pontosnews.gr
Τετάρτη, 12/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σήμερα είναι Παρασκευή και 13! Φοβάστε την γρουσουζιά;

13/12/2013 - 8:58πμ
Παρασκευή και 13: Είναι όντως μια γρουσούζικη ημέρα;
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Σήμερα είναι Παρασκευή και 13! Φοβάστε την γρουσουζιά;

Περισσότεροι από 60 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο εκτιμάται ότι υποφέρουν από τη φοβία της Παρασκευής και 13, θεωρώντας την την πλέον γρουσούζικη ημέρα του χρόνου. Διεθνής έρευνα μάλιστα έχει δείξει ότι τουλάχιστον ένας στους τέσσερις θεωρεί τον εαυτό του προληπτικό.

Ενδεικτικό των προκαταλήψεων είναι και το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη και σήμερα περιοχές στο εξωτερικό όπου κτίρια και ξενοδοχεία δεν διαθέτουν 13ο όροφο και από τον 12ο όροφο πηγαίνουν κατευθείαν στον 14ο ενώ πολλοί δρόμοι δεν έχουν τον αριθμό 13.

Τα πιο σκοτεινά σημεία του μυαλού ανοίγει η Παρασκευή και 13, ημερομηνία που προκαλεί τρόμο και πανικό σε τουλάχιστον 60 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι προληπτικοί θεωρούν την συγκεκριμένη ημέρα την πιο γρουσούζικη του χρόνου και παίρνουν τα μέτρα τους. Ήδη έχουν αρματωθεί με σκόρδα και μπλε χάντρες, ενώ το πέρασμα κάτω από σκάλα ή το άνοιγμα ομπρέλας μέσα στο σπίτι απαγορεύονται δια ροπάλου.

Όσοι έχουν πάντως τον «ιό» της Παρασκευής και 13, θα πρέπει να ξέρουν ότι φέτος δεν είναι η χρονιά τους, καθώς εκτός από την σημερινή ημέρα τους περιμένουν άλλες δύο «γρουσουζο-Παρασκευές» μέσα στο 2012. Μία τον Απρίλιο (Μεγάλη Παρασκευή) και μία τον Ιούλιο. Μάλιστα σε κάποιες χώρες  προκαταλήψεις  φθάνουν στα όρια της υπερβολής, ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι υπάρχουν περιοχές στο εξωτερικό όπου κτίρια και ξενοδοχεία δεν διαθέτουν 13ο όροφο και από τον 12ο όροφο πηγαίνουν κατευθείαν στον 14ο, ενώ πολλοί δρόμοι δεν έχουν τον αριθμό 13.

Στην χώρα μας αν και παραδοσιακή γκαντεμο-μέρα θεωρείται η Τρίτη και 13, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν την Paraskevidekatriaphobia, όπως είναι διεθνώς γνωστή η εν λόγω φοβία Η διευθύντρια του Κέντρου Ερευνας της Ελληνικής Λογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Κατερίνα Πολυμέρου-Καμηλάκη, έχουν δοθεί αρκετές ερμηνείες που στηρίζουν το ότι η ημέρα αυτή φέρνει κακή τύχη. «Είναι γεγονός ότι για εμάς η “γρουσούζικη” ημέρα είναι η Τρίτη και 13, διότι η Τρίτη έχει συνδεθεί με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Ωστόσο ,και η Παρασκευή φαίνεται ότι επηρεάζει τους έλληνες, καθώς είναι συνδεδεμένη με την ταφή του Χριστού. Όσο για τον αριθμό 13, είναι ένας αριθμός που καταστρατηγεί την αρμονία του 12: δώδεκα οι θεοί του Ολύμπου, 12 οι μήνες, 12 οι Απόστολοι. Υπάρχει βέβαια και η… βιβλική εξήγηση με τους 13 συμμετέχοντες στον Μυστικό Δείπνο», αναφέρει η κυρία Πολυμέρου-Καμηλάκη.

Τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές έχουν πραγματοποιήσει έρευνες για τις παγίδες που κρύβει η Παρασκευή και 13. Στο βρετανικό πανεπιστήμιο Χερντφορσάιρ, ο καθηγητής Ψυχολογίας Ρίτσαρντ Γουάισμαν, μελέτησε 2.068 ανθρώπους και διαπίστωσε ότι ένας στους τέσσερις αντιμετωπίζει με τρόμο τη συγκεκριμένη Παρασκευή, είναι πιο στρεσαρισμένος την ημέρα αυτή και κατ’ επέκταση πιο επιρρεπής στα ατυχήματα.

Στο επιστημονικό περιοδικό «British Medical Journal», δημοσιεύτηκε παλαιότερα μελέτη με τον τίτλο «Σας κάνει κακό η Παρασκευή και 13;», με πολύ αξιοπρόσεκτα συμπεράσματα. Η έρευνα έδειξε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που επέλεγαν το αυτοκίνητο αυτήν την ημέρα μειωνόταν, ενώ ο αριθμός των εισαγωγών λόγω αυτοκινητικών ατυχημάτων στα νοσοκομεία αυξανόταν.

Οι επιστήμονες συνέκριναν τα ποσοστά των ατυχημάτων από αυτοκίνητο την Παρασκευή και 13 και την ίδια ημέρα μία εβδομάδα νωρίτερα. Όπως και να έχει το θέμα είτε είστε προληπτικοί είτε όχι, καλό θα είναι να έχετε το νου σας τις Παρασκευές ή τις Τρίτες που συνδυάζονται με τον αριθμό 13, ένα πέταλο, λίγο σκόρδο, ή μια χάντρα θαλασσιά καλό θα είναι να σας βρίσκεται… για το κακό το μάτι βρε αδερφέ!

Προσοχή στα ατυχήματα. Ερευνητές πάντως έχουν πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια μελέτες σχετικά με τη… δυσοίωνη αυτή ημέρα. Χαρακτηριστική είναι αυτή του βρετανικού Πανεπιστημίου του Χερντφορσάιρ. Ο καθηγητής Ψυχολογίας Ρίτσαρντ Γουάισμαν μελέτησε 2.068 ανθρώπους και διαπίστωσε ότι ένας στους τέσσερις, ο οποίος και αντιμετωπίζει με φόβο τη συγκεκριμένη Παρασκευή, είναι πιο στρεσαρισμένος την ημέρα αυτή και κατ’ επέκταση πιο επιρρεπής στα ατυχήματα.

Παλαιότερη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «British Medical Journal» με τίτλο «Σας κάνει κακό η Παρασκευή και 13;», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, αν και ο αριθμός των ανθρώπων που επέλεγαν το αυτοκίνητο αυτήν την ημέρα μειωνόταν, ο αριθμός των εισαγωγών λόγω αυτοκινητικών ατυχημάτων στα νοσοκομεία αυξανόταν. Οι ερευνητές συνέκριναν τα ποσοστά των ατυχημάτων από αυτοκίνητο την Παρασκευή και 13 και την ίδια ημέρα μία εβδομάδα νωρίτερα.

Πηγή: madata.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: commons.wikimedia.org)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Βρετανία: Ιδιοκτήτης γραφείου τελετών δικάζεται επειδή δεν έθαβε τους νεκρούς, σε ορισμένες περιπτώσεις για χρόνια ολόκληρα!

27/07/2026 - 7:58μμ
Ένα μπλε καβούρι σε παραλία της Λάρισας, όπου καταλήγει το Δέλτα του Πηνειού και ενώνεται με τα νερά του Αιγαίου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Απόστολος Ντόμαλης)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Μπλε καβούρι: Ο «Ιταλός» των εκβολών του Πηνειού – Πονοκέφαλος για τους ψαράδες αλλά και εκλεκτός καλοκαιρινός μεζές

18/07/2026 - 11:26πμ
Το Πέρασμα των Ερωτευμένων στη Βαρένα προσφέρει μια μοναδική θέα στη λίμνη Κόμο (φωτ.: Facebook / Infopoint Varenna Turismo)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ξέχνα τη βόλτα με μαγιό: Χωριό στη λίμνη Κόμο βάζει πρόστιμα έως 200 ευρώ στους τουρίστες

8/07/2026 - 6:50μμ
(Φωτ.: ertnews.gr/glomex)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Νίκαια: Εργαζόμενη καταδίωξε με… σφουγγαρίστρα ληστή που την απειλούσε με ψεύτικο όπλο

6/07/2026 - 4:32μμ
(Φωτ.: Matthew Sherman 2025 / Courtesy Sotheby‘s)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Sotheby’s: Στο σφυρί σκελετός Τυραννόσαυρου Ρεξ στη Νέα Υόρκη

2/07/2026 - 3:22μμ
Δύτες ντυμένοι με στολή «χορού του λιονταριού» παρατηρούν μια θαλάσσια χελώνα μέσα στο ενυδρείο Aquaria KLCC στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, στις 21 Ιανουαρίου 2022 (φωτ.: EPA / Fazry Ismail)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

«Χελώνες κατάσκοποι» στα κινεζικά νερά; Η Κίνα προειδοποιεί για νέο τρόπο συλλογής μυστικών δεδομένων

13/06/2026 - 12:11πμ
Από παλαιότερη εμφάνιση του φαινομένου, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται τον Θερμαϊκό (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Έντονο φαινόμενο ευτροφισμού στον Θερμαϊκό: Το φυτοπλαγκτόν κάλυψε το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης

9/06/2026 - 6:54μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Λύθηκε το μυστήριο για την ιδιαίτερη οσμή που είχε καλύψει την Αττική τον Μάιο

9/06/2026 - 4:03μμ
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Το… «Κόμμα της Κατσαρίδας» σαρώνει τα social media στην Ινδία

22/05/2026 - 8:02μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Δύο χρονών αγοράκι ξάπλωσε στο χαλί του Οβάλ Γραφείου την ώρα που μιλούσε ο Τραμπ

24/04/2026 - 11:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Μύθος του στίβου ο Μίλτος Τεντόγλου – Πρωταθλητής Ευρώπης για 4η φορά!

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Champions League: Αποχαιρέτησε τα… αστέρια ο Ολυμπιακός και πάει στη League Phase του Europa League

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Conference League: Λυτρώθηκε στην παράταση ο Παναθηναϊκός

3 ώρες πριν
Απαραίτητα τα ειδικά γυαλιά για να δει κανείς την έκλειψη Ηλίου (φωτ. αρχείου: EPA / Rodrigo Sura)

12 Αυγούστου: Ολική έκλειψη Ηλίου – Από ποιες περιοχές θα περάσει το «μονοπάτι της ολότητας»

4 ώρες πριν
Τα κατάλοιπα της ρωμαϊκής έπαυλης της Αγίας Ευφημίας (φωτ.: ΥΠΠΟ)

Κεφαλονιά: Η ρωμαϊκή έπαυλη με τα ψηφιδωτά που έγινε χώρος ταφής

4 ώρες πριν
Συντροφιά Ελλήνων στα Κοτύωρα. Ανάμεσά τους ο Βασίλης Χατσιπαυλίδης. Καρτ ποστάλ με ημερομηνία 6 Ιουλίου 1929 (φωτ.: Ελληνικό Μωσαϊκό / Ιωάννα Πασαλίδου)

Κοτύωρα: Όταν το καλοκαίρι δεν είχε όνομα – Οι «σάπιες μέρες» του Αυγούστου

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign