pontosnews.gr
Τετάρτη, 11/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Κυψέλη, ένα ποντιακό χωριό του Αγρινίου, γλεντάει (βίντεο)

18/08/2014 - 12:05μμ
Η Κυψέλη, ένα ποντιακό χωριό του Αγρινίου, γλεντάει (βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Κάτοικοί του και φίλοι γιόρτασαν ποντιακά στις εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου.

Η αναβίωση της γιορτής της Παναγίας σε πολλά μέρη της Ελλάδας φέρνει κάθε χρόνο χιλιάδες ανθρώπους στα πανηγύρια που στήνονται και στα πιο μικρά χωριά της νέας πατρίδας. Στους Έλληνες του Πόντου το προσκύνημα στη Σουμελά ήταν θρησκευτικό καθήκον και ο κόσμος ξεκινούσε με κάρα και ζώα για να φτάσει την ημέρα της Κοιμήσεως στο Μελά.

Στην Ελλάδα πια, οι άνθρωποι έγιναν ένα για να γιορτάσουν σε όλη την επικράτεια. Στη Σφήνα Αγρινίου, ή Κυψέλη όπως είναι το σημερινό της όνομα, ο κόσμος τίμησε την εορτή της Παναγίας με γλέντι ποντιακό.

Στο «πανοΰρ»
Κάθε χρόνο έχει καθιερωθεί το βράδυ της Παναγίας να γίνεται μια εκδήλωση, ένα «πανοΰρ» όπως λέμε και στα ποντιακά. Τα τελευταία χρόνια τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου ο Γιάννης Σαλωμίδης, μόνιμος κάτοικος του χωριού, με τη βοήθεια νέων που βαδίζουν στα βήματά του.

Στη φετινή εκδήλωση που έγινε έξω από την εκκλησία του χωριού συμμετείχε πλήθος κόσμου. Έπαιξαν νταούλι ο Γιάννης Σαλωμίδης, ο οποίος τραγούδησε κιόλας, και ο Θανάσης Πανανάκης. Λύρα έπαιξε ο Νίκος Ταφιάδης.

Ιδιαίτερο χρώμα και ύφος έδωσε η 16χρονη Βασιλική Αστρεινίδου με καταγωγή από το Μπαμπαλιό (γειτονικό ποντιακό χωριό) που έπαιξε λύρα και τραγούδησε. Η Βασιλική είναι μαθήτρια στο μουσικό σχολείο Θεσσαλονίκης και έχει δάσκαλο στη λύρα τον γνωστό και καταξιωμένο λυράρη Γιώργο Πουλατζακλή. Όλα δείχνουν ότι ένα νέο ταλέντο ξετυλίγεται.

Το γλέντι έγινε υπό το άγρυπνο βλέμμα των μεγαλύτερων του χωριού, που βλέποντας τους νέους να συνεχίζουν την παράδοση των προγόνων τους χαμογελούσαν με ικανοποίηση. Το γλέντι κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και μετά το τέλος του όλοι μαζί οι κάτοικοι του χωριού βοήθησαν για τον καθαρισμό του χώρου και ανανέωσαν το ραντεβού τους για του χρόνου την ίδια μέρα.

Η ιστορία του χωριού
Πόντιοι πρόσφυγες από τις περιοχές Τιβάν και Κοτύλια Κερασούντος, ξεριζωμένοι μετά τη Γενοκτονία, κατέληξαν σε τούτη την περιοχή το 1923. Στην αρχή δημιούργησαν μια προσωρινή εγκατάσταση σε ένα σημείο λίγο πιο πέρα από το σημερινό χωριό, όπου έσπευσαν να ανεγείρουν την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. Το 1929 οι πρόσφυγες, με τη βοήθεια του κράτους που τους παραχώρησε κατοικίες και κομμάτια γης, ξεκίνησαν από το μηδέν τη ζωή τους στη νέα τους πατρίδα και έφτιαξαν ένα νέο χωριό με το όνομα Σφήνα.

Υπάρχουν δύο εκδοχές για την ονομασία του χωριού. Η πρώτη λέει ότι πιθανόν το όνομα του χωριού να προήλθε από ένα βράχο που υπάρχει στο βουνό, εκεί δίπλα, το οποίο μοιάζει με σφήνα. Η δεύτερη λέει ότι προήλθε από το «σφήνωμα» των κατοίκων στην περιοχή. Πολλά χρόνια αργότερα, το 1986, το χωριό μετονομάστηκε σε Κυψέλη.

Το 2009 με ενέργειες του ιερέα του χωριού πατέρα Αναστάσιου έφθασε στο χωριό ακριβές αντίγραφο της ιερής εικόνας της Παναγίας Σουμελά. Την εικόνα υποδέχτηκε σύσσωμο το χωριό αλλά και πλήθος πιστών από τις γύρω περιοχές, μιας και ήταν πρωτοφανές το γεγονός αφού το ακριβές αντίγραφο της εικόνας είναι το μοναδικό στην ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και από τα λίγα παγκοσμίως.

Από τότε κάθε Δεκαπενταύγουστο τιμάται η Παναγία Σουμελά με Εσπερινό την παραμονή και θεία λειτουργία και περιφορά της εικόνας ανήμερα της Παναγίας. Η περιφορά γίνεται από ζιπκοφόρους νέους του χωριού.


Στιγμιότυπο από το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου

Κείμενο-Φωτογραφίες: Θοδωρής Μακρίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί, ή πλέον Ελευθέριος Παρχαρίδης με φωτογραφία των Πόντιων προγόνων του (φωτ.: anixneuseis.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Ελλάδα απελαύνει για δεύτερη φορά τον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί

11/02/2026 - 12:19πμ
(Φωτ.: Μέριμνα Ποντίων Κυριών)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών τίμησε τις ρίζες της – Η εντυπωσιακή εκδήλωση στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

10/02/2026 - 8:45μμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Μαγούλας και Περιχώρων)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Μαγούλας και Περιχώρων: Ο ηθοποιός Γιώργος Ματαράγκας έκοψε τη βασιλόπιτα και ευχήθηκε μία δημιουργική χρονιά

10/02/2026 - 8:34πμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σε καθαρόαιμο ποντιακό γλέντι εξελίχθηκε ο ετήσιος χορός του Συλλόγου Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος»

9/02/2026 - 11:00μμ
Ο Στάθης Ευσταθιάδης συναντά τον Βησσαρίωνα στη Νυρεμβέρη
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

50 χρόνια Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης: Υποτροφία μεταπτυχιακών σπουδών, «Μνήμη Στάθη Ευσταθιάδη»

9/02/2026 - 10:32μμ
Δημητριάδης Οδυσσέας  - Cover Image
ΠΟΝΤΟΣ

Αφιέρωμα στον Πόντιο μαέστρο Οδυσσέα Δημητριάδη από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

9/02/2026 - 10:04μμ
(Εικ.: facebook / Τεμέτερον - Σύλλογος Ποντίων Αμμοχώστου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Σύλλογος Ποντίων Αμμοχώστου «Τεμέτερον» τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

9/02/2026 - 8:40μμ
Πεθερά και νύφε στο κελάρι, διά χειρός Χρήστου Δημάρχου
ΠΟΝΤΟΣ

«Σ’ ωβά και σην παστουρμάν απάν πάει»: Μαζί με την ελληνική γλώσσα τιμάμε και την ποντιακή διάλεκτο, με ένα ανέκδοτο από το 1938

9/02/2026 - 4:57μμ
Στιγμιότυπο από παλιότερο μνημόσυνο στον ανδριάντα του Ευκλείδη Κουρτίδη, του παλικαριού της Σάντας (φωτ.: facebook/Basil Sakellarides)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο διοικητικό συμβούλιο στην «Επτάκωμο Σάντα»

9/02/2026 - 12:42μμ
(Φωτ.: facebook.com / epona.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΕΠΟΝΑ: Η ποντιακή νεολαία της Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση και εκλογή νέου ΔΣ

9/02/2026 - 12:04μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: The Greek Herald)

Ο Ελληνοαυστραλός πολιτικός Steve Georganas τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στη Βουλή των Αντιπροσώπων στην Αυστραλία

28 λεπτά πριν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα (φωτ. αρχείου: EPA/Necati Savas)

Τουρκία: Μίνι ανασχηματισμός τα μεσάνυχτα από τον Ερντογάν – Αντικατέστησε τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στην Άγκυρα το 2024 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)

Με στόχο τη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας η σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Με νεφώσεις, βροχές και άνοδο θερμοκρασίας θα κυλήσει η Τετάρτη

2 ώρες πριν
Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί, ή πλέον Ελευθέριος Παρχαρίδης με φωτογραφία των Πόντιων προγόνων του (φωτ.: anixneuseis.gr)

Η Ελλάδα απελαύνει για δεύτερη φορά τον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί

10 ώρες πριν
Αστυνομικοί ελέγχουν τα κουτιά με τα λαθραία τσιγάρα (φωτ.: Ελληνική Αστυνομία)

Κύκλωμα λαθραίων τσιγάρων: Δύο προφυλακίσεις, εννέα ελεύθεροι υπό όρους – Ανά μήνα έβγαζαν 8 εκατομμύρια τσιγάρα και 5 εκατ. ευρώ κέρδος

11 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign