pontosnews.gr
Τετάρτη, 20/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Κυψέλη, ένα ποντιακό χωριό του Αγρινίου, γλεντάει (βίντεο)

18/08/2014 - 12:05μμ
Η Κυψέλη, ένα ποντιακό χωριό του Αγρινίου, γλεντάει (βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Κάτοικοί του και φίλοι γιόρτασαν ποντιακά στις εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου.

Η αναβίωση της γιορτής της Παναγίας σε πολλά μέρη της Ελλάδας φέρνει κάθε χρόνο χιλιάδες ανθρώπους στα πανηγύρια που στήνονται και στα πιο μικρά χωριά της νέας πατρίδας. Στους Έλληνες του Πόντου το προσκύνημα στη Σουμελά ήταν θρησκευτικό καθήκον και ο κόσμος ξεκινούσε με κάρα και ζώα για να φτάσει την ημέρα της Κοιμήσεως στο Μελά.

Στην Ελλάδα πια, οι άνθρωποι έγιναν ένα για να γιορτάσουν σε όλη την επικράτεια. Στη Σφήνα Αγρινίου, ή Κυψέλη όπως είναι το σημερινό της όνομα, ο κόσμος τίμησε την εορτή της Παναγίας με γλέντι ποντιακό.

Στο «πανοΰρ»
Κάθε χρόνο έχει καθιερωθεί το βράδυ της Παναγίας να γίνεται μια εκδήλωση, ένα «πανοΰρ» όπως λέμε και στα ποντιακά. Τα τελευταία χρόνια τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου ο Γιάννης Σαλωμίδης, μόνιμος κάτοικος του χωριού, με τη βοήθεια νέων που βαδίζουν στα βήματά του.

Στη φετινή εκδήλωση που έγινε έξω από την εκκλησία του χωριού συμμετείχε πλήθος κόσμου. Έπαιξαν νταούλι ο Γιάννης Σαλωμίδης, ο οποίος τραγούδησε κιόλας, και ο Θανάσης Πανανάκης. Λύρα έπαιξε ο Νίκος Ταφιάδης.

Ιδιαίτερο χρώμα και ύφος έδωσε η 16χρονη Βασιλική Αστρεινίδου με καταγωγή από το Μπαμπαλιό (γειτονικό ποντιακό χωριό) που έπαιξε λύρα και τραγούδησε. Η Βασιλική είναι μαθήτρια στο μουσικό σχολείο Θεσσαλονίκης και έχει δάσκαλο στη λύρα τον γνωστό και καταξιωμένο λυράρη Γιώργο Πουλατζακλή. Όλα δείχνουν ότι ένα νέο ταλέντο ξετυλίγεται.

Το γλέντι έγινε υπό το άγρυπνο βλέμμα των μεγαλύτερων του χωριού, που βλέποντας τους νέους να συνεχίζουν την παράδοση των προγόνων τους χαμογελούσαν με ικανοποίηση. Το γλέντι κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και μετά το τέλος του όλοι μαζί οι κάτοικοι του χωριού βοήθησαν για τον καθαρισμό του χώρου και ανανέωσαν το ραντεβού τους για του χρόνου την ίδια μέρα.

Η ιστορία του χωριού
Πόντιοι πρόσφυγες από τις περιοχές Τιβάν και Κοτύλια Κερασούντος, ξεριζωμένοι μετά τη Γενοκτονία, κατέληξαν σε τούτη την περιοχή το 1923. Στην αρχή δημιούργησαν μια προσωρινή εγκατάσταση σε ένα σημείο λίγο πιο πέρα από το σημερινό χωριό, όπου έσπευσαν να ανεγείρουν την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. Το 1929 οι πρόσφυγες, με τη βοήθεια του κράτους που τους παραχώρησε κατοικίες και κομμάτια γης, ξεκίνησαν από το μηδέν τη ζωή τους στη νέα τους πατρίδα και έφτιαξαν ένα νέο χωριό με το όνομα Σφήνα.

Υπάρχουν δύο εκδοχές για την ονομασία του χωριού. Η πρώτη λέει ότι πιθανόν το όνομα του χωριού να προήλθε από ένα βράχο που υπάρχει στο βουνό, εκεί δίπλα, το οποίο μοιάζει με σφήνα. Η δεύτερη λέει ότι προήλθε από το «σφήνωμα» των κατοίκων στην περιοχή. Πολλά χρόνια αργότερα, το 1986, το χωριό μετονομάστηκε σε Κυψέλη.

Το 2009 με ενέργειες του ιερέα του χωριού πατέρα Αναστάσιου έφθασε στο χωριό ακριβές αντίγραφο της ιερής εικόνας της Παναγίας Σουμελά. Την εικόνα υποδέχτηκε σύσσωμο το χωριό αλλά και πλήθος πιστών από τις γύρω περιοχές, μιας και ήταν πρωτοφανές το γεγονός αφού το ακριβές αντίγραφο της εικόνας είναι το μοναδικό στην ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και από τα λίγα παγκοσμίως.

Από τότε κάθε Δεκαπενταύγουστο τιμάται η Παναγία Σουμελά με Εσπερινό την παραμονή και θεία λειτουργία και περιφορά της εικόνας ανήμερα της Παναγίας. Η περιφορά γίνεται από ζιπκοφόρους νέους του χωριού.


Στιγμιότυπο από το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου

Κείμενο-Φωτογραφίες: Θοδωρής Μακρίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

19η Μαΐου 2026: Η κεντρική εκδήλωση της ΠΟΕ μέσα από φωτογραφίες και βίντεο του Pontos News

20/05/2026 - 9:10πμ
ΠΟΝΤΟΣ

Γενοκτονία των Ποντίων: Ξεφυλλίστε το ειδικό ένθετο με σπάνια ντοκουμέντα και ξένες μαρτυρίες

20/05/2026 - 8:50πμ
Η βροχή δεν στάθηκε εμπόδιο: Το «G» της μνήμης φώτισε τη Βουλή των Ελλήνων για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων (φωτ.: Γραφείο Τύπου και Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης / Δημήτρης Κλεάνθους)
ΠΟΝΤΟΣ

Μέσα στη βροχή φωταγωγήθηκε η Βουλή για τη Γενοκτονία των Ποντίων – Το «G» φώτισε το Σύνταγμα

19/05/2026 - 11:32μμ
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας από ψηλά (πηγή: Facebook / Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs)
ΠΟΝΤΟΣ

Τουρκική πρόκληση για τη Γενοκτονία των Ποντίων – «Σταματήστε να εκμεταλλεύεστε την ιστορία»

19/05/2026 - 10:40μμ
Στιγμιότυπο από την πορεία προς το τουρκικό προξενείο, μετά την εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην πλατεία Αγίας Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Νάσος Σιμόπουλος/ EUROKINISSI)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Θεσσαλονίκη βροντοφώναξε για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – Ανυποχώρητος αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση

19/05/2026 - 10:18μμ
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Σύνταγμα: Από τη Βουλή στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη – Η μνήμη έγινε ξανά διεκδίκηση για τη Γενοκτονία των Ποντίων

19/05/2026 - 9:04μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Σουρμένων)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μνήμη και προσευχή στα Σούρμενα για τις 353.000 ψυχές του ποντιακού ελληνισμού

19/05/2026 - 8:49μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Βουλή: Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για την 107η επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων

19/05/2026 - 6:48μμ
Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Βλάχος)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Χάρης Δούκας: Ως ελάχιστο χρέος προχωράμε στη δημιουργία Μνημείου Γενοκτονίας στην Αθήνα

19/05/2026 - 4:44μμ
Ψηφίδες από τη Χρυσοκέφαλο, τις οποίες μετέφερε στην Αθήνα ο Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος (φωτ.: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο / Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος)
ΠΟΝΤΟΣ

Οι ψηφίδες που ταξίδεψαν από την Τραπεζούντα στην Αθήνα – Ένα μικρό κομμάτι μνήμης από τη Χρυσοκέφαλο

19/05/2026 - 4:20μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από αριστερά ο Ιάκωβος Κωστίδης, ο Γιώργος Κικώτης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Γιώργος Γεωργιάδης και ο Γιώργος Νικολέττος μπροστά στο μνημείο (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)

Ν. Χριστοδουλίδης: Αιώνιο σύμβολο αδελφικής σχέσης με τους Έλληνες του Πόντου το Εθνικό Μνημείο της Γενοκτονίας στο Παραλίμνι

5 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Κεχρόκαμπου)

«Ένα κεράκι στη μνήμη τους»: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κεχροκάμπου τίμησε τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας

27 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/Pontian Brotherhood of SA Inc./@beddyandcophotography)

«Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο…» – Η ομογένεια της Αδελαΐδας τίμησε τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων

49 λεπτά πριν

Βέροια: Παρουσιάζεται το βιβλίο του Βλάση Αγτζίδη «Πόντος – Μια ιστορία από τον Μικρασιατικό Βορρά»

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Facebook/Κωσταντινος Αμοιριδης)

Ο Ασπρόπυργος έσκυψε με σεβασμό μπροστά στις 353.000 ψυχές του Πόντου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: pliroforiodotis.gr)

Νάουσα: Κόκκινο φως μνήμης για τα θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign