pontosnews.gr
Σάββατο, 28/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γυναικόκαστρο: Το κιλκισιώτικο υστεροβυζαντινό «κάστρο της Ωριάς*»

Γράφει η Αλεξία Ιωαννίδου

28/03/2026 - 10:45πμ
Το Γυναικόκαστρο όπως φαίνεται από τη βάση εκκίνησης της διαδρομής 3km που σχεδιάστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού για την προσέγγισή του (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Το Γυναικόκαστρο όπως φαίνεται από τη βάση εκκίνησης της διαδρομής 3km που σχεδιάστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού για την προσέγγισή του (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το Γυναικόκαστρο, το «καρτερώτατον» δηλαδή το απόρθητο κάστρο σύμφωνα με τον Ιωάννη Καντακουζηνό, δεσπόζει σε λόφο με υψόμετρο 106 μέτρων, αγναντεύοντας εδώ και εφτά ολόκληρους αιώνες χιλιάδες ανατολές ηλίου που ξεπροβάλουν από τα Κρούσσια όρη και ισάριθμες δύσεις, όταν ο ήλιος χάνεται πίσω από το Πάικο και την Τζένα, βάφοντας τον κιλκισιώτικο ουρανό σε αποχρώσεις του πορτοκαλί και του μωβ.

Είναι ένα υστεροβυζαντινό κάστρο θεμελιωμένο τον 14ο αιώνα από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Ανδρόνικο Γ΄ τον Παλαιολόγο (περίοδος βασιλείας: 1328-1341). Στην περιοχή υπάρχουν αρχαιολογικές μαρτυρίες από την προϊστορική εποχή. Τι το κάνει να ξεχωρίζει ανάμεσα στα άλλα κάστρα;

Το όνομά του – Γ υ ν α ι κ ό κ α σ τ ρ ο !

Γιατί ονομάστηκε έτσι; Προφανώς γιατί ήταν τόσο καλά οχυρωμένο και σε τόσο πλεονεκτική θέση, που μπορούσε να το υπερασπιστεί μια φρουρά αποτελούμενη από γυναίκες, όταν ο αντρικός πληθυσμός έλειπε στις μάχες! Το λέει εξάλλου και ο ίδιος ο Καντακουζηνός στα απομνημονεύματά του: […] ως και γυναικείας ούσης φρουράς, κρείττων εσόμενος παντοίας πολεμίων προσβολής».

Άποψη του κάστρου από τα βορειοανατολικά (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Η τοποθεσία είχε επιλεγεί στρατηγικά από τους Βυζαντινούς ώστε να εποπτεύεται η κοιλάδα μεταξύ των ποταμών Αξιού και Γαλλικού (του αρχαίου Εχέδωρου) και να αποτελεί προμαχώνα για την προστασία της συμβασιλεύουσας Θεσσαλονίκης από τους βαρβάρους προερχόμενους από τον Βορρά και όχι μόνο. Η φυσική και η τεχνητή του οχύρωση το καθιστούσε οχυρό υψηλής στρατιωτικής αξίας.

Το χωριό Παλιό Γυναικόκαστρο που εγκαταστάθηκαν Καρσλήδες πρόσφυγες από το Πεπερέκ και το Τοροσκώφ (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Στις παρυφές του λόφου που έστεκε αγέρωχα η άλλοτε κραταιά καστροπολιτεία, υπάρχει ο οικισμός του Παλαιού Γυναικόκαστρου, όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τα χωριά Πεπερέκ και Τοροσκώφ της επαρχίας Αρνταχάν του Καρς.

Το ποταμάκι που στις όχθες του τραγουδάνε βατραχάκια, το οποίο πρέπει να διασχίσει ο επισκέπτης προκειμένου να αρχίσει την ανάβαση στον λόφο (φωτ.: Μαρία Παπακωνσταντίνου)

Περνώντας το ποταμάκι που χωρίζει το χωριό από το κάστρο, ορθώνεται ο απόκρημνος βράχος στην κορυφή του οποίου διακρίνονται τα χαλάσματα της υστεροβυζαντινής ακρόπολης.

Τα 614 τρέχοντα μέτρα του εξωτερικού περίδρομου περικλείουν έκταση εμβαδού 25 στρεμμάτων στην οποία δεσπόζει μέχρι τις ημέρες μας η ακρόπολη με τον διώροφο πύργο. Στα χρόνια που πέρασαν, εξαιτίας συστηματικής λιθαρπαγής, τα εξωτερικά τείχη που διακόπτονταν με ορθογώνιους και ημικυκλικούς πύργους έχουν αισθητά κοντύνει και σε μερικά σημεία έχουν εξαφανιστεί πλήρως.

Νοτιοανατολική άποψη του πύργου (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Το σωζόμενο τμήμα των τειχών μετράει περίπου 450 μ., τα οποία φτάνουν μέχρι και τα 8 μέτρα σε ύψος σε κάποια σημεία.

Η διαδρομή προς το κάστρο είναι πολύ βατή. Λίγο παραπάνω από μισή ώρα χρειάζεται κάποιος με σταθερό βήμα για να βρεθεί από τη βάση στην κορυφή του λόφου (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Ο ελίχρυσος αγαπάει να φύεται και να σκαρφαλώνει στα τείχη και στους βράχους (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Η θέα μέσα από το φρούριο κοιτώντας βορειοανατολικά. Στο βάθος εκτείνεται ο κάμπος της Μυγδονίας (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Άποψη των τειχών μέσα από την καστροπολιτεία (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Η τειχοποιία αποτελείται από αργολιθοδομή, δηλαδή από ακανόνιστες πέτρες που συνδέονται μεταξύ τους με ασβεστοκονίαμα και «αγκωνάρια» (επεξεργασμένους ακρογωνιαίους λίθους τοποθετημένους στις γωνίες). Το κάστρο είχε δύο εισόδους, την κύρια από τα νοτιοανατολικά που δεν υπάρχει πια, η οποία διέθετε λιθόστρωτο δρόμο, και την βορειοανατολική μικρότερη και δυσπρόσιτη λόγω της βραχώδους και απότομης τοποθεσίας.

Βορειοανατολική άποψη του πύργου που χρησίμευε ως διοικητήριο και οικία του διοικητή (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Σήμερα, κεντρικά του φρουρίου σώζεται ο διώροφος τετράγωνος πύργος ο οποίος αποτελούσε διοικητικό κέντρο και κατοικία του διοικητή. Η είσοδος στον πύργο γινόταν με μια ξύλινη σκάλα που οδηγούσε στον όροφο. Στον υπόγειο και ισόγειο χώρο του κτηρίου, υπήρχαν δύο πανομοιότυπες υδατοδεξαμενές –βυζαντινές κιστέρνες, χωρητικότητας 176 τ.μ. οι οποίες εξασφάλιζαν πόσιμο νερό για μακρά χρονική περίοδο.

Μια από τις δύο κιστέρνες του Γυναικόκαστρου (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Στο υψηλότερο σημείο του πύργου ορθώνονταν επάλξεις οι οποίες ενίσχυαν την επιβλητική εικόνα του και παράλληλα προσέφεραν προστασία στους αμυνόμενους σε περίπτωση εχθρικής επίθεσης. Στον όροφο του πύργου υπήρχε παρεκκλήσιο από το οποίο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς μας πληροφορεί πως διασώθηκε θραύσμα κτητορικής επιγραφής με το μονόγραμμα των Παλαιολόγων.

Μια από τις πολλές πολεμίστρες του Γυναικόκαστρου (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Στις ταραγμένες εποχές των υστεροβυζαντινών χρόνων το «απόρθητο» κάστρο έπεσε στα χέρια του Σέρβου κράλη Στέφανου Ντουσάν, ο οποίος αξιοποιώντας τις βυζαντινές έριδες προς όφελός του, κατόρθωσε να κυριέψει όλη σχεδόν τη Μακεδονία εκτός από το αληθινό «απόρθητο φρούριο», το άπιαστο όνειρο όλων των γειτόνων μας, τη συμβασιλεύουσα Θεσσαλονίκη! Με την άνοδο του Καντακουζηνού στον αυτοκρατορικό θρόνο ο Ντουσάν κατόπιν συμφωνίας με τον αυτοκράτορα, επέστρεψε πολλά από τα κάστρα της Μακεδονίας μεταξύ των οποίων και το Γυναικόκαστρο.

Συγχρόνως με την πολιορκία της Θεσσαλονίκης κατά τα έτη 1383-1387 το Γυναικόκαστρο πέφτει στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων. Σύμφωνα με τον θρύλο οι άντρες έλειπαν στην μάχη.

Το κάστρο το υπερασπιζόταν η Μαρουλία, μια ηγετική γυναικεία μορφή, χήρα του διοικητή.

Η Μαρουλία και οι υπόλοιπες γυναίκες του κάστρου άντεξαν μήνες ολόκληρους την πολιορκία και τις επιθέσεις των Τούρκων. Πάλεψαν σαν λέαινες, οργάνωσαν την άμυνα και πολέμησαν ηρωικά υπερασπιζόμενες το κάστρο, περιμένοντας βοήθεια η οποία δεν ερχόταν από πουθενά.

Η ανάβαση στο Γυναικόκαστρο αυτήν την εποχή (άνοιξη) αποζημιώνει τον επισκέπτη με το παραπάνω αφού εκτός από τη θέα και τις αρχαιολογικές μαρτυρίες μπορεί να θαυμάσει κανείς και τις ομορφιές της φύσης (φωτ.: Μαρία Παπακωνσταντίνου)

Αβλέφαρος. Μια άκακη μικρή σαύρα με πολύ κοντά πόδια. Ο επισκέπτης- περιπατητής θα πρέπει να είναι πολύ προσεχτικός κατά την προσέγγισή του στο Γυναικόκαστρο για να μην βλάψει άθελά του την πλούσια πανίδα και χλωρίδα της περιοχής (φωτ.: Μαρία Παπακωνσταντίνου)

Έτσι αποφασίστηκε η παράδοση του κάστρου στον στρατηγό-γαζή Εβρενός Μπέη. Αξίζει να σημειωθεί πως οι Τούρκοι κατακτητές του, διατήρησαν την ονομασία του κάστρου μεταφράζοντάς την σε «Αβρέτ Χισάρ» δηλαδή κάστρο των Γυναικών.

Αλεξία Ιωαννίδου

* Τα κάστρα της Ωριάς δηλαδή της Ωραίας, βρίσκονται διασκορπισμένα σε όλη την επικράτεια της χώρας μας. Πρόκειται για μεσαιωνικούς οικισμούς-φρούρια που ο θρύλος θέλει να τα υπερασπίζεται Ελληνίδα – ωραία γυναίκα, η οποία όταν αναγκάζεται εκ των πραγμάτων να παραδώσει το κάστρο, πέφτει από τις επάλξεις του και σκοτώνεται για να μην γίνει σκλάβα των κατακτητών.

Πηγές

• https://www.efa-kilkis.gr/pois/vyzantino-frourio-gynaikokastrou/
• https://www.culture.gov.gr/el/Information/SitePages/view.aspx?nID=5436
• Αθηνά Τοκμακίδου, Το φρούριο του Γυναικόκαστρου στο Κιλκίς, μελέτη-πρόταση αποκατάστασης και ανάδειξης, MSc thesis, ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη 2012.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αναβιώνει ο ιστορικός Μεντρεσές των Αθηνών: Πράσινο φως για την αποκατάσταση και ανάδειξή του σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο

27/03/2026 - 12:44μμ
Λεπτομέρειες από γυναικείες μορφές και πτηνά σε διάχωρα ψηφιδωτά δαπέδου της αίθουσας 3δ1085 (πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φλώρινα: Δρομολογείται στο Αμύνταιο η αποκατάσταση και ανάδειξη ρωμαϊκής έπαυλης με ψηφιδωτά και τοιχογραφίες

26/03/2026 - 4:50μμ
Άποψη της έκθεσης στην Αγιορείτικη Εστία (φωτ.: Αγιορείτικη Εστία)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Παράταση στην έκθεση «Η χώρα της καρδιάς μου. Ο Φώτης Κόντογλου στο Άγιον Όρος» – «Ζωγραφιές της πιο σπάνιας τελειότητος»

25/03/2026 - 11:27μμ
(Φωτ.: Σ. Μπαλάσκας/ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νομίσματα και γραμματόσημα «διηγούνται» την Επανάσταση του 1821

25/03/2026 - 11:30πμ
Η Παλαιά Μητρόπολη της Βέροιας θα φιλοξενήσει την εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων»: Το έργο του Σταύρου Κουγιουμτζή ερμηνεύουν στη Βέροια η Σόνια Θεοδωρίδου και η «Πολύμνια»

23/03/2026 - 11:33πμ
(Φωτ.: facebook/BPAN Heroes)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κοζάνη: «Ύμνοι Ελπίδας», μια φιλανθρωπική συναυλία για τα παιδιά με τη νόσο BPAN

22/03/2026 - 3:25μμ
Σκηνή από την ταινία «Τελευταία Κλήση» σε σκηνοθεσία Sherif Francis
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αληθινές ιστορίες που συντάραξαν την Ελλάδα και έγιναν ταινίες

21/03/2026 - 5:30μμ
(Φωτ.: EPA / Marton Monus)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τσακ Νόρις: Το Χόλιγουντ αποχαιρετά τον αήττητο ήρωα των ταινιών δράσης

21/03/2026 - 3:54μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Αυτοψία στο υπό κατασκευή Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος

18/03/2026 - 11:56μμ
Μικρές Λαζαρίνες με τα ανθοστόλιστα καλάθια τους (φωτ.: Δήμος Τρικκαίων)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Λαζαρίνες θα αναβιώσουν και φέτος στο δήμο Τρικκαίων – Το έθιμο που προϋπαντεί το Πάσχα

18/03/2026 - 7:17μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: dimokritos.org)

Παγκόσμιο «καμπανάκι» για τη μηνιγγίτιδα: Πάνω από 250.000 θάνατοι ετησίως

7 δευτερόλεπτα πριν
Στρατιώτης των Χούθι πίσω από το πολυβόλο του κατά τη διάρκεια περιπολίας σε συγκέντρωση αλληλεγγύης προς το Ιράν στη Σαναά της Υεμένης (φωτ.: 
EPA/ YAHYA ARHAB)

Φλέγεται η Μέση Ανατολή: Πρώτη επίθεση των Χούθι κατά του Ισραήλ

39 λεπτά πριν
Τμήμα της αφίσας

Εργαστήρι ποντιακών χορών στο Σίδνεϊ από την Παμμακεδονική Ένωση Νέας Νότιας Ουαλίας

1 ώρα πριν
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)

Παύλος Μαρινάκης: Οι εκλογές θα γίνουν το 2027 – Ο πρωθυπουργός δεν ακούει καν εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές

2 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/olga.maranouhartman)

Οι Κωνσταντινουπολίτες υποδέχονται το Πάσχα με την εκδήλωση «…ΠΟΥ ΕΔΥ ΣΟΥ ΤΟ ΚΑΛΛΟΣ»

2 ώρες πριν
Ο αντιναύαρχος Χρήστος Κοντορουχάς είναι ο νέος αρχηγός του του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής

Νέος Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος ο αντιναύαρχος Χρήστος Κοντορουχάς

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign