pontosnews.gr
Κυριακή, 25/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Έμβρυο που είχε κρυοσυντηρηθεί για 22 χρόνια οδήγησε στη γέννηση ενός υγιέστατου κοριτσιού

Μια 54χρονη μητέρα έφερε στον κόσμο το παιδί της από έμβρυο που είχε καταψυχθεί το 2004 – Η ιστορία πίσω από το ιατρικό επίτευγμα και η βαθιά ανθρώπινη διάσταση

9/09/2026 - 3:42μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ένα κοριτσάκι βάρους 3.490 γραμμαρίων γεννήθηκε στην Αθήνα, σε μια περίπτωση που συνδυάζει ένα σημαντικό επίτευγμα στον χώρο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με μια συγκλονιστική οικογενειακή ιστορία.

Η μητέρα, ηλικίας 54 ετών, κατάφερε να φέρει στον κόσμο ένα υγιέστατο παιδί από έμβρυο που είχε κρυοσυντηρηθεί στις 17 Μαρτίου 2004. Η εμβρυομεταφορά πραγματοποιήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2025 σε ιδιωτική κλινική, με το χρονικό διάστημα από την κρυοσυντήρηση έως τη γέννηση να φτάνει τα 22 χρόνια, 5 μήνες και 23 ημέρες.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα που χειρίστηκε την περίπτωση, πρόκειται για τη μεγαλύτερη διεθνώς δημοσιευμένη διάρκεια κρυοσυντήρησης αυτολόγου γενετικού υλικού που έχει οδηγήσει μέχρι σήμερα σε γέννηση παιδιού, βάσει της βιβλιογραφικής ανασκόπησης που έχει πραγματοποιήσει.

Οι προηγούμενες δημοσιευμένες περιπτώσεις που εντοπίστηκαν αφορούσαν κρυοσυντήρηση για 18 χρόνια και 3 μήνες στην Ιαπωνία και για 17 χρόνια στο Ισραήλ.

Το έμβρυο είχε δημιουργηθεί το 2004

Η ιστορία, ωστόσο, δεν ξεκινά το 2025, αλλά περισσότερες από δύο δεκαετίες νωρίτερα. Το 2004, η Χριστίνα Ράπτη-Τζελέπη είχε υποβληθεί σε διαδικασία εμβρυομεταφοράς και, ήδη από την πρώτη προσπάθεια, είχε αποκτήσει ένα αγοράκι. Τα υπόλοιπα έμβρυα που είχαν δημιουργηθεί στο πλαίσιο της αρχικής θεραπείας παρέμειναν κρυοσυντηρημένα.

Είκοσι ένα χρόνια αργότερα, η ζωή της οικογένειας άλλαξε δραματικά. Τον Οκτώβριο του 2025, το 21χρονο παιδί της έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα.

Μέσα στο βαρύ πένθος και στην απώλεια, η μητέρα πήρε την απόφαση να αξιοποιήσει τα έμβρυα που εξακολουθούσαν να βρίσκονται σε κρυοσυντήρηση από την αρχική θεραπεία του 2004. Η απόφαση αυτή οδήγησε τελικά στη γέννηση της μικρής, δίνοντας στην οικογένεια μια νέα πραγματικότητα μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.

Μια διαδικασία με αυστηρό χρονικό όριο

Η προσπάθεια δεν ήταν μόνο ιατρικά απαιτητική, αλλά πραγματοποιήθηκε και μέσα σε ένα ιδιαίτερα αυστηρό χρονικό πλαίσιο. Η 54χρονη χρειάστηκε να ολοκληρώσει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και να εξασφαλίσει την απαιτούμενη άδεια από την Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, πριν από τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου ηλικιακού ορίου.

Η ηλικία των 54 ετών αποτελεί κρίσιμο χρονικό όριο για τη συγκεκριμένη διαδικασία, γεγονός που έκανε ακόμη πιο σημαντικό τον συντονισμό όλων των απαραίτητων ενεργειών μέχρι την εμβρυομεταφορά.

Ο γυναικολόγος της Χριστίνας Ράπτη-Τζελέπη και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Κωνσταντίνος Πάντος, χαρακτήρισε τη γέννηση «σημαντική κλινική και επιστημονική εξέλιξη», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η ιατρική δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στην εφαρμογή κανόνων και πρωτοκόλλων, αλλά οφείλει να διατηρεί στο επίκεντρο τον άνθρωπο.

Η επιστημονική αξία της περίπτωσης

Η συγκεκριμένη γέννηση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την επιστημονική κοινότητα, καθώς το έμβρυο είχε παραμείνει κρυοσυντηρημένο για περισσότερες από δύο δεκαετίες πριν χρησιμοποιηθεί για εμβρυομεταφορά. Η επιστημονική ομάδα έχει συγκεντρώσει τα κλινικά και εργαστηριακά δεδομένα της περίπτωσης και προγραμματίζει την υποβολή τους προς δημοσίευση στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία. Η δημοσίευση των στοιχείων αναμένεται να επιτρέψει την επιστημονική αξιολόγηση της συγκεκριμένης περίπτωσης και της μακράς διάρκειας κρυοσυντήρησης που προηγήθηκε της επιτυχούς εγκυμοσύνης και της γέννησης.

Πέρα όμως από τους αριθμούς, τις ημερομηνίες και τα επιστημονικά δεδομένα, η ιστορία αυτή έχει μια διάσταση που δύσκολα μπορεί να αποτυπωθεί μόνο με ιατρικούς όρους.

«Η ελπίδα και το φως»

Για τους γονείς, η γέννηση της μικρής δεν αποτελεί διαγραφή της απώλειας που προηγήθηκε. Το νέο παιδί δεν έρχεται να αντικαταστήσει τον 21χρονο γιο τους που έφυγε τόσο ξαφνικά. Έρχεται, όμως, σε μια οικογένεια που είχε βρεθεί αντιμέτωπη με μια ανείπωτη απώλεια και σηματοδοτεί μια νέα αρχή.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, το νέο μέλος της οικογένειας δεν αντικαθιστά το παιδί που έχασαν, αλλά έφερε ξανά στο σπίτι τους «την ελπίδα και το φως».

Και κάπως έτσι, ένα έμβρυο που είχε παραμείνει κρυοσυντηρημένο από το 2004, πέρασε από τον χρόνο στη ζωή, συνδέοντας δύο διαφορετικές εποχές μιας οικογένειας και καταλήγοντας, 22 χρόνια αργότερα, στην πρώτη ανάσα ενός υγιέστατου κοριτσιού.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ωριωνίδης στον νυχτερινό ουρανό, σε φωτογραφία της 21ης Οκτωβρίου 2020. Διακρίνεται επίσης ο γαλαξίας της Ανδρομέδας (φωτ.: Wikimedia Commons / David Wipf)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ωριωνίδες 2026: Τα «πεφταστέρια» του Χάλεϊ πλησιάζουν – Πότε να κοιτάξουμε τον ουρανό

20/10/2026 - 3:02μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

«Δαίδαλος»: Μπήκε στην πρίζα ο εθνικός υπερυπολογιστής – Τα εγκαίνια στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου

19/10/2026 - 1:59μμ
Ψηφιακή μακέτα του χώρου όπου φιλοξενείται ο υπερυπολογιστής «ΔΑΙΔΑΛΟΣ», προβάλλεται σε οθόνη υπολογιστή (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Υπερυπολογιστής «ΔΑΙΔΑΛΟΣ»: Σήμερα τα εγκαίνια στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του Μετσόβιου

19/10/2026 - 9:46πμ
Στιγμιότυπο από την υπόγεια διάβαση στην οδό Χαμοστέρνας (φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αττική: Στον αέρα η αντιπλημμυρική προστασία του λεκανοπεδίου – Προειδοποιήσεις από τους επιστήμονες

18/10/2026 - 9:20μμ
Η αριστερή ωμοπλάτη του «Shanidar A» (φωτ.: University of Cambridge)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Νεάντερταλ: Τραύμα 75.000 ετών ίσως αποκαλύπτει την αρχαιότερη θανατηφόρα επίθεση με ξύλινο δόρυ

16/10/2026 - 10:00μμ
(Φωτ.: Reuters)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κίνα: Ανακαλύφθηκε θηλαστικό με γιγάντια ουρά που ζούσε πριν από 160 εκατ. χρόνια

11/10/2026 - 2:24μμ
Οπτικό στοιχείο του KM3NeT (φωτο.: KM3NeT)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Νόμπελ Φυσικής: Από τον πάγο της Ανταρκτικής στα βάθη της Μεσογείου – Η ελληνική συμμετοχή στην αναζήτηση των νετρίνων

8/10/2026 - 9:19μμ
Σύνθεση από τις πρώτες εικόνες του Sentinel-3C: αριστερά η Ιταλία και η κεντρική Ευρώπη, επάνω δεξιά η καναδική Αρκτική και κάτω δεξιά οι Μπαχάμες και η Κούβα. Οι λήψεις έγιναν στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Copernicus Sentinel 2026 / επεξεργασία ESA)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Sentinel-3C: Οι πρώτες εικόνες της Γης από τον νέο δορυφόρο του Copernicus

8/10/2026 - 8:09μμ
Μέλη της Επιτροπής Νόμπελ Χημείας ανακοινώνουν τους παραλήπτες του Βραβείου Νόμπελ Χημείας 2026, Κένσο Σοάι και Ανρί Μπ. Καγκάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας στη Στοκχόλμη (φωτ.: EPA/FREDRIK SANDBERG SWEDEN OUT)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Νόμπελ Χημείας 2026: Στους Ανρί Καγκάν και Κένσο Σοάι για τις ανακαλύψεις στην ασύμμετρη κατάλυση

7/10/2026 - 2:23μμ
(Φωτ.: Αρχείο Ελευθέριου Κοσμά/ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διάστημα: Ελληνικοί δορυφόροι «τσέπης» από την Αθήνα στην Αστάνα του Καζακστάν

7/10/2026 - 11:29πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA/YOAN VALAT)

«Καζάνι που βράζει» η Γαλλία: Έκρηξη έντασης με δακρυγόνα και συγκρούσεις σε μεγάλες πόλεις – 410.000 διαδηλωτές στους δρόμους

2 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Αθήνα προς την Άγκυρα για τη Θράκη: «Υποκριτικό να παραδίδει η Τουρκία μαθήματα θρησκευτικής ελευθερίας»

29 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: «Επαίσχυντη τρομοκρατική ενέργεια» η επίθεση σε ελληνορθόδοξη εκκλησία στην Ιορδανία

55 λεπτά πριν
(Φωτ.: Σκακιστικός Όμιλος Καβάλας)

Σταυρούλα Τσολακίδου: Πρωταθλήτρια Ευρώπης με την ομάδα της και χάλκινο μετάλλιο στο ατομικό

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Rajat Gupta)

Έκκληση Ρούμπιο σε Κουβανούς για συνεργασία με τη CIA – «Απελπισία» βλέπει η Αβάνα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάταλι Σκιαδοπούλου)

Super League: Νέα πεντάρα η ΑΕΚ – Διπλό με ανατροπή η Κηφισιά

1 ώρα πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV