pontosnews.gr
Κυριακή, 19/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μία σχυρή ηλιακή καταιγίδα απειλεί τη Γη

8/02/2013 - 8:34πμ
Μία σχυρή ηλιακή καταιγίδα απειλεί τη Γη
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο πλανήτης μας κινδυνεύει από μία σούπερ ηλιακή καταιγίδα, η οποία θα προκληθεί από την εκτόξευση δισεκατομμυρίων τόνων ενεργειακής ύλης από τον Ήλιο.

Η ύλη αυτή ταξιδεύοντας με ταχύτητα ενός εκατομμυρίου μιλίων την ώρα θα πλήξει την Γη στο εγγύς μέλλον παραλύοντας τις τηλεπικοινωνίες. Το άσχημο είναι ότι οι επιστήμονες θα μπορούν να εκδώσουν προειδοποίηση μόλις 30 λεπτά πριν συμβεί το κακό, σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού “Independent”.  Η τελευταία ηλιακή καταιγίδα που επηρέασε τη Γη ήταν το 1859, και έγινε γνωστή ως φαινόμενο Κάρρινγκτον, από τον Άγγλο αστρονόμο που την κατέγραψε.

Αυτή η ισχυρή ηλιακή καταιγίδα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους, επικίνδυνες βλάβες στα δίκτυα παροχής ηλεκτρισμού, και σημαντικές διαταραχές σε συστήματα πλοήγησης το 2013.

Μία παρόμοια ηλιακή καταιγίδα θα είχε σοβαρές συνέπειες πάνω στο ηλεκτρικό δίκτυο, καθώς οι μετασχηματιστές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε απότομες αυξήσεις της ισχύος. Άλλες αρνητικές συνέπειες θα παρατηρούνταν στο σύστημα πλοήγησης GPS (για αρκετές ημέρες), στην αεροπλοΐα και στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, ειδικά τα νεότερα που χρησιμοποιούν δίκτυο 4G, βασιζόμενο σε χρονισμό GPS. Η ακτινοβολία που θα δέχονταν οι επιβάτες ενός αεροπλάνου την ώρα της ηλιακής καταιγίδας ισοδυναμεί με τρεις ακτινογραφίες, και δεν αποτελεί σημαντικό κίνδυνο.

Σύμφωνα με Βρετανούς ειδικούς της Βασιλικής Ακαδημίας Μηχανικών στο Λονδίνο, είναι κοινά αποδεκτό ότι μία ισχυρή ηλιακή καταιγίδα είναι αναπόφευκτη, και θα πρέπει να αναρωτιόμαστε περισσότερο για το πότε θα συμβεί παρά για το εάν θα συμβεί. Τις τελευταίες δεκαετίες υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις όπου μαζικές εκτινάξεις ενέργειας από τη στεφάνη του Ήλιου (CME) εκτοξεύτηκαν στο διάστημα και πέρασαν σε κοντινή απόσταση από τη Γη.

Το 1989 μία σχετικά αδύναμη ηλιακή καταιγίδα εξουδετέρωσε ένα μεγάλο αριθμό κεντρικών μετασχηματιστών στον ηλεκτρικό δίκτυο του Καναδά, αφήνοντας ένα μεγάλο κομμάτι πληθυσμού χωρίς ηλεκτρισμό για εννέα ώρες. Παρόμοια περιστατικά προκάλεσαν αύξηση στην ατμοσφαιρική ακτινοβολία το 1956, το 1972 και το 2003, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αυτά τα φαινόμενα είναι πιο συχνά, αλλά και πολύ πιο αδύναμα από τις πραγματικές ισχυρές καταγίδες όπως αυτή του 1859.

Λόγω της πανταχού παρουσίας των ηλεκτρονικών αλλά και την εξάρτηση των τηλεπικοινωνιών από τους δορυφόρους, η ανθρωπότητα σήμερα είναι πολύ πιο ευάλωτη ως προς τις αρνητικές συνέπειες μίας ηλιακής καταιγίδας σε σχέση με το 1859.

«Μία ισχυρή ηλιακή καταγίδα θα αποτελέσει πρόκληση αλλά όχι καταστροφή. Οι δύο μεγαλύτερες προκλήσεις για κάθε κυβέρνηση θα είναι το ευρύ φάσμα των τεχνολογιών που μπορούν να επηρεαστούν, αλλά και η εμφάνιση απροσδόκητων ανωμαλιών και αδυναμιών όσο εξελίσσεται η τεχνολογία», δήλωσε ο Πωλ Κάννον, μέλος της Ακαδημίας και προεδρεύων της ομάδας εργασίας πάνω στις ηλιακές καταιγίδες. «Το μήνυμά μας είναι μην πανικοβάλλεστε, αλλά προετοιμαστείτε», πρόσθεσε.

Πηγή: madata.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ανδροειδές ρομπότ της Honor συμμετέχει στον δεύτερο ημιμαραθώνιο ανθρώπων και ανθρωποειδών στο Πεκίνο, στις 19 Απριλίου 2026. Κατέκτησε την πρώτη θέση καταγράφοντας εντυπωσιακή επίδοση (φωτ.: EPA / Andres Martinez Casares)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πεκίνο: Ανδροειδή ρομπότ προσπέρασαν ανθρώπους σε ημιμαραθώνιο – Θεαματικό τεχνολογικό άλμα μέσα σε έναν χρόνο

19/04/2026 - 2:05μμ
Ο Reid Wiseman και ο Jeremy Hansen (φωτ.: NASA / Bill Ingalls)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

NASA: Οι αστροναύτες της αποστολής «Artemis II» επέστρεψαν στη Γη – Η εντυπωσιακή στιγμή της προσθαλάσσωσης

11/04/2026 - 10:32πμ
Το φαινόμενο «Earthset» όπως καταγράφηκε από το παράθυρο του διαστημόπλοιου Orion (φωτ.: NASA)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αθέατη πλευρά της Σελήνης: Η στιγμή που η Γη «δύει» – Οι εικόνες που αλλάζουν όσα ξέραμε

7/04/2026 - 6:05μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Artemis II: Η ιστορική τροχιά γύρω από τη Σελήνη και η επιστροφή μετά από 406.000 χλμ.

7/04/2026 - 11:52πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ιωάννα Καρδαρά)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Παγκόσμια διάκριση για την ελληνική Τεχνητή Νοημοσύνη: Στα 100 κορυφαία έργα της UNESCO τρεις ελληνικές πρωτοβουλίες

5/04/2026 - 10:19πμ
Φωτογραφία της Γης που τράβηξε ο διοικητής της αποστολής Artemis II Ριντ Γουάιζμαν, από το παράθυρο της κάψουλας Orion στις 2 Απριλίου 2026, μετά την ολοκλήρωση της τροχιάς προς τη Σελήνη (φωτ.: NASA / EPA / Reid Wiseman)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η Γη όπως δεν την έχουμε ξαναδεί – Οι πρώτες εικόνες από το Artemis II καθηλώνουν τους αστροναύτες

4/04/2026 - 3:51μμ
Άνδρας κοιτάζει το κινητό του (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Οθόνες, social media και AI: Πόσο χρόνο περνάμε online και τι κόστος έχει για σώμα, νου και σχέσεις

4/04/2026 - 11:22πμ
Μέλος της ομάδας SpaceDot κρατά στα χέρια του τον νανοδορυφόρο PeakSat, στο στάδιο της κατασκευής του (φωτ. αρχείου: facebook/SpaceDot)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΑΠΘ: Εκτοξεύτηκε στο διάστημα ο νανοδορυφόρος PeakSat – Δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από φοιτητές

30/03/2026 - 8:15μμ
Ανασκαφές στο βραχώδες καταφύγιο Tourtoirac στη Γαλλία, όπου βρέθηκαν τρία λείψανα Νεάντερταλ που αναλύθηκαν στη μελέτη (φωτ.: Πανεπιστήμιο του Τίμπιγκεν/ Credit: Luc Doyon)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Χαρούλα Φωτιάδου: Ελληνίδα ερευνήτρια ρίχνει φως σε ένα από τα μεγαλύτερα προϊστορικά αινίγματα, την εξαφάνιση των Νεάντερταλ

29/03/2026 - 2:28μμ
Από αριστερά, ο Αδριανός Γολέμης, ο Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Κωνσταντίνος Καράντζαλος (φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αρχίζει την εκπαίδευση αστροναυτών ο πρώτος Έλληνας που θα συμμετάσχει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος

23/03/2026 - 6:50μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Necati Savas)

Φιντάν: Υπάρχουν μουσουλμανικές χώρες ενοχλημένες με τη συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

21 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Εύβοια: Συνελήφθη 56χρονος για πυρκαγιά από αμέλεια στην περιοχή Πλατάνα

49 λεπτά πριν
Υποδοχή των Ρώσων μπροστά στο κτήριο της όπερας, τον Απρίλιο του 1916 (πηγή: Αρχείο Μ. Τερζοπούλου / orthodoxiapontos.blogspot.com)

Μαρτυρία Νικόλαου Μπαλκίδη: Πριν μπούνε στα πράματα οι Νεότουρκοι, όλο αγαθοσύνη ήτανε ο Τούρκος μαζί μας

1 ώρα πριν
Ο Ρούμεν Ράντεφ (φωτ.: EPA / Borislav Troshev)

Εκλογές στη Βουλγαρία: Προηγείται ο σχηματισμός του πρώην προέδρου Ρούμεν Ράντεφ

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Justin Lane)

ΗΠΑ: Οκτώ παιδιά νεκρά σε ένοπλη επίθεση, στη Λουιζιάνα

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: flickr.com / elmada)

Συναγερμός στην Αυστρία: Δηλητήριο για ποντίκια σε βάζο βρεφικής τροφής – Υποψίες για διασυνοριακή εγκληματική ενέργεια

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign