιακός

4 ώρες πριν
Η Άννα Πετροχείλου επί το έργον, σε φωτ. της ΕΣΕ. Στο φόντο ένα από τα «παιδιά» της, το σπήλαιο Κουτούκι στην Παιανία (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Άννα Μινάρδου-Πετροχείλου: Η Σμυρνιά που φώτισε τα ελληνικά σπήλαια – Η πρώτη Ελληνίδα που ανέβηκε στις κορυφές του Ολύμπου και των Άλπεων

4 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Ελενη Τριανταφυλλιδου)

Ο «Ακρίτας» θα ζωντανέψει την ποντιακή παράδοση στο Βούπερταλ

5 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας)

Σκούρτα Βοιωτίας: Άνδρας βρέθηκε δεμένος και απανθρακωμένος μέσα σε ΙΧ

5 ώρες πριν
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με ένα μικρό Ποντιόπουλο στη διάρκεια των εκδηλώσεων της 19ης Μαΐου (φωτ.: facebook/Νίκος Χριστοδουλίδης - Nikos Christodoulides)

Κύπρος: Πώς θα τιμώνται οι Ημέρες μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μ. Ασίας στις σχολικές τάξεις

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign