pontosnews.gr
Τετάρτη, 22/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Νόμπελ του τρελού επιστήμονα 2014: Οι αστείες, τρελές ή απλά άχρηστες ανακαλύψεις

19/09/2014 - 3:20μμ
Νόμπελ του τρελού επιστήμονα 2014: Οι αστείες, τρελές ή απλά άχρηστες ανακαλύψεις
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Απονεμήθηκαν τα Βραβεία Ig σε μια τελετή που έγινε στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Στη φωτογραφία ο τελετάρχης, Μαρκ ‘Αμπραχαμς, με το βραβείο ανά χείρας. 

Ονομάζονται και «Νόμπελ του τρελού επιστήμονα» και ξεκίνησαν ως μια σοβαρή παρωδία των «κανονικών» βραβείων Νόμπελ που απονέμονται εντός του Οκτωβρίου. Τα βραβεία Ig, όπως είναι ο επίσημος τίτλος, κάθε χρόνο αναδεικνύουν τις πιο αστείες, εξεζητημένες, τρελές ή απλώς άχρηστες ανακαλύψεις. Η τελετή βράβευσης διοργανώνεται εδώ και 24 χρόνια από το επιστημονικό χιουμοριστικό περιοδικό Annals of Improbable Research και φιλοξενείται με καθ’ όλα σοβαρό τρόπο από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. 

«Πρώτα γελάς και μετά σκέφτεσαι», είναι το σύνθημα των τρελο-Νόμπελ τα οποία εξελίσσονται σταδιακά σε όλο και πιο δημοφιλή με τους επιστήμονες να κάνουν πια έρευνες έχοντας «στο μάτι» το συγκεκριμένο βραβείο αφού δεν έχουν πολλές ελπίδες για το κανονικό Νόμπελ. 

Κάθε χρόνο κατατίθενται περίπου 9.000 υποψηφιότητες κυρίως από τρίτους και όχι από τους ερευνητές. Μόλις το 10-20% των ερευνών είναι αυτό-προτάσεις και οι οποίες σπάνια κερδίζουν. «Αυτό συμβαίνει, επειδή συνήθως προσπαθούν να είναι μόνο αστείοι, ενώ εκείνοι που νικάνε, μάλλον δεν ξεκινούν με αυτό το σκεπτικό, αλλά συνειδητοποιούν αργότερα ότι τελικά η έρευνά τους έχει και μια αστεία διάσταση», λέει ο εκδότης του περιοδικού  Μαρκ ‘Αμπραχαμς. 

Η μπανανόφλουδα τους χάρισε το Βραβείο Φυσικής

Ανάμεσα στους φετινούς νικητές ξεχωρίζει η βράβευση μιας ιαπωνικής ομάδας με το Βραβείο Φυσικής. Ο καθηγητής Κιγιόσι Μαμπούτσι και οι υπόλοιποι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κιτασάτο εξήγησαν γιατί γλιστράμε όταν πατάμε μία μπανανόφλουδα ενώ δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο με τη φλούδα του μήλου ή του πορτοκαλιού. Για όσους ενδιαφέρονται, έχει να κάνει με τη διαφορά τριβής μεταξύ των διαφορετικών φρούτων. 

Προκειμένου να φτάσουν στο συμπέρασμα αυτό οι ερευνητές έκαναν πειράματα με ανθρώπους που συνεχώς γλιστρούσαν στο πάτωμα. Οι μετρήσεις τους έδειξαν ότι όταν πατούσαν τη μπανανόφλουδα το πόδι θα γλιστρήσει αν η κάθετός του σχηματίζει γωνία με το πάτωμα μεγαλύτερη από 3,8 μοίρες. Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι η φλούδα του μήλου έχει τριβή 60% μεγαλύτερη από τη μπανανόφλουδα, γι’ αυτό γλιστράει πολύ λιγότερο.

Μελέτησαν ζώα, πήραν βραβείο

Το φετινό τρελο-Νόμπελ Βιολογίας ανήκει στον Τσέχο Βλαστιμίλ Χαρτ του Πανεπιστημίου Επιστημών Υγείας της Τσεχίας για την ανακάλυψή του ότι όταν οι σκύλοι κάνουν την… ανάγκη τους, για άγνωστους λόγους, προτιμούν να ευθυγραμμίζουν τον άξονα του σώματός τους με τις γραμμές βορρά – νότου του γεωμαγνητικού πεδίου της Γης.

Από την άλλη μεριά, οι γάτες χάρισαν στον επίσης Τσέχο Γιάροσλαβ Φλεγκρ του Πανεπιστημίου του Καρόλου το Βραβείο Δημόσιας Υγείας. Η έρευνά του είχε να κάνει με το κατά πόσο είναι επικίνδυνο για την ψυχική υγεία του ανθρώπου να έχει στο σπίτι του μια γάτα.

Τρελο-Νόμπελ για τη δημιουργική λογιστική και για τους υπναράδες

Ανάμεσα στους επιστήμονες που βραβεύτηκαν και ένα Ινστιτούτο που πήρε βραβείο για τη δημιουργικότητα του! Το φετινό Βραβείο Οικονομικών ανήκει επάξια στο Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Ιταλίας το οποίο ανακοίνωσε ότι στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας θα συμπεριλαμβάνονται πλέον και τα έσοδα από την πορνεία, τα ναρκωτικά και το λαθρεμπόριο.

Το Βραβείο Ψυχολογίας ανήκει στον Αυστραλό Πήτερ Γιόνασον του Πανεπιστημίου του Δυτικού Σίδνεϋ για την έρευνά του με αντικείμενο όσους αργούν συστηματικά να σηκωθούν από το κρεβάτι. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της πρόκειται για ανθρώπους, κατά μέσο όρο, πιο ναρκισσιστές, πιο επιρρεπείς στη χειραγώγηση των άλλων και με περισσότερα ψυχοπαθητικά στοιχεία στην προσωπικότητά τους, σε σχέση με όσους ξυπνάνε νωρίς το πρωί.

Τέχνες, αρκτική επιστήμη, διατροφολογία

Το Βραβείο Τεχνών το κέρδισε η Ιταλίδα Μαρίνα ντε Τομάζο του Πανεπιστημίου του Μπάρι για την ανακάλυψη ότι οι άνθρωποι νιώθουν μεγαλύτερο πόνο από ένα λέιζερ, όταν βλέπουν έναν άσχημο πίνακα από ό,τι έναν όμορφο.

Το Βραβείο Αρκτικής Επιστήμης κοσμεί πλέον το γραφείο του Νορβηγού Εϊγκίλ Ράιμερς του Πανεπιστημίου του Όσλο. Αντικείμενο της μελέτης του ήταν η αντίδραση των ταράνδων όταν βλέπουν ανθρώπους ντυμένους σαν πολικές αρκούδες.

Τέλος η Ισπανίδα  Ραχήλ Ρούμπιο που μελέτησε την αξιοποίηση των βακτηρίων, που περιέχονται στα κόπρανα των παιδιών, ως προβιοτικών για την παραγωγή λουκάνικων κέρδισε το Βραβείο Διατροφολογίας. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ανδροειδές ρομπότ της Honor συμμετέχει στον δεύτερο ημιμαραθώνιο ανθρώπων και ανθρωποειδών στο Πεκίνο, στις 19 Απριλίου 2026. Κατέκτησε την πρώτη θέση καταγράφοντας εντυπωσιακή επίδοση (φωτ.: EPA / Andres Martinez Casares)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πεκίνο: Ανδροειδή ρομπότ προσπέρασαν ανθρώπους σε ημιμαραθώνιο – Θεαματικό τεχνολογικό άλμα μέσα σε έναν χρόνο

19/04/2026 - 2:05μμ
Ο Reid Wiseman και ο Jeremy Hansen (φωτ.: NASA / Bill Ingalls)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

NASA: Οι αστροναύτες της αποστολής «Artemis II» επέστρεψαν στη Γη – Η εντυπωσιακή στιγμή της προσθαλάσσωσης

11/04/2026 - 10:32πμ
Το φαινόμενο «Earthset» όπως καταγράφηκε από το παράθυρο του διαστημόπλοιου Orion (φωτ.: NASA)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αθέατη πλευρά της Σελήνης: Η στιγμή που η Γη «δύει» – Οι εικόνες που αλλάζουν όσα ξέραμε

7/04/2026 - 6:05μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Artemis II: Η ιστορική τροχιά γύρω από τη Σελήνη και η επιστροφή μετά από 406.000 χλμ.

7/04/2026 - 11:52πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ιωάννα Καρδαρά)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Παγκόσμια διάκριση για την ελληνική Τεχνητή Νοημοσύνη: Στα 100 κορυφαία έργα της UNESCO τρεις ελληνικές πρωτοβουλίες

5/04/2026 - 10:19πμ
Φωτογραφία της Γης που τράβηξε ο διοικητής της αποστολής Artemis II Ριντ Γουάιζμαν, από το παράθυρο της κάψουλας Orion στις 2 Απριλίου 2026, μετά την ολοκλήρωση της τροχιάς προς τη Σελήνη (φωτ.: NASA / EPA / Reid Wiseman)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η Γη όπως δεν την έχουμε ξαναδεί – Οι πρώτες εικόνες από το Artemis II καθηλώνουν τους αστροναύτες

4/04/2026 - 3:51μμ
Άνδρας κοιτάζει το κινητό του (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Οθόνες, social media και AI: Πόσο χρόνο περνάμε online και τι κόστος έχει για σώμα, νου και σχέσεις

4/04/2026 - 11:22πμ
Μέλος της ομάδας SpaceDot κρατά στα χέρια του τον νανοδορυφόρο PeakSat, στο στάδιο της κατασκευής του (φωτ. αρχείου: facebook/SpaceDot)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΑΠΘ: Εκτοξεύτηκε στο διάστημα ο νανοδορυφόρος PeakSat – Δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από φοιτητές

30/03/2026 - 8:15μμ
Ανασκαφές στο βραχώδες καταφύγιο Tourtoirac στη Γαλλία, όπου βρέθηκαν τρία λείψανα Νεάντερταλ που αναλύθηκαν στη μελέτη (φωτ.: Πανεπιστήμιο του Τίμπιγκεν/ Credit: Luc Doyon)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Χαρούλα Φωτιάδου: Ελληνίδα ερευνήτρια ρίχνει φως σε ένα από τα μεγαλύτερα προϊστορικά αινίγματα, την εξαφάνιση των Νεάντερταλ

29/03/2026 - 2:28μμ
Από αριστερά, ο Αδριανός Γολέμης, ο Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Κωνσταντίνος Καράντζαλος (φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αρχίζει την εκπαίδευση αστροναυτών ο πρώτος Έλληνας που θα συμμετάσχει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος

23/03/2026 - 6:50μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: marinetraffic.com / Brian Kushner)

Μέση Ανατολή: Φορτηγό πλοίο ελληνικών συμφερόντων χτυπήθηκε από πυρά περιπολικού του Ιράν ανοιχτά του Ομάν

12 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Μητσοτάκης: Επιστρέφουμε το πλεόνασμα στην κοινωνία

38 λεπτά πριν
H επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας Λάουρα Κοβέσι, σήμερα κατά την έξοδό της από το υπουργείο Δικαιοσύνης   (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/ EUROKINISSI)

ΟΠΕΚΕΠΕ: Συμφωνία Κοβέσι-Φλωρίδη για τη διαχείριση δικογραφιών με πολιτικά πρόσωπα

1 ώρα πριν
Η Έξοδος του Μεσολογγίου, 1826. Επιχρωματισμένη ακουατίντα – Μουσείο Μπενάκη

Σικάγο: Τιμητική εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: pixabay.com/photos/445160/)

«World Disco Soup Day»: Με ποντιακή κουζίνα και disco ρυθμούς η πρώτη μεγάλη γιορτή κατά της σπατάλης τροφίμων στην Καλαμαριά

2 ώρες πριν
Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι (φωτ. αρχείου: EPA/ANDY RAIN)

Βρετανία: Στρατιωτικός σχεδιασμός 30 χωρών για την ασφάλεια στα Στενά του Ορμούζ

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign