Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα στην Τουρκία ανάρτηση που δημοσιεύτηκε από λογαριασμό που συνδέεται με τη Γαλατασαράι και χρησιμοποιούσε τη Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο για να… κρεμαστεί η φανέλα της ομάδας.
Η επίμαχη εικόνα, που είχε δημιουργηθεί με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, αναρτήθηκε από το GS Store πριν από τον αγώνα με τη Σαμσουνσπόρ.
Η ανάρτηση προκάλεσε κύμα οργισμένων σχολίων, κυρίως από φιλάθλους της Τραμπζονσπόρ αλλά και χρήστες που έκαναν λόγο για προσβολή ενός ιστορικού και θρησκευτικού συμβόλου με ιδιαίτερο βάρος για την περιοχή του Πόντου και την Τραπεζούντα.
Υπό το βάρος των αντιδράσεων, η δημοσίευση κατέβηκε λίγη ώρα αργότερα, χωρίς επίσημη εξήγηση από τη Γαλατασαράι ή το GS Store, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα.

Το μοναστήρι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του ποντιακού ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Για αιώνες υπήρξε πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο των Ελλήνων του Πόντου, ενώ σήμερα θεωρείται «κόσμημα» στο τουριστικό στέμμα της Τουρκίας.
Έτσι, η χρήση ενός τόσο φορτισμένου ιστορικά μνημείου για οπαδικούς λόγους θεωρήθηκε από πολλούς ατυχής και προσβλητική, με αρκετούς σχολιαστές να τονίζουν ότι η Σουμελά δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως «σκηνικό» ποδοσφαιρικής αντιπαράθεσης.
















