Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, με θερμά λόγια για τον Ντόναλντ Τραμπ και με την προσδοκία μιας νέας συνάντησης μαζί του. Ωστόσο, το πολυαναμενόμενο τετ α τετ των δύο προέδρων στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, ενώ οι ελπίδες της Άγκυρας για επιστροφή στο πρόγραμμα των F-35 φαίνεται να απομακρύνονται.
Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε τον Ντόναλντ Τραμπ «πολύτιμο φίλο» του και υποστήριξε ότι ο μεταξύ τους διάλογος έχει οδηγήσει σε σημαντική πρόοδο στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ.
«Με τη συμβολή του ειλικρινούς και εξαιρετικού διαλόγου που έχουμε με τον πολύτιμο φίλο μου, πρόεδρο Τραμπ, έχουμε σημειώσει και συνεχίζουμε να σημειώνουμε σημαντική πρόοδο σε όλους τους τομείς των σχέσεών μας», ανέφερε.
Παράλληλα, ζήτησε να αρθούν τα εμπόδια στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, υποστηρίζοντας ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν μεταξύ δύο συμμάχων.
“100 Yıllık Dostluk: Türkiye-Amerika Birleşik Devletleri” etkinliğinde Türk-Amerikan toplumunun kıymetli üyeleriyle, Türk ve Amerikan iş dünyasının değerli temsilcileriyle bir araya geldik. 🇹🇷🇺🇸
Türkiye-Amerika iş birliğini çok daha ileriye taşımaya yönelik çabalarımıza bugün… pic.twitter.com/jTUisCuOnr
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) September 22, 2026
Η συνάντηση που δεν έχει «κλειδώσει»
Παρά τις προσδοκίες της τουρκικής πλευράς, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για διμερή συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.
Ενδεικτικό είναι ότι ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Τουρκία Τομ Μπάρακ, σε συνέντευξή του στο CNN Türk αναφέρθηκε εκτενώς στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, χωρίς να κάνει καμία αναφορά σε επικείμενο τετ α τετ των δύο προέδρων.
Ο Τομ Μπάρακ υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας για τις ΗΠΑ και μίλησε για την «καλή χημεία» μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, οι προσωπικές σχέσεις των δύο ηγετών δεν αρκούν για να ξεπεραστούν τα νομικά και πολιτικά εμπόδια στο πεδίο των εξοπλισμών.
Το αδιέξοδο των S-400
Στο επίκεντρο παραμένει η αγορά από την Τουρκία του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, η οποία οδήγησε στην αποπομπή της από το πρόγραμμα των F-35 και στην επιβολή αμερικανικών κυρώσεων.
Ο Τομ Μπάρακ αναγνώρισε ότι η χρήση ρωσικών αμυντικών συστημάτων δεν είναι συμβατή με την αμερικανική στρατιωτική τεχνολογία. Όπως ανέφερε, οι όροι που αφορούν την επιχειρησιακή κατάσταση, την ιδιοκτησία και τη διάθεση των S-400 είναι σαφείς και δεσμευτικοί.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εξετάζονται σενάρια πώλησης ή μεταφοράς του ρωσικού συστήματος, χωρίς όμως να υπάρχει μέχρι στιγμής συμφωνία. Η θέση της Ουάσινγκτον παραμένει ότι το ζήτημα των S-400 πρέπει να επιλυθεί προτού ανοίξει ο δρόμος για ουσιαστική αλλαγή στο καθεστώς των κυρώσεων και των F-35.
«Τα F-35 δεν είναι το σημαντικότερο όπλο»
Ο Αμερικανός πρεσβευτής επιχείρησε παράλληλα να υποβαθμίσει τη σημασία των F-35 για την Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι η χώρα διαθέτει ισχυρή και σε μεγάλο βαθμό αυτάρκη αμυντική βιομηχανία.
Παρέπεμψε στην πρόοδο της Άγκυρας στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και στο πρόγραμμα του τουρκικού μαχητικού KAAN, σημειώνοντας ότι τα F-35 «δεν είναι το σημαντικότερο όπλο» που χρειάζεται η Τουρκία.
Η τοποθέτηση αυτή, πάντως, έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Άγκυρα βλέπει την Ελλάδα και το Ισραήλ να ενισχύουν τις αεροπορικές δυνατότητές τους με μαχητικά πέμπτης γενιάς. Η καθυστέρηση στην επιστροφή της Τουρκίας στο αμερικανικό πρόγραμμα επηρεάζει πλέον άμεσα τον σχεδιασμό της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Επιστροφή στα F-16
Με τα F-35 να παραμένουν εκτός άμεσου ορίζοντα, η Τουρκία επαναφέρει στο προσκήνιο τις συνομιλίες για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16.
Η αναβάθμιση των υφιστάμενων μαχητικών παρουσιάζεται ως πιο άμεση και ρεαλιστική λύση για την κάλυψη των αναγκών της τουρκικής αεροπορίας, έως ότου προχωρήσει το πρόγραμμα του KAAN ή μεταβληθούν οι αμερικανικές προϋποθέσεις για τα F-35.
Έτσι, παρά τη δημόσια επίκληση της φιλίας Τραμπ-Ερντογάν, η Άγκυρα φτάνει ξανά μπροστά στο ίδιο εμπόδιο: όσο διατηρεί τους S-400, η επιστροφή της στο πρόγραμμα των F-35 δεν μπορεί να θεωρείται ούτε άμεση ούτε δεδομένη.

















