pontosnews.gr
Δευτέρα, 16/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η ποντιακή παράδοση ζωντανή στο μακρινό Βίτιαζεβο της Ρωσίας (βίντεο)

27/09/2014 - 10:40πμ
Η ποντιακή παράδοση ζωντανή στο μακρινό Βίτιαζεβο της Ρωσίας (βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Παραδοσιακό ποντιακό χαρακτήρα διατηρεί το χωριό Βίτιαζεβο της Περιφέρειας Κουμπάν της Νότιας Ρωσίας. Εκεί βρέθηκε ο συνεργάτης του pontos-news.gr Βασίλης Τσενκελίδης* για να προβάλει τη ζωντανή ποντιακή παράδοση των Ελλήνων. Τα τραγούδια που παίχτηκαν και τα ανέκδοτα που λέχτηκαν σο ρωμαίικον παρακάθ’ της οικογένειας του Ευθύμιου Παπαδόπουλου αποτυπώθηκαν στην κάμερα και το φακό του συνεργάτη μας. 

Τα παιδιά των Ελλήνων που εξακολουθούν να μένουν στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, από τη γέννησή τους ανασαίνουν τον αέρα του Πόντου.

Παρά το γεγονός ότι ζουν σε ξενόγλωσσο περιβάλλον, από μικροί οι Πόντιοι μιλάνε και τραγουδούν ποντιακά, κρούγνε την κεμεντζέ και χορεύουν τους παραδοσιακούς χορούς. Οι Πόντιοι του Εύξεινου Πόντου είναι οργανωμένοι στους συλλόγους και τις ομοσπονδίες, αλλά είναι οι αρχές και η παράδοση στην οικογένεια που κρατούν ζωντανό τον πολιτισμό τους. Στο παραδοσιακό χωριό Βίτιαζεβο ζουν παραδοσιακοί παππούδες και γιαγιάδες, και ευτυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις πατριωτικά σκεπτόμενοι πατεράδες και μανάδες. 

Το ποντιακό παρακάθ’
Τον Αύγουστο βρέθηκα στην αυλή του σπιτιού του Ευθύμιου και της Αγάπης Παπαδόπουλου (κεντρική φωτογραφία). Ο Ευθύμιος είναι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές της ποντιακής λύρας και το εργαστήριό του είναι γεμάτο από τα υπό κατασκευή παραδοσιακά μουσικά όργανα του Πόντου. Όταν η λύρα πάρει μορφή, ο μάστορας καμαρώνει!


Ο Ευθύμιος Παπαδόπουλος στο εργαστήρι του

Εκτός από τον Ευθύμιο, στην οικογένεια έμαθε να παίζει την ποντιακή λύρα ο γιος του Λάζαρος. Τραγουδίστριες με καριέρα στην Ελλάδα είναι και οι δύο κόρες του, Ευδοκία και Μαρία. 

Ο Λάζαρος πήρε τη θέση του στο στρωμένο ποντιακό τραπέζι και ξεκίνησε να κινεί το δοξάρι. Πίσω του, στον εξωτερικό τοίχο του σπιτιού, ήταν καρφωμένες δύο σημαίες. Όπως συνηθίζεται στα ανατολικά παράλια του Εύξεινου Πόντου, η μια από αυτές είναι η κίτρινη με τον μαύρο αετό και η άλλη η γαλανόλευκη. 

Οι παραδοσιακές ποντιακές μελωδίες δεν σταματούσαν να ηχούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Η λύρα συνέχεια άλλαζε χέρια. Μια την έπαιζε ο Λάζαρος, μια ο πατέρας του ο Ευθύμιος. Δεν άφηναν την ευκαιρία να βάλουν την πινελιά τους και οι γείτονες που ήρθαν στον γνώριμο ήχο της κεμεντζέ. Έπαιξαν και τραγούδησαν ο Αλέκος Πετρίδης και ο αδελφός του ο Ανέστης με το παράξενο, αλλά γνωστό σε όλη την περιφέρεια, παρατσούκλι «Ντουσμάν». Ύστερα, τη σκυτάλη πήραν ο αδελφός του Ευθύμιου, Γιάννης Παπαδόπουλος, και ο νεότερος της παρέας, ο Γιάννης Σταφιονίδης. 

Ελλάδα – Πόντος – Ρωσία 
Οι Παπαδοπουλέοι αυτό το καλοκαίρι οικογενειακώς διέσχισαν την απόσταση από την Ελλάδα στη Ρωσία μέσω του Πόντου. Επισκέφτηκαν τον φίλο τους τον Αντέμ Εκίζ στο χωριό Σουρμενέ στα ποντιακά βουνά. Όλοι στο τραπέζι μαγεύτηκαν από το βίντεο ενός όμορφου πρωινού στον ορεινό Πόντο. Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος έπαιζε και ο Αντέμ τραγουδούσε το γνωστό τραγούδι «Την πατρίδα μ’ έχασα, έκλαψα και πόνεσα…». Η συγκίνηση έφερε και άλλες αναμνήσεις. Τα άσματα των Ποντίων κουβαλούν μέσα τους τον πόνο για τη χαμένη ευτυχία πολλών γενεών. 


Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος (δεξιά) με τον Αντέμ Εκίζ

Αργά τη νύχτα φύγαμε για το Κράσνονταρ με τους Πόντιους φίλους Σεργκέι Ντεμτίροφ και Καρίνα Μπόικο, μαγεμένοι από την ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε στην αυλή του Ευθύμιου του κατασκευαστή ποντιακής λύρας που επέλεξε για άλλη μια φορά να κατοικήσει στο χωριό των παππούδων του στο Βίτιαζεβο, αφήνοντας στην Ελλάδα συγγενείς και φίλους. 

*Ο Βασίλης Τσενκελίδης είναι ιστορικός και δημοσιογράφος.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από τη «στέψη» στην Παλαγία Αλεξανδρούπολης (φωτ.: Facebook / Γιώργος Γκουντινάκης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένας ποντιακός γάμος από τα παλιά στην Παλαγία Αλεξανδρούπολης

16/06/2025 - 2:18μμ
Στιγμιότυπο από εκδήλωση της ΟΣΕΠΕ στο Βερολίνο (φωτ.: Facebook /
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η ΟΣΕΠΕ απαντά: Διαστρεβλώθηκε η δήλωση της Αναστασίας Ντικ, καμία συγγνώμη από τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων

16/06/2025 - 11:15πμ
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Το παραθέρισμα στα Κοτύωρα – Το θέρετρο που διάλεγαν Έλληνες, Αρμένιοι και Τούρκοι

16/06/2025 - 10:16πμ
Εικόνα από τις αρχές του 20ού αιώνα, έξω από χάνι του Γεσίρογλη ή Γεσίρογλου στην Τραπεζούντα (φωτ.: facebook.com/ groups/Zafer Duran/ TRABZONDAN ESİNTİLER)
ΠΟΝΤΟΣ

Η φιλοξενία στον Πόντο ήταν μοναδική και θύμιζε αρχαία Ελλάδα – Ένα βράδυ στα Αμπέλια Τραπεζούντας

15/06/2025 - 9:16μμ
Το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ποντίων Νταχάου στο θερινό φεστιβάλ που διοργάνωσε ο σύλλογος Bürgertreff-Ost (φωτ.: Facebook / Angeliki Koune)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Γερμανία: Ποντιακός ήχος και βήματα σε φεστιβάλ στην πόλη Νταχάου

15/06/2025 - 4:09μμ
Στιγμιότυπο από την 5η πατινάδα στον Σταυρό Θεσσαλονίκης (φωτ.: Facebook / Βιβή Κουρτίδου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η 5η πατινάδα ξεσήκωσε τον Σταυρό Θεσσαλονίκης, με 11 συλλόγους και πολλή… φασαρία

15/06/2025 - 1:56μμ
Στιγμιότυπο από την εμφάνιση του χορευτικού τμήματος της «Τερψιθέας» (φωτ.: YouTube)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Όλα τα βλέμματα στο χορευτικό τμήμα της «Τερψιθέας»

14/06/2025 - 9:56μμ
Στιγμιότυπο από το 1ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην Καστοριά (πηγή: ΣΠοΣ Δυτικής Μακεδονίας & Ηπείρου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

2ο Παιδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην Καστοριά – Δείτε το live

14/06/2025 - 8:10μμ
(Φωτ.: facebook / ΠΜΣ Παλαγίας «Ο Μέγας Αλέξανδρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο «Μέγας Αλέξανδρος» Παλαγίας ταξίδεψε τον Πόντο στη Σαμοθράκη

14/06/2025 - 12:56μμ
Ο ποταμός Ίρις (Yeşilırmak) στην Αμάσεια (φωτ: Ahmet Keles /commons. wikimedia.org)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποτάμια και παραπόταμοι έδιναν ζωή στον Πόντο, ήταν τα φυσικά, πολιτικά αλλά και φυλετικά σύνορα

14/06/2025 - 9:35πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook.com/elpnaousas)

7η χρονιά «Οι Λύρες στις Πηγές» από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας

5 λεπτά πριν
Η είσοδος της έδρας του Συμβουλίου της ΕΕ (φωτ.: European Union)

Η ΕΕ συσκέπτεται για τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή

37 λεπτά πριν
Κωνσταντίνος Καλλιγιαννάκης, ιδιοκτήτης καταστήματος ΟΠΑΠ επί της Λεωφ. Λοχαγού Χρονοπούλου 52, στον Άλιμο (φωτ.: ΟΠΑΠ)

Νέα οικογένεια λαχνών ΣΚΡΑΤΣ «24 ΜΗΝΕΣ ΤΥΧΗ»

1 ώρα πριν
Φωτιά στο Άνω Σούλι Μαραθώνα, Δευτέρα 16 Ιουνίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Δημόπουλος)

Μεγάλη φωτιά στο Άνω Σούλι Μαραθώνα – Μήνυμα από το 112 για εκκένωση

2 ώρες πριν
Η Κλαυδία στον ημιτελικό της EUROVISION (φωτ.: EBU / Sarah Louise Bennett)

Η Εύξεινος Λέσχη Αθηνών τιμά την Κλαυδία με μια μεγάλη εκδήλωση

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από τη «στέψη» στην Παλαγία Αλεξανδρούπολης (φωτ.: Facebook / Γιώργος Γκουντινάκης)

Ένας ποντιακός γάμος από τα παλιά στην Παλαγία Αλεξανδρούπολης

2 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign