pontosnews.gr
Κυριακή, 20/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Φίλων Κτενίδης, ένας γνήσιος Τραντέλληνας του ποντιακού ελληνισμού!

8/02/2014 - 9:21πμ
Φίλων Κτενίδης, ένας γνήσιος Τραντέλληνας του ποντιακού ελληνισμού!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Φίλων Κτενίδης, ένας γνήσιος Τραντέλληνας του ποντιακού ελληνισμού!

Γράφει ο Χρήστος Γιανταμίδης

Ένας από τους μεγάλους Έλληνες που γέννησε ο Πόντος ήταν και ο Φίλων Κτενίδης. Μια διακεκριμένη προσωπικότητα του πνευματικού κόσμου.

Από πού να αρχίσω και που να τελειώσω για να περιγράψω τον μεγάλο αυτόν πνευματικό δημιουργό της δημοσιογραφίας, του θεάτρου, της ιατρικής επιστήμης, της πολιτικής, του εμπνευστού και δημιουργού της ιδέας για την ανιστόρηση της μονής της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Βερμίου, ενώ πάνω από όλα υπήρξε ένας πραγματικός στρατιώτης για την Ελλάδα, γεγονός που αποδεικνύεται με την συμμετοχή του στους Βαλκανικούς πολέμους του 1912-13 για την απελευθέρωση της Ηπείρου και της Μακεδονίας, αλλά και στο Μικρασιατικό μέτωπο του 1919-1922. Τα υψηλά ιδανικά και αγάπης για την Ελλάδα τον οδήγησαν στο να διακόψει δύο φορές τις ιατρικές του σπουδές για να καταταγεί εθελοντικά στον ελληνικό στρατό. Γιατί πίστευε ότι στους αγώνες αυτούς διακυβεύεται η τύχη της Ελλάδας και κατ’ επέκταση και η τύχη του Μικρασιατικού-Ποντιακού Ελληνισμού.

Αλήθεια, υπάρχουν σήμερα  τόσο μεγάλοι Π α τ ρ ι ώ τ ε ς σαν τον Φίλων Κτενίδη;

Μήπως πτωχεύσαμε και από  πατριώτες; Γιατί; Γιατί  αν είχαμε την αγάπη για την Ελλάδα όπως ο Φίλων Κτενίδης, η πατρίδα μας δεν θα ευρίσκeτο  στην επαίσχυντη θέση  μεταξύ των κρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το επιβαλλόμενο επαχθές μνημόνιο που αμαυρώνει την χώρα μας με τις απαράμιλλες ιστορικές-πολιτισμικές αξίες της.
Ας πάρουμε όμως τα γεγονότα με την σειρά τους.

Γεννήθηκε στην Τραπεζούντα το 1889 και πέθανε στην Θεσσαλονίκη το 1963. Φοίτησε στην περίφημη σχολή, στο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας, από όπου αποφοίτησε με βαθμό άριστα. Παράλληλα με τις σπουδές του, εργαζόταν στην εφημερίδα «Εθνική Δράση» συνεργαζόμενος και με τον εθνομάρτυρα δημοσιογράφο Νίκο Καπετανίδη, όπου και οι δύο μαζί, προωθούσαν με θάρρος τα Εθνικά Ζητήματα παρά τις επανειλημμένες απειλές των Τούρκων.

Το 1910, και σε ηλικία 21 ετών εκδίδει το περιοδικό «Επιθεώρηση». Στην συνέχεια όμως, λόγω της έντονης εθνικιστικής του δράσης καταδιώκεται από τους Νεότουρκους και λόγω αυτής της ανηλεής καταδίωξης του, αναγκάζεται να εγκαταλείψει τον αγαπημένο του Πόντο για να έρθει στην Αθήνα. Εγγράφεται στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου των Αθηνών.

Το 1912 διακόπτει τις σπουδές του για να λάβει μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους του 1912-13 ως εθελοντής όπως προανέφερα. Το 1920 για δεύτερη φορά διακόπτει τις σπουδές του από το Παρίσι όπου πήγε για ιατρική ειδίκευση. Τόσο μεγάλη ήταν η αγάπη του για την Ελλάδα που προτίμησε να πολεμήσει γι’ αυτήν αντί να συνεχίσει τις σπουδές του. Σύνηθες φαινόμενο/γεγονός για τους Έλληνες του Πόντου και δεν ήταν ο μόνος. Βλέπετε οι Ακρίτες του Βυζαντίου είχαν υψηλό αίσθημα αγάπης και θυσίας για την πατρίδα.

Το 1935 εκλέγεται Βουλευτής Αθηνών με το Λαϊκό κόμμα του  Τσαλδάρη.

Το 1938 εγκαταστάθηκε στην Θεσσαλονίκη με την οικογένειά του, ασκώντας το ιατρικό του επάγγελμα.

Καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του, δεν έπαψε ποτέ να σκέπτεται και να νοσταλγεί τις αλησμόνητες πατρίδες, και για την διαφύλαξη και συνέχιση των ιστορικών και λαογραφικών θησαυρών του ελληνισμού του Πόντου, το 1950 εκδίδει το περιοδικό «Ποντιακή Εστία» με μεγάλη λαϊκή απήχηση λόγω της λαογραφικής, ιστορικής, εθνολογικής, και γλωσσολογικής ύλης, που κυριολεκτικά συγκίνησε τις σύγχρονες ποντιακές γενεές. Το 1956 η Ακαδημία των Αθηνών βραβεύει το περιοδικό «Ποντιακή Εστία» εις αναγνώριση της αξίας του περιοδικού αλλά και των πνευματικών του μόχθων.

Ο πνευματικός νους, η πνευματική αυτή διάνοια, ήθελε να προσφέρει περισσότερα για την ποντιακή ιστορία, λαογραφία, ήθη, έθιμα και παραδόσεις. Έτσι, έγραψε αξιόλογα θεατρικά και ποιητικά έργα μεγάλης αξίας, με κορωνίδα το παρακάτω ποίημά του «Η καμπάνα του Πόντου» που αναφέρεται με πόνο ψυχής στην Τραπεζούντα και τα κάστρα της, που κατακτήθηκαν από τους Οθωμανούς τον Αύγουστο του 1461 στην ποντιακή αρχαΐζουσα Ιονική διάλεκτο.

H Kαμπάνα του Πόντου

‘Έναν πουλίν, μαύρον πουλίν, μαύρον άμον την νύχταν

Ολονυχτίς τριγύριζεν ολόγερα’ς σόν Κάστρεν

‘ς σόν Κάστρεν’ ς σά καστρότειχα τη μαύρον Τραπεζούντας,

Που έχ’ τά ρίζας’ ς σόν γιαλόν και την κορφήν άτ’ς  ‘ς  σ’  άστρα

Π’ είχεν δέκα καστρόπορτας και ούλια χαλκοδεμένα.

‘Ολεν ο Κάστρεν έλαμπεν, άμον ντό λάμπ’ ο Ήλεν

Και το παλάτιν έλαμπεν άμον δαμάντ’ς  ‘ς  σόν  φέγγον,

Τη Βασιλέα το παλάτ’, τοί Κομνηνών φωλέα,

Π’ έτον τρανόν και θαμαστόν, Κάστρεν απάν’ ‘ς  σόν Κάστρεν

Κάποτ’ εγέντονε σεισμός κι η Γή όλεν εσείεν,

Κ’ ‘έναν Δεκαπενταύγουστον, κι ‘έναν μαύρον ημέραν,

Επάρθαν τα κλειδία ‘θε, κι ο Κάστρεν εκρεμίεν.

Πέμναν τά πόρτας ανοιχτά, το Παλάτ’ δίχως θρόνου

Καί δίχως τοί παλατανούς και χωρίς Βασιλέαν

….Κι ο Κάστρεν ό θεόρατον εγέντον κοιμητήριν.

Έναν πουλίν, μαύρον πουλίν, μαύρον άμον την νύχταν,

Ολονυχτίς τριγύριζεν γύρω ‘ ς σα καστροπόδα.

Τερεί  απάν’, τερεί αφκά, τερεί οπίσ’ κα έμπρα

Κι αρχινά να μοιρολογά, μ’ ‘ανθρώπινον λαλίαν.

Εσείν πλακία άχαρα, μάρμαρα απαρδάλια,

Με μονοκέφαλους Αετούς και Μίτρας Βασιλιάδων,

Μ’ εγκόλπια Πατριαρχών, με Σταυρούς Δεσποτάδων,

Αποσκεπάστεν βλαβικά, τ’ άγια τα ταφία.

Ο ουρανόν ελίβωσεν και παραχαμηλώνει.

‘Εμπρα πάγ’ν οι κοδέσπαινες, ‘εμπρα καί οί νυφάδες,

Μοιρολογούν νοικοκυρές, και κλαίγ’νε τα κορτσόπα.

Έρταν αγούρ’, έρταν οί γέρ’, έρταν και τα παιδόπα.

Ή στράτα έγέντονε ποτάμ’  ‘ασ’ σα πολλά τα δάκρα.

Χρόνια ‘ερθαν κ’ ‘επέρασαν, καιροί ‘ερθαν και πάγ’νε

Και η καμπάνα το τρανόν αναμέν’ δίχως γλώσσαν.

‘εμπαίν’  ‘αέρας και βοά, άνεμος και μουγκρίζει,

Έμπαίν’νε και τα’ ορώματα τή μέρας και τή  νύχτας

Και κρούει και κλαίει και τραγωδεί και θλίβεται ο Κόσμον.

Ο Μεγάλος αυτός νοσταλγός, έγραψε και 17 θεατρικά έργα, δράματα, ηθογραφίες, και κωμωδίες, τα οποία απαθανάτισαν τα ήθη, έθιμα και παραδόσεις του Πόντου, μέσω των οποίων νοερά επικοινωνήσαμε με τις ψυχές των προγόνων μας, γνωρίζοντας και τον τρόπο ζωής τους  στον μακρινό Πόντο.

Ο Φίλων Κτενίδης όπως προανέφερα ήταν ο εμπνευστής και ο πρωτεργάτης για την ανιστόρηση  στην Ελλάδα της ερειπωμένης ιστορικής Σταυροπηγειακής Μονής της Παναγίας Σουμελά μετά τον ξεριζωμό των πιστών της το 1922.

Με δική του πρωτοβουλία και ως ιδρυτής του σωματείου «Παναγία Σουμελά» στις 15 Αυγούστου του 1951 θέτει τον θεμέλιο λίθο για την ανιστόρηση της Μονής στις Καστανιές Βερμίου, σε υψόμετρο 1300 μέτρων, και στις 8 Ιουνίου 1952 πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του ναού. Το 1952 το Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών παραχώρησε την εικόνα της Παναγίας Σουμελά μαζί με τα υπάρχοντα κειμήλια της Μονής, στο Φίλωνα Κτενίδη για την τοποθέτησή τους στην νέα Μονή στο Βέρμιο. Βλέπετε, οι Έλληνες του Πόντου δεν μπορούσαν να ζήσουν χωρίς την Παναγία τους, που από το 386 μ.Χ. τους καθοδηγούσε με την ευλογία της, αλλά ούτε και η Παναγία Σουμελά χωρίς τους πιστούς της.  Έκανε και πάλι το θαύμα της και βρέθηκε κοντά τους, στο όρος Βέρμιο μετά από 30 χρόνια χωρισμού.

Αυτός ήταν ο Φίλων Κτενίδης, ένας πραγματικός πατριώτης, ένας γνήσιος Τραντέλληνας (μεγάλος Έλληνας) του ποντιακού ελληνισμού.

Εμείς οι νεώτεροι, του οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για το μεγάλο λαογραφικό του έργο που μας κληροδότησε. Ο Θεός να τον έχει καλά εκεί ψηλά στους Ουρανούς, από όπου βλέπει τον αγαπημένο του Πόντο, που τόσα έγραψε γι’ αυτόν, αλλά και την αγαπημένη του Ελλάδα που γι’ αυτήν πολέμησε ως εθελοντής στρατιώτης, πιστός στα ιδανικά της.

Αθήνα 12-01-2014
Χρήστος Δ. Γιανταμίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Λένα Νίτσου-Ψαθά φωτογραφίζεται μπροστά από την ιστορική φωτογραφία του Δημήτρη Ψαθά με τον πρωταγωνιστή της κωμωδίας του Εταιρεία Θαυμάτων Δημήτρη Χορν. Κάτω ο συγγραφέας εικονίζεται με τον πρωταγωνιστή της κωμωδίας του Ο εαυτούλης μου Νίκο Σταυρίδη (φωτ.: Μάνος Βλαστός)
ΠΟΝΤΟΣ

Η «Γη του Πόντου» στη μικρή οθόνη; Το όνειρο της Λένας Νίτσου-Ψαθά

20/09/2026 - 9:40πμ
Η επιστολή της Ευδοξίας Αποστολίδου, με ημερομηνία 2 Απριλίου 1921. Επάνω δεξιά διακρίνεται η ιδιόχειρη σύσταση του μητροπολίτη Χαλδίας Λαυρεντίου (πηγή: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Άνευ ουδενός υποστηρίγματος»: Η επιστολή μιας Πόντιας μητέρας για τα τέσσερα ορφανά της

19/09/2026 - 10:30μμ
Οικογενειακή φωτογραφία πριν από το φετινό τουρνουά, που ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Χριστόφορου Κοσκενίδη (φωτ.: Οργανωτική Επιτροπή)
ΠΟΝΤΟΣ

Από το Ταράζ στην Ελλάδα με μια μπάλα: Οι Πόντιοι του Καζακστάν κρατούν τη μνήμη ζωντανή στα γήπεδα

19/09/2026 - 7:22μμ
Στιγμιότυπο από το 19ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ που έγινε πέρυσι στην Καρδίτσα (πηγή:. livemedia.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

20ό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ: Στη μνήμη του Γιώργου Παρχαρίδη αφιερωμένη η γιορτή του πολιτισμού

19/09/2026 - 11:05πμ
Ο Βαυαρός γλωσσολόγος Μιχαήλ Δέφνερ μελέτησε ιδιαίτερα τη διάλεκτο των ελληνόφωνων μουσουλμάνων του Όφεως, την οποία περιέγραψε αξιοποιώντας τις πληροφορίες του εκπαιδευτικού και λόγιου Ιωάννη Παρχαρίδη (εικ.: Βιβλιοθήκη Κ.Θ. Δημαρά/en.wikipedia.org/wiki/Of,_Trabzon/ Selehattin Sezeroglu )
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Μιχαήλ Δέφνερ: Ο Γερμανός φιλέλληνας που χαρτογράφησε γλωσσικά μυστικά του Πόντου και αμφισβητήθηκε

18/09/2026 - 9:07μμ
(Φωτ.: facebook σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου "Ποντιακή Λύρα")
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου «Ποντιακή Λύρα»: Πότε αρχίζουν τα μαθήματα ποντιακών χορών και εικαστικών

18/09/2026 - 1:57μμ
Η Χρύσα Αράπογλου δίνει την Αργώ στον Κόσουκε Φουκούντα, ένα δώρο από την Καλαμαριά στον Ιάπωνα που αγαπά τον ποντιακό πολιτισμό. Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)
ΠΟΝΤΟΣ

Από τον Πόντο στην Ιαπωνία με μια λύρα – Η νύχτα που η Καλαμαριά «μηδένισε» 9.000 χιλιόμετρα

18/09/2026 - 1:07μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στον Υψηλάντη Βοιωτίας, Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Βοιωτίας «Ο Ευκλείδης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μάχη της Πέτρας: Η τελευταία νίκη της Επανάστασης τιμήθηκε στον Υψηλάντη Βοιωτίας

18/09/2026 - 10:37πμ
Οι τοίχοι της Μονής Βαζελώνα που στέκουν ακόμα (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Οι μονές Περιστερεώτα και Βαζελώνα στο τουριστικό πλάνο της Τουρκίας – Η Σουμελά έδειξε το δρόμο

17/09/2026 - 8:47μμ
Επιστολή γραμμένη στα καραμανλίδικα, από το Κιρκχαρμάν της Αμάσειας, περίπου το 1910.
(πηγή: Wikimedia Commons, Public Domain)
ΠΟΝΤΟΣ

Μια επιστολή από την Αμάσεια: Οι Πόντιοι που έγραφαν τουρκικά με ελληνικά γράμματα, τα καραμανλίδικα

17/09/2026 - 3:17μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Πίναξ Ανατομικός εκ Φυσιολογικόν σχήμα Ανθρώπου». Το κεφάλι σε φυσική διάσταση, από το αρχείο του Διδασκαλείου Κρήτης στο Ηράκλειο (πηγή: Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας Πανεπιστημίου Κρήτης)

Ο εγκέφαλος ίσως είναι «δύο όργανα σε ένα» – Ανακάλυψη αλλάζει όσα ξέραμε για την ανάπτυξή του

9 λεπτά πριν
Νοτιοκορεάτες στη Σεούλ βλέπουν τηλεοπτικά πλάνα που φέρονται να δείχνουν στιγμές από την εκτόξευση βορειοκορεατικών βαλλιστικών πυραύλων (φωτ. αρχείου: EPA / Jeon Heon-Kyun)

Βόρεια Κορέα: Νέα εκτόξευση προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας – Συναγερμός σε Σεούλ και Τόκιο

17 λεπτά πριν
Ρώσος πολίτης ψηφίζει σε εκλογικό τμήμα στο Ποντόλσκ, έξω από τη Μόσχα, κατά τη δεύτερη ημέρα των εκλογών για την Κρατική Δούμα (φωτ.: EPA / Maxim Shipenkov)

Ρωσία: Κάλπες υπό τη σκιά της μαζικής επίθεσης με drones – Φαβορί το κόμμα Πούτιν

34 λεπτά πριν
Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου 
(φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Μικροεγκληματικότητα στην Αθήνα: Drones, αστυνομικοί με πολιτικά και «κόκκινες» ζώνες

58 λεπτά πριν
Ο Γάλλος δημοσιογράφος και συγγραφέας Πιερ Μιλ (Pierre Mille, 1864–1941), σε φωτογραφία του 1928 (φωτ.: Agence Rol / Gallica – Bibliothèque nationale de France (BnF), réf. Rol, 126976)

Pierre Mille: Ο Γάλλος πολεμικός ανταποκριτής που κατέγραψε την Κωνσταντινούπολη και τη θέση των γυναικών στην οθωμανική κοινωνία της εποχής

1 ώρα πριν
Η Λένα Νίτσου-Ψαθά φωτογραφίζεται μπροστά από την ιστορική φωτογραφία του Δημήτρη Ψαθά με τον πρωταγωνιστή της κωμωδίας του Εταιρεία Θαυμάτων Δημήτρη Χορν. Κάτω ο συγγραφέας εικονίζεται με τον πρωταγωνιστή της κωμωδίας του Ο εαυτούλης μου Νίκο Σταυρίδη (φωτ.: Μάνος Βλαστός)

Η «Γη του Πόντου» στη μικρή οθόνη; Το όνειρο της Λένας Νίτσου-Ψαθά

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV