pontosnews.gr
Δευτέρα, 1/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Προσφυγικά Αλεξάνδρας: Μας ξεπουλήσατε το 1919-1924, ξεπουλήστε μας και τώρα, το 2014

12/03/2014 - 12:51μμ
Προσφυγικά Αλεξάνδρας: Μας ξεπουλήσατε το 1919-1924, ξεπουλήστε μας και τώρα, το 2014
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την απόφαση της κυβέρνησης να μεταβιβάσεις τις προσφυγικές πολυκατοικίες της Αλεξάνδρας στο ΤΑΙΠΕΔ, προς αξιοποίηση:

“Την ώρα που εκκρεμεί η συζήτηση της προσφυγής της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της διυπουργικής απόφασης μεταβίβασης στο ΤΑΙΠΕΔ συνολικά πέντε ανταλλαξίμων ακινήτων, η κυβέρνηση προχωρά σε νέα απαράδεκτη ενέργεια σε βάρος του προσφυγικού στοιχείου. Με νέα διυπουργική απόφαση μεταβιβάζει στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, γνωστού ως ΤΑΙΠΕΔ και τις προσφυγικές πολυκατοικίες της λεωφόρου Αλεξάνδρας, στην Αθήνα.

Όπως είναι γνωστό σκοπός του ΤΑΙΠΕΔ είναι να διαθέτει το προϊόν αξιοποίησης των ακινήτων που περιέχονται σε αυτό, αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους της χώρας.

Η ΟΠΣΕ, παράλληλα με την παραπάνω προσφυγή της στο ΣτΕ, είχε ζητήσει από την κυβέρνηση, με εξώδικο πρόσκληση της, να εξαιρέσει την μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ όλων των ανταλλαξίμων ακινήτων καθώς η περιουσία αυτή δεν υπάγεται στην κοινή ιδιωτική περιουσία του δημοσίου, αφού ρυθμίζεται από διεθνείς συνθήκες και ειδικό εξαιρετικό καθεστώς. Χαρακτηριστικά μάλιστα η ΟΠΣΕ ανέφερε ότι «οι δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας οσοδήποτε επιτακτικές κι αν είναι, δεν αποτελούν νόμιμο λόγο καταστρατήγησης της ειδικής εξαιρετικής νομοθεσίας περί ανταλλαξίμων που είναι εκτελεστική διεθνών συνθηκών» και εν προκειμένω της Συνθήκης της Λοζάννης και αυτής της Άγκυρας.

Η κυβέρνηση δεν απάντησε στην εξώδικη πρόσκληση και μετά την παρέλευση της προβλεπόμενης προθεσμίας, το Δ.Σ. της ΟΠΣΕ αποφάσισε νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, θεωρώντας αδιανόητη την ενέργεια να πωλείται η προσφυγική περιουσία για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.

Σημειώνεται ότι ο αρμόδιος υπουργός των οικονομικών, απαντώντας πρόσφατα σε ερώτηση βουλευτών για το θέμα αυτό, τόνισε ότι η κυβέρνηση το μελετά!

Παράλληλα, το ενδιαφέρον της ΟΠΣΕ είναι τεράστιο για τις προσφυγικές πολυκατοικίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας που έχουν κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο το 2009 καθώς είναι από τους πλέον κατάλληλους χώρους για να δημιουργηθεί Μουσείο του Ελληνισμού της Ανατολής. Τότε υπουργός πολιτισμού ήταν ο σημερινός πρωθυπουργός της χώρας κ. Αντ. Σαμαράς. Ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος της Αθήνας, σε έγγραφο του μόλις πριν λίγες μέρες, στις 4 Μαρτίου, προς τον Πολιτιστικό Περιβαλλοντικό Σύλλογο Αμπελοκήπων, κάνει λόγω για προώθηση νομοσχεδίου με στόχο, μεταξύ άλλων, τη διάσωση, αποκατάσταση, και ανάδειξη του συγκροτήματος, ως σημαντικού μνημείου της νεότερης αρχιτεκτονικής του μοντέρνου κινήματος.

Σύμφωνα με το Αρχείο Νεοτέρων Μνημείων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, οι πολυκατοικίες κτίστηκαν την περίοδο 1933-1935, βάσει των σχεδίων των Λάσκαρι και Κυριακού, υπαλλήλων τότε της Τεχνικής Υπηρεσίας του υπουργείου Προνοίας, για να στεγάσουν ανέστιους και εξαθλιωμένους Μικρασιάτες πρόσφυγες. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται το κτηριακό συγκρότημα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αρχιτεκτονικά έργα του 20ού αιώνα στη χώρα μας. διότι πρόκειται για ένα οικιστικό συγκρότημα που σηματοδότησε την «παρθενική» χρήση της πολυκατοικίας για την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος στη Μεσοπολεμική Ελλάδα των προσφύγων.

Αυτό, λοιπόν το τόσο σημαντικό μνημείο για την Ελλάδα, που έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τους απογόνους των προερχομένων από τις αλησμόνητες πατρίδες, θα πωληθεί για να καλυφθεί το δημόσιο χρέος. Η ΟΠΣΕ θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, που δεν περιορίζεται σε εκδόσεις ανακοινώσεων διαμαρτυρίας, αλλά με προσφυγές στα ανώτατα δικαστήρια και κάθε άλλη νόμιμη ενέργεια, να αποτρέψει τους απαράδεκτους αυτούς σχεδιασμούς.

Επίσης, η Ομοσπονδία καλεί όλους τους προσφυγικής καταγωγής εκπροσώπους του λαού στη βουλή, να πάρουν ξεκάθαρη θέση στο καυτό θέμα της μεταβίβασης στο ΤΑΙΠΕΔ των ανταλλαξίμων ακινήτων και των προσφυγικών πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Η θέση αυτή των βουλευτών θα κοινοποιηθεί σε όλα τα σωματεία μέλη μας σε όλη την Ελλάδα για την ενημέρωση τους.”

Πηγή: infognomonpolitics.blogspot.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σκίτσο του Χρήστου Δημάρχου με τίτλο «Στη θαλπωρή της οικογενειακής εστίας» – Μια εικόνα κατεξοχήν χειμωνιάτικη
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Χριστιανάρτ’ς: Ο Δεκέμβριος στην ποντιακή λαογραφία – Τα ήθη και τα έθιμα από τη γη του Πόντου

1/12/2025 - 10:27πμ
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕ (φωτ.: poe.org.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: Ολοκληρώθηκε το Τακτικό Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο των Αντιπροσώπων – Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

30/11/2025 - 10:45μμ
Γενική άποψη της Τοκάτης το 1915 (φωτ.: Βιβλιοθήκη Μνήμης της «Καθημερινής», «Η Έξοδος», τόμος Στ')
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Γεώργιου Παπαδόπουλου: Ο Τούρκος πολύ φόβο είχε τον δικό μας τσετέ

30/11/2025 - 8:16μμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Γιώργος Βελισσαρίδης (1909-1994): Ο γνωστός-άγνωστος Τραπεζούντιος με το πολυδιάστατο έργο

30/11/2025 - 2:56μμ
Ο Μανουήλ Α' Κομνηνός σε πορτρέτο που βρίσκεται στο Μουσείο του Βατικανού, η σημαία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και οι δύο όψεις χρυσού νομίσματος της εποχής του (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Μανουήλ Α’ Κομνηνός: Ο «ευλογημένος αυτοκράτορας της Κωνσταντινούπολης» που προσπάθησε να διατηρήσει την ισχύ του Βυζαντίου

30/11/2025 - 10:30πμ
(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός σύλλογος παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι παλιννοστούντες Πόντιοι της Λάρισας ετοιμάζουν την καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη γιορτή τους

30/11/2025 - 9:06πμ
(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Σύλλογος Καλλιθέας Συκεών Θεσσαλονίκης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μαθήματα ποντιακής διαλέκτου και ποντιακών χορών στον Σύλλογο Καλλιθέας Συκεών

29/11/2025 - 11:23μμ
Άποψη της Άγκυρας τον προηγούμενο αιώνα (φωτ.: eskiturkiye.net)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Σταύρου Λιγερίδη: Τρία ολόκληρα χρόνια ξυπνούσαμε και κοιμόμαστε με την αγωνία

29/11/2025 - 10:25μμ
(Φωτ.: tiktok/dionisis_papadopoulos_)
ΠΟΝΤΟΣ

Θέλετε να νανουρίσετε το μικρό σας; Η Banda Tsimerà έχει το ποντιακό νανούρισμα που χρειάζεστε

29/11/2025 - 6:04μμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

29/11/2025 - 11:28πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: freepik)

Σύλληψη δύο επίδοξων διαρρηκτών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

27 λεπτά πριν
Σκίτσο του Χρήστου Δημάρχου με τίτλο «Στη θαλπωρή της οικογενειακής εστίας» – Μια εικόνα κατεξοχήν χειμωνιάτικη

Χριστιανάρτ’ς: Ο Δεκέμβριος στην ποντιακή λαογραφία – Τα ήθη και τα έθιμα από τη γη του Πόντου

55 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA/Chamila Karunarathne)

Καταστροφικές πλημμύρες σαρώνουν την Ασία – Πάνω από 1.000 νεκροί και εκατοντάδες αγνοούμενοι

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Facebook Ένωση Ποντίων «Η Μαύρη Θάλασσα»)

Εικόνες από την τιμητική εκδήλωση για τον Βίκτορα Σαρηγιαννίδη στην Επιτροπή Ποντιακών Μελετών

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Abir Sultan)

Ντόναλντ Τραμπ: «Καλές» οι πιθανότητες για συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας

2 ώρες πριν
Μπλόκο αγροτών και κτηνοτρόφων από τη Λάρισα, την Ελασσόνα, τον Τύρναβο, την Αγιά, τα Φάρσαλα και την Μαγνησία με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στον κόμβο της Εθνικής Οδού στη Νίκαια Λάρισας, την Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI)

Κλιμακώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις σε Θεσσαλία και Κεντρική Ελλάδα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign