pontosnews.gr
Σάββατο, 22/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Κυψέλη, ένα ποντιακό χωριό του Αγρινίου, γλεντάει (βίντεο)

18/08/2014 - 12:05μμ
Η Κυψέλη, ένα ποντιακό χωριό του Αγρινίου, γλεντάει (βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Κάτοικοί του και φίλοι γιόρτασαν ποντιακά στις εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου.

Η αναβίωση της γιορτής της Παναγίας σε πολλά μέρη της Ελλάδας φέρνει κάθε χρόνο χιλιάδες ανθρώπους στα πανηγύρια που στήνονται και στα πιο μικρά χωριά της νέας πατρίδας. Στους Έλληνες του Πόντου το προσκύνημα στη Σουμελά ήταν θρησκευτικό καθήκον και ο κόσμος ξεκινούσε με κάρα και ζώα για να φτάσει την ημέρα της Κοιμήσεως στο Μελά.

Στην Ελλάδα πια, οι άνθρωποι έγιναν ένα για να γιορτάσουν σε όλη την επικράτεια. Στη Σφήνα Αγρινίου, ή Κυψέλη όπως είναι το σημερινό της όνομα, ο κόσμος τίμησε την εορτή της Παναγίας με γλέντι ποντιακό.

Στο «πανοΰρ»
Κάθε χρόνο έχει καθιερωθεί το βράδυ της Παναγίας να γίνεται μια εκδήλωση, ένα «πανοΰρ» όπως λέμε και στα ποντιακά. Τα τελευταία χρόνια τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου ο Γιάννης Σαλωμίδης, μόνιμος κάτοικος του χωριού, με τη βοήθεια νέων που βαδίζουν στα βήματά του.

Στη φετινή εκδήλωση που έγινε έξω από την εκκλησία του χωριού συμμετείχε πλήθος κόσμου. Έπαιξαν νταούλι ο Γιάννης Σαλωμίδης, ο οποίος τραγούδησε κιόλας, και ο Θανάσης Πανανάκης. Λύρα έπαιξε ο Νίκος Ταφιάδης.

Ιδιαίτερο χρώμα και ύφος έδωσε η 16χρονη Βασιλική Αστρεινίδου με καταγωγή από το Μπαμπαλιό (γειτονικό ποντιακό χωριό) που έπαιξε λύρα και τραγούδησε. Η Βασιλική είναι μαθήτρια στο μουσικό σχολείο Θεσσαλονίκης και έχει δάσκαλο στη λύρα τον γνωστό και καταξιωμένο λυράρη Γιώργο Πουλατζακλή. Όλα δείχνουν ότι ένα νέο ταλέντο ξετυλίγεται.

Το γλέντι έγινε υπό το άγρυπνο βλέμμα των μεγαλύτερων του χωριού, που βλέποντας τους νέους να συνεχίζουν την παράδοση των προγόνων τους χαμογελούσαν με ικανοποίηση. Το γλέντι κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και μετά το τέλος του όλοι μαζί οι κάτοικοι του χωριού βοήθησαν για τον καθαρισμό του χώρου και ανανέωσαν το ραντεβού τους για του χρόνου την ίδια μέρα.

Η ιστορία του χωριού
Πόντιοι πρόσφυγες από τις περιοχές Τιβάν και Κοτύλια Κερασούντος, ξεριζωμένοι μετά τη Γενοκτονία, κατέληξαν σε τούτη την περιοχή το 1923. Στην αρχή δημιούργησαν μια προσωρινή εγκατάσταση σε ένα σημείο λίγο πιο πέρα από το σημερινό χωριό, όπου έσπευσαν να ανεγείρουν την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. Το 1929 οι πρόσφυγες, με τη βοήθεια του κράτους που τους παραχώρησε κατοικίες και κομμάτια γης, ξεκίνησαν από το μηδέν τη ζωή τους στη νέα τους πατρίδα και έφτιαξαν ένα νέο χωριό με το όνομα Σφήνα.

Υπάρχουν δύο εκδοχές για την ονομασία του χωριού. Η πρώτη λέει ότι πιθανόν το όνομα του χωριού να προήλθε από ένα βράχο που υπάρχει στο βουνό, εκεί δίπλα, το οποίο μοιάζει με σφήνα. Η δεύτερη λέει ότι προήλθε από το «σφήνωμα» των κατοίκων στην περιοχή. Πολλά χρόνια αργότερα, το 1986, το χωριό μετονομάστηκε σε Κυψέλη.

Το 2009 με ενέργειες του ιερέα του χωριού πατέρα Αναστάσιου έφθασε στο χωριό ακριβές αντίγραφο της ιερής εικόνας της Παναγίας Σουμελά. Την εικόνα υποδέχτηκε σύσσωμο το χωριό αλλά και πλήθος πιστών από τις γύρω περιοχές, μιας και ήταν πρωτοφανές το γεγονός αφού το ακριβές αντίγραφο της εικόνας είναι το μοναδικό στην ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και από τα λίγα παγκοσμίως.

Από τότε κάθε Δεκαπενταύγουστο τιμάται η Παναγία Σουμελά με Εσπερινό την παραμονή και θεία λειτουργία και περιφορά της εικόνας ανήμερα της Παναγίας. Η περιφορά γίνεται από ζιπκοφόρους νέους του χωριού.


Στιγμιότυπο από το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου

Κείμενο-Φωτογραφίες: Θοδωρής Μακρίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Πρώτη φορά κεκλεισμένων των θυρών για τα ΜΜΕ η Θεία Λειτουργία στον Πόντο

22/08/2026 - 3:28μμ
Ο Γιώργος Λυσαρίδης παραδίδει στον πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης  Θεοδόση Κυριακίδη τη φωτογραφική σύνθεση υπό το βλέμμα του επιτίμου προέδρου της Λέσχης Κώστα Γαβρίδη (φωτ.: facebook.com/peristereota)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σπάνιο φωτογραφικό τεκμήριο απέκτησε το Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»

22/08/2026 - 9:30πμ
ΠΟΝΤΟΣ

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα αλά ποντιακά»: Τα παιδιά του Κεχρόκαμπου κρατούν ζωντανή την ποντιακή διάλεκτο

21/08/2026 - 6:15μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: «Η Γενοκτονία δεν συμψηφίζεται» – Παρέμβαση για τις δηλώσεις του Θανάση Διαμαντόπουλου

21/08/2026 - 1:06μμ
(Φωτ.: Στάθη Παρχαρίδη από Στάθης Παρχαριδης/Facebook-φωτό logo από Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Βατολάκκου/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Στάθης Παρχαρίδης: Το συγκινητικό μήνυμα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Βατολάκκου με βίντεο από την τελευταία του εμφάνιση

21/08/2026 - 11:16πμ
(Φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντινής Γρεβενών)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντινή: Όταν το χωριό γίνεται ένα μεγάλο ποντιακό αντάμωμα – Ραντεβού στο πανηγύρι του χρόνου

20/08/2026 - 9:20μμ
Στιγμιότυπο από την κηδεία του Στάθη Παρχαρίδη (φωτ.: Kozanimedia)
ΠΟΝΤΟΣ

Στάθης Παρχαρίδης: Με ποντιακή λύρα το τελευταίο κατευόδιο – Βουβός ο πόνος στο Πρωτοχώρι Κοζάνης

20/08/2026 - 8:25μμ
(Φωτ.: Chrysoupoli News/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Δύο ποντιακοί σύλλογοι έγιναν μια οικογένεια – Αδελφοποίηση Κεχροκάμπου και Κομνηνών

20/08/2026 - 5:45μμ
(Φωτ.: facebook.com/Σύλλογος Ποντίων Λακκώματος Χαλκιδικής)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πόντιοι και Ανατολικοθρακιώτες τίμησαν την Παναγία και γλέντησαν τον Δεκαπενταύγουστο

20/08/2026 - 12:00μμ
Ο Στάθης Παρχαρίδης (φωτ.: facebook.com/Στάθης Παρχαρίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Στάθης Παρχαρίδης: Σήμερα η κηδεία του Πόντιου καλλιτέχνη στο Πρωτοχώρι Κοζάνης

20/08/2026 - 9:55πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Δράμα: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στα Λευκόγια

28 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

ΚΤΕΛ Κηφισού: Συνελήφθη οδηγός ταξί για υπερβολικό κόμιστρο – Ο έλεγχος έδειξε ότι δεν είχα καν δίπλωμα

1 ώρα πριν
(Πηγή: Υπουργείο Τουρισμού)

«Τουρισμός για Όλους 2026-2027»: Ξεπέρασαν το 1,1 εκατομμύριο οι αιτήσεις

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Πέλλα: Σύλληψη άνδρα στην Αλμωπία για οπλοκατοχή

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Παναγία Σουμελά: Πρώτη φορά κεκλεισμένων των θυρών για τα ΜΜΕ η Θεία Λειτουργία στον Πόντο

2 ώρες πριν
Το ταλέντο τούς οδήγησε σ' ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου. Η συνέχεια θα είναι ακόμα καλύτερη (φωτ.: STR/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ελληνόπουλα κατακτούν το Berklee με υποτροφίες στην παραδοσιακή μουσική

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV