pontosnews.gr
Παρασκευή, 21/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Ύμνος στην Ελευθερία»: Έκθεση στο Κοινοβούλιο της Νέας Νότιας Ουαλίας για τα 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου

Η Ελληνοαυστραλή καλλιτέχνις Άντζελα Κική Κωνσταντινοπούλου τιμά την ιστορική μνήμη και τους δεσμούς Ελληνισμού–Αυστραλίας μέσα από μια δυναμική εικαστική αφήγηση

3/04/2026 - 3:04μμ
Η έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο κοινοβούλιο της Νέας Νότιας Ουαλίας (φωτ.: Brett Atkins)

Η έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο κοινοβούλιο της Νέας Νότιας Ουαλίας (φωτ.: Brett Atkins)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το Κοινοβούλιο της Νέας Νότιας Ουαλίας (NSW) θα φιλοξενήσει την έκθεση «Ode to Freedom» («Ύμνος στην Ελευθερία»), μια ιδιαίτερα δυνατή εικαστική πρόταση της Ελληνοαυστραλής καλλιτέχνιδας Άντζελας Κικής Κωνσταντινοπούλου, αφιερωμένη στη συμπλήρωση 200 ετών από την Έξοδο του Μεσολογγίου.

Την έκθεση διοργανώνει η AHEPA Sydney & NSW Inc, ενώ πραγματοποιείται με την πολύτιμη υποστήριξη του υπουργού Πολυπολιτισμικότητας, The Hon. Steve Kamper MP. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να την επισκεφθεί στον χώρο Fountain Court του Κοινοβουλίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, από την Τρίτη 5 Μαΐου έως και την Πέμπτη 28 Μαΐου.

Η παρουσίαση τελεί υπό την αιγίδα του γενικού προξενείου της Ελλάδας στο Σίδνεϊ.

Μέσα από τα έντονα εκφραστικά έργα της καλλιτέχνιδος, η έκθεση αναδεικνύει τους διαχρονικούς δεσμούς μεταξύ του Ελληνισμού και της Νέας Νότιας Ουαλίας, προβάλλοντας κοινές αξίες όπως το θάρρος, η δημοκρατία και η αντοχή.

Η έκθεση περιλαμβάνει μια προσεκτικά επιλεγμένη συλλογή αυθεντικών έργων ζωγραφικής της καλλιτέχνιδας, ανάμεσά τους πορτρέτα σημαντικών μορφών της Ελληνικής Επανάστασης, των οποίων η γενναιότητα και η αυτοθυσία συνέβαλαν καθοριστικά στη διαμόρφωση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Ξεχωρίζει, μεταξύ άλλων, η εντυπωσιακή απεικόνιση του Λόρδου Βύρωνα, τιμώντας τη βαθιά του σύνδεση με το Μεσολόγγι και τη διαχρονική του συμβολή στον ελληνικό αγώνα για την ελευθερία.

Η έκθεση σηματοδοτεί τη συμπλήρωση 200 ετών από την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου, που πραγματοποιήθηκε στις 10–11 Απριλίου 1826, ανήμερα της Ορθόδοξης Κυριακής του Πάσχα. Ανάμεσα στους υπερασπιστές της πόλης βρισκόταν και ο Λόρδος Βύρων. Έπειτα από χρόνια στερήσεων, οι λιγοστοί επιζώντες επέλεξαν μια ηρωική έξοδο αντί να υποκύψουν στην πείνα και την εξαθλίωση, επιλέγοντας τις πρώτες ώρες της Κυριακής του Πάσχα για την ύστατη θυσία τους.

Η συλλογή στρέφεται επίσης προς την Αυστραλία, φωτίζοντας ιστορίες των πρώτων Ελλήνων που εγκαταστάθηκαν εκεί. Ανάμεσα στα έργα ξεχωρίζει και η αναφορά στην Katherine Crummer (το γένος Plessos), την πρώτη γνωστή Ελληνίδα που εγκαταστάθηκε στην Αυστραλία, της οποίας η ζωή αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο της κοινής ιστορίας του Ελληνισμού και της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Η Άντζελα Κική Κωνσταντοπούλου είναι μια Ελληνοαυστραλή δημιουργός που συνδυάζει την ιστορική αφήγηση με σύγχρονες εκφραστικές τεχνικές. Τα έργα της χαρακτηρίζονται από έντονα χρώματα, συναισθηματικό βάθος και ιδιαίτερη προσήλωση στη λεπτομέρεια της αφήγησης, αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας γύρω από τους ήρωες, τους αγώνες και τις καθοριστικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας.

Η καλλιτεχνική της προσέγγιση εστιάζει στην επαναπροσέγγιση σημαντικών ιστορικών γεγονότων και προσωπικοτήτων, μετατρέποντάς τα σε ζωντανές οπτικές εμπειρίες που γεφυρώνουν τη συλλογική μνήμη με τη σύγχρονη ταυτότητα. Η ικανότητά της να ενώνει το παρελθόν με το παρόν, τιμώντας αξίες όπως η ελευθερία, η ανθεκτικότητα και το ανθρώπινο πνεύμα, την καθιστά μια ξεχωριστή φωνή στο πολυπολιτισμικό καλλιτεχνικό τοπίο της Αυστραλίας.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 09:00 έως τις 17:00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

•Με πληροφορίες από The Greek Herald.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Γιλντίζ Εϊγιάμ έξω από το πατρικό της σπίτι στην Πόλις της Κύπρου, το 1951, λίγο πριν από την αναχώρησή της για την Αυστραλία (φωτ.: Museums Victoria/ Public Domain Mark)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από την Κύπρο στη Μελβούρνη: Η συγκλονιστική ιστορία ενός ζευγαριού από την Πόλη Χρυσοχούς της Πάφου που βρήκε μία νέα πατρίδα

20/08/2026 - 10:40μμ
Εικόνα από το γεύμα στο περσινό πανηγύρι της Παναγίας Καμαριανής, στο Red Hill της Αυστραλίας (φωτ.: facebook.com/
Panagia Kamariani Greek Orthodox Parish Red Hill)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αυστραλία: Ελληνικό πανηγύρι στο Red Hill της Βικτόριας

20/08/2026 - 2:06μμ
(Εικ.: facebook.com/yagrek?locale=el_GR)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τσάλκα: 180 χρόνια από την ίδρυση του ναού των Αγίων Σαράντα Μαρτύρων στο Μπαρέτι της Γεωργίας

20/08/2026 - 12:26μμ
Η ιδρύτρια και πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Ωκεανίας Λίτσα Αθανασιάδη, με το επετειακό «τσόλ'» (φωτ.: neoskosmos.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μέριμνα Ποντίων Κυρίων Ωκεανίας: Είκοσι χρόνια προσφοράς στην τοπική κοινωνία απεικονίστηκαν σε ένα «τσόλ’»

19/08/2026 - 5:29μμ
(Πηγή: greekaustralians.com.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Διάλεξη του Alistair Gillard για τη συμβολή των Ελληνοαυστραλών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο 

19/08/2026 - 9:10πμ
Έλληνες επιβιβάζονται σε βάρκες για να μεταβούν σε υπερωκεάνειο που θα τους μεταφέρει στις ΗΠΑ (Πάτρα, 1910) (φωτ.: http://commons.wikimedia.org)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Καναδάς: Πανεπιστημιακό μάθημα γίνεται η ιστορία της ελληνικής μετανάστευσης και διασποράς

18/08/2026 - 8:20μμ
(Φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Βικτώρια: Ο Δεκαπενταύγουστος της ελληνικής διασποράς με πίστη, χορό και παράδοση

18/08/2026 - 10:41πμ
(Φωτ.: Brotherhood Pontion Toronto «Panagia Soumela»/Facebook)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δεκαπενταύγουστος στο Τορόντο: Η Παναγία Σουμελά ένωσε τους Πόντιους της ομογένειας

17/08/2026 - 3:14μμ
(Φωτ.: perrynhalkitis.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα: Επίτιμος διδάκτορας του ΠΑΔΑ ο ομογενής ακαδημαϊκός Παράσχος Χαλκίτης

17/08/2026 - 12:52μμ
Στο μέσο η Λίζα Κουτσαπλή, στην εκδήλωση που έγινε στο χωριό της, τα  Τσιμάνδρια Λήμνου (φωτ.: limnosfm100.gr)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από την Αυστραλία στη Λήμνο: Η ομογενής που σώζει τις φωτογραφίες ενός ολόκληρου νησιού

14/08/2026 - 10:46μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μέρος της αφίσας (φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Αυγουστιάτικη πανσέληνος στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο – Ελεύθερη είσοδος και ξεναγήσεις κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Conference League: Ιδανικός αυτόχειρας ο Παναθηναϊκός, ισοφαρίστηκε στο φινάλε

6 ώρες πριν
(Φωτ.: x.com/@esprimeramx)

Ισχυρός σεισμός 7,2 Ρίχτερ στο νότιο Περού – Ταρακουνήθηκε και η Λίμα

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Europa League: Με τρεις… μπαλωθιές ο ΟΦΗ τρέλανε την Ευρώπη

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Conference League: Ισόπαλος ο ΠΑΟΚ με την Μπραν – Στη Νορβηγία για την πρόκριση

7 ώρες πριν
Η Γιλντίζ Εϊγιάμ έξω από το πατρικό της σπίτι στην Πόλις της Κύπρου, το 1951, λίγο πριν από την αναχώρησή της για την Αυστραλία (φωτ.: Museums Victoria/ Public Domain Mark)

Από την Κύπρο στη Μελβούρνη: Η συγκλονιστική ιστορία ενός ζευγαριού από την Πόλη Χρυσοχούς της Πάφου που βρήκε μία νέα πατρίδα

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV