pontosnews.gr
Τρίτη, 30/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μύθοι και αλήθειες για τα λιπαρά

20/09/2012 - 3:30μμ
Μύθοι και αλήθειες για τα λιπαρά
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Γράφει η Φωτεινή Κοκκίνου, Διατροφολόγος, Διαιτολόγος

Ποια είναι η πρώτη λέξη που σας έρχεται στο μυαλό ακούγοντας λέξεις όπως χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, παχυσαρκία, καρδιαγγειακά, υπέρταση και έχει σχέση με τη διατροφή; Η απάντηση;… τα λιπαρά και πολύ πιθανό… ο περιορισμός τους! Κι όμως… αν και η υγεία μας τα τελευταία χρόνια είναι στενά συνδεδεμένη με τη μείωση των λιπαρών στη διατροφή μας, τα λίπη θα λέγαμε πως είναι μάλλον παρεξηγημένα, καθώς αποτελούν ένα από τα βασικά συστατικά της διατροφής μας που είναι απαραίτητα για … τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. … Γιατί;

Τα λιπαρά και η ισορροπία

Τα λιπαρά αποτελούν ένα από τα τρία απαραίτητα βασικά θρεπτικά συστατικά της τροφής το οποίο παρέχει στο σώμα μας ενέργεια, δηλαδή θερμίδες. Εκτός όμως από θερμίδες, τα λιπαρά επιτελούν πολλούς και σημαντικούς ρόλους στο σώμα μας που έχουν να κάνουν είτε με τη δομή του είτε με τις λειτουργίες που διενεργούνται μέσα μας. Πιο συγκεκριμένα, αποτελούν το βασικό δομικό συστατικό των μεμβρανών των κυττάρων μας, ενώ παράλληλα, το λίπος προστατεύει τα όργανα και συμμετέχει στη ρύθμιση της θερμοκρασία του σώματός μας. Επιπρόσθετα, τα λιπαρά αποτελούν το βασικό συστατικό των αναπαραγωγικών ορμονών στο σώμα μας, συμβάλλουν στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών, ενώ ορισμένα είδη λιπαρών που μπορούμε να προμηθευθούμε μόνο από τη διατροφή είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική ανάπτυξη και ωρίμανση του νευρικού, του ανοσοποιητικού και του αγγειακού μας συστήματος.

Λιπαρά και βάρος

Η διατήρηση φυσιολογικού βάρους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής αποτελεί έναν από τους βασικούς ‘κανόνες’ πρόληψης εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων όπως τα καρδιαγγειακά και τα λιπαρά είναι άμεσα συνδεδεμένα με το βάρος μας… γιατί; Συνήθως τα λιπαρά χαρακτηρίζονται και ως ‘συμπυκνωμένη’ μορφή ενέργειας, καθώς 1 γραμμάριο λίπους στο σώμα μας αποδίδει 9 θερμίδες, σε αντίθεση με τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες όπου κάθε γραμμάριο, αποδίδει 4 θερμίδες. Αυτός είναι και ο λόγος που τα λιπαρά, εδώ και χρόνια, συνδέονται με την αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και την υπέρμετρη αύξηση βάρους. Παρόλα αυτά, όλο και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα επιβεβαιώνουν πως η σύνδεση αυτή είναι μάλλον απλοϊκή. Έρευνες, για παράδειγμα, δείχνουν πως τα τελευταία 25 χρόνια, ενώ η αύξηση λιπαρών στην Ευρώπη μειώθηκε, τα ποσοστά υπέρβαρου και παχυσαρκίας αυξάνονται, γεγονός που υποδηλώνει πως το ζήτημα της παχυσαρκίας δεν έχει να κάνει μόνο με την πρόσληψη λίπους αλλά με πολλούς παράγοντες όπως τα γονίδια, η απουσία σωματικής δραστηριότητας αλλά και οι διατροφικές μας συνήθειες.

Λιπαρά και καρδιαγγειακή υγεία

Τα λιπαρά έχουν συνδεθεί άμεσα με την υγεία της καρδιάς, καθώς η ποιότητα και η ποσότητα των λιπαρών που καταναλώνουμε σχετίζεται με τα επίπεδα λιπιδίων του αίματος και κυρίως με την αύξηση της LDL χοληστερόλης γνωστής και ως ‘κακής’ χοληστερόλης. Η LDL χοληστερόλη είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά του λίπους στο σώμα μας από το συκώτι σε όλα τα όργανα και είναι συνδεδεμένη με το μηχανισμό δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας. Η διαιτητική χοληστερόλη (δηλαδή η χοληστερόλη που βρίσκουμε σε τρόφιμα όπως αυγά, θαλασσινά και το συκώτι) από μόνη της φαίνεται να επηρεάζει σε μικρό ποσοστό τα λιπίδια του αίματος, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο σε άτομα με αυξημένη ευαισθησία σε αυτή. Τα κορεσμένα λιπαρά, βρίσκονται σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα, όπως το φρέσκο βούτυρο, το λίπος του κρέατος, τα πλήρη γαλακτοκομικά και τα αλλαντικά και η υπερβολική κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με την αύξηση των επιπέδων LDL χοληστερόλης του αίματος, ενώ στην ίδια κατηγορία ανήκουν και τα trans λιπαρά. Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά. Τα ακόρεστα λιπαρά βρίσκονται σε τρόφιμα όπως φυτικά έλαια με κύριο αντιπρόσωπο το ελαιόλαδο, φυτικές μαργαρίνες και ξηρούς καρπούς και δεν σχετίζονται με την αύξηση της LDL χοληστερόλης, ενώ η μέτρια κατανάλωσή τους σχετίζεται με θετικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς.

Η διατήρηση φυσιολογικού βάρους και των επιπέδων των λιπιδίων του αίματος σε φυσιολογικά όρια αποτελούν καθημερινή μέριμνα στην πρόληψη του διαβήτη, ενώ η ποιότητα των λιπαρών της διατροφής μας συνδέεται και με την πρόληψη διάφορων μορφών καρκίνου. Δεν είναι λοιπόν τα λιπαρά ‘ο εχθρός’ της υγείας μας αλλά οι ίδιες μας οι αποφάσεις. Η βάση μιας ισορροπημένης διατροφής στηρίζεται στο μέτρο και την ποικιλία της κατανάλωσης λιπαρών. Γνωρίζοντας το είδος των λιπαρών των τροφίμων που καταναλώνουμε και μαθαίνοντας να διαβάζουμε τις ετικέτες τροφίμων μπορούμε να απολαμβάνουμε τόσο τα υψηλής περιεκτικότητας όσο και τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος τρόφιμα κάνοντας τους κατάλληλους συνδυασμούς μέσα στην ημέρα μας και εντάσσοντας πάντα τη σωματική δραστηριότητα ως τρόπο ζωής στην καθημερινότητά μας.

Πηγές: www.nutrimed.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γυναίκα δείχνει ελιά στο χέρι της που παρουσιάζει ύποπτα χαρακτηριστικά και χρήζει δερματολογικού ελέγχου (πηγή: wwmedgroup.com)
ΥΓΕΙΑ

Μελάνωμα: Τα ύποπτα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε – Ποιοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου

22/06/2026 - 7:49μμ
(Φωτ.: sarah782 / Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Διατροφή: Πώς επηρεάζουν τις συνήθειές μας οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιρού

20/06/2026 - 5:44μμ
Το επικίνδυνο ψάρι λαγοκέφαλος (φωτ. αρχείου Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας/ EUROKINISSI)
ΥΓΕΙΑ

SOS από τον Ερυθρό Σταυρό για τον λαγοκέφαλο: Οδηγός επιβίωσης για τοξικότητα και δαγκώματα

16/06/2026 - 12:15μμ
Παραγωγή ελαιόλαδου σε ελαιοτριβείο στη Βουλιαγμένη Ηλείας (φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)
ΥΓΕΙΑ

Καθηγητής του Yale: Το ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό

14/06/2026 - 6:14μμ
Παιδιά παίζουν στο προαύλιο του σχολείου Amaranta στο Σαντιάγο της Χιλής, 9 Μαΐου 2019 (φωτ.: EPA / Alberto Valdes)
ΥΓΕΙΑ

Το «πείραμα» της Χιλής κατά της παιδικής παχυσαρκίας φαίνεται να αποδίδει: Τι έδειξε έρευνα σε 300.000 παιδιά

13/06/2026 - 1:17μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΥΓΕΙΑ

Γιατί ο Τραμπ πιέζει για να ακριβύνουν τα φάρμακα στην Ευρώπη

12/06/2026 - 4:01μμ
Γυναίκα κάνει ένεση με φάρμακο της κατηγορίας GLP-1
ΥΓΕΙΑ

Φάρμακα για αδυνάτισμα συνδέονται με μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, δείχνει μεγάλη μελέτη

6/06/2026 - 12:51μμ
(Φωτ.: pexels.com)
ΥΓΕΙΑ

ΠΟΥ: 1,5 εκατομμύριο θάνατοι ετησίως από μολυσμένα τρόφιμα – Στο «στόχαστρο» τα παιδιά κάτω των 5 ετών

4/06/2026 - 7:42μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/matthiasboeckel-3930681/)
ΥΓΕΙΑ

ΕΦΕΤ: Άμεση ανάκληση παρτίδας γνωστής συσκευασμένης σαλάτας λόγω λιστέριας

3/06/2026 - 5:37μμ
Στιγμιότυπο από την κεντρική αγορά Πειραιά (φωτ.: EUROKINISSI / Αναστάσιος Ναρεκιάν)
ΥΓΕΙΑ

Αλκοόλ και υγεία: Νέα μελέτη συνδέει την κατανάλωση με αυξημένο κίνδυνο για 20 παθήσεις

3/06/2026 - 12:34μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Facebook/Ποντιακός Πολιτιστικός  Σύλλογος Χωρυγίου)

Ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Χωρυγίου Κιλκίς άφησε το δικό του αποτύπωμα στο 14ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Αίγινας

16 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Μυστήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης – Πτώμα εντοπίστηκε σε φεγγίτη εμπορικού κέντρου στην Τσιμισκή

41 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA/Henry Chirinos/ΑΠΕ ΜΠΕ)

Ανείπωτη η τραγωδία στη Βενεζουέλα – Δεκάδες χιλιάδες οι αγνοούμενοι, μαζική διεθνής κινητοποίηση και μάχη με τον χρόνο στα συντρίμμια

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Greg M. Cooper)

Ώρα πρόκρισης για Γαλλία, Μεξικό, ενδιαφέρον το Ακτή Ελεφαντοστού-Νορβηγία – Το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα

1 ώρα πριν
(Πηγή: facebook.com/arammanougian?locale=el_GR)

Πανδαισία χρωμάτων και ρυθμών στο Φεστιβάλ Αρμενικών Παραδοσιακών Χορών του «Χαμασκαΐν» στην Αθήνα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: glomex)

Στη φυλακή 28χρονος Τούρκος για τη μαφιόζικη εκτέλεση στα Εξάρχεια – Ομολόγησε τη συμμετοχή του

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign